Operert 34 ganger og stilte i Bikinifitness med utlagt tarm

Intervju27.10.2015Rita Immerstein5825

Ingrid Anette Hoff Melkersen lot seg ikke stoppe. Hun deltok i Bikinifitness etter 34 operasjoner og med utlagt tarm (stomi).

Denne høsten stilte Ingrid Anette Hoff Melkersen mot alle odds på scenen i Bikinifitness etter til sammen 34 operasjoner og med utlagt tarm(stomi). Strålende kunne hun konstatere at alt er mulig og Ingrid Anette kunne derfor gå av scenen etter å ha fått en flott 8. plass i sin klasse!

Fakta om Ingrid Anette

Ingrid Anette Hoff Melkersen er en 33 år gammel trebarnsmor til tvillingjenter på 11 år og gutt på 12 år. Hun er gift og jobber som foredragsholder, blogger og modell. Ingrid er utdannet interiørkonsulent, men bruker sine kreative sider på mote, bloggen og foredragsvirksomhet. Hennes ønske er å motivere og inspirere andre personer i samme situasjon som hun selv lever i. Hun er 167 centimeter høy, veier 49 kilo og trener på HELL Treningsenter og er en Curvesjente. Har PT fra Confident Curves. Veronica Dalsnes har coachet henne i hele år. Hun er utdannet personlig trener gjennom AFPT. Hun er Norgesmester i bikini fitness og grunder av Curves-filosofien og stiller for Kaliber Gym i fitness.

Sta som et esel!

For Ingrid var det å stille i bikinifitness denne høsten som å ha det som plommen i egget.

- Endelig skulle jeg få stille i fitness, nå var dagen kommet og jeg skulle jeg stråle på scenen. Jeg både gruet og gledet meg samtidig, men var så stolt over å ha kommet så langt at jeg gledet meg mest til å få vist alt det harde arbeidet jeg hadde lagt ned. Jeg er en fighter og sta som et esel - så ingenting kunne stoppe meg nå! Jeg gir ikke opp og jeg gir alltid 110%, uansett hva jeg gjør. Jeg gir bånn gass, legger Ingrid Anette smilende til.

Utfordringer med sykdom og smerte

Ingrid Anette har en sykdom som heter Morbus Crohn, og hun har hatt mange opp- og nedturer i livet. Hun fikk sykdommen som 15-åring og siden da har det blitt 34 operasjoner, både store og små.

- Jeg lever med denne sykdommen, men lar ikke den styre livet mitt. Jeg kommer til å ha den til jeg dør, men jeg kan selv velge å gi opp og legge meg ned å kjenne på smerte og motgang, eller jeg kan stå imot og kjempe, forteller Ingrid Anette. Det er ikke vondere å trene enn å ligge på sofaen. Jeg mener at det faktisk er motsatt og for meg har det i alle fall vært sånn. Det å trene styrke og ha et riktig kosthold har hatt en positiv effekt på meg.

Kommer aldri til å slutte å trene styrke

Ingrid Anette har hatt så vondt at hun har stått i knebøy med tårene rennende nedover kinnene og nesten besvimt og kastet opp på trening. Men det har ingenting med at hun har gjort noe galt, eller tatt i for mye. For dette hadde skjedd om hun hadde ligget hjemme også.

- Jeg kjenner kroppen min så godt etter så mange år med sykdommen at jeg husker ikke hvordan det er å ikke ha vondt i magen. Jeg var bare 15 år når jeg fikk Crohn og har sikkert hatt den noen år før vi fant det ut. Nå er smertene mindre, eller noe jeg kan styre til en viss grad. Jeg har en så stor positiv mental effekt av denne harde styrketreningen at jeg kommer aldri til slutte å trene styrke. Det har gitt meg et nytt liv. Ikke bare har kroppen blitt bedre og sykdommen mindre aktiv, men den har jo forandret seg på utsiden også. Nå har jeg jo fått rumpe, utbryter hun leende. Jeg som aldri har hatt sprettrumpe, har endelig fått rumpe og hvem med tre barn vil ikke ha det, legger hun til med et smil. Jeg er så stolt over hva jeg har utrettet at jeg kan ikke få sagt det. Tro meg på at denne kroppen skal ikke bort for jeg liker meg bedre både på inn og utsiden nå. Jeg har fått en ny vår om man kan si det på den måten, forteller hun.

