Fra narkoman til treningsnarkoman

Intervju23.06.2015Rita Immerstein4955

Jan-Erik Thorsen har kjempet mot rusen fra 12-års alderen.

Tidligere i år dukket Jan-Erik Thorsen opp på TV-programmet Insider. Her ble vi kjent med narkomanen Jan-Erik som ruset seg og solgte rus, men som ville ut av det hele. Det kom også frem at han var ivrig på styrketrening. Vi tok en prat med Jan-Erik for å få hans sterke versjon om hvordan treningen hjalp han ut av rushelvetet.

Da Jan-Erik var 12 år gammel ble han plutselig "mannen i hjemmet" og brøt alle regler og begynte å ruse seg. Han tror at kjedsomhet og nysgjerrighet er en sterk årsak til å unge mennesker begynner med rus og at det ikke alltid er slik at man har hatt en dårlig barndom. Valg av venner og problemer med å takke nei kan gjøre veien til avhengighet kort. Selv har han sluttet og sprukket felere ganger, men aldri gitt opp.

Fakta om Jan-Erik

Jan-Erik bor i Bergen sammen med sin kjæreste. Han er 31 år gammel, veier 80 kilo og er 176 centimeter høy. Han er for tiden uten arbeid, men bruker dagene aktivt med trening og ønsker å motivere andre til å få livet sitt på rett kjøl igjen. ¨

Oppveksten

Jan-Erik er vokst opp på Nesttun til han var 10år og å Arna fram til han var 12år og endte opp på Minde og startet sin "ruskarriere". Det hele startet med at hans mor skilte seg fra hans far som er en alkoholiker og da benyttet Jan-Erik muligheten til å eksperimentere med rus.

- Da var han ikke til stede lengre for å kunne straffe meg for ulydighet. Plutselig var det jeg som var "mannen" i huset og jeg brøt alle regler. Begynte å være med de eldre guttene i nabolaget og prøvde hasj, noe jeg ikke tålte så bra. I stedet prøvde jeg ut diverse piller og amfetamin når jeg var 13år og fikk det utrolig morsomt med det. I en alder av 14år så begynte jeg med extacy og GHB og dette fortsatte jeg med til jeg var 17år og med en kroppsvekt på 47kg dro jeg i militæret (flyvåpenet). Der fikk jeg introduksjonen til trening og disiplin, noe jeg virkelig elsket, smiler Jan-Erik og forteller videre: Fullførte førstegangstjenesten når jeg var 18år og veide 65kg og trodde jeg var sterk nok til å fortsette med treningen og den livsstilen, men der tok jeg skikkelig feil. Havnet kraftig utpå igjen straks jeg møtte mine kamerater i nabolaget.

- Da begynte jeg å bruke amfetamin med sprøyter og røyking/sniffing av heroin pluss piller og GHB, noe som gjorde alt verre for psyken og helsen.. Vekten gikk ned igjen til 50kg og det ble slutt på treningen. Dette fortsatte til jeg var 20 og da fikk jeg min første jobb på Wema International og trente som en gresk gud i nesten 2 år og gikk opp til 74kg, forteller Jan-Erik og smiler litt igjen. Jeg følte en glede og styrke fysisk og mentalt som jeg aldri hadde opplevd tidligere.

 

Traff feil jenter

Men så havnet han i et skadelig forhold med en jente på sin egen alder som førte til røyking av heroin igjen. Da ble livet brått stoppet opp igjen frem til hans andre jobb som var på Nor Cargo.

- Dette skjedde når jeg var 23 år gammel. Da gikk alt bra igjen i nesten 1,5år og jeg ble hektet på trening og drømte om å stille i Athletic fitness, men det samme tullet med å treffe feil jente skjedde igjen. Denne gangen havnet både jeg og henne utpå heroinen, skikkelig utpå. For første gang i mitt liv jeg fikk oppleve hva det ville si å være hektet og junkie, hadde nemlig aldri vært avhengig av heroin før nå. Brukte omtrent 3gram heroin om dagen i 3år, bodde på et hospits og ødelagte hele ryktet mitt og mistet omtrent alle kompisene mine på overdoser. Veide 43kg og levde oppe i Nygårdsparken for å selge heroin og liknende for å ordne rus til meg selv og hun jeg var sammen med da. Jeg var der oppe i omtrent 14timer hver dag og følte for å grave meg ned for å dø. Hadde så enormt mye smerter i kroppen og psyken. Men en vakker dag fikk jeg styrken nok til å søke behandling og var supermotivert, men måtte vente på plass i 16måneder. Det gjorde alt mye verre med ventingen for da hektet jeg meg skikkelig på Rivotril utenom heroinen. Men dro på behandling når jeg var 27år gammel og var der i 5mnd før jeg måtte i fengsel i 1år grunnet salg av 630gram heroin. I tillegg til fengselet måtte jeg også sone 1år i et narkotikadomstolsprogram, noe som hjalp meg tilbake til samfunnet lettere, forklarer Jan-Erik.

Gir aldri opp

Han begynte å trene igjen i fengselet og fant fort tilbake til go'formen. Frem til i fjor 2014 trente Jan-Erik 6-7dager i uken og var i sitt livs beste form.

