Henriette (46) tok comeback i våres - klar igjen

Intervju31.08.2017Fride Skjønsberg447

Henriette Ottesen deltok første gang for 20 år siden. Da vant hun i kroppsbygging!

Personlig trener Henriette Ottesen (46) gjør comeback på scenen!

 

Navn: Henriette Ottesen
Alder: 46 år
Bosted: Oslo
Arbeid: personlig trener
Høyde: 157,7 cm
Sivilstatus: Singel 

Meritter:
-Oslo Grand Prix 1997: 1.pl minus 57kg kroppsbygging
-Oslo Grand Prix 2000: 6. pl Athletic Fitness
-Sandefjord Open i mars 2017: 5. pl Body Fitness Masters over 35 år
-Oslo Grand Prix 2017: 4. pl i Women's Physique åpen klasse 

Henriette har alltid likt å være aktiv. I barndommen og ungdomstiden brukte hun mye av tiden på skøyteløp og elsket all treningen som fulgte med. Særlig styrke, spenst og sprint-trening. Som 17-åring dro hun til California for å gå på high school. Det var i 1988 hun falt pladask for Venice Beach, Golds gym og den spesielle trenings-atmosfæren der. Videre studerte Henriette på Norges idrettshøgskole og jobber i dag som personlig trener. Trening er stikkordet i livet til denne dama. Da både trening er favoritthobby og jobb. Det er dette hun virkelig liker, og brenner for.

 

Hvordan ser treningsplanen din ut Henriette?
- Treningen når det nærmer seg konkurranse er en typisk 2-splitt. Overkropp og underkropp kjøres annenhver økt. Hviledager blir lagt til etter hvor hardt underkropps-dagen (les bein-dag) kjøres. Tunge bein = sofaen dagen etter. Splittprogrammet tar også hensyn til mitt trøblete skulderledd. Jeg merket i overgangen fra 30-årene til 40-årene at jeg trengte litt mer restitusjonstid. 

Hvordan kan en dag med mat se ut på diett?
En typisk ukedag kan se slik ut:

Måltid 1:
1 dl lett kokosmelk
125 g bær
1 scoop vegansk proteinpulver

Måltid 2:
Smoothie med
100 g søtpotet(kokt på forhånd)
1/2 liten avokado / 1 ss hempfrø
50 g spinat, fersk
1 scoop whey

Måltid 3:
133 g torsk
75 g brokkoli
40 g bønner
40 g kikerter
40 g linser
1 ts MCT

Måltid 4:
20 g ris
50 g spinat, fersk
1 egg, liten eggerøre
1 ss go tan wok smakstilsetning
2 mandler
1 valnøtt
1 ss solsikkekjerner / sesamfrø

Måltid 5:
1 dl havregryn
3 dl soyamelk
1 ss linfrø
1 ss gresskarkjerner / chiafrø
1 scoop casein

Diettmat smaker ikke gourmet, men det skal den kanskje ikke gjøre heller. Så hva slags tips og triks har du, for å få maten til å smake bedre?
- Jeg bruker ofte smakstilsetninger som for eks Go Tan wok sause. Disse finnes i mange ulike smaker. Jeg drikker også i ny og ne Solo Super, som jeg kaller byggerens trøst. Får at jeg ikke skal bli matlei, spiser jeg aldri to like måltider ila en dag. Selv om jeg "torsker opp" de siste ukene før konk gjelder dette selv for klassikeren torsk og brokkoli.

Henriette forteller også at det er flere fordeler ved å spise diettmaten.

- Jeg får utrolig fin hud når jeg spiser diettmaten min. Fordøyelsen fungerer også mer enn perfekt om jeg kan få lov til å si det, og jeg sover veldig godt om nettene, sier en glad Henriette.

 

Målet med treningen

- I et livsløpsperspektiv er trening et mål i seg selv, sier Henriette. Gleden i aktiviteten driver henne og hun har en stor kjærlighet for styrketrening.

 

Har du en favorittøvelse?
- Den absolutte favoritt øvelsen er markløft, men hakk i hæl kommer benkpress, skråbenk, roing og nedtrekk. Dette er ikke bare favoritt øvelsene, men de utgjør også ynglingsøkten. Jeg får aldri nok og koser meg virkelig på trening!

Mange har også en muskelgruppe de liker å trene fremfor andre. Hva er din Favorittmuskelgruppe å trene nå om dagen Henriette?
- Det er rygg! Etter at jeg endelig klarte å få skikkelig kontakt med ryggen er det spennene og deilig å kjenne forskjellen på aktivering med ulike baner og grep. Nå får jeg skikkelig pump hver økt!