Tøffe tak under dietten

Ingrid Anette lærte mye om seg selv på den reisen hun har vært med på mot bikinifitness, sceneopptreden og alt det som kreves. Hun understreker at dette ikke er ikke for alle.

- Det er hardt og du må virkelig gå 110% inn for det. Jeg gjorde det og har vært igjennom alle former for følelser fra glede, sinne, fortvilelse, sorg og ulike opp- og nedturer. Diett er det ingen som lever lenge på. Det er ikke en lang periode, men den er tøff nok. Jeg hadde selvfølgelig en helt annen diet enn alle de andre fordi jeg har bare 2 meter tarm igjen. Tykktarmen er borte og alt går rett igjennom meg. Kort fortalt, tarmen min tar ikke opp næring som "normale" friske tarmer gjør og derfor måtte jeg få mye flytende og en "snillere" diett enn mange andre. Problemet mitt er ikke å gå ned i vekt, det er å gå opp, forteller Ingrid Anette. Jeg la på meg 10 kilo på veien til scenen og jeg er så stolt av det. Med trening og rett kosthold klarte jeg å få kroppen min på rett kjør og den la sakte men sikkert på seg og rumpa ble større den også og det var stas. Jeg vil bygge mer og få mer muskler og bli større. Jeg gikk ned til konkurransen jeg også som alle andre, men jeg har ikke lagt på meg etterpå. Så jeg ligger nesten på samme vekt som da jeg entret scenen. Jeg har bare lagt på meg tre kilo siden konkurransen så jeg jobber med saken. Jeg vil opp i vekt igjen og få mer rumpe, det er det jeg ønsker meg til jul, legger Ingrid Anette til med et blendende smil.

Trening er bra for alle

Noen tror at det er farlig å trene med stomi, men ingen lege har sagt det til Ingrid Anette. Alle hennes leger har vært med hele løpet ut på denne reisen til scenen så hun mener at det absolutt ikke er farlig og hun håper med dette å motivere andre til å ta i et tak.

- Trening er bra for alle mennesker, vi er skapt for bevegele og ikke for å sitte i ro. Så jeg sier: Kom dere opp av sofaen og tren - det verste som kan skje er jo at dere kommer i form og får en flott kropp og bra helse! Jeg håper jeg kan motivere og inspirere andre til å trene fordi om de har en sykdom eller noe de sliter med. Alt blir enklere i livet om helsen er i balanse. Vi er sterkere både fysisk og psykisk om kroppen er sterk, så vi har ingenting å tape. Hopp i det, tren deg friskere og alt er bedre enn ingenting, utbryter hun. Husk på at ikke alle skal være eller bli den neste Petter Nortug eller Marit Bjørgen. Men alle er tjent med god helse. Lytt til kroppen din og få deg en PT som jeg gjorde, det forandret livet mitt. Er du usikker på ting, så spør legen din. Jeg hadde min med hele tiden og tok blodprøver og passet på meg selv ekstra godt bare for å være på den sikre siden, men jeg kjente jo fort at dette var bra for kroppen min. Jeg er ekspert på egen kropp så det gikk ikke mange ukene før jeg kjente hva som fungerte og hva som ikke gjorde det. Blodprøvene økte i verdi og sykdommen er nå under kontroll. Jeg halverte medisinen min etter at jeg startet på diett. Det trenger ikke være slik for alle, og jeg vil ikke gi folk falske håp, men jeg er ikke en dame som gjør ting uten legens råd og godkjenning. Jeg er for glad i livet at jeg gambler med det.

Satset alt og tør å være et forbilde

For Ingrid Anette har dette vært et samarbeid som har lykkes og det så til de grader. Hun mener at coachene skal være stolte over jobben de har gjort med verdens første kvinnelige Bikinifitnessjente med stomi.

