Ekstremforvandling - Gikk ned 68 kilo på 10 måneder

Intervju29.09.2015Rita Immerstein829

Bujar Jashari gikk ned 6,8 kg i måneden i snitt.

Bujar Jashari er ugift og bor i Porsgrunn. Han er 23 år gammel, 185 centimeter høy og veier i dag 87 kilo. Til daglig jobber han som plastmekaniker hos Bilfinger og han trener fast på Down Town Sportssenter i Porsgrunn.

Tøft å komme i gang

Trening er en av grunnene til Bujars vekttap, men han mener at det viktigste er kostholdet og hva man eller gjør utover dagen. Bujar tror det er veldig viktig å holde seg aktiv, ved for eksempel å ta oppvask, rydde inne, jobbe i hagen og andre liknende daglige aktiviteter i hverdagen.

- Den største utfordringen vil jeg si er å komme seg i gang. Grunnen til at jeg startet var ganske enkelt at jeg var i altfor dårlig form forhold til min alder. Jeg følte jeg måtte gjøre noe med det, og det måtte skje nå mens jeg fortsatt var ung. Til å starte med var det veldig hardt for jeg hadde ingen forventinger og lite håp om å få resultater. Men det var til jeg begynte å se kiloene rase ned etter bare 2 uker hvor jeg gikk ned 7 kilo, forteller Bujar med et strålende smil. Etter det så gikk alt av seg selv en god stund. Jeg hadde selvfølgelig mine nedturer og oppturer, men jeg var fast bestemt på at dette skal gjennomføres uansett hva som måtte hende, og jeg fant fort ut av at man kan ikke støtte seg til å være motivert og ha alltid lyst, som regel så må man tvinge seg selv og bare gjøre det. Man må ikke tenke for mye, men bare gjøre det, og det var det jeg gjorde for å komme meg igjennom mine nedturer. Jeg fikk mye støtte fra kollegaer og venner, men mest av alt fra min familie, og det er viktig og høre om egen fremgang fra andre rundt deg for det hjelper virkelig og grunnen til det er at det som regel er vanskelig å se forandringer selv. For meg er det viktig å fortelle at man aldri må gi opp under nedturene fordi de varer ikke lenge, og det er viktig å bare komme seg gjennom dem.

Ny kropp med nytt kosthold

Bujar forteller at det er herlig opplevelse å ha gått ned så mye i vekt. Alt av hverdagslige ting blir mye lettere og han føler seg så mye bedre fysisk i forhold til før vektnedgangen.

- Det er ikke bare en fysisk forbedring, for det har i tillegg blitt så mye bedre rent mentalt. Jeg har blitt mer sosial og livsglad, humøret er mye bedre enn det den har vært. I forhold til kostholdet så spiste jeg egentlig veldig lite under selve slankeperioden. Jeg holdt meg på rundt 800 kalorier på det meste om dagen. I tillegg holdt jeg meg helt unna sjokolade, chips, godteri og brus og hadde ikke en eneste cheat day på over 6 måneder. Jeg prøvde å spise så lite karbohydrater så mulig og når søtsuget inntraff nøyde jeg meg med hvilken som helst type frukt, men spiste ikke for mye av det heller siden det inneholder mye sukker. Måltidene mine bestod så ofte så mulig av kjøtt og salat.

Nå så spiser jeg mer enn hva jeg gjorde under slanketiden og jeg ligger på rundt 1500 kilokalorier. Jeg spiser altså fortsatt ikke mer enn nødvendig, men det blir litt ekstra i helgene, smiler Bujar. Jeg er veldig glad i sjokolade og det er også min største svakhet, så et cheatmeal vil absolutt inneholde mye sjokolade, forteller Bujar og ler godt.Nå spiser jeg tre ganger om dagen med 2-3 mellommåltider som består av frukt og/eller yoghurt.I helgene spiser jeg hva enn kroppen ønsker men unngå å overdrive. Så lenge man har kontroll ødelegger det absolutt ingenting. Planen er å øke sakte men sikkert oppover til jeg føler meg fornøyd med energiinntaket. Jeg må finne ut av hva som passer kroppen etter som den endrer seg. Planen er å fortsette å trene som jeg har gjort fram til nå og kanskje satse enda mer på styrketrening, legger Bujar til.

