Spiller det noen rolle om du har skjevheter, dårlig holdning og mobilnakke?

Trening01.12.2015Steinar Ekren53

Fører skjevhet, dårlig holdning og mobilnakke til smerte?

Det er min oppfattning at største delen av befolkningen tror skjevheter, dårlig holdning og mobilnakke fører til smerte. Dette er også noe enkelte behandlere og andre med utdaterte smerte-modeller forteller sine kunder. I denne artikkelen skal vi ta en titt på hvorfor kroppen din rett og slett ikke kan sammenlignes med en bil.

Mange har en oppfattning at kroppen er som en bil. «Det er fint å ha kroppen på service noen ganger i året hos behandler for å forebygge skader» sier noen. Et godt behandlingsopplegg kan hjelpe deg til å bli kvitt smerter, men for å forebygge skader må man unngå å overstige vevets tole-ranse for belastning. Kort oppsummert unngå «too much, too soon». Kroppen din er ikke en bil. Om den blir utsatt for belastning vil den lege seg selv dersom den får nok tid på seg. Etter reparasjonen vil den tåle enda mer belastning. Dette gjør at menneskekroppen etter mitt syn er ganske fantastisk. Menneskekroppen går ikke i stykker. Den utvikler seg etter omgivelsene. Det er blant annet dette som skjer når du trener styrketrening. Muskel- og benvev brytes ned for å bygges opp igjen enda sterkere. Over tid kan kroppen tåle utrolige belastninger.

Et dårlig behandlingsopplegg hvor man fokuserer på at man må hele tiden må «repareres» og «beskyttes» ofte med behandling kan være med på å påvirke vårt syn på kroppen vår negativt.

Frykt for å bevege seg er ikke bra. Du har kanskje hørt om placebo-effekten? Placebo er når man opplever en positiv effekt fordi man tror noe har en effekt. Jo mer du tror det har en effekt jo større er placeboen. Jo mer penger du betaler jo sterkere er faktisk placeboen (1). Vi skal se litt på placeboens onde bror - nocebo. Det er altså det motsatte. Hvis du tror du kommer til å få vondt av en bevegelse kan smertene oppstå kun fordi du tror det (2). Det skal selvsagt litt til, men dersom behandleren din eller en annen person du stoler på fraråder deg å gjøre en bevegelse eller flere fordi den er farlig kan det være en ganske sterk nocebo-effekt involvert. Placebo og nocebo er merkelige greier.

Hvis kroppen ikke er en bil - hva er den da? Innen smertebehandling jobber vi med noe som kalles den bio-psyko-sosiale modellen. Hvorfor er den mer riktig enn en biomekanisk smertemodell? Fordi smertevitenskapen de 20 siste årene har avdekket at smerte ikke var helt det vi trodde det var. Smerte har lite med struktur å gjøre og mer med hjernen å gjøre (3-6). Tidligere trodde man at området man hadde vondt sendte smertesignaler opp til hjernen. Dette ser ut til å være feil. Irritasjonssignaler sendes opp til hjernen. Hjernen tar en vurdering ut i fra veldig mange faktorer om den skal sende smertesignaler tilbake til området irritasjonen kommer fra. Ulike faktorer kan være søvn, kosthold, treningsform, humør og tidligere opplevelser. Hjernen er altså den som bestemmer om man skal ha vondt eller ikke.

Man ser ut i fra gode studier at dårlig holdning, skjevheter og forskjeller mellom fremside/bakside og høyre/venstre side ikke fører til smerte (7-9). Kroppen har en fantastisk evne til å adaptere seg til det meste den utsettes for. Derimot kan det jo være en sammenheng. Kanskje det er skjevhetene som kommer av at kroppen justerer seg for å unngå smerte? Dette virker som en mer sannsynlig forklaring. Det samme med dårlig holdning. Smerte kan muligens gjøre slik at kroppen prøver å unngå den og får en såkalt «dårlig holdning» (10). Mange har en slik holdning på grunn av at ar-beidet eller hverdagen deres foregår i en foroverlent posisjon og kroppen tilpasser seg som sagt omgivelsene.