- 8. plass i NM er fader meg ikke dårlig etter alt denne kroppen har vært igjennom. Den skulle egentlig ligget i et hvitt hus med torvtak, men det gjør det ikke Jeg nekter å gi opp og dette er nok et bevis på at jeg lever og tør å satse. Jeg tør å være et forbilde for andre og det kommer ingen fordommer, netttroll eller andre stygge kommentarer på min vei til å forandre på. Ja, jeg har følt på kroppen at jeg ikke er normal og at jeg ødelegger sporten, men jeg kan ikke la sånt stoppe meg. Jeg er en mor og skal vise dem at disse nettrollene ikke styrer mine valg. Uvitenhet og usikkerhet gjør til at mange folk ikke tenker før de spyr ut kommentarer. Derfor velger jeg ikke synke på deres nivå. Jeg velger å være raus og vil heller "make a difference", legger Ingrid Anette til og smiler.

Er ikke et supermenneske

Mange har kommentert om Ingrid Anette er et slags supermenneske. Hun mener at man ikke trenger å være det, men at det er viktig å være målrettet og ta noen valg.

- Kanskje noen valg er tøffere enn andre, som det å velge bort noen bursdager, kaffebesøk eller andre ting fordi du må på trening. Jeg har gjort det, og det er ikke alle som forstår det like godt. Det kan jeg respektere, men ikke alle har respektert dette tilbake. Det har vært litt vondt å bli litt "uglesett", men du lærer deg å se hvem som er dine venner og hvem som er der for deg og din familie. Jeg er gift med verdens beste mann og han har støttet meg hele veien. Det har vært avgjørende for at jeg skulle greie å gjennomføre. Du må ha støtte i hjemmet og fra dine nærmeste og en må være forberedt på tøffe tak. Jeg som er trebarnsmor har ikke valgt trening foran ungene og i tilfeller hvor ting har kollidert har ungene alltid gått foran. Om Daniel, mannen min, hadde hatt en merkelapp i nakken hadde det stått "made in heaven", forteller Ingrid Anette takknemlig. Jeg har som regel gjort unna treningsøktene når ungene har vært på skolen eller etter at de har lagt seg på kvelden, så de har nok ikke merket hvor mye jeg faktisk har trent for å greie dette. Og maten er så enkel at jeg har ikke gjort noe store forandringer. Vi har spist sammen og ungene har fått brus og godis som vanlig på lørdager. Vi er ikke fanatiske i familien vår, men mannen min er veldig opptatt av rene og gode råvarer og kommer fra Nord-Norge så det har alltid vært mye fisk i huset her, legger hun smilende til.

Bruker mye flytende mat

Ingrid Anette må ta noen hensyn i forhold til kostholdet. Sykdommen hennes har sine begrensninger på matfronten, men det har barna vært klar over hele livet. Det at Ingrid Anette drikker mye shakes for å få i seg næringsstoffene er ikke rart eller uvant for dem.

- Men det som har skjedd med meg er jo at etter jeg har startet på fitnesstreningen og diet har jeg blitt mer sulten og fått lyst på mer mat. Det har jeg aldri hatt før og jeg har ikke samme sult følelse som "normale" folk. Etter at jeg startet på den harde treningen har kroppen blitt både fysisk og mentalt mye sterkere. Jeg har mye mindre vondt og blodprøvene har vist markant bedring som følge av regelmessig trening og et sunt og riktig kosthold. Jeg kommer til å ha sykdommen til jeg dør, men det går an å gjøre det beste ut av alle situasjoner. Husk alt sitter i hodet, legger hun til.

Fått drapstrusler

Hun har hatt tett oppfølging av coach`n sinVeronica Dalsnes hele veien. Det var i følge Ingrid Anette ingen enkel oppgave de fikk når hun tok kontakt og fortalte at hun ønsket å stille i fitness.

