Fyll kakeboksene med søte fristelser

Kosthold13.12.2016Fride Skjønsberg3

Dette er julens mest populære oppskrifter, gjort sunnere og med næringsinnhold.

Det er tid for julebakst nå som det raskt mot jul, og hvorfor ikke fylle kakeboksene med søte fristelser?

Kransekakekuler med sjokoladetrekk

Sukkerfri mandelboller med sjokolade

Ingredienser:
200 g mandelmel (fettredusert)
søtning (uten kcal som tilsvarer 100 g sukker)
4 eggehviter
100 g sukkerfri sjokolade
2 dråper vaniljeessens

Fremgangsmåte:
Bland sammen mandelmel, søtning og vanileessens.
Tilsett eggehviter og kna alt sammen til en deig.
La deigen stå i kjøleskap minimum 5 timer, eller over natten.
Rull kuler som legges på et bakepapirkledd stekebrett.
Stek på 200 grader i mellom 8-12 minutter.
De skal få en gylden farge.
Avkjøl på en rist.
Smelt sjokoladen over et vannbad.
Dypp kulene i sjokoladen, og la den stivne før du legger kulene i en kakeboks i kjøleskap.

Næringsinnhold for hele oppskriften:
1228 kcal
36 g karbohydrater
114 g protein
63 g fett 

Lussekatter

Sukkerfri
ca. 25-30 stk.

Ingredienser:
1 kg hvetemel
søtning (som tilsvarer 100 g sukker. Bland gjerne forskjellige typer som sukrin, sukrin+, etc.)
½ pakke fersk gjær
2 ts kardemomme
1-2 ts gurkemeie eller safran (1g)
2 små egg
5 dl lettmelk (romtemperert)
en god klype salt
150 g ekte meierismør (i terninger)

Fremgangsmåte:
Bland alle ingrediensene i en foodprosessor, bortsett fra smør og salt.
Kjør deigen på lav hastighet i 2 minutter.
Tilsett salt.
Elt deigen i ca. 5 minutter.
Tilsett så litt og litt av smøret. La hele tiden deigen elte seg i foodprosessoren.
Dekk så til deigen med plast, og la den stå i ca. 2 timer til dobbelstørrelse.
Nå er deigen luftig, smidig og fin å forme.
Lag lussekatter etter ønskede former og fasinger.
Dekorer med rosiner om du vil.
La lussekattene etterheve ca. 1-2 timer.
Du kan pensle lussekattene med litt egg får å få de ekstra gylden.
Forvarm ovnen til 220 grader.
Stek lussekattene midt i ovnen i mellom 10-15 minutter.

Næringsinnhold for hele oppskriften
4960 kcal
152 g fett
741 g karbohydrater
140 g protein

Lager du 30 lussekatter, inneholder hver lussekatt ca. 165 kcal.

Havreflarn

Sukkerfri

Ingredienser:
70 g ekte meierismør
100 g havregryn
søtning (tilsvarer 100 g sukker. Sukrin, etc. )
1 egg
1 ts bakepulver
noen dråper vaniljeessens

Fremgangsmåte:
sett ovnen på 200 grader.
Smelt smør i en kasserolle på lav varme.
Rør inn havregryn i smøret.
Pisk sammen søtning, egg, bakepulver og vanilljeessens til blandingen er blitt lysegul.
Bland sammen alle ingrediensene i en bolle. Brukt en spiseskje og lag små havreflarn fordelt utover på et stekebrett med bakepapir.
Stekes i 5-7 minutter midt i ovnen.
Avkjøl på rist.

Næringsinnhold for hele oppskriften:
964 kalorier
71 g fett
60 g karbohydrater
17 g proteiner

Sunnere marsipankuler

30 kuler
Sukkerfri
Melkefri

Ingredienser:
2 eggehviter
2 dråper mandelessens
100 g mandelmel (fettredusert)
160 g sukrinmelis

Fremgangsmåte:
Bland alle ingrediensene sammen i en bolle.
Rull deretter 30 kuler på et bakebrett.

Sjokoladetrekk:
4 ss sukrinmelis
3 ss kakao
litt vann
Søtning med smak (stevia dråper vanilje/toffe/sjokolade etc).

Fremgangsmåte:
Bland sammen alle ingrediensene i en bolle
Rull marsipankulene i sjokoladenbollen, og la det stivne på brettet.
Sett kjølig.

