Dette skjer i kroppen når du drikker energidrikk

Kosthold11.05.2017Fride Skjønsberg79

Energidrikker, er det bra eller dårlig for kropp og sinn?

Energidrikker er som navnet sier, drikker som gir energi. De har en oppkvikkende effekt på kropp og sinn på grunn av sin høye dose koffein, men er også en oppkvikker pga. ofte høyt sukkerinnhold. Sukkerholdige koffeininnholdende energidrikker er mer farlig enn koffein alene, viser forskning. 1 boks energidrikk inneholder like mye koffein som 3 dl traktekaffe. Taurin, koffein, ginseng, guarana er alle stoffer som også finnes i energidrikker, som skal virke oppkvikkende. I tillegg inneholder de fleste energidrikker mengder med sukker. Har man et høyt inntak av energidrikker spesielt om man er barn eller ungdom, kan dette være risikabelt for helsen.

For hva skjer med kroppen når man drikker dette?

Hva er energidrikk?

Energidrikker er leskedrikker med høyt koffeininnhold som har til hensikt å gi en styrkende effekt. Energidrikkene inneholder vanligvis koffein, karbohydrater, vitaminer og taurin, for å motvirke trøtthet i forbindelse med fysisk og mentale anstrengelser. Siden 2009 da de ble lovlige i Norge, har drikkene blitt ekstremt populære. Nye varianter med smaker og design ruller og går på løpende bånd.

Konsum av energidrikker

Flere inntar energidrikk ukritisk. Uten at en kanskje tenker over hva slags potensielle konsekvenser de har for kroppen og helsen. På boksene står det opplyst at barn, gravide og ammede ikke anbefales å drikke energidrikk.

En bør også vite at personer som er overfølsomme for koffein, personer med hjerte- og karsykdommer eller med høyt blodtrykk bør være varsomme med sitt konsum av energidrikk.

Mange drikker gjerne en boks energidrikk før - og på trening. Studier har vist at energidrikker med koffein har en prestasjonsfremmende effekt og gir energi også mentalt. Se artikkelen her. En boks på 250 milliliter er trygt for de aller fleste. I gjennomsnitt inneholder energidrikkene 32 milligram koffein per desiliter, og dette skal være merket på boksen. 

Koffein som er en av hovedingrediensene i energidrikkene, er et sentralstimulerende stoff. Koffein gir mer energi slik at du kan yte mer. Det er derfor disse drikkene gjerne benyttes som en slags sportsdrikk. Her er hensikten å kvikne opp for å kunne yte max og prestere bedre.

Det vil variere fra person til person hvor mye koffein en tåler. Drikker man for mye koffein kan det gi blodtrykksøkning, hjertebank, svimmelhet og en kan føle seg kvalm og uvel.

Sett i sammenheng med sportsdrikk kan ikke en energidrikk regnes på lik linje. Dette fordi energidrikkene ikke er riktig sammensatt slik at de kan gi riktig væskebalanse samt elektrolyttbalanse på trening. I tillegg kan mye koffein virke noe vanndrivende og dette er ugunstig ved trening da det anbefales å være i væskebalanse. Væske tapes kontinuerlig gjennom hele dagen og spesielt ved trening og aktivitet. Tap av væske under trening er individuelt og avhenger av flere ulike faktorer. Vann fungerer helt utmerket som væske under trening dersom aktiviteten ligger på rundt 1 time. Utover dette kan det være gunstig å innta en sportsdrikk med salter og karbohydrater. Nettopp fordi du raskere vil komme i væskebalanse.

Hvilken effekt har de ulike stoffene i energidrikkene?

Koffein
Det naturlige stoffet koffein stimulerer sentralnervesystemet som videre styrer andre funksjoner i kroppen.

-Positive egenskaper:
Energidrikker tilsatt koffein kan gi bedre humør, øke konsentrasjonsevnen, øke yte evnen for eksempel på trening og utsette søvnbehov.

-Negative egenskaper:
Igjen kan et høyt inntak av koffein gi negative konsekvenser for kroppen. En kan få økt puls, økt blodtrykk, hjertebank og skjelvinger, økt urinproduksjon, økt produksjon av magesaft, diare, magesmerter og kvalme.
Inntar man koffein sent på kvelden/ettermiddagen kan man også få problemer med å sovne.
Inntar man koffein daglig over en lengre periode kan man bli tolerant. Det betyr at kroppen kan venne seg til den mengden koffein du daglig pleier å drikke. Skal du ha den samme oppkvikkende effekten koffein gir må du derfor drikke enda høyere doser med koffein.
Drikker man for høye doser med koffein kan det gi koffeinforgiftning. Koffeinforgiftning kan oppstå ved 500-600 mg koffein per dag.
Symptomer som rastløshet, kvalme, hodepine, økende puls og ujevn hjerterytme kan oppstå.
På motsatt side, slutter man brått å drikke koffeinholdige drikker kan man oppleve hodepine.