Men hva med «text-neck» eller mobilnakke som man kaller det. Er det farlig? Det er like skummelt å se på Ipaden din som det er å lese en bok eller se ned på skolissene dine. Altså ikke særlig farlig. Et argument de som advarer mot mobilnakke benytter seg av er at segmentene i ryggradden utsettes for belastning. Det er helt korrekt, men belastning er ikke farlig. Tyngdekraften er ikke en stor belastning på kroppen. Dette er godt innenfor det vi mennesker tåler og er ikke et problem. Kan nakken bli irritert dersom du sitter i samme stilling over lengre tid? Definitivt. Kan det være et problem? Over tid kan det irritere nakken unødvendig mye. Et godt tips er å justere sittestillingen sin ofte.

Gode tips for å unngå skader og redusere smerter:
- Øk treningsbelastningen gradvis
- Sov lengre og bedre. Reduser stress hvor du kan.
- Spis et godt og variert kosthold med rom for kos.
- Om du har smerter kan du prøve å bevege deg så mye og ofte det lar seg gjøre uten at det gjør alt for vondt.
- Behandling kan være godt. Om det hjelper på smerten kan det være en glimrende mulighet til å bevege seg smertefritt i tiden etter behandlingen og være med på å bidra til en smertefri hverdag
- Bevegelse er godt for smerte.

Referanser
1. Espay AJ. et al. «Placebo effect of medication cost in Parkinson disease: a randomized double-blind study». Neurology 2015.
2. Colloca L, Miller FG. «The nocebo effect and its relevance for clinical practice». The psychosomatic medicine journal of biobehavioral medicine 2011.
3. Delitto A, George SZ, Van Dillen LR, Whitman JM, Sowa G, Shekelle P, Denninger TR, Godges JJ. Low back pain. J Orthop Sports Phys Ther. 2012 Apr;42(4):A1-57. Epub 2012 Mar 30.
4. Gatchel RJ, Peng YB, Peters ML, Fuchs PN, Turk DC. The biopsychosocial approach to chronic pain: scientific advances and future directions. Psychol Bull. 2007 Jul;133(4):581-624.
5. Leung L. From ladder to platform: a new concept for pain management. J Prim Health Care. 2012 Sep 1;4(3):254-8.
6. Melzack R., Katz J. (2013), Pain. WIREs Cogn Sci, 4: 1-15.
7. Christensen ST, Hartvigsen J. «Spinal curves and health: a systematic critical review of the epidemiological literature dealing with associations between sagittal spinal curves and health». Journal of manipulative and physiological therapeutics 2008.
8. Grundy PF, Roberts CJ. «Does unequal leg length cause back pain?». Lancet 1984.
9. Hellsing AL. «Tightness of hamstring- and psoas major muscles. A prosepective study if back pain in young men during their military service». Journal of Medical Science 1988.
10. Hirata RP. «Experimental muscle pain challenges the postural stability during quiet stance and unexpected posture perturbation». Journal of Pain 2011.


Steinar Ekren 

Steinar er utdannet personlig trener og har videreutdanning innen kroniske smerter og trening av idrettsutøvere gjenom AFPT. Han har skrevet en rekke artikler for andre kjente nettsider og magasiner.

Har du vonde skuldre? Prøv denne øvelsen.

Slik løser du opp nakkesmerter

Trening29.05.201838

Får du nakkesmerter i løpet av en dag? Slik hindrer du det.

Derfor er kroppsholdning viktig

Trening17.03.2020750

Hvor viktig tror du kroppsholdning er?

Slik forebygger du knesmerter

Trening19.08.2019520

I likhet med smerter og plager i skuldrene er det minst like vanlig med smerter i knærne.

Slik løser du opp nakkesmerter

Trening29.05.201838

Derfor er kroppsholdning viktig

Trening17.03.2020750

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!