Du blir hetset hvis du ikke er fit nok og jobber som PT

Trening16.11.2016Fride Skjønsberg23

Har du ikke sixpack står du ikke i stil i jobben som personlig trener hører flere som er PT.

Det har aldri vært større kroppspress i treningsbransjen enn det det er nå. Presset om å ha synlige, definerte muskler og sixpack betyr ikke at du er sunn og sterk.

Det er jo sant, mange trener for å se bra ut, men mange trener også for helsen sin skyld. Når det gjelder de som jobber på treningssentrene enten det er gruppeinstruktør, PT, kostholdsveileder osv er det en uskreven regel at disse bør være "fit". De skal altså se trente ut og ha synlige muskler over hele kroppen. For jenter er det ikke sunt å ha for lav prosent. Dette fordi hormonene må være i balanse, for å kunne ha regelmessig menstruasjon, for å ha sexlyst og for å kunne være fertil. Kvinner har har høyere fettprosent enn menn og det er helt normalt.

Normal fettprosent generelt hos befolkningen ligger på ca. 15-25 prosent hos menn, og 25-32 prosent hos kvinner.
Personer som er godt trente kan ha lavere fettprosent, uten at det gir problemer for helsen. Det er fordi de gjerne har økt mengde muskelmasse. Når det kommer til det essensielle fettet som er den fettprosenten som er det laveste du kan ha for at kroppen skal fungere optimalt er for menn 5-7 prosent og kvinner 10-12 prosent. Dette er meget lave verdier som ikke anbefales å ha gjennom hele året. Det er også viktig å presisere at dette er en nedre grense for idrettsutøvere og mannen i gata og mosjonisten. Selv om man har lav fettprosent og synlige muskler, er det ikke en selvfølge at helsen er god.

Vær fornøyd med deg selv og jobben du gjør - ikke la kroppspresset bestemme. Det å være fornøyd med seg selv, det skal ikke innebære og ha en seks ruter på magen, eller rumpa til Kardashian. Kroppspresset er ikke sunt, og presset skal ikke ligge på hvordan du eller PT´n din skal se ut. Presset burde ligge på kompetansen, motivasjonen, medmenneskeligheten, arbeidet som den personlige treneren din gjør. Ikke hvordan han eller hun ser ut.

Trening og kosthold bør ikke ha fokus på hvordan folk skal se ut, det bør være for å kunne fungere enda bedre i hverdagen, prestere bedre, gjøre deg sterkere, raskere, gi endorfiner, energi og glede. Og merkelig nok er det plutselig blitt litt fremmed for folk. - men igjen, en skal ikke dømme noen for at noen har sixpack og er kjempe fornøyd og glad med det, eller en veltrent rumpe. Det jeg sier er at alle ser forskjellige ut, og du skal ikke bli bedømt etter utsendte med tanke på valg av yrke. Og derav skal du hvert fall ikke skulle føle deg presset til å "se" slik og slik ut, fordi folk mener du skal ha null i fettprosent. Det er ingen automatikk i det.

Man skal kunne ha det bra med seg selv og kunne leve det glade liv uavhengig av hva andre sier og mener om kroppen. I treningsbransjen så skal en fremme sunnhet, men det betyr ikke at en trenger å "se" sunn ut, for igjen hva er det å se sunn ut? Er det å ha muskler? Er det å være fit? Eller er det å bare være happy og utstråle gnist og glede? Det finnes alle mulige typer kroppsfasonger, fordi det er det som er virkeligheten.

Han eller hun PTen på treningssenteret har et liv utenom jobben også, kanskje vedkommende har en hobby som kokk og liker å lage og spise nydelig mat. Han eller hun trives med denne livsstilen, og å ha one or sixpack spiller vel da ingen rolle om du er bolleglad. Selv om du spiser supersunt og trener masse betyr ikke det at du trenger å se trent ut om du er PT eller ei.

Noen trener for å opprettholde formen, noen trener for det mentale, noen trener for å prestere i idrett, noen trener for å se bra ut. Når det er sagt så spiller også genetikken inn her. Akkurat på samme måte som at noen er høye og noen er lave. Noen har mørk hudfarge andre har lys. Noen har små hender noen har store. Det er forskjell på folk og det er på akkurat samme måte med kroppen. Altså, det betyr ikke at man ikke kan gjøre det beste ut av sitt utgangspunkt, men igjen det skal ikke være nødvendig å se fit ut selv om man jobber i treningsbransjen. Kanskje har den "u-trente" fantastiske flinke PT´n genetiske faktorer som stopper en, eller kanskje han jobber som kokk ved siden av. Det skal ikke avgjøre om du velger han eller hun som PT´om personen ikke har muskler eller ei.

Trening og sunnhet er så mye mer enn hvordan kroppen din, PT´n din eller de rundt deg, ser ut. Kroppen er en maskin, ikke en statue som bør se stram, og fit ut. PT´ne, trenings instruktørene, treningsbloggerne med noen kg ekstra bør få oppmerksomhet for det sunne de leverer ut til folk. De bør få oppmerksomhet gjennom kunnskapen de formidler til deg som kunde av treningssenteret, eller smilet og energien du får av crossfit instruktøren på gruppetimen eller fra han eller hun bloggeren du titter innom for å få treningsinspirasjon.

- Det er ikke noe vondt ment om de som faktisk har sixpack eller stor veltrent rumpe for den saks skyld. Det jo helt klart at også de når ut til mange, og gir inspirasjon de også. Men fokuset bør ikke ligge der.

Om man er PT eller ei er vi i forskjellige fasonger og størrelser, med lav eller litt mer fettprosent på kroppen. Samfunnet og menneskene rundt en bør ikke ha krav om at en skal se slik og slik ut. Det skal en bestemme helt selv, er du PT kan du ha fett på kroppen du også.

Du kan se videoen fra God Morgen Norge der blant annet Camilla forteller om nettopp dette.


Fride Skjønsberg 

Fride er faglig dyktig og formidler sitt budskap på en forståelsesfull måte. Hun er utdannet personlig trener og kostveileder gjennom Active Education. Fride er lidenskapelig opptatt av kosthold og er også selv aktiv med trening.

Denne uken er det kroppspress som er tema.
Denne uken er det kroppspress som er tema.
Er det motebransjen? Media? Sosiale medier? Eller oss selv?
Black Friday. Sjekk ut våre tilbud på PT-programmer!
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!