Matavhengighet - et stort problem med en enkel løsning

Kosthold26.06.2015Kris Gunnars310

Et sunt kosthold og vekttap ser ut til å være helt umulig for mange mennesker.

Et sunt kosthold og vekttap ser ut til å være helt umulig for mange mennesker.

På tross av gode intensjoner, så opplever mennesker gang på gang at de spiser store mengder usunn mat, på tross av at de vet at dette rammer dem hardt. Sannheten er at...effekten av visse matvarer for hjernen kan lede til en regelrett avhengighet.
Matavhengighet er et svært alvorlig problem og en av hovedgrunnene er at enkelte mennesker rett og slett ikke kan kontrollere seg overfor visse matvarer, samme hvor hardt de prøver.

Hva er matavhengighet?

Matavhengighet er, helt enkelt, å være avhengig av junk food på samme måte som medisinavhengige er avhengige av medisiner.
Det involverer de samme områdene I hjernen, de samme neurotransmitterne og mange av symptomene er identiske(1).
Matavhengighet er en relativt ny(og kontroversiell) betegnelse og det er ingen gode statistikker som viser hvor vanlig det er.
Dette likner ganske mye på andre liknende spiseforstyrrelser som patologisk overspising, bulimi, tvangsmessig overspising og det å haet "usunt" forhold til mat.

Hvordan fungerer det?

Bearbeidet junk food har en kraftfull effekt på belønningssenteret i hjernen og involverer neurotransmittere som dopamin (2).
Mat som ser ut til å være mest problematisk, inkluderer typisk "junk food", men også mat som inneholder sukker eller mel, eller begge deler.

Matavhengighet er ikke et tegn på manglende viljestyrke, det er forårsaket av det intense dopaminsignalet som "kaprer" biokjemien i hjernen(3).Det er mange studier som støtter det faktum at matavhengighet er et reelt problem.

Måten dette fungerer på er relativt komplisert, men denne korte videoen forklarer det på et forståelig vis; https://www.youtube.com/watch?t=74&v=Xn1cI8FNU6M

8 symptomer på matavhengighet

Det finnes ingen blodprøve som kan føre til en diagnose på matavhengighet. Som med annen type avhengighet er alt basert på atferdssymptomer.

Her er 8 vanlige symptomer som er typiske for matavhengige:
1. Du får stadig sug etter spesielle matvarer på tross av at du føler deg mett og nylig har inntatt en næringsrikt måltid.
2. Når du gir etter og spiser maten du kjente suget etter så opplever du ofte at du spiser langt mer enn du hadde tenkt deg.
3. Når du spiser maten du hadde sug etter så spiser du noen ganger til et punkt hvor du føler deg "overmett".
4. Du føler ofte skyld etter å ha spist enkelte matvarer, men du spiser dem allikevel igjen like etterpå.
5. Du lager unnskyldninger i ditt eget hode om hvorfor du burde spise det du kjenner suget etter.
6. Du har gjentatte ganger prøvd å stoppe denne spisingen eller lage regler(som inkluderer cheatmeals/spisedager)om spesielle matvarer, men uten suksess.
7. Du skjuler ofte ditt inntak av usunn mat overfor andre.
8. Du opplever at du ikke er i stand til å kontrollere konsumet av usunn mat, på tross av at du vet at det ikke er bra for din fysiske helse(inkludert vektøkning).

Dersom du kjenner deg igjen i 4-5 av disse punktene så har du sannsynligvis et alvorlig problem med mat. Hvis du kan relatere deg selv til mer enn 6 punkter så er du høyst sannsynligvis matavhengig.

Matavhengighet er et alvorlig problem

Selv om vi stadig kaster om oss med begrepet "avhengighet" så er en virkelig avhengighet alvorlige saker.Jeg er selv en tidligere alkoholiker, røyker og medisinavhengig og har en forhistorie som inkluderer langt flere rehabiliteringer og fengselsopphold enn jeg kan telle og jeg har hatt flere runder på akutten på grunn av overdoser.

Da jeg hadde vært edru i mange år, utviklet jeg en avhengighet til usunn mat. Det var fullstendig avhengighet, hverken mer eller mindre.
Årsaken til at jeg forteller deg dette er for å demonstrere at jeg faktisk vet hvordan avhengighet virker. Jeg er her for å fortelle deg at avhengighet til mat er eksakt det samme som avhengighet til medisin.

