Supersprek fitnessfamilie

Intervju02.02.2016Rita Immerstein237

Far og begge døtrene skal delta til våren.

Emilie Enersen Thorstensen har stilt i fitness-konkurranser og er igjen klar for scenen denne våren. Litt annerledes blir det i år siden lillesøsteren Lise Loennechen og faren, Petter Jørgensen, skal stille på den samme scenen. Emilie stiller i bodyfitness, Lise går i bikiniklassen, mens Petter som er drøye 63 år gammel skal i BB masterklassen for første gang. Her snakker vi om en skikkelig fitnessfamilie som satser!

Solid treningsbakgrunn

Alle bor i Oslo-området og benytter sjansen til å trene sammen med jevne mellomrom på Haralds Gym. De er alle travelt opptatt i det daglige liv, men alle 3 har en treningshistorie å se tilbake på.

- Jeg startet å trene vekter som 16 åring og begynte å konkurrere i fitness da jeg var 17 år gammel. Den gangen stilte jeg for kraftverket og partner gym. Jeg hadde et opphold fra konkurranser fra 2002-2009. Jeg har også spilt fotball i alle år i høyere divisjoner. Trening er en stor sel av livet mitt, så mye av fritiden går med til dette. Dette fungerer veldig bra for jeg er en positiv, strukturert og disiplinert jente og jeg har derfor alltid et mål å jobbe imot som gir meg mestring når jeg når dem. Jeg trener fra 1-3 timer hver dag med variert trening, utenom søndag som er hviledag, forteller Emilie. Lillesøsteren Lise spilte fotball i mange år da hun var yngre. Så gikk det flere år da hun ikke trente noe særlig i det hele tatt. Hun har trent på studio, men uten særlig mål og mening og det var først i januar i fjor Lise fikk en plan, ett mål og ble bevisst på hva hun drev med.

Faren til de to jentene har vært aktiv opp igjennom årene og beskriver en allsidig treningsbakgrunn

- Jeg har drevet med mange idretter opp igjennom. Både turn som 10-åring og deretter friidrett hvor jeg blant annet ble Nordisk mester i trekamp i 7.klasse. All trening stoppet brått fram til 1980 da jeg dro til sjøs og det var først etter at jeg fylte 28 år at jeg kom meg i gang igjen. Skaffet meg hund og det medførte mye sykkel i skog og mark. Ble aktiv sykkelrytter samtidig, og ble klubbmester i Sagene Cykkelklubb i 1983. Jeg har syklet Trondheim-Oslo i 1983 og 1984. Omtrent på denne tiden begynte jeg med sporadiske besøk på "helsestudio" som det het den gangen. Så ble jeg gift med Janne i 2013 og vi var da blitt hyppige gjester på Bare Trening og har fortsatt med det hele tiden bortsett fra noen sykdomstilfeller. Jeg ble påkjørt av en bilist mens jeg kjørte motorsykkel høsten 2015, det satte meg ut av spill. Jeg fikk tre brudd i beinet, men var i gang etter en måned. Trener nå ofte og ganske hardt, forteller Petter med et smil.

Motivasjonsfaktorene

Uten et indre og ytre driv vil en satsing mot en konkurranse være umulig. Det har både Emilie, Lise og Petter nok av.

- Min motivasjon er å se utvikling fra gang til gang. Det å lære hvordan kroppen reagerer, og ikke minst det mentale gjør at man lærer å kjenne seg selv på en helt annen måte etter å ha vært igjennom en slik reise helt fra diettstart og forberedelser til man står på scenen. Jeg blir også motivert og fascinert av hvordan man kan bygge og skulptere sin egen kropp, forteller Emilie og smiler.

- Hovedmotivasjonen er at jeg synes det var kjempe gøy sist, forteller Lise.