Taurin
Taurin dannes fra aminosyrer som er byggesteiner til proteiner i kroppen.
Grunnen til at ofte taurin tilsettes energidrikker er fordi taurin kan motvirke utmattelse og gi bedre ytelse på trening.
Taurin har en lett hemmende effekt på nervesignaler. Den har den egenskapen at den kan dempe noe av de negative symptomene som skjelvning ved inntak av mye koffein.

Sukker
Energien eller kaloriene fra energidrikken kommer fra sukkeret. Sukker inneholder 4 kcal per gram sukker og tilføyer ikke annet enn tomme kalorier, altså energi uten næring. Sukker tas rask og lett opp i kroppen, og gir derfor hurtig energi til både hjernen og muskler. Dette resulterer derfor til at du blir oppkvikket og kan yte både med kropp og sinn.

Helsemyndighetene anbefaler at vi får i oss mindre enn 10 energiprosent fra sukker. Dette tilsvarer ca. en halvliter brus eller en energidrikk. For en person som har et energibehov på ca. 2000 kalorier om dagen kan 200 av disse kaloriene komme fra rent tilsatt sukker.

Vitaminer
Ofte er B-vitaminer tilsatt energidrikker. De inngår i forskjellige enzymsystemer, i energiomsetning og har med nervefunksjoner å gjøre. Alle B-vitaminene er vannløselige og lagres derfor ikke i kroppen, med unntak av vitamin B12.

Guarana
Ofte tilsettes guerana ekstrakt i koffeindrikker. Ekstrakter fra frukten inneholder 2-15% koffein.

Hva skjer i kroppen når du drikker dette?

Det er flere teorier om hva som skjer i kroppen ved konsum av energidrikk. Det som er sikkert er at det påvirker sentralnervesystemet og deretter smerteterskelen. For eksempel ved aktivitet og trening vil du kunne oppleve mindre smerte og du vil kunne presse deg hardere som igjen fører til at du presterer bedre. Energidrikken gjør deg også mer våken og tilstedeværende. Det kan være lurt å ikke konsumere energidrikk sent på kvelden da dette kan resultere i at man utsetter legging og får mindre søvn. Kanskje er du trett neste dag og igjen yter og presterer dårligere både fysisk og psykisk.

Etter å ha konsumert energidrikk er det vanlig at blodsukkeret stiger. Etter å ha inntatt en boks energidrikk kan blodsukkeret øke til over 10. I tillegg til blodsukker stigning øker også blodtrykket. Det å ha svingninger med topper på blodsukkeret er ikke bra for helsen. Drikker man en energidrikk av og til i uken er ikke det farlig, men om man derimot gjør det hver dag og flere ganger om dagen er dette risikofylt. Koffein du konsumerer i form av kaffe og andre koffeinholdige drikker må også legges til i koffeinregnskapet her.

Får du for høye doser med energidrikk kan man oppleve å få høyere puls, hjertebank, økt blodtrykk og rastløshet. Mange energidrikker inneholder stoffet guarana. Dette stoffet kan påvirke koffeininnholdet. Guerana er et naturlig stoff som inneholder koffein.

I løpet av de siste 10 årene har konsumet på energidrikker steget betydelig. Særlig blant barn og unge. Det høye inntaket med energidrikker tilsatt koffein kan føre til økt toleranse og absintens symptomer.

Gravide og kvinner som ammer anbefales ikke å drikke energidrikker. Dette fordi halveringstiden for koffein i kroppen dobles til tredobles pga. hormoner i kvinnens kropp. Det vil si at utskillelsen av koffein vil gå langsommere, og at koffeinet i blodet fortsatt vil øke. Videre vil koffein trenge inn forbi morkaken og gå inn til fosteret.

Koffeinet trenger også inn til morsmelken. Dersom konsentrasjonen av koffein er høy kan spedbarnet bli påvirket av koffeinet. Dette fordi spedbarnet har en svært lav nedbrytningsevne til å skille ut koffein.

Det anbefales derfor at gravide kvinner og kvinner som ammer ikke bør få i seg mer enn 100-200 mg koffein per dag. 

Energidrikker er ikke hverdagskost. Energidrikker gir stort utslag på blodsukkeret og til dels blodtrykket. 

Ifølge Erwin Johnson ved Personalise.co.uk. har han laget en oversikt over hva slags effekt energidrikken Red Bull har minutt for minutt.