Symptomene og tankeprosessene er helt fullstendig identiske. Det er bare forskjellige substanser og de sosiale konsekvensene er ikke fullt så store.Matavhengighet kan skape fysiske skader. Det kan føre til alvorlige sykdommer med overvekt, type 2 diabetes, hjerte sykdom, kreft, Alzheimer, gikt og depresjon for å nevne noen.

Men du har enda store grunner til å slutte enn ukjente sykdommer som kan ventes en gang i fremtiden. Matavhengighet ødelegger også livet ditt i dag.Det bryter ned din selvtillit, gjøre deg ulykkelig og misfornøyd med din egen kropp og lage livet ditt til et sant helvete(som det gjorde med meg) Det alvorlige ved å være matavhengig kan ikke overdrives. Dette er et problem som bokstavelig talt ødelegger folks liv og som tar livet av folk.

Loven om avhengighet

 - hvorfor du muligens aldri vil bli i stand til å spise "normalt" igjen

Den aller viktigste leksa jeg har lært heter loven om avhengighet :
"Administrering av en medisin til en som er avhengig vil forårsake en re-etablering av kjemisk avhengighet til den avhengighets skapende substansen."

En tidligere røyker som tar et drag av en sigarett vil øyeblikkelig bli avhengig igjen.En alkoholiker som tar en slurk av en øl vil få et tilbakefall, med alle de forferdelige konsekvenser som følger av det. Det er ingen måte å komme utenom det på. Det er helt enkelt slik avhengighet virker. Jeg er personlig overbevist om at det ikke er annerledes med matavhengighet. Ta en bit av kaka, slurv en gang og det er alt som skal til. Selvsagt må vi alle spise noe, ellers ville vi dødd av sult. Men absolutt ingen må spise sukker, raffinert hvetemel eller noe annet av den moderne junk food'n som mennesker tenderer til å miste kontrollen over.

De fleste matavhengige vil aldri bli stand til å spise junk food slik "vanlige" mennesker kan. Det er den kalde og harde sannheten.
Men dersom de klarer å unngå "triggermat" så vil de bli i stand til å spise sunt og gå ned I vekt uten problemer. Sannheten er....en komplett abstinens er det eneste pålitelige som virker mot avhengighet. Jo raskere du erkjenner det, jo raskere vil du komme deg.
Selv om budskapet om "alt med moderasjon" fungerer for noen mennesker så er dette rådet en fullstendig katastrofe for matavhengige. Når det gjelder avhengighet så vil moderasjon være helt feil hver eneste gang.

Dette er den enkle(men ikke lette) løsningen I forhold til avhengighet. Det handler om å unngå avhengighets skapende substanser til enhver tid.

Hvordan kan man vite at det er verdt strevet?

Et fullstendig avhold fra junk food kan virke helt umulig. Denne type mat finnes overalt og er en stor del av vår kultur. Men tro meg....med en gang du har bestemt deg for å aldri spise dem igjen, så blir det faktisk enklere å unngå dem.Du har gjort deg opp en bestemt mening om å unngå dem helt, så trenger du ikke å rettferdiggjøre noe som helst i ditt eget hode og det kan hende at suget ikke en gang kommer.
Mange mennesker som har gjort dette(inkludert meg selv) får ikke engang suget etter noe som helst, ikke når de har tatt en grunnleggende avgjørelse om å unngå denne maten permanent. Men om du fremdeles er i tvil og er usikker på om det er verdt strevet, så skriv ned en liste med fordeler og ulemper.
• Fordelene kan være: Jeg vil gå ned I vekt, jeg kommer til å leve lengre, jeg får mer energi og kommer til å føle meg bedre hver dag, etc.
• Ulempene kan være: Jeg kan ikke spise is sammen med familien, det blir ingen kaker I julen, jeg må kanskje forklare matvalgene mine...(de fleste av disse sosiale dilemmaene kan lette løses). Skriv ned alt, samme hvor rart eller forgjeves det er. Legg så listene ved siden av hverandre og spør deg selv: Er det verdt det?

Dersom svaret er et rungende "ja" kan du lene deg tilbake og være sikker på at du gjør det rette.