- Ikke hadde jeg noe rus-sug og det var ingenting som fristet meg fra det kriminelle livet. Jeg havnet i et nytt forhold igjen i 2013 som skadet meg mer enn noen gang, og når hun insisterte på at jeg skulle avruse venninnen hennes fra heroinen så var jeg så langt nede at jeg sprakk istedenfor å kunne hjelpe for i februar 2014 så trodde jeg at jeg kunne ruse meg på heroin i en liten dag og stoppe igjen uten problemer. Jeg hadde det skikkelig tungt psykisk den tiden grunnet vold og mishandling fra min daværende kjæreste, men den ene dagen gjorde meg skamhektet igjen og førte til 5 harde måneder på heroin før jeg fikk plass på en 3-ukers avrusning på Bergensklinikkene. Det var alt som måtte til for å hente meg inn igjen og få meg vekk fra heroinen, smiler Jan-Erik med et stolt blikk. Før jeg sprakk siste gang var jeg topptrent med en vekt på 84kg, men mistet 31kg på 2måneder av sprekken. Nå er dette 10måneder siden og jeg har trent meg grundigere opp enn noen gang tidligere og har lært av mine feil. Jeg vet nå at treningen er min medisin og mitt livs viktigste redskap for rusfrihet, fortsetter han.

Vil hjelpe andre og satse på treningen

Planen til Jan-Erik nå er å hjelpe andre i rusen ved å holde foredrag på skoler og liknende. Han vil også stille i AF(Athletic fitness) i november neste år. Hans mål er å bli Norgesmester og Europamester før han blir senior i Athletic Fitness eller bodybuilding i -80 kilos klassen

- Jeg har store planer om å knuse den nordiske rekorden i dips når jeg først stiller, forteller han og gliser bredt. Nå bor jeg med min nye kjæreste og broren hennes som er noen fantastiske støttende personer. Min mor er en stor del av mitt liv. Hun er absolutt min beste venn og det mennesket som betyr mest i hele verden for meg. Jeg hadde ikke klart å komme meg ut av rusen uten henne. Jeg gikk skikkelig lei av alt som hadde med rus å gjøre, men min mor var desidert den viktigste hjelpen jeg hadde på veien ut av ruslivet. Nå er det kun 10måneder siden siste sprekk, men livet er helt herlig. Mye trening, omtrent hver dag, og mye solarium og heftig mye god mat. Treningen tar stort sett all tid på dagtid og kjæresten resten, ler Jan-Erik og virker svært så fornøyd.

Erkjenn problemet og søk støtte!

Jan-Erik mener han har fått skader mentalt i form av angst og dårlig selvbilde og er glad for støtten han har. Han har nemlig megareksi, altså omvendt anoreksi. Han føler seg underernært og tynn hele tiden.

- I dag lever jeg for perfekt helse og en strøken fysikk, men det viktigste i livet mitt er min mor, kjæresten min, staffen min Volt, og treningen. Min viktigste motivasjon er familien og det å stifte en familie i fremtiden. Jeg sliter med angst, depresjoner og tankekjør, men jeg har heldigvis god støtte og for å greie å slutte må man først gå lei rusen og man må dessverre trekke seg helt vekk fra alle venner i rusen. Man må innrømme at man faktisk har et problem med rus og søke hjelp. Det er ingen skam å ta imot en hjelpende hånd. Ikke gi opp på første sprekk, det er alltid noen fartsdumper på veien til nøkternhet. Det kan hjelpe å snakke mye om hvor vondt man har det istedenfor å holde det inne i seg. Si unnskyld til mor og far og be de om støtte hvis mulig. Det står kun på viljestyrken. Dette klarer dere hvis dere virkelig legger dere flat og tar imot all den hjelpen dere kan få, så stå på, utbryter Jan-Erik. Det er fryktelig tungt og smertefullt, men absolutt verdt hver eneste tåre og etter nedtur kommer opptur, legger Jan-Erik erfarent til.

Satser på kosthold, trening og konkurranser

Fra å kanskje spise en bolle og en liten brus om dagen ser livet til Jan-Erik svært annerledes ut i dag. Han både spiser og trener mye.

-I dag spiser jeg 4-6 måltider og 3 proteinshaker hvis økonomien strekker til. Har en for høy forbrenning så spiser så mye jeg vil og det går unna omtrent 6-900 gram svin og biff hver dag med ris og bearnaise. Jeg teller ikke kalorier og prøver heller bare å få innpå mest mulig. Så må jeg jo nevne at jeg spiser en Dolly porsjons pizza 5 dager i uken til lunsj også, legger han smilende til.
Når det gjelder treningen så starter jeg opp med å varme opp med egen kroppsvekt i form av armhevinger og liknende før hver trening utenom på bein dagene for da er det kardio jeg varmer opp med. Jeg tar fri en tilfeldig dag annenhver uke, men for øvrig ser en treningsuke slik ut;

Mandag: bryst, triceps og underarmer.
Tirsdag: rygg, biceps og nakke
Onsdag: skuldre, triceps og mage
Torsdag: bein og mage
Fredag: bryst, triceps, biceps og underarm
Lørdag: rygg, skuldre, nakke og mage
Søndag: bein og mage.

Takker for støtte

- Jeg vil gjerne takke min mamma, Alma Thorsen, for all støtte og kjærlighet gjennom tunge stunder og i gode tider. En stor takk til Laila, kjæresten min og hennes bror Roger. En takk til gutten min Volt, staffen min, for all kjærligheten og kosen og til alle mine venner. En kjempe stor takk til Atle og Insider/Novemberfilm som lagde dokumentaren av meg som narkoman og livet etter som rusfri og til dere i Treningsforum.no for å ville inspirere andre narkomane og pårørende med min livshistorie

Vi i Treningsforum takker for det åpenhjertige intervjuet og ønsker Jan-Erik lykke til i fremtiden!


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Robert "Robban" Andresen var rusavhengig og kriminell frem til 2012.

Byttet amfetamin med vektstanga

Intervju05.09.20144054

Bodybuilding redder liv.
Du trener mye, men drikker også alkohol av og til. Vil det påvirke resultatene?
Nauy Vu Nguyen har en meget sterk historie å fortelle.

Byttet amfetamin med vektstanga

Intervju05.09.20144054

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!