Spiste vanlig mat og gikk ned 50 kg

Intervju15.12.2016Joachim Pedersen345

Gerd Winnje (53) gikk ned hele 50 kg er superfornøyd. Se hvordan hun gjorde det!

Gerd Winnje på 54 år har gjort en utrolig transformasjon. Hele 50 kg er borte vekk og hun er superfornøyd med resultatene hun har fått som følge av hennes nye livsstil.

Navn: Gerd Helene Winnje
Alder: 53
Høyde: 173 cm
Bosted: Oslo
Arbeid: Seniorkonsulent i Finansdepartementet

Gerd kommer fra Nesodden, men som 7-åring flyttet hun til Dombås og bodde der i 13 år. Deretter flyttet hun sørover igjen i 1983 for å jobbe.

Hardt arbeid

Gerd har gjort en helomvending, både på treningsfronten og kjøkkenet. Det har gitt uttelling og resultatene hun fikk ga mersmak til å fortsette.

- Veien til der jeg er i dag har bestått av mange lange og harde treningstimer. Jeg har også gått lange turer i helgene. Vært mye i aktivitet. Jeg har også hatt en total forandring av kostholdet mitt. Alt har gått veldig smertefritt og fint. Jeg innså at jeg var tykk når jeg så kiloene forsvinne med treningen og det nye sunne kostholdet mitt. Da ble det også enda gøyere å trene. Det ble også gøy og stå på kjøkkenet å lage sunne gode retter, noe jeg ikke gjorde før.

Gerd meldte seg inn i Fresh Fitness på Lambertseter på grunn av at hun hadde mye vondt i skuldre, nakke og korsrygg. Siden hun aldri hadde vært på et treningssenter før fant hun fort ut at for å få noe utbytte av dette her måtte hun kjøpe seg en startpakke og få hjelp av en PT.

 

Redningsmannen

Gerd fikk kontakt med en PT på treningssenteret. Andrè Solbakke var hennes redningsmann som hun så fint beskriver det.

- Sammen med PT André Solbakke ble vi enige om å samarbeide og få bort vondhetene mine. Han så også at jeg trengte en vektnedgang. Ja, en to-tre kilo, var mitt svar. Vi snakket mye sammen om trening, hva som var riktig trening for meg og han ga meg også mange gode tips og råd om kosthold. Etter hvert som kiloene forsvant skjønte jeg selv at jeg måtte ned i vekt, at jeg faktisk var overvektig. Det ble gøy og gå på vekta og se at treninga og kostholdsrådene jeg fikk ga resultater. Målene ble hele tiden satt noen måneder fram i tid. Møtet med André har betydd enormt mye og jeg hadde ikke vært der jeg er i dag uten hans fantastiske hjelp og støtte, sier Gerd ydmykt.  

 

- Jeg følte meg jo ikke tykk, det var ikke grunnen til at jeg meldte meg inn på Fresh Fitness. Det var på grunn av vond korsrygg, skuldre og nakke. Gikk først til manuellterapeut og etter at jeg også begynte å trene med PT har smertene mine blitt borte. Jeg hadde ikke noen andre «problemer» enn vondhetene mine. Alle prøver hos legen var fine. Ikke for høyt blodtrykk eller for høyt kolesterol. Ikke noe antydning til diabetes eller andre sykdommer. Veien fram til nå har egentlig vært veldig fin. Jeg har fått utrolig mange positive tilbakemeldinger på mitt nye jeg og jeg har også fått en enorm støtte fra PT'n min. Det har også vært de som har vært negative og som mener jeg har trent for mye og som har vært negative til at jeg har brukt PT, konstaterer hun.

Gikk ned 50 kilo

Dette er en totalforvandling av kroppen og en vanvittig prestasjon.

- Jeg har gått ned 50 kg. Hva jeg veide før og hva jeg veier nå er noe jeg bare deler med familie og PT'n min. For andre er ikke dette viktig. Det viktigste er at 50 kg er borte vekk og at jeg er superfornøyd med mitt nye jeg. Jeg har bygd masse muskler og er kjempefornøyd, sier Gerd stolt.

- Jeg startet med PT i november 2013. Etter hvert som vi jobbet sammen og kiloene forsvant fikk jeg strammet opp huden og det ene delmålet etter det andre ble nådd. Da satte jeg meg til slutt ett siste mål på minus 50 kg før sommerferien i år. Det klarte jeg.