Forbered deg selv og sett en dato

Det er noen ting du kan gjøre for å forberede deg og gjøre endringene så enkle som mulig:

• Triggermat: Skriv ned mat som du har en tendens til å sug etter eller overspise. Dette er "triggermat" som du trenger å unngå helt.
• Fast Food spisesteder: Skriv ned en liste over raske spisesteder som serverer sunn mat. Dette er viktig og kan forhindre et tilbakefall når du er sulten og ikke i humør til å lage maten selv.
• Hva skal jeg spise: Tenk over hvilken mat du skal spise. Fortrinnsvis skal du velge sunn mat som du allerede har i dine spiserutiner.
• Fordeler og ulemper: Vurder å lage flere kopier av fordel- og ulempelisten din. Ha en kopi på kjøkkenet, hanskerommet og i vesken.Innimellom vil du komme til å trenge en påminnelse om hvorfor du gjør dette.

Det er viktig å ikke gå på en "diett". Legg ideen om vekta på hylla i hvert fall i 1-3 måneder Det å overvinne matavhengighet er tungt nok I seg selv og det å legge til sult og flere restriksjoner i samme miks vil gjøre det tøffere for deg og du risikerer å gå på en smell.
Nå...sett en dato for den nærmeste framtid(kanskje kommende helg eller neste uke).Fra denne dagen og framover vil du aldri røre avhengighetsmaten igjen. Ikke en gang en liten bit. Ferdig snakka.

Når alt annet svikter...søk hjelp

Dersom du ender opp med et tilbakefall og mister kontroll over inntaket igjen, så husk at du ikke er alene. Tilbakefall er regelen når det gjelder avhengighet, ikke unntaket.

De fleste mennesker har en forhistorie med flere mislykkede forsøk før de endelig oppnår suksess på lang sikt. Det var slik det var for meg og de fleste andre som skulle komme seg vekk fra matavhengigheten.

Men dersom du får ofte tilbakefall, så er det ikke noe poeng å fortsette på egen hånd. Har du feilet hundre ganger så er sjansene for suksess den 101. gangen du prøver nesten ikke eksisterende. Heldigvis er ikke hjelpen så langt unna. Det finnes profesjonelle og støttegrupper som hjelper deg med å komme over dette alvorlige problemet. Du kan søke profesjonell hjelp... for eksempel fra en psykolog eller psykiater. Prøv å finne en som faktisk har erfaring med å håndtere matavhengighet.

Men det finnes flere gratis muligheter tilgjengelig også, inkludert er 12-stegs program som Overeaters Anonymous (OA), GreySheeters Anonymous (GSA), Food Addicts Anonymous (FAA) og Food Addicts in Recovery Anonymous (FA).

Gå til deres websider, finn et møte(de har også online Skype møter) og gå på det.

Eller du kan google for å finne behandlingsalternativer i ditt område. Se etter matavhengighet og behandling, samt område det er lokalisert i. Da kan du finne noe som passer akkurat deg. Jeg har også utarbeidet en liste med alternative i denne artikkelen hvor finner du hjelp.

Hva du enn gjør, bare gjør noe!

Matavhengighet er et problem som ikke vil fikse seg selv. Med mindre du tar tak i det, er sjansene store for at det vil bli verre med tiden.
Hvis du har dette problemet så må du gjøre noe med det nå, ellers vil det ødelegge livet ditt. Dersom du er interessert i å lese min fulle historie og en langt mer detaljert versjon av instruksjonene over, kan du gå til denne siden og lese min (gratis) e-bok om matavhengighet

Artikkelen er oversatt med tillatelse fra Authority Nutrition.


Kris Gunnars 

Kris er en amerikansk medisinstudent, personlig trener og spesielt interessert i sammenhengen mellom kosthold og helse. Kris er kritisk til mye av det myndighetene mener er etablert kunnskap og ønsker gjennom sine artikler og belyse en del av dette.

Se de ulike rettene og treningsaktivitetene du må gjøre for å forbrenne bort måltidet fra McDonald`s.
Hvorfor går noen opp i vekt når de tilsynelatende gjør alt riktig? Se svaret.
Cravings nesten rett etter at man har spist opplever mange. Dette er løsningen!

Kommer snart...

01.01.19700

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!