De første 10 minuttene:
Koffein kommer inn i blodbanen. Hjertefrekvensen og blodtrykket øker.

15-45 minutter:
Koffeinet er nådd toppen og du føler deg kvikk i kropp og sinn.

30-50 minutter:
Koffeinet er blitt absorbert og leveren tar opp mer sukker i blodet.

60 minutter:
Du opplever et blodsukker fall. Energinivået faller og du føler deg slapp og sliten.

5-6 timer:
Kroppen har halvert mengden koffein i blodet.

12 timer:
Nå er koffeinet mest sannsynlig ute av kroppen, men dette vil være avhengig av alder, vekt og hvor aktiv du er.

7-12 dager:
Dette vil også variere fra individ til individ men kroppen vil bruke flere dager på å venne seg til eller tolerere energidrikk med koffein. Drikker man daglig koffein i form av energidrikk eller kaffe vil ikke kroppen føle effekten av koffein.

Øvre koffein mengde i energidrikker

Koffein tilsettes gjerne i energidrikker som aroma eller som hensikt med fysiologisk effekt.
Dette reguleres igjen etter to ulike forskrifter.

- Aromaforskriften
Når koffein benyttes som aroma som for eksempel i brus er den høyeste grensen for tilsetting 150 mg per liter brus.

- Merkeforskriften
Når koffein benyttes som hensikt med fysiologisk effekt som for eksempel i energidrikker, er det et krav om at drikken må merkes med "høyt koffeininnhold". Hvis drikken inneholder mer koffein enn 150 mg per liter energidrikk. Det merkes også mengde koffein per 100 ml.

Dette betyr at energidrikker kan inneholder mer koffein enn 150 mg per liter energidrikk, og her skal koffeinmengden være oppgitt. Det kan også bety at energidrikken inneholder rett over 150 mg per liter.

Hvor mye koffein har vi i oss per dag?

I gjennomsnitt drikker nordmenn mellom 18 til 79 år 4,5 dl kaffe og 2 dl te per dag. Dette gir ca. 500 mg koffein per dag. For barn og unge er energidrikker og brus hovedkilden til koffein i kostholdet. Flere beregninger viser at barn og ungdom får i seg for mye av koffeinholdige drikker og at de kan oppleve symptomer som nervøsitet, rastløshet og anspenthet i tillegg til økt blodtrykk og blodsukker stigning. For personer med hjertesykdom er risikoen enda større.

Energidrikkene er ment for voksne som trenger en ekstra boost enkelte hverdager på trening eller for å kvikne litt til på jobb. Alt som inneholder sukker, koffein og andre næringsstoffer bør inntas i normale mengder. Står det anbefalinger på hva øvre grense er på boksen, bør absolutt ikke denne overskrides.

Generelt viser forskningen at koffein kan ha en prestasjonsfremmende effekt. Dette vil så klart variere fra person til person.


Kilder:
http://www.nrcresearchpress.com/doi/abs/10.1139/H08-130?url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori%3Arid%3Acrossref.org&rfr_dat=cr_pub%3Dpubmed&#.WRAjyLzyjBJ

https://www.fhi.no/ml/kosthold/fakta-om-koffein/

http://www.matportalen.no/rad_til_spesielle_grupper/tema/barn/vaer_oppmerksom_paa_hvor_mye_koffein_barn_og_ungdom_faar_i_seg

https://www.indy100.com/article/red-bull-caffeine-effects-7433436

http://www.onlinecjc.ca/article/S0828-282X(14)01667-5/abstract?cc=y

https://academic.oup.com/nutritionreviews/article-abstract/73/4/247/1818168/Energy-drinks-and-adolescents-what-s-the-harm?redirectedFrom=fulltext

http://www.olympiatoppen.no/fagomraader/idrettsernaering/faktaark/media13313.media

http://www.matportalen.no/matvaregrupper/tema/drikke/fakta_om_energidrikker_og_energishots

https://no.wikipedia.org/wiki/Taurin


Fride Skjønsberg 

Fride er faglig dyktig og formidler sitt budskap på en forståelsesfull måte. Hun er utdannet personlig trener og kostveileder gjennom Active Education. Fride er lidenskapelig opptatt av kosthold og er også selv aktiv med trening.

Se opp for faresignalene ved energidrikk.

6 styrkedrikker for mer energi

Kosthold18.09.201891

Disse 6 styrkedrikkene kan du lage selv og drikke før eller etter trening.
Hun har fått lide av sitt store forbruk av energidrikk.

Slår energidrikk-alarm

Kosthold07.03.2013132

Barn ned til 3 år drikker.

6 styrkedrikker for mer energi

Kosthold18.09.201891

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!