 

Treningen

Gerd startet rolig med treningen og opparbeidet seg styrke gradvis. Etter hvert økte hun intensiteten.

- Over en lengre periode trente jeg sammen med PT'n min 4 ganger i uken, 50 minutter hver gang. I begynnelsen tok vi det ganske rolig. Det ble litt styrketrening, ballkast, stjernehopp osv. og jeg ble kjent med bruken av de forskjellige apparatene. André fikk meg stadig til å bryte grenser og gå utenfor komfortsonen min. Jeg begynte bl.a. å løpe på tredemølla, noe jeg aldri ville gjøre. Jeg har hatt mange og harde intervaller på tredemølla nå. Det samme gjelder for ellipsemaskinen og på de forskjellige syklene. Senere ble det mye fokus på styrketrening med press og drag overkropp underkropp, kardiovaskulær trening etter styrketreningen. Kombinert styrke og kondisjon. Jeg har funnet treningsmetoder jeg liker, blant annet bruker jeg boxing som kondisjon, sier hun.

Spiser vanlig mat

Gerd har aldri følt at hun har gått på noen diett. Hun har bare spist vanlig mat i riktige mengder.

- Jeg har aldri gått på noen diett og har spist helt vanlig mat i riktige mengder. Jeg fikk gode råd og tips av PT'n min som også er kostholdsveileder. Mange tror at man må gå på diett for å gå ned i vekt. Det er bare tull. Det har jeg lært nå. Sunt kosthold, ingen store utskeielser med godteri, kaker osv. og trening er det som har vært min måte og forandre livet mitt på.

Før spiste Gerd veldig usunt. Det gikk mye i brødmat, pizza, pølser, boller, sjokolade, potetgull osv. Hun spiste ikke mye grønnsaker og var ikke noe flink til å lage middag.

- God matglede for meg er å spise en sunn frokost, en sunn lunsj og en middag bestående av f.eks. laks som settes i ovnen med bl.a. løk, paprika, purre, squash, tomat, gulrot og krydder. Til sist litt rømme når det er klart for servering.
Gerd har blitt veldig glad i laks og det er noe hun aldri spiste før. Eller synes hun det er veldig godt med biff, søtpotetchips, squash, krydder og dressing.

Ny livsstil

Gerd har totalforvandlet livsstilen sin. Fra null trening og utskeielser i kostholdet trener hun nå flere ganger i uka og har kontroll på hva hun får i seg.

- Jeg syns det er morsomt å trene og det er blitt en ny livsstil. Jeg liker å bli pushet, men det er jo ikke alltid trivelig. Allikevel er trivselen i min egen kropp verdt dansen utenfor komfortsonen. Kostholdet er endret totalt og jeg elsker å lage egen mat. Mestringsfølelsen i disse arenaene betyr mye, sier Gerd.

Det gikk veldig fint å endre kostholdet for Gerd. Hun har ikke hatt noen problemer med det. Maten hun spiste var veldig variert og PT'n hennes satte opp en del forslag til de forskjellige måltidene.

- Vi gjorde også endringer underveis slik at jeg fikk ett variert kosthold. André var også opptatt av at det skulle være innbydende mat med mye smak, grønnsaker og riktig mengde av sunt fett osv. 

 

Støttespillere

Den største støttespilleren for Gerd har vært hennes personlige trener, Andrè Solbakke.

- Det har vært veldig viktig å ha André der. Han har vært og er min største støttespiller. Han har alltid vært der for meg. Det har også vært hyggelig og høre at andre rundt meg syns jeg har vært flink og at jeg har motivert andre til å trene.

- Motivasjonen har jeg også fått fra min alltid blide, hyggelige og supermotiverende PT og meg selv. Jeg syns det er gøy å trene. Det har vært morsomt og fulgt med på vektreduksjonen. Det at jeg har fått stramma opp huden, bygget muskler, fått god kondisjon og ikke minst god utholdenhet betyr mye. Kjempeartig! Jeg skal aldri tilbake til dit jeg en gang var, slår Gerd fast.

Veien videre for Gerd er å fortsette sporet hun er i og hun kommer aldri til å se seg tilbake eller falle den veien igjen.

- Jeg skal fortsette å trene 3-4 ganger pr. uke. Både styrke og kondisjon. Jeg kommer aldri til å gå tilbake til et usunt kosthold og «ett liv i sofaen». Jeg lager meg stadig nye middagsretter. Er ikke noen racer på kjøkkenet, men jeg syns det er morsomt å lage gode og sunne middager. Kiloene sniker seg fort på og jeg har gjennom treninga sett og merket hvor hardt det er å få de bort igjen.