Tiden etter slankeperioden

For Bujar oppleves det som vanskeligere å holde vekta enn å slanke seg. Årsaken til det er at det kommer til et punkt der man ikke lenger ser fremgang så ofte som man er vant til under slankingen. Da kreves det en del mer motivasjon og disiplin til å fortsette, fordi faren for tilbakefall alltid er til stede.

- Løsningen på dette er prøve å holde opp motivasjonen med hjelp fra andre rundt meg, og viktigst av alt er å sette seg nye mål, alltid ha noe å jobbe opp mot. For meg er det viktig å ha god helse og oppskriften på det er ganske enkel for meg; så lenge jeg føler meg bra fysisk, og ikke minst psykisk bra, så holder det i masse vis. Alle har sin versjon av god helse du må bare skape deg din egen.

 

Bujars treningsopplegg

I starten av slankeprosessen vektla Bujar å få trent mye kardio. Han jogget og syklet i 60 minutter før han avsluttet med litt styrketrening. I dag har han snudd om på opplegget og trener styrker og avslutter med 30 minutter kardio.

- Jeg driver kun med styrketrening og kardio og går fortsatt mye turer. Min favorittmuskelgruppe har alltid vært og vil alltid være rygg, forteller Bujar og smiler igjen. Ofte trener jeg sammen med broren min for han er litt liten i forhold til alderen(15 år gammel) og vil gjerne vokse. Målet hans er å øke i muskler ved å spise mer og trener regelmessig. Ettersom han har begynt å trener har appetitten hans økt og sakte men sikkert øker vekta og størrelsen hans. Han er veldig flink, legger Bujar stolt til. I dag trener jeg styrke og kardio 5 dager i uka og jeg har satt sammen treningen på denne måten:

Mandag : Bryst sammen med mage, deretter sykkel i 30 minutter.
Tirsdag : Lang og god økt med bare biceps og sykling som avslutning i 30 minutter.
Onsdag : Lang og god økt med triceps og mage etterfulgt av sykling i 30 minutter.
Torsdag : Da er det rygg alene med sykling på slutten i 30 minutter.
Fredag : Skuldre og nakke sammen med mage og sykling i 30 minutter.

Jeg trener ikke bein og har selvfølgelig vurdert og planlagt å gjøre det. Grunnen til at jeg så langt ikke trener bein er fordi jeg sykler til jobb, og fra jobben til trening og etter trening hjem. Det gjør jeg hver dag og har fått ganske greie resultater av det så har ikke følt at det har vært helt nødvendig å trene bein fram til nå.


Bujar sammen med lillebroren hans.

Bujars viktigste leveregler

Det viktigste målet for Bujar i 2015 og 2016 er å ha en god helse og øke muskelmassen og han deler gjerne noen av sine leveregler og prinsipper for å få en sunn helse og en fysisk og mentalt sterkere kropp.

- Det som er det viktigste er så enkelt at du hele tiden må tenke over hvor mye du får i deg i forhold til hvor mye som går ut i energibruk. Spis aldri mer enn at du ikke er sulten lenger for du trenger ikke å spise mere enn nødvendig og i hvert fall ikke før man har oppnådd sitt mål. Etter et måltid er det viktig å holde seg aktiv og ikke sitte rolig førstkommende time. Utfør oppgaver som holder deg i lett bevegelse. Styrke er en viktig faktor i å gå ned i vekt og hvor mye styrke man skal ha i treningen sin kommer helt an på hvor mye man veier, legger Bujar til helt til slutt.

Vi takker forintervjuet og ønsker Bujar lykke til videre med sin nye livsstil!


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Det er en fantastisk følelse å bokstavelig talt bli en ny mann, sier han.

Gikk ned 55 kg på 10 måneder

Intervju23.08.201910

Hun veide 160 kg på det meste og fikk så vidt plass i en vanlig personbil. Da tok hun grep!
Denne mannen går ned i vekt etter måneds lang diett på McDonald's.
Hvorfor går noen opp i vekt når de tilsynelatende gjør alt riktig? Se svaret.

Gikk ned 55 kg på 10 måneder

Intervju23.08.201910

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!