Bærbonanza

Kosthold14.08.2017Fride Skjønsberg23

August er høysesong for bær. Er du heldig kan du plukke dem i hagen, eller de kan kjøpes på gårder, torg og i butikker.

Her får du 7 sunne og smakfulle oppskrifter med bær av alle slag.

Bringebær

- Fin kilde til vitamin C og kostfiber.

Bringebærmuffins uten tilsatt sukker
Ingredienser:
5 dl havregryn
5 egg
5 ss kesam mager
1 ts kanel
1 ts frøene fra en vaniljestang
1 ts bakepulver
200 g bringebær
1 banan

Slik gjør du:
Forvarm ovnen på 200 grader. Bland sammen havregryn, egg, kesam, kanel, frøene fra vaniljestangen og bakepulver i en bolle. Mos bananen med en gaffel, og tilsett i røren.
Miks alt sammen med en hurtigmikser. Tilsett bringebær, og hell blandingen i muffinsformer.
Stek i cirka 12-15 minutter. 

Bringebær bowl
Ingredienser 1 porsjoner:
1 banan i biter (frossen)
3 dl bringebær (frossen)
2 egg
2 dl kesam (yoghurt, cottage cheese, soyayoghurt kan også brukes)

topping: kiwi, granateple, bjørnebær, sesamfrø og gresskarkjerner

Slik gjør du:
Ha banan, bringebær, egg og kesam i en blender. Kjør til du får en jevn smoothie.
Fordel smoothien i dype boller, og ha over topping. Serveres straks.

Blåbær

- Rike på fiber, vitamin E, C og folat.

Blåbærsmoothie stappet med proteiner og antioksidanter
Ingredienser 4 porsjoner:
2 egg
5 dl frosne blåbær
1 dl ferske blåbær til pynt
2 dl frosne jordbær
5 dl kesam vanilje (soyayoghurt eller havreyoghurt er fine alternativ til meieriprodukter)
søtning etter ønske (stevia, sukrin o.l)

Slik gjør du:
Ha alle ingrediensene i en food processor. Kjør til du får en jevn masse. Server i høye glass og pynt med ferske blåbær.

Blåbær panna cotta (sukkerfri og proteinrik)
Ingredienser til 4 porsjoner:
300 g kesam eller yoghurt
3 gelatinplater
3 dl melk (valgfri)
3 ss sukrin eller annen søtning
noen dråper vaniljeessens eller frøene fra vaniljestang
200 g blåbær

Slik gjør du:
Begynn med å legge gelatinplatene i kaldt vann i 5-10 min.
Kok opp melk under omrøring sammen med noen dråper vaniljeessens.
Klem vannet ut av gelatinplatene, og ha de i den varme melken. Rør om og avkjøl blandingen.
Tilsett kesam og sukrin i melkeblandingen, og rør om. Hell Blandingen i skåler. Tilsett halvparten av blåbærene i røren, og halvparten sparer du til topping.
La blandingen stå kaldt i kjøleskapet minst 5 timer før servering.

Jordbær

- Har et høyt innhold av vitamin C, og er også en kilde til folat og fiber.

Lettere ostekake med friske jordbær
Ingredienser til 6 store porsjoner:
200 g cottagecheese
2 dl kesam vanilje
2 dl melk (valgfri)
200 g lett philadelphia
1 vaniljestang (frøene)
8 gelatinplater
saften fra 1 lime (kan utelukkes)
1 dl sukrin eller annen søtning
2 dl havregryn
1 neve valgfri nøtter
20 g smeltet smør
400 g friske jordbær
litt hakkede nøtter som topping

Slik gjør du:
Ha havregryn, valgfrie nøtter og smør i en hurtigmikser og kjør til du får en jevn masse.
Ha blandingen i serveringsformer og sett de i fryseren imens du lager jordbærfyllet.
Ha cottage cheese, kesam, philadelphia, frøene fra vaniljestangen og søtning i en hurtigmikser. Kjør til alt er jevnt. Ha i saften fra en lime og rør litt til.
Kok opp melken. Sett til side.
Bløtlegg gelatinplatene i vann. Etter 3-5 minutter tar du de ut og klemmer vannet ut med hendene. Ha deretter gelatinplatene i den kokende melken. Hell gelatin-melkeblandingen over i oste-blandingen. Ta ut formene fra fryseren og hell oste-blandingen over kakebunnen. Tilsett friske jordbær. Topp med hakkede nøtter. Settes kjølig til servering. 

Frossenyoghurt med bær
Ingredienser:
500 g Naturell yoghurt
10 dråper Vaniljeessens
100 g jordbær
100 g blåbær
100 g bringebær
3 ss søtning (for eksempel sukrin+)
hakkede nøtter (valgfritt)

Slik gjør du:
Bland inn vaniljeessensen og søtning i yoghurten. Hell blandingen over på en plate som du etter hvert skal sette i fryseren.
Skyll og skjær bærene. Strø bærene over yoghurtblandingen og topp med hakkede nøtter.
Sett yoghurtbrettet i fryseren og la den stå til neste dag.

Solbær

- Inneholder vitamin C, vitamin E og kalium. Solbær har også et høyt innhold av kostfiber.

Smuldrepai med solbær, blåbær og en dæsj sunnere krem
Ingredienser til 4 personer:
250 g solbær
50 g havregryn
50 gram valgfritt mel (havremel, kokosmel, soyamel, hvetemel, mandelmel)
50 g smør (romtemperert)
50 g søtning (sukrin, stevia etc.)
200 g kesam vanilje mager
20 g hakkede mandler

Slik gjør du:
Havregryn-cruble
Ha søtning, havregryn og mel i en hurtigmikser. Kutt smør i terninger, og ha det i mel-blandingen. Kjøres til en jevn masse. Finn frem små porsjonsformer som tåler stekevarme.

Fyll formene med solbær og strø øver med havregryn-crumble. Stekes midt i ovnen i 30-35 min på 200 grader.
Server med en dæsj mager kesam vanilje og strø på med litt hakkede mandler.


Fride Skjønsberg 

Fride er faglig dyktig og formidler sitt budskap på en forståelsesfull måte. Hun er utdannet personlig trener og kostveileder gjennom Active Education. Fride er lidenskapelig opptatt av kosthold og er også selv aktiv med trening.

Virus i importerte fryste bær

Kosthold03.04.2014945

Mattilsynet advarer mot hepatitt A i utenlandske bær.

Paulùns topp 10

Kosthold05.09.20070

Jeg får ofte spørsmålet om hva som er den mest nyttigste maten.
Derfor bør du spiser vannmelon.

9 spennende desserter på grillen

Kosthold06.07.201637

Har du prøvd å legge desserten på grillen? - ikke?

Virus i importerte fryste bær

Kosthold03.04.2014945

Paulùns topp 10

Kosthold05.09.20070

Se hvordan det gikk med resten av landslaget.
Hun startet å trene da hun var 56 år gammel!

Det norske landslaget er i form

Styrkeløft18.11.2017171

Styrkeløft-VM i Pilsen.
Prøv en av disse 4 proteinkakene som musklene dine vil elske.
Disse 5 matvarene er med å øke energien din.