- Jeg var tynn, syk og drakk 3 liter cola hver dag. Ja, du leste rett - 3 liter cola! Om jeg hadde tatt opp mat normalt, hadde jeg sikkert veid 250kilo. Jeg har lenge hatt et usunt kosthold med godis og brus hver dag og ellers spist lite mat. I dag er jeg veldig fornøyd med havregrøt eller en sunn pizzavariant fra coachen. De tidligere spisevanene henger vel sammen med at jeg har hatt sykdommen siden jeg var 15 år. Derfor har jeg hatt mange episoder hvor mat blir forbundet med smerter og det sitter i kroppen som om det var i går. Det har skapt store traumer og sår i løpet av disse årene jeg har hatt sykdommen. Midt oppi dette fikk jeg tre barn og familie. Jeg hadde operert ca 20 ganger da jeg fikk utlagt tarm, eller stomi som det heter. Det er min måte å gå på do på og er egentlig som en ommøblering på kroppen. Så enkelt og så vanskelig på en gang og det er så mye fordommer rundt dette at det finnes ikke ord. Jeg har fått drapstrusler og meldinger om at sånne som meg skulle vært voldtatt. Nå etter jeg startet på veien mot NM i fitness har jeg fått slengt etter meg at jeg ødelegger for sporten og at sånne som meg ikke har noe på en scene å gjøre for jeg er stygg, urenslig, misfoster og et dårlig forbilde, forteller Ingrid Anette ærlig og utilslørt.

Utviklet en sterk psyke

Disse tilbakemeldingene er ikke alltid like enkle å ta inn over seg, men Ingrid Anette forteller at hun heldigvis har verdens beste mann og gode venninner rundt seg som støtter og gir henne selvtillit til å gi litt f... i slike ting.

- I tilegg har jeg gjennom år med sykdom og motgang innsett at jeg har utviklet en sterk psyke. Alle disse årene med fordommer og det at jeg selv har valgt å være "brøytebil" for de som kommer etter meg har gradvis gjort meg sterkere. Fordi det er som oftest uvitenhet som ligger bak fordommer og frekke kommentarer. Jeg må vise at det er fullt mulig å leve et normalt liv med utlagt tarm eller andre hindringer i livet. Det er ingen som er "perfekte" eller sagt annerledes så er alle er det på sin egen måte. Det er jo øyet som ser, og alle er vi unike. Det har ungene mine lært seg med morsmelken. Vi er alle like mye verdt og de har stor respekt for alle typer mennesker, forteller hun stolt.

 

Opplevd varierende grad av støtte

Når det gjelder støtte underveis har Ingrid Anette opplevd litt av begge deler. Hun synes det er litt trist at ikke alle venninnene klarte å se og unne henne gleden og mestringsfølelsen hun opplevde med denne formen for trening.

- Noen klarte bare å se den "glamourbiten" liksom. Altså den med bikini, sminke, bruning og slank med muskler. Altså det glansbildet som blir synlig på selve konkurransedagen. Igjen handler dette om uvitenhet og ingen vet helt hva de går til når de er med på dette, og det gjorde ikke jeg heller. Det er tøft, veldig tøft, legger hun bestemt til. Men uansett det er så verdt det og jeg følte meg som en moderne Marilyn Monroe for sminke og hår var lagt opp slik at jeg skulle skille meg ut fra de andre på scenen og det gjorde jeg virkelig. Jeg debuterte sammen med 46 andre. Det var helt sykt mange, men jeg kom på 16. plass i Norway Open og det får jeg være stolt av når jeg i tillegg hadde lekkasje fra stomien rett før jeg gikk på scenen og da mener jeg rett før altså. Det var skrekkelig der og da, men jeg klarte overraskende nok å blokkere det bort til etter konkurransen. Da kom nedturen, skammen og jeg kjente hvor vondt jeg egentlig hadde det. For ikke snakke om hvor skuffet jeg var. Hvordan klare å vise seg nok når du står i 3 rekker på scenen? Det føltes ikke bra, men det var likt for alle, så det var nok mange som debuterte som ikke fikk sine fortjente plasser. Mange av dem som fikk gode plasseringer i NM fikk dårligere i Fredrikstad, men sånn er gamet, legger hun til med et lite smil.

Store helsegevinster

Hard styrketrening har vært helt avgjørende for Ingrid Anette og hennes sykdom. Hun tror at vi kommer til å se mer og mer av dette i fremtiden.