Næringsinnhold for hele oppskriften:
340 kcal
11 g fett
46 g protein

Lager du 30 kuler inneholder hver kule 11 kalorier.

Mjuke kakemenn

Sukkerfri
1 porsjon ca. 10 kakemenn

Ingredienser:
50 g ekte smør
2 dl skummetmelk eller vann
300 g havremel(siktet)
50 g hvetemel
1 ss hornsalt
150-200 g søtning (bland gjerne forskjellige typer søtning, for best smak)

Fremgangsmåte:
Smelt smør i en kasserolle. Avkjøl.
Rør inn skummet melk i smøret.
Bland sammen alt det tørre i en bolle.
Vend det tørre inn i smør og melkeblandingen. Du skal få en kompakt deig.
La deigen stå 5 timer i kjøleskap. (Den kan også stå natten over).
Kjevle ut deigen til den er ca. ½-1 cm tykk. Stikks ut kakemenn (-og damer) etter ønske.
Plasser disse på et bakekledd bakebrett.
Stek i ovnen på ca. 175 grader i 5-10 minutter. Varier fra ovn til ovn.

Næringsinnhold for hele oppskriften:
1650 kcal
63 g fett
205g karbohydrater
56 g proteiner

Lager du 10 kakemenn inneholder 1 kakemann inneholder 165 kalorier.

Kokosmakroner

Sukkerfri
Glutenfri
1 porsjon

Ingredienser:
5 stk. eggehvite (små egg)
200 g sukrinmelis
200 g kokosmasse
3-5 dråper vaniljeessens

Fremgangsmåten:
Stivpisk eggehvitene. Bland sammen sukrinmelis, vaniljeessens og kokosmasse. Vend så eggehviten forsiktig inn i kokosmassen.
Finn frem et stekebrett med bakepapir. Lag små kokosmakroner med hjelp av to spiseskjeer.
Stek kokosmakronene midt i ovnen på 180 grader i ca. 10 minutter.

Næringsinnhold for hele oppskriften:
1426 kcal
31 g protein
132 g fett
14 g karbohydrater 

Sjokoladerisboller

Glutenfri
Sukkerfri
1 porsjon 15 stk.

Ingredienser:
2 dl fløte
10 g smør, eller kokosfett
50 g sukrin (eller annen søtning)
40 g sukkerfri sjokolade
1 liten klype salt
2 ss sterk kaffe
puffet ris ca. 60-80 g

Fremgangsmåte:
Bland sammen vikingmelk, smør og sukrin i en bolle som tåler sterk varme.
Rør rundt, og bland alt godt sammen. Sett bollen i mikroen. Nå skal blandingen koke til den blir en tykk karamellmasse. Totalt skal den stå inne i ca. 10-12 min. Hvert 3. minutt tar du den ut, og rører litt. Du kan også koke blandingen i kjele på stekeovnen. Dette tar lengere tid, da den må koke på nokså svak varme.

Ta ut bollen fra mikroen, og bland straks inn sjokolade, kaffe og salt. Rør om. Tilslutt tilsetter du puffet ris. Her rører du inn til du får den konsistensen du ønsker på sjokoladerisbollene. Brukt en stor spiseskje til å fordele små risboller i muffinsformer.
Sett i kjøleskap for kjølig oppbevaring.

Næringsinnhold for hele oppskriften:
776 kcal
44 g fett
89 g karbohydrater
11 g protein


Fride Skjønsberg 

Fride er faglig dyktig og formidler sitt budskap på en forståelsesfull måte. Hun er utdannet personlig trener og kostveileder gjennom Active Education. Fride er lidenskapelig opptatt av kosthold og er også selv aktiv med trening.

Overrask de du er glad i med en sunn Julestrømpe på Julaften.

Pepperkaker uten sukker

Kosthold14.12.201820

Sjekk ut disse digge juletradisjonene gjort mye sunnere!

9 søte oppskrifter uten sukker

Kosthold12.12.20187

Deilige kaker, konfekter, desserter m.m. helt uten sukker.

Hverdagsmat med julesmak

Kosthold07.12.20185

Dette er vanlig hverdagsmat med en tvist av julesmak.

Pepperkaker uten sukker

Kosthold14.12.201820

9 søte oppskrifter uten sukker

Kosthold12.12.20187

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!