Slik gjør du deg klar til trening

Trening26.01.2017Rita Immerstein7

Er du en av dem som ennå ikke er kommet i gang med trening?

Det kan selvfølgelig være mange ulike årsaker til det og din egen motivasjon er isolert sett den aller viktigste faktoren. Du kan på mange måter ikke tvinge den frem, men enkelte praktiske og mentale forberedelser kan bidra til at du kommer deg i gang og finner ut av hva som passer deg aller best.

Treningstøyet

For å komme i gang kan det være lurt å foreta noen praktiske forberedelser. Legg frem tøyet du skal trene i og sjekke at skotøyet er i orden. Du trenger ikke ha siste skrik i moteklær, men dersom det betyr noe for din egen selvfølelse og motivasjon så unn deg for all del et nytt treningsplagg eller et par fargerike og gode treningssko. Det er nemlig noe med å våkne opp og se at du selv har forberedt deg på trening med både klær, sko, drikkeflaske og gjerne en shake med havre, melk og bær som er ditt viktige før-trening-måltid.

Måltidene

Da er vi inne på enda et avgjørende punkt i din nye treningshverdag. Lag opp ferdig basisvarer som brun ris, søtpotet, kylling og stekt karbonadedeig. Fyll fryseren med frosne grønnsaker, men bruk gjerne også grønnsaker på boks. Det er i tillegg alltid lettvint å supplere med salat, paprika, agurk og tomater til lunsj og middagsmåltidet. Havre blandet med melk som får stått og godgjort seg i kjøleskapet er både en god start på dagen og et passende mellommåltid 60 minutter før trening.

Dersom du synes det virker masete og krevende å føre en matdagbok så kan jeg trøste deg med at det ikke må gjøres 24-7 og hele året. Etter hvert som du får erfaring og allerede etter 14 dager kan du beregne ganske bra hva du putter i deg uten å måtte regne og skrive det ned hver dag. Vi er imidlertid litt selektive når det gjelder kostholdet og ubevisst kan de gode rutinene skli litt ut, så med jevne mellomrom bør du skrive ned hva du spiser for å holde deg på rett spor, spesielt viser dette seg å være viktig når du skal ned i vekt.

Finn ditt aktivitetsnivå

Det er selvsagt flott når du går 110% inn for å komme skikkelig i gang med trening, men det betyr ikke at du må trene 6 dager i uken for å få effekt. Legger du opp til 2-3 styrketreningsøkter i løpet av uken og et par lengre gåturer er du allerede i godt gang. Dette bidrar til økt muskelmasse, styrke og et bedre slagvolum. Du må heller ikke nødvendigvis gå det som folk opplever som «dørstokkmila» og inn på et treningssenter. Tren hjemme eller ute i det fri sammen med venner eller med hjelp fra en personlig trener. Det krever minimalt med utstyr og du kan få masse læring og motivasjon fra en personlig trener på bare 3-5 timer. Om det ikke er styrketrening du er på jakt etter, kan du velge andre former for trening og supplere med enkel kroppsvekttrening i stedet.

Treningstrenden 2017 - bruk det du også!

En app eller en treningsklokke gjør susen for deg som ønsker å øke aktivtetsnivået. Dette er en veldig god investering som viser deg ditt aktivitetsnivå gjennom dagen og for veldig mange er det en viktig motivasjonsbooster til å gå de ekstra skrittene i løpet av dagen. Så mangler du litt av det indre drivet har det vist seg at en aktivitetsmåler gjør susen for motivasjonen din. Dette er en trend som scorer høyt i 2016 og det er forventet at dette fortsatt blir en viktig del av treningstrendene i 2017. Aktivitetsdingser er med andre ord noe alle kan ha glede og nytte av.

Fokus

Det du fokuserer på er det du også tror på og gjerne gjør mer av. Hvorfor er det da slik at vi mennesker stadig tenker negativt når det ikke gagner oss? Forteller din indre dialog deg at; «dette orker jeg ikke, dette kommer aldri til å gå bra og dette får andre heller slite med i stedet»? Tja, da er det akkurat det vi oppnår. Lav tiltakslyst, null motivasjon og manglende kontroll og mestring i forhold til å ta vare på oss selv. Har du prøvd å stille deg selv noen positive spørsmål eller henge opp lapper og påminnelser til deg selv hjemme? Har du fortalt deg selv hva du er flink til? Har du sagt til deg selv at dette klarer du? Hvis ikke burde du prøve! Det er en merkelig følelse for det føles som om noen utenfor deg selv gir deg komplimenter som du kanskje dessverre heller ikke er spesielt flinke til å ta imot. Gjenta det og kjenn at du faktisk kan ta det innover deg og tro på det du forteller om deg selv.

Hodet vårt er skrudd litt merkelig sammen så vi har lettere for å tenke negativt enn å gi oss selv et klapp på skuldra. Som med alt annet så gjør øvelse deg til en mester. Snu på flisa og legg ned dagens mestertittel i å tenke negativt. Din nye mestertittel handler nemlig om å ta kontroll, tenke positivt, gjennomføre, prestere og mestre det du har satt deg som mål - enten det er 2 eller 6 økter i uken. Lykke til - jeg er sikker på at du vil klare det!


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Hva skjer med muskelmassen, styrken og utholdenheten hvis du tar pause 1 mnd. eller 3 mnd. og lenger?
Det er bedre alternativer enn tredemølle og sykkel til oppvarming. Dette er den perfekte oppvarmingen!
Spiller poden din altfor mye? Dette kan være løsningen på å slå to fluer i en smekk.
43 år gamle Rolf Gustavsen har vært topptrent over halve livet sitt og han holder koken fortsatt.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!