- Trening har utvilsomt store helseeffekter også for de som lider av kroniske sykdommer. Man må bare finne den formen for trening som inspirerer, motiverer og sist men ikke minst passer for den enkelte. Det gjelder å sette seg egne, realistiske mål. Det er alt for enkelt å bli sykemeldt og få tabletter for alt mulig i dagens samfunn. Jeg synes det er skremmende. Mange som lider av for eksempel muskel- og skjelettlidelser vil oppleve smertelindring ved riktig og individuelt tilpasset trening, det er vitenskapelig bevist. Men alt med måte selvsagt og man må huske på å starte rolig og for mange vil det være lurt å få hjelp til å komme i gang. Jeg ville ikke nølt med å kontakte en PT for da får du riktig hjelp og treningen blir tilpasset deg og dine behov og ønsker. Det er som en bukse og en bukse passer ikke alle former og fasonger. Du må finne den som passer deg og da må du prøve deg frem. Det er enkel matte dette, men mange bruker "feil størrelse på buksa" når det gjelder styrketrening. Jeg har spilt håndball hele livet og jeg har aldri hatt denne kroppen eller vært i så god fysisk form som jeg er nå. Sykehuset er i ekstase og resultatene på blodprøvene er nesten ikke til å tro og da kan jeg bare si "wow", forteller Ingrid Anette med et bredt og fornøyd smil.

 

Bruker foredragene til å motivere andre

Hun bruker å si i foredragene sine at man må ikke la sykdommen ta over livet. Det sitter i hodet og det er opp til hver enkelt hvordan man vil leve livet sitt.

- Du vil alltid møte litt motstand innimellom og du må kanskje gå en litt tøffere vei enn naboen, men "so what", ønsker du det nok klarer du det. Det er opp til deg, tør å ha hårete mål, utfordre deg selv, tør å kjenne at du lever. Er ikke drømmene dine så store at de skremmer deg, er de ikke store nok. Du skal være litt tullete å tørre tenke stort. Du blir ikke Petter Stordalen av å sitte på rumpa å vente på jobber. Du må følge drømmen din og brette opp armene å jobbe hardt og målrettet. Dette gjelder uansett om det er det ene eller det andre du drømmer om. Ikke alle drømmer om å stille i bikinifitness. Og det er ikke for alle heller, men alle har vi drømmer og da skal vi respektere folk for de valgene de tar. Det er en enkel leveregel; ha gjensidig respekt!

La ikke janteloven bestemme

Ingrid Anette mener at vi kan bli flinkere til å gi litt mer f... og hoppe mer i det før man er helt klar.

- "Å hoppe i det" er et uttrykk som betyr at vi må tørre mer, våge å feile og følge drømmer, enten de er store eller små. Det er dumt å sitte på gamlehjemmet å angre på alt vi ikke har fått gjort. Det kan hende vi kan le av våre feil også. Jeg fulgte mitt hårete mål om å stille i bikinifitness og må vel være så ubeskjeden å si at jeg gjennomførte det mot alle odds. Jeg er stolt og den godefølelsen jeg sitter igjen med er bare magisk. Dette er takket være familien min, og mine fantastiske trenere og veiledere i Veronika og Robert Andre. Kan ikke få rost dem nok. Dette har vært en berg- og dalbane, men jeg har vist verden at jeg kan og jeg vil aldri la stomien stoppe meg. Når du stiller i bikinifitness er du rimelig "naken" og eksponerer deg i forhold til fordommer og jeg kastet meg til løvene. Men vet dere hva? Det gjorde jeg med vilje. Jeg lar ikke janteloven eller folk bestemme hva jeg skal og ikke skal gjøre! Jeg er Ingrid "Cronprinsessa" og om jeg provoserer noen med å være med i Bikinifitness tenker jeg at det er synd for dere. Jeg kan ikke forandre hele verden, men jeg kan bidra til å lage et litt mer raust samfunn og opplyse folk. Vi lever i 2015 og det er ikke sånn at stomien er smittsom eller hopper på deg. Det er bare min måte å gå på do på, avslutter den tøffe 33-åringen med å fortelle.

Treningsforum takker for for intervjuet og ønsker Ingrid Anette lykke til i sin videre satsing!

 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Det er en fantastisk følelse å bokstavelig talt bli en ny mann, sier han.

Gikk ned 55 kg på 10 måneder

Intervju23.08.201910

Hun veide 160 kg på det meste og fikk så vidt plass i en vanlig personbil. Da tok hun grep!
Denne mannen går ned i vekt etter måneds lang diett på McDonald's.
Hvorfor går noen opp i vekt når de tilsynelatende gjør alt riktig? Se svaret.

Gikk ned 55 kg på 10 måneder

Intervju23.08.201910

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!