Imponer med fantastiske oppskrifter
Kosthold02.03.2018Fride Skjønsberg30
Disse fantastiske oppskriftene kan du imponere med til en du er ekstra glad i.
Sjokoladefondant
Crunchy og sprø i kantene, og myk og flytende inni
4 porsjoner
Ingredienser
• 100 g smør
• 150g sjokolade (mørk sjokolade med minst 70% kakao)
• 2 stk egg
• 2 stk eggeplommer
• 50 ml sukrin eller annen søtning
• 40 ml hvetemel
• liten klype salt
• 100 g blåbær til topping
Fremgangsmåte
1. Forvarm ovnen til 220 grader.
2. Smelt smør og søtning i en bolle over vannbad. Når smøret er smeltet tilsetter du sjokoladen. Et godt tips er å hakke opp sjokoladen i mindre biter, så smelter den fortere. La dette smeltet forsiktig inn og rør av og til.
3. Finn frem hvetemelet og en sil. Sil hvetemelet over i sjokoladeblandingen og vend det godt inn i røren.
4. Ha i en liten klype salt. Salt får frem smakene og gjør sjokolade fondanten til en smaksopplevelse uten like.
5. Ha i eggene og eggeplommene og rør godt om.
6. Finn frem store muffinsformer og fyll opp muffinsformen halvveis med sjokoladerøre.
7. La sjokoladefondantene steke på 200 grader i ca. 7-9 minutter.
8. Pynt med blåbær og nyt straks.
Tiramisu
Den ultimate kaffekos desserten de aller fleste liker. Denne er med flere type kremer som gjør den ekstra god.
4 porsjoner
Ingredienser
• 2 stk eggeplommer
• 2 ss sukrin eller sukker
• 75 g mascarpone
• 75 g creme fraiche
• 100 g kremfløte
• liten klype salt
• 12 fingerkjeks
• 2 dl kald kaffe (sterk)
• 2 dl konjakk eller cherry
• 2 ss appelsinsaft (fra en appelsin)
• 6 ss revet sjokolade
Fremgangsmåte
1. Bland eggeplommer med sukring og pisk til du får en luftig eggedosis.
2. Finn frem en ny bolle ha i mascarpone og creme fraiche. Bland godt sammen.
3. Finn enda en ny bolle. Ha i kremfløte og pisk til en stiv krem.
4. Hell over eggedosisen over i oste-blandingen. Det er viktig at du ikke pisker dette sammen, men vendes sammen. Hell deretter denne blandingen over i kremen.
5. Finn frem en skål og ha i kald kaffe, konjakk og appelsinsaft.
6. Finn frem et serveringsfat/bolle og legg et lag med krem i bunnen. Dypp fingerkjeksene i skålen med kaffeblandingen og legg de over kremen i på serveringsfatet. Når du har fylt opp formen med kjeks, tar du et nytt lag med krem. Deretter et nytt lag med kjeks dyppet i kaffeblandingen. Topp med et siste lag med krem.
7. Strø over med revet sjokolade på toppen.
Sitron fromasj med bringebær
Enkel å lage, og så smaker den helt nydelig som dessert etter middagen.
4 porsjoner
Ingredienser
• 4 plater gelatin
• ½ vann
• 2 stk egg (store)
• 2 ss sukrin
• 1 stk saften av en sitron
• 2 ss sukrin
• 1 ss revet sitronskall
• ½ vaniljestang (frøene)
• 3 dl kremfløte
• 50 g friske bringebær til pynt
Fremgangsmåte
1. Begynn med å bløtlegge gelatin i en bolle med kaldt vann.
2. Ha egg og sukrin i en bolle og pisk til eggedosis.
3. I en ny bolle tilsetter du kremfløte og sukrin og pisker til en stiv krem.
4. Finn frem en liten kasserolle og ha i saften fra en sitron, frøene fra vaniljestangen og varm dette opp.
5. Klem vannet av gelatinbladene og ha disse opp i kasserollen med sitronsaften. Bland gelatinen godt med sitronsaften.
6. Hell sitronsaften over i bollen med eggedosis. Vend dette forsiktig sammen.
7. Til slutt vender du kremen inn i eggedosisen.
8. Hell Sitronfromasjen over i serveringsglass og topp med friske bær og gjerne litt skall av sitronen.
Hjemmelaget fyldig iskrem
Grunnoppskrift på perfekt vaniljeis
- du trenger ismaskin
10 porsjoner
Ingredienser
• 8 stk eggeplommer
• 8 ss sukrin
• 1 stk vaniljestang
• 6 dl kremfløte
• 2 dl melk
Fremgangsmåte
1. Ha melk og kremfløte i en kasserolle. Tilsett frøene fra vaniljestangen. La blandingen få et forsiktig oppkok. Husk å røre underveis. Sett kasserollen til siden og la blandingen få trekke i 10 minutter så smakene får satt seg.
2. Ha eggeplommer og sukrin i en ny bolle. Pisk opp dette til en seig, men fluffy blanding.
3. Hell melkeblandingen over i eggeblandingen, litt etter litt imens du rører forsiktig med den andre hånden.
4. Varm opp blandingen til opp mot 75 grader. Ikke la blandingen bli over 75 grader for da kan den sprekke. Rør kontinuerlig underveis. Når blandingen begynner å tykne er den ferdig.
5. Sett blandingen i kjøleskap, før du kjører den i ismaskin.
6. Når isen har fått ønsket konsistens, serverer du den straks i skåler.
Melkesjokoladebrownies
Seig konsistens og med nydelig melkesjokoladesmak. Serveres gjerne med friske bær og vaniljeis (se oppskrift over)
Til 12 store biter
Ingredienser
200g smør
150g melkesjokolade hakket
100g sukrin
3 stk egg
2 stk eggeplommer
100 g hvetemel
1 klype salt
40 g kakaopulver
Fremgangsmåte
1. Start med å smelte smøret i en kasserolle. Når smøret er smeltet tilsetter du melkesjokoladen. La sjokoladen smelte helt, før du skrur av temperaturen. Tilsett sukrin og rør alt godt sammen.
2. Sil hvetemelet over i en bolle. Tilsett kakaopulver og salt.
3. Sil mel og kakao-blandingen over sjokoladeblandingen. Sil litt og litt mel om gangen, for å unngå at det ikke blir klumper.
4. Nå skal du ha i eggene og plommene en etter en i mens du pisker.
5. Kle en form gjerne hjerte form med bakepapir og hell røren over i formen.
6. Stek kaken i oven på 170 grade i ca. 25-30 minutter.
Er sjokolademelk bra for deg eller dårlig?
Kosthold10.04.20196
Hjemmelaget proteinbar med peanøttsmør og sjokolade
Kosthold15.02.201923
5 matvarer som booster energien din
Kosthold12.11.2018141