Sunne og lette desserter

Kosthold04.11.2019Silje Bjørnstad124

Prøv disse deilige sukkerfrie fristelsene.

Dessert er en herlig søt avslutning på måltidet og vi har vel alle våre favoritter når det gjelder smak og konsistens. Det er mange som velger fruktdesserter og is som den søte "prikken over i-en", og råvarer av frukt og bær gjør det enkelt å lage smakfulle godsaker.

Her får du tips til 5 søte fristelser av en litt sunnere variant hvor alle oppskriftene er helt uten tilsatt sukker.

På grillen

Noe av det beste med et hyggelig grillmåltid er desserten. Og en deilig dessert kan også grilles. All frukt kan grilles, og lune frukter og varme bær smaker utrolig godt. En favoritt er grillet banan med smeltet, mørk sjokolade.

1 porsjon:
1 banan
1-2 ruter sukkerfri, mørk sjokolade
1-2 ss hakkede nøtter

Lag et langsgående snitt i skallet på bananen. Legg hakkede sjokoladebiter i snittet og pakk bananen inn i folie. Etter et par minutter på grillen er bananen varm og sjokoladen smeltet. Strø på litt hakkede nøtter og kos i vei.

Næringsinnhold per porsjon:
240 kcal
25 gram karbohydrater
3,5 gram protein
10 gram fett


Du kan også grille mange andre grønnsaker og frukt enn kun banan.

Jordbæris med kesam

Enkel kesam-is med få ingredienser som et sunnere dessertalternativ.

Til 3-4 porsjoner:
200 gram fryste jordbær (kan byttes ut med andre bær)
3 dl mager kesam
½ dl sukrinmelis

Bland sammen bær, kesam og sukrinmelis i en blender/foodprocessor og la maskinen gå til alt er godt blandet. La blandingen stå i fryseren i cirka 3 timer før servering.

Næringsinnhold for hele oppskriften:
290 kcal
26 gram karbohydrat
37 gram protein
3,4 gram fett

Lettere panna cotta

Panna Cotta er en italiensk dessert som egentlig lages med fløte. Denne varianten er gjort sunnere ved å bytte ut fløte med helmelk og vaniljekesam. Server gjerne med litt bringebærsaus - smaken av litt syrlige bringebær passer perfekt til den runde vaniljesmaken!

Til 4 porsjoner:
3 plater gelatin
1 vaniljestang
3 dl helmelk
4 ss sukrin eller annen søtning
3 dl vaniljekesam

Legg gelatin i kaldt vann, 5-10 minutter. Del vaniljestangen i to og skrap ut vaniljefrøene. Kok opp melk sammen med vaniljestangen og vaniljefrøene. Ta ut vaniljestangen. Løs gelatinen opp i den kokende melken, rør og avkjøl blandingen litt før vaniljekesam blandes inn. Hell i porsjonsglass eller former. Server gjerne med appelsinbåter eller annen frukt/bær.

Næringsinnhold for hele oppskriften:
436 kcal
40,3 karbohydrater
41 gram protein
12,5 gram fett

Fruktfest med sunn og sukkerfri vaniljesaus

Fruktsalat er en klassisk dessertvariant som er både sunt og godt. I tillegg kan den varieres med ulike type frukter og tilbehør. Prøv for eksempel hjemmelaget fruktsalat med denne vaniljesausen:

Sukkerfri vaniljesaus:
5 dl melk
1 vaniljestang
4 eggeplommer
50 gram sukrinmelis
25 gram sukrin/sukrin gold/sukrinmelis
20 gram maizena

Skjær opp vaniljestangen og skrap ut frøene. Ha frøene og stangen oppi en kjele sammen med melken. Varm opp blandingen til like før det koker. Pisk sammen eggeplommer, sukrinmelis og sukring til blandingen. Rør deretter inn maizena. Når melkeblandingen har nådd kokepunktet skrur du ned varmen. Tilsett litt av melken oppi eggedosisen og rør godt. Hell alt over i kjelen med resten av melken og rør rundt til blandingen begynner å tykne. Avkjøl vaniljesausen og oppbevar kjølig. Når vaniljesausen har blitt avkjølt serverer du den sammen med valgfri frukt kuttet opp i biter (for eksempel pærer, appelsinbåter, eple, melon, ananas).

Næringsinnhold for hele vaniljesaus-oppskriften:
510 kcal
41,2 gram karbohydrat
29 gram protein
26 gram fett

Bananis

Del bananer på midten og stikk en ispinne i bunnen (Ønsker du mindre «is» deler du bananen i flere biter). Legg bananene i fryseren. Etter to-tre timer tar du ut bananene og pynt de med for eksempel smeltet sukkerfri sjokolade og valnøttkjerner eller flytende honning og kokosmasse. Husk å ta ut bananene ut av fryseren en liten stund før de skal spises slik at de «mykner» litt.


Silje Bjørnstad 

Silje er utdannet ernæringsfysiolog og arbeider som journalist og ernæringsfaglig rådgiver. Hun er opptatt av å formidle informasjon om ernæring og kosthold på en måte som bidrar til veiledning fremfor villedning, og matglede fremfor matfrykt.

Pepperkaker uten sukker

Kosthold14.12.201820

Sjekk ut disse digge juletradisjonene gjort mye sunnere!

Sunnere hjemmelaget julegodt

Kosthold04.12.201816

Dette er julegodtet og dessertene du bør lage til jul som er ekstra sunne!
En søt avslutning på måltidet hører til i julen

6 nydelige og sunne desserter

Kosthold11.10.2017121

Dette er høstens søteste fristelser - sunnere desserter.

Pepperkaker uten sukker

Kosthold14.12.201820

Sunnere hjemmelaget julegodt

Kosthold04.12.201816

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!