- Det føles veldig godt å være en del kilo lettere. Nå kan jeg gå og kjøpe de klærne jeg vil og trenger ikke lenger lete etter de største størrelsene. Alt har blitt mye enklere og lettere, smiler Gerd.

Hva får oss til å bli overvektige?

Overvekt er blitt mer og mer vanlig, matindustrien tillater mer og mer skjult sukker i matvarene vi konsumerer og hurtigmat er lett tilgjengelig til alle døgnets tider.

- Ofte er dette også billig, noe som gjør det enkelt for oss å kjøpe. Overvekt kan forebygges ved informasjon om livsstilssykdommer og sunn mat i bl.a. skolen. Men jeg tror dette er noe man må ta tak i hjemmet i tidlig alder. Barn spiser ofte snop flere ganger i uken og drikker sukkerholdigbrus daglig. Det har blitt mer og mer fokus på overvekt de siste årene. Mange har en stillesittende livsstil pga jobb og har ingen fritidsaktiviteter. Samfunnet er mer kroppsfiksert nå enn for noen år siden. Mange tenker at siden de har trent så gjør det ikke noe å ta seg en sjokolade. De forstår ikke viktigheten av balansen mellom mat og trening. Tilbudet som finnes med PT-timer kan hjelpe mange i gang. Bruk av PT øker motivasjonen og gjør det lettere og komme i gang med trening og vektnedgang. Det aldri er for sent å starte med trening, man får bedre livskvalitet, kan unngå livsstilsykdommer som spesielt har med hjerte- og kar å gjøre.

Hva tror du årsaken er til at vi er så opptatt av utseendet vårt?
- Utseende er det første folk ser når de møter deg og det er viktig å føle seg flott for å ha et godt selvbilde. Media og samfunnet forøvrig legger ett enormt press ved å glorifisere supermodeller og hylle mødre som ser ut som de ikke gjør annet enn å trene, vi er alt for opptatt av å bli likt og sett enn og faktisk sette pris på det vi har og hvordan vi ser ut. Samfunnet vi lever i forventer mye og legger enormt press på kroppsfokus via media.

 

Gerds tips for andre som vil ned i vekt

Gerd har opparbeidet seg god erfaring og forståelse for hva som skal til siden hun har vært i samme båten tidligere. Her er hennes tips!

- Begynn å trene, gå turer, være i aktivitet og legg om kostholdet hvis du lever usunt. Bruk PT. For meg har det vært gull verdt. Ikke alle har råd til eller lyst til å bruke PT, da er det fint og finne en og trene sammen med, pushe hverandre. Hopp i det! Det er til syvende og sist deg selv mot deg selv! Gi kroppen en grunn til å endre seg. Tillat deg selv å gå ut av komfortsonen og du vil elske deg selv etterpå! Det er verdt det! Det er for deg selv!

- Det sitter i hodet, du må ville dette, ellers går det ikke. Finn noe du liker å trene, spis sunn mat, begrens inntaket av søtsaker, kaker osv., og kombiner dette med å gå turer og vær i aktivitet. Ha det gøy, se at du kan mestre det! Prøv nye matoppskrifter og ikke gi opp!


Joachim Pedersen 

Joachim har vært ansvarlig redaktør siden han startet opp Treningsforum i 2001. Han begynte å trene vekter i ungdomsårene og har over 15 års erfaring med trening og kosthold. Joachim har lang fartstid innen fitnessbransjen og brenner for det han driver med.

Sliter du med motivasjon? Se hva disse menneskene har fått til!
Se hvordan popstjernen Britney Spears trener her.
21-åringen slet lenge med bulimi som hadde tatt total kontroll over livet hennes.
Han var avhengig av fastfood og veide 181 kg.
Sliter du med motivasjon? Se hva disse menneskene har fått til!
Det er viktig å trene kjernemuskulaturen. Se hvordan her!

5 feil ved bruk av foamroller

Trening24.05.20188

Dette er 5 feil du ikke må gjøre når du bruker foamroller.

Oppsteg på benk - step ups

Trening23.05.2018120

Tren beina dine med oppsteg på benk - step ups.

5 proteinrike smoothies

Kosthold22.05.2018426

La deg friste av proteinrik dessert-smoothie og sjokolademilkshake.