Utvid taco repertoaret ditt med disse 5 fantastiske oppskriftene

Kosthold27.01.2017Fride Skjønsberg6

Glad i taco? Da bør du prøve deg på disse!

Her er kjøttdeigen byttet ut med chorizo og de tradisjonelle tortillaenelefsene med pai.  Taco er nærmest blitt en av Norges nasjonalrett i løpet av de siste årene. Fredagstaco er kjent. Den kommer i mange ulike varianter som quesadillas, burritos, fylte tortillalefser og nachos. La deg inspirere og test ut disse 5 litt utenom det vanlige oppskriftene. Kanskje får du en ny fredags-favoritt?

BON APPÈTIT! 

Enchilada med sterk chorizo

Enchilada er populære ruller som kan fylles med hva du måtte like. Disse er med sterk chorizo og grønnsaksmix. Smaker himmelsk og er stappet med sunne næringsstoffer.

Ingredienser til 4 porsjoner:

300 g chorizo pølse
2 purreløk
litt olje
1 pose 400g grønnsaksmix (valgfri type)
1 boks kesam
4-6 grove tortilla
200 g cottagecheese
50 g revet ost

Du gjør dette:

Forvarm ovnen til 225 grader.
Skjær chorizo i skiver.
Skjær purre i mindre biter.
Ha litt olje i en stekepanne og stek pølse og purrebitene til de er møre. Bland inn grønnsakene, cottagecheese og kesam. La dette koke under lokk i 2-3 minutter.
Fordel lomper utover i en ildfast form. Fordel fyllet over lompene, og rull sammen.
Legg rullene tett sammen, og dryss over med ost.
Bak i midte del av ovnen i ca. 10 minutter.
Server gjerne med en frisk salat, salsa og guacamole.

 

Bønne quesadilla med smakfull salsa og guacamole

Denne vegetar quesadillasen smaker like godt som originalen.
Her fylles tortilla med bønner, blandet ost og krydderier. Smaker nydelig med en lett salsa og guacamole til.

Ingredienser til 20 biter:

Quesadilla:
1 boks kidneybønner
1 boks kikerter
½ hakket løk
1 fedd hvitløk
2 dl revet ost
2 dl cottagecheese
8 tortilla

Guacamole:
2 modne Avokado
litt pepper
litt salt
½ sitron saften
1 ts koriander (malt)

Salsa:
1 boks hermetiske tomater i terninger
½ mango
1 stk jalapeno
1 stk vårløk
1 stk spisspaprika
1 ts limesaft
1 ts frisk koriander
litt salt etter smak

Du gjør dette:

1: Quesadilla:
Ha bønnene og kikertene i en hurtigmikser og kjør til du får en fin hummus.
Hakk løk og hvitløk i mindre biter. Tilsett disse i hummusen. Rør om.
Fyll en og en tortillas med hummus-blandingen, cottagecheese og ost, og brett sammen.
Stek en og en quesadilla i en stekepanne med smør i ca. 2 minutter på hver side.
Skjær den så opp i biter og server med guacamole og salsa.

2: Guacamole
Del avokadoene i to, mos de til du får en fin guacamole.
Tilsett salt, pepper, koriander og sitronsaft. Bland alle ingrediensene sammen. Settes kjølig til den skal brukes.

3: Salsa
Hell hermetiske tomater i en sil og la tomatsaften få renne fra seg.
Skjær mango, jalapeno, vårløk og spisspaprika i små terninger.
Bland alle ingrediensene i en bolle. Rør alt godt sammen. Smakes til med salt.

Meksikansk kyllingpai

Proteinrik og velsmakende tacopai som er lett å lage.
Kanskje denne blir din nye favoritt på tacofredag?

Ingredienser til 4 porsjoner:

Grov pai bunn:
2 dl havregryn
2 dl speltmel
50 g margarin (smeltet)
150 g cottagecheese (kesam kan også brukes)
litt salt
vann til passe konsistens

Du gjør dette:

Elt sammen havregryn, mel, cottagecheese, smør, salt og vann i en kjøkkenmaskin.
Dekk pai deigen med plast og la den hvile kjølig i ca. 30 minutter.

Trykk deigen ut i en paiform. Den skal dekke godt opp langs sidene. Prikk deretter deigen med en gaffel. Stek bunnen i 10 minutter ved 220 grader for å forsterke bunnen.
Ta ut deigen og la den hvile på rist imens du tilbereder fyllet.