- Det gir rett og slettett skikkelig adrenalinkick. Og så synes jeg det er gøy å kunne vise frem det man har jobbet for og få tilbakemeldinger på hva man kan forbedre til neste gang. Jeg har fått pes fra mine døtre, forteller Petter og ler godt. Jeg kan ikke være dårligere og det er jo selvsagt gøy å få en bedømmelse på formen. Pallen er målet, særlig hvis det er 3 som stiller, legger faren skøyeraktig til. Jeg ønsker å gå gjennom det som må gjøres det neste halve året. Må nok være temmelig «nazi» for å få til dette. Heldigvis trener min kone Janne også, så ekteskapet ryker vel ikke. Hun vet hva det handler om. 

Ulik tilnærming til treningen

De har funnet sin egen treningsstil, men både Emilie og Lise trener en 3 splitt 2 ganger i uken. Petter vektlegger i større grad variasjon i treningen.

- Jeg trener en 3 splitt 2 ganger i uken. Da trener jeg rygg, bryst og triceps på dag 1, mage, skuldre og biceps på dag 2 og lår rompe på dag 3, forteller Emilie.

- For meg er det viktig med allsidig trening, forteller Petter. Jeg trener 90-120 minutter 5 dager i uken og da blir det fokus på både styrke, kondisjon, smidighet, balanse og hurtighet. Jeg varierer øvelser for samme muskelgruppe hele tiden fordi jeg mener det er bra. Det blir mer variert og gøy, og ikke minst, jeg holder meg skadefri. Jeg lytter til kroppen og trener lett hvis det kjennes riktig. På dager hvor jeg føler meg som Supermann er det bare og gi "jernet", forteller den spreke 63-åringen.

Kostholdets betydning

Familien er, som mange andre mennesker i denne sporten, nøye med kostholdet hele året, men de spisser selvsagt dietten i konkurranseforberedelsene.

- Mine favoritt matvarer på diett er torsk, laks og søtpotet. Jeg er litt lei kylling og havregryn kjenner jeg, men jeg savner alltid taco, sushi og sjokolade når jeg er på diett, legger Emilie smilende til. Kostholdet har stor betydning. Jeg spiser rent 11måneder i året og er alltid nøye med å få i meg nok og variert mat. Siden jeg er flink hele året så trenger jeg ikke sulte på konkurranse diett og jeg ligger derfor mellom 2200-2800 kcal på hele dietten. 

- Det beste på diettplanen må være knekkebrød med skinke og lett-ost, fordi da får jeg litt saltsmak og jeg elsker all ost, forteller Lise. Det jeg savner varierer hele tiden. Jeg får lyst på forskjellige ting stadig vekk. Men jeg er veldig glad i knekkebrød med makrell i tomat og avocado til frokost, så kanskje det er det jeg savner mest. Go'morgen musliblanding med tørket frukt og melk liker jeg også veldig godt, så det er vanskelig å svare på. Ellers mener jeg at et godt og variert kosthold er viktig, men det er viktig å kunne kose seg også, uten å få dårlig samvittighet. Det å være bevisst på hva man drikker og spiser er nødvendig for man har bare en kropp å leve i, så man bør behandle den bra, sier Lise alvorlig.

- Jeg mener vi har et sunt og variert kosthold til daglig. Det er mye grøntfòr og selvfølgelig blir det kylling, tunfisk, fet fisk og egg i alle varianter, forteller Petter. Jeg mener at kostholdet er like viktig som treningen. Av kosttilskudd bruker jeg bare proteinpulver, BCAA og glutamin. Er veldig skeptisk til "vidunderkurer" generelt. Diett har jeg egentlig ikke gjennomført, men jeg regner med at Emilie ordner diett til far, smiler Petter og legger til: - Jeg tenker nok at kokosboller kan bli et stort savn for det synes jeg er veldig godt.

Støtter hverandre

Familien trener ikke sammen hver dag og hver enkelt lever sine egne liv. Det er allikevel ikke tvil om at denne familien støtter og har mye godt å si om hverandre.

- Vi trener sammen i hvert fall en gang i uken på Haralds gym.Vi gir konstruktive tilbakemeldinger til hverandre og jeg synes vi er flinke til å støtte og vise omsorg, spesielt under oppkjøringen til konkurranse, for det kan til tider være litt tøft mentalt mot slutten av dietten, forteller Emilie. Lise er lojal, ærlig og hardtarbeidende. Hun er som meg selv; super disiplinert og når hun har satt seg et mål gjør hun alt for å gjennomføre det. Og så er hun en god tante for min sønn. Pappa er også disiplinert, og alltid flink med mat og trening. Han stiller opp for oss, og er den beste bestefaren Gabriel kan få.

