Ny fastfood-trend

Kosthold06.10.2016Rita Immerstein40

En ny trend revolusjonerer fastfood-bransjen.

Ved et besøk på en av fast-food restaurantene forventes det at serveringen i all hovedsak består av en real burger, chips og noen kake-liknende hamburgerbrød. Det er skviset inn et lite salatblad, et par løkringer, en tomatskive og noen vasne sylteagurker. Det hele toppes med dressing, remulade, majones, sennep og ketchup og så er lørdags- eller søndagsmiddagen reddet! Det avsluttes med en softisblanding til dessert. Dette er absolutt ikke den sunneste middagen man kan spise, men det er uhyre lett å la seg rive med av denne sammensetningen og gjenta den samme prosedyren hver eneste uke. Dette er mat som skaper velvære, i hvert fall for en liten stund og kroppen ser gjerne at du gjentar denne «belønningen».

Nye trender på vei

Nå ser det imidlertid ut til at det etter flere tiår med fett, raske karbohydrater og proteiner med svært varierende kvalitet kan bli byttet ut med et langt mer sunt alternativ. Man skulle ikke tro det var mulig, men i fremtiden kan nemlig grønnsaker være en av de viktigste ingrediensene de kommer til å bruke. Utviklingen har i enkelte kjeder eksplodert og grønnsaker er mer «in» enn noensinne. Det gir håp til helsefrikene, men det betyr heldigvis ikke at kjøttelskeren går glipp av burgeren likevel.

I USA har blant annet Taco Bell gått i bresjen for å tilby mer vegetar-retter og Panera's direktør, Dan Kish, forteller at grønnsakene vil få en langt mer fremtredende plass på menyen i fremtiden(Taylor,2016). Målet er faktisk også å unngå tilsetningsstoffer og servere dem i sin naturlige form. Friskt og velsmakende med andre ord. Kjøtt blir ikke fjernet fra menyen, men tanken og målet er at kjøtt og grønnsaker i langt større grad skal forenes skikkelig i menyen. Taco Bell satser på et salg hvor kunden selv kan få velge om det skal være en ren vegetar-rett eller serveres med kjøtt. Serveres maten uten kjøtt kan de få ris eller bønner som erstatning til kjøttet.

Andre fastfood-kjeder innser også etter hvert at veien til suksess er å legge inn mer grønnsaker i menyene og det satses på helt andre alternativer enn isbergsalaten og tamme tomatskiver. Det er kanskje ikke så rart at denne nye trenden får et forfeste i USA. Der konsumeres det store mengder fastfood hvert år og flere og flere kutter ned på kjøttforbruket. Dermed kommer kravet om endringer i menyene fra kundene - de vil ha mer grønnsaker. Dette er selvsagt bra for folkehelsen, men samtidig bringer dette in en økonomisk bonus for kjedene. Kjøtt er langt dyrere enn grønnsaker, og dermed kan profitten også økonomisk se ut til å gå i kjedenes favør.

I fremtiden kan vi muligens se flere 100% vegetar fastfood-restauranter. I USA finnes det allerede og der er kun 20% av kundene vegetarianere, mens de resterende 80% fortsatt spiser kjøtt.

Dette er uansett en positiv utvikling. Fastfood-kjedene har en stor makt når det gjelder folks spisevaner - det at de følger kundenes ønsker og selger en mer helsevennlig meny er et steg i riktig retning.

Kilde:
Taylor K.(2016) The fast-food industry is suddenly embracing an unlikely new ingredient
http://www.businessinsider.com/vegetables-trend-at-fast-food-chains-2016-9?r=US&IR=T&IR=T

 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Se de ulike rettene og treningsaktivitetene du må gjøre for å forbrenne bort måltidet fra McDonald`s.
Denne lille fyren spiser hele 25 BigMac burgere og setter verdensrekord.

Avokadoburger med 73 gram protein

Kosthold09.10.201843

Denne avokadoburgeren inneholder hele 73g protein og er en supersunn burger.

Spis pizza og bygg muskler

Kosthold31.05.20121502

Ja, du hørte riktig.

Avokadoburger med 73 gram protein

Kosthold09.10.201843

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!