Fyllet:
2-3 kyllingfilet
1 løk
1 ss smør
1 pakke krydder taco mix
2 egg
2 dl melk eller vann
50 g cottagecheese
ost til topping

Du gjør dette:

Del kyllingfilet i mindre biter, og stek de i en pannen med litt smør. Tilsett løk, tacokrydder og vann, og stek i ca. 5 minutter på svak varme.
Visp sammen egg, cottagecheese, melk/vann og hell over kylling-blandingen.
Ha fyllet over i paiformen og topp med ønsket mengde revet ost.
Stek midt i ovnen ca. 35 minutter, til osten ser gyllen ut.

Tilbehør:
salsa
guacamole
salat
Chips

Texmex salat kylling og hjemmelagde speltlompe chips

En super sunn og næringsrik tacosalat ,som passer både til hverdags og fest.

Ingredienser til 4 porsjoner:

400 g kyllingfilet
1 pakke taco krydder mix
1 ss smør eller olje til steking
1 isbergsalat
1 boks cherrytomater
1 agurk
1 rødløk
1 mango
1 avokado
1 boks mais
1 boks kesam
korianderfrisk
litt sitronsaft
1 pakke speltlomper
krydder (maldonsalt, pepper, salt, paprika, hvitløk, etc.)
litt olje

Du gjør dette:

1. Skjær kyllingfiletene i passe store biter. Ha smør eller olje i en stekepanne og stek kyllingfilet-bitene i ca. 5 minutter til de blir gjennomstekt. Tilsett kryddermix og 1 ss vann. Stek i 1 min.

2. Bland sammen dressingen:
Ha kesam i en skål sammen med frisk hakkede koriander blader, litt sitronsaft, salt og pepper etter ønske.

3. Vask, og kutt grønnsakene i salat størrelser, bland alle grønnsakene sammen til en salat.
Fordel salaten i 4 skåler, topp med kylling og kesam dressing. Server med speltlompechips.

4. Speltlompechips:
Sett ovnen på 180 grader.
Skjær lompene i passe små trekanter, med kniv.
Spre lompene utover en stekeplate med bakepapir.
Strø på med litt olje, og ønsket krydder.
Stek i ovnen mellom 4-6 minutter.

Fish taco med sterk salsa, og lun avokado

Sunt, næringsrikt og godt. En bedre hverdagsmiddag skal du lete lenge etter!

Ingredienser til 2 personer:

2 laks filet
4 ss limesaft
1 ss olje
2 fedd hvitløk, hakket
1 ts taco krydder mix
litt salt
4 tortilla
salat
avokado
salsa (se oppskrift under)

Salsa:
5 cherrytomater
litt rødløk finhakket
Litt frisk koriander
1 fedd hvitløk finhakket
1 ts spisskummen malt
litt lime juice
litt salt
1/3 chili finhakket
litt mais (4 ss)

Du gjør dette:

Stek laks fileen i en stekepanne med litt olje. Den skal bli helt gjennomstekt.
Tilsett taco krydder mix og litt vann. Tilsett hvitløk og limesaft. Stekes på svak varme i 1 min.

Vask, og hakk salaten i små biter. Skrell og skjær avokado i tynne båter. Tilbered salsa.
Salsa: bland alle ingrediensene bolle over og rør godt om.

Fordel fishtaco i lomper, med salsa og skived avokadoer til.


Fride Skjønsberg 

Fride er faglig dyktig og formidler sitt budskap på en forståelsesfull måte. Hun er utdannet personlig trener og kostveileder gjennom Active Education. Fride er lidenskapelig opptatt av kosthold og er også selv aktiv med trening.

Tex-mex the Vegan way

Kosthold07.04.201738

Ønsker du å spise mer grønt, mindre kjøtt, men fortsatt proteinrikt?

Supersunn taco

Kosthold21.01.2021124

Bytt ut den tradisjonelle tacoen med en av disse supersunne variantene!

5 digge mattips med lomper

Kosthold01.11.2019536

Lomper kan helt klart brukes til mer enn bare pølser.

Slik lager du sunnere taco

Kosthold18.10.2019454

Så mange kilokalorier kan du spare i sunn taco.

Tex-mex the Vegan way

Kosthold07.04.201738

Supersunn taco

Kosthold21.01.2021124

5 digge mattips med lomper

Kosthold01.11.2019536

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!