- Vi er åpne for å lære av hverandre og å gi ros og ris. Vi snakker mye om trening og kosthold når vi møtes til et måltid. Janne og jeg prøver å være med til konkurranser, når døtrene stiller. Da stiller vi opp som sjåfører, heiagjeng og barnevakt. Vi støtter helt enkelt så godt vi kan. Både Emile og Lise er flinke til å sette seg mål og gjennomføre. Emilie er dedikert og steintøff i denne prosessen. Lise trenger litt mer drahjelp og får det. Selvfølgelig synes jeg er de verdens flotteste jenter, og jeg er en stolt far, legger Petter til med et bredt smil.

- Vi trener sammen og da pusher vi hverandre. Utenom snakker vi jo sammen hele tiden og motiverer og støtter hverandre. Man kan ofte bli «blind» på seg selv og da er det fint å ha andre øyne som kan se på deg og komme med tilbakemeldinger. Ikke minst fra noen du vet vil deg godt og som kommer med ærlige tilbakemeldinger, forteller Lise og fortsetter: - Søsteren min har en helt sinnsyk sterk selvdisiplin. Det beundrer jeg veldig. Hun er veldig omsorgsfull og bryr seg om at de hun er glad i har det bra. Hun hjelper alltid til hvis det skulle være noe. Og så er hun en kjempe flink mamma, utbryter Lise. Pappa er for det meste med på formsjekker og da er han alltid støttende og heier og beroliger når jeg stresser.


Lise i midten.

Veien mot scenen

De har alle tre et mål å jobbe i mot denne våren, nemlig å bli sceneklare. Allikevel er de ganske ulike på fokuset fram til den store konkurransedagen.

- Jeg gleder meg til å gå på scenen og samtidig føle meg godt forberedt, noe jeg ikke følte i NM selv om jeg var fornøyd med plasseringen da. Og så er jeg spent på om jeg har klart å forbedre fysikken siden sist, sier Emilie. Jeg gleder meg til å stå på scenen i en glitrende bikini, høye heler og med ett stort smil, forteller Lise.

- For meg handler det om prosessen fram mot målet. Det er jo første gang for meg. Jeg gru-gleder meg og jeg konkurrerer mest med meg selv og kjenner ikke motstanderne, men premie hadde selvsagt vært gøy å få, smiler Petter.

Hvordan slapper fitnessfamilien av?

For de av dere som har stilt i konkurranse tidligere vet dere at forberedelsene tar mye tid både helt praktisk og mentalt. Hvile og avslapning trenger man uansett og for Emilie, Lise og Petter er oppskriftene klare.

 

- Da legger jeg meg i sengen med sønnen min også ser vi en koselig film, forteller Emilie med et fornøyd smil. Lise følger opp og sier: - Da legger jeg meg på sofaen under ett pelspledd og ser på tv.

- For meg er musikk viktig, og da selvfølgelig gammel og ny pop-rock.TV er også greit, men savner "Husker du" med Odd Grythe, sier Petter med et glimt i øyet.

- Jeg vil gjerne få legge til at jeg synes det er artig at vi alle tre og kona mi har funnet denne treningsformen. Det er ikke like lett og holde kontakt med to voksne selvstendige døtre og dette gir et samhold og mye glede. Trening anbefales derfor på det varmeste for ungdom i alle aldre, avslutter Petter med et smil.

Vi takker for intervjuet og ønsker hele familien lykke til med konkurranseforberedelsene!


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Nå står sporten foran et ytterligere fall på grunn av eksklusive eneretts avtaler og medier som blir stengt ute.
Mattie Rogers, Brooke Ence, Dana Linn Bailey og Maddy Forberg går konkurrerer i en posedown sammen.
Hun elsker junkfood og dette er en fast del av kostholdet samtidig som hun er i superform!
Denne 72 år gamle mannen fra England driver eget gym og er i superform.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!