Fitnessutøver med sjelden lidelse dør av høyt proteininntak

Diverse19.08.2017Joachim Pedersen85

25-åringen hadde en genetisk lidelse som ikke taklet høyt proteininntak.

Meegan Hefford var en 25 år gammel australsk fitnessutøver som gjorde seg klar til å stille i en konkurranse om kort tid. Hun fulgte en høyprotein diett og trente to ganger om dagen.

De fleste kan bryte ned overskytende protein og kroppen vil vanligvis nyttiggjøre seg av det. Altfor høyt inntak over kortere tid kan forårsake milde bivirkninger, men aldri noe alvorlig. Lite visste Meegan at hun hadde en ekstremt sjelden genetisk lidelse kalt "urea cycle disorder" (urinveissyklus sykdom) som bare rammer rundt 1 til 8500 mennesker. Denne lidelsen gjør det i utgangspunktet veldig vanskelig for kroppen å fjerne overflødig ammoniakk, noe som er ekstremt giftig.

Når du spiser protein produserer kroppen din naturlig ammoniakk som en del av proteinsyntesen. Vanligvis forvandler leveren ammoniakken til urinstoff, som gjennomføres gjennom blodet og ekstraheres av nyrene.
Dessverre var Meegans kropp ikke i stand til å konvertere ammoniakk. Dette giftige stoffet ble så ført rundt i blodbanen og havnet til slutt i hjernen. Den 25 år gamle fitnessutøveren som var mor til to døde på sykehus 22. juni, etter å ha mistet hjernevirksomheten over en 2-dagers periode.

Pårørende klandrer kosttilskuddindustrien, men kan man egentlig skylde på de da hun led av en sjelden genetisk lidelse. I teorien kunne hun spist mye egg, kesam, melk, kjøtt, fisk og allikevel kommet opp i en såpass proteinmengde at det hadde fått det samme tragiske utfallet. Det er aldri bra å holde et altfor høyt proteininntak - selv for helt friske mennesker. Det er ikke bra å overdrive. Man har også eksempler på mennesker som spiser laks, som er en svært sunn fisk og rik på omega 3, til hvert eneste måltid fordi hun ville være sunn og trodde det var bra.

Det er utrolig synd at det aldri ble oppdaget at Meegan hadde denne genetiske lidelsen. Våre tanker går til pårørende.

 


Joachim Pedersen 

Joachim har vært ansvarlig redaktør siden han startet opp Treningsforum i 2001. Han begynte å trene vekter i ungdomsårene og har over 15 års erfaring med trening og kosthold. Joachim har lang fartstid innen fitnessbransjen og brenner for det han driver med.

Det finnes en mengde feilinformasjon omkring vårt vanlige kosthold.
Det er mange myter om protein. Hva er riktig?

Proteinbehov ved trening

Kosthold22.06.2012781

Hvor høyt proteininntak?

Proteininntaket

Kosthold02.12.2011123

Sentralt ved forebygging av overvekt og forbedret kroppskomposisjon

Proteinbehov ved trening

Kosthold22.06.2012781

Var et mobbeoffer i oppveksten. Nå får han enorm respekt og vil bli verdens sterkeste mann.
Alicia Vikander hadde et tøft treningsregime.
Dette proteinbrødet er perfekt for deg som er på farten. Det tar kun 5 minutter å lage til du kan spise det.
Med såpass mye snø i vinter har Lars Rørbakken nok å gjøre.
Han bestemmer seg for å kutte ut sukker i 30 dager. Resultatene hans er fantastisk!