Som at solen ikke alltid skinner, går vel ikke treningen alltid like lystbetont heller?
- Selvfølgelig er ikke hver økt som en dans på roser, men variert trening er viktig. "Practice what you preach" er også en del av min jobb som PT, forteller Henriette. 

Hva er den største motivasjonen for å holde på med fitness-konkurranser?
- Motivasjonsspiren ble sådd første gangen jeg så en kvinnelig kroppsbygger live på scenen. Det gjorde så inntrykk på meg at tårene rant og jeg reiste meg opp og hylte. Jeg kjente så utrolig sterkt at det der ville jeg også gjøre. Dette var tidlig på 90-tallet. Jeg tenker at hvis jeg ikke gjør dette nå, så blir det for seint. Du veit, klokka tikker og går!

En kroppsbygger som poserer, stopper aldri å fascinere henne.

Mange sier at diett er lett. En har fått en plan og den skal følges, men er det virkelig så lett hele tiden?
- Planen i seg selv er ikke vanskelig å følge, jeg er målrettet og strukturert sånn sett. Utfordringen med dietten for min del er at den intensiverer følelsene mine. Kontrastene mellom glede og sorg, nytelse og smerte, ro og uro blir større, forteller Henriette.

Hun sier også at dette er noe av "the thrill". Hun vil føle på kontraster i livet.
- Det er flest hverdager, og jeg setter pris på rutiner og til og med snakker jeg varmt om ordet "hverdagstralt". Jeg nekter imidlertid å bli fanget i den. Eller se det på denne siden; på trening er smerten på siste rep nøkkelen til rushet du får rett etter. I livet er tårer latterens pris, sier en smilende Henriette.

Hva med fremtidsplanene, har du noen ønsker de neste ukene, månedene eller årene?
-Jeg kjenner at jeg ønsker å finne en kjæreste etter å ha vært singel i over 5 år. Det er veldig skummelt, men jeg tror jeg er klar, smiler Henriette.

Hun forteller også at hun gjerne vil bruke mer tid i skog og mark og på fjellet.

Hva tenker du om sporten nå sammenlignet med for 20 år siden?
- Siden da synes jeg noe har gått tapt, spesielt for jenter. Jeg kjenner litt på at "alt var bedre før". Kanskje er jeg blitt en patetisk nostalgiker ungdommen ler av. Samtidig ser jeg kanskje noe de ikke ser. Kroppsbygging var en subkultur. Nå har utallige grener kommet til, avarter av kroppsbygging. Med horder av jenter og gutter som vil delta i hhv Bikini Fitness og Mens Physique ser jeg sporten nærme seg populærkulturen. Jeg er blitt konfrontert med kritiske spørsmål. Selv om jeg elsker sporten og snakker varmt om den, forstår jeg ryktene. Det gjør inntrykk også på meg å lese om jenter som pådrar seg spiseforstyrrelser og brutalt raske vektøkninger med mer etter konkurranse.

Med mer, vil du utdype?
- Ja, jeg vil utdype. Vi mennesker er født male eller female. Hvorfor tukle med det? Jeg synes alle bør slutte å skyve dette under teppet for de yngste jentenes skyld.

Hva ønsker du å si til andre som er interessert i fitness-konkurranser?
- Jeg tenker mye på de yngste som kommer til sporten nå. Særlig jentene. Noen av dem er yngre enn sønnen min (18 år gammel). Det er viktig at de ivaretas og passes på slik at de unngår å ta valg de senere kanskje kan komme til å angre på. Hvis noen av dere jentene leser dette, og undrer dere over hva jeg mener, er det bare å ta kontakt med meg.


Fride Skjønsberg 

Fride er faglig dyktig og formidler sitt budskap på en forståelsesfull måte. Hun er utdannet personlig trener og kostveileder gjennom Active Education. Fride er lidenskapelig opptatt av kosthold og er også selv aktiv med trening.

Denne koreanske kvinnen Yeon Woo Jhi har konkurrert en rekke ganger.
Trine Sakslund-Tøsse debuterer i Womens Physique.
Christine Risjord deltar i Womens Physique.

Muskeldronningen Anne Lene

Intervju09.09.2014493

Anne Lene Klingberg klatrer opp og skal delta i Womens Physique.
Sliter du med motivasjon? Se hva disse menneskene har fått til!
Det er viktig å trene kjernemuskulaturen. Se hvordan her!

5 feil ved bruk av foamroller

Trening24.05.20188

Dette er 5 feil du ikke må gjøre når du bruker foamroller.

Oppsteg på benk - step ups

Trening23.05.2018120

Tren beina dine med oppsteg på benk - step ups.

5 proteinrike smoothies

Kosthold22.05.2018426

La deg friste av proteinrik dessert-smoothie og sjokolademilkshake.