Motivasjon til å trene

Trening18.01.2008Iben Krogsæter11

Det er ofte slik at folk vet hva som skal til for å komme i bedre form, men ikke klarer å motivere seg til å gjøre det. De fleste av oss er til tider veldig motivert, og det er ofte i de tider at man starter opp med trening og en sunnere livsstil.

Men etter hvert som tida går daler ofte motivasjonen og man får gjerne lengre perioder uten trening. Her følger en del råd og tips om hvordan du kan bli mer motivert til å trene og ikke minst fortsette å trene når motivasjonen er i bunnen av en dal.

Gjør noe du syns er artig

Det kanskje mest vanlig rådet du får når du skal trene og ett av de bedre. Det krever mye mer motivasjon til å bedrive treningsformer og aktiviteter som du syns er kjedelig. Prøv ut flere ting, snakk med en personlig trener eller instruktør om forskjellige treningsmetoder. Det er ikke slik at det kun er en måte å trene styrke og kun en måte å trene utholdenhet. Det finnes mange, og du kan prøve deg fram og finne den du liker best.

Tren sammen med noen

Forpliktelse er ett viktig ord når det gjelder motivasjon. Det å vite at noen venter på deg og skal trene sammen med deg gjør det lettere å komme seg på trening. En kan i tillegg hjelpe hverandre på trening ved å presse hverandre til å yte litt mer.

Oppsøk trivelige omgivelser

Det er bedre å betale litt ekstra for å komme på ett litt finere treningssenter enn å trene i en bunker. En hyggelig atmosfære øker lysten og gleden ved å trene. Naturen er også en trivelig plass å trene. Mange blir og mer motivert av å trene i naturens omgivelser fordi alt rundt en forandres konstant.

Sett deg klare mål

Vi trener for å bli i bedre form, bli sterkere, smidigere og mer utholden. Ved å sette seg klare mål, og gjerne noen delmål på veien, vil en føle at en jobber mot noe, og ikke bare jobbe for å jobbe. Ett delmål kan for eksempel være å klare å løfte 100 kg i benkpress før jul. Opplevelsen av å klare sine mål øker din indre motivasjon, og du blir mer motivert til å fortsette.

Lag treningsplan/før treningsdagbok

Ved å sette opp en plan for hvilke treningsøkter du skal trene på de forskjellige dagene i uka vil du føle seg forpliktet til å følge planen og dette kan igjen hjelpe deg til å komme gjennom perioder der du har litt lav motivasjon. Men ikke vær en slave til ditt eget opplegg. Du kan forandre hvilke dager du trener på fra uke til uke om noen skulle komme i veien. Å føre treningsdagbok i tillegg, der du skriver hva du gjorde, hvor mye du løftet, hvilken intensitet du løp på osv, vil ytterligere øke din forpliktelse til å fortsette.

Utnytt tiden du har til rådighet

Ofte kan tida i hverdagen gå fort, og en føler en ikke har tid til å trene. Å ha alternative opplegg, som tar kortere tid, kan være en løsning. En kan for eksempel jogge til eller fra jobb, og på denne måten ta utholdenhetsøkta på vei til eller fra jobben. Bruk av superset i styrketreninga kan være en løsning.

Lag treningsstudio hjemme

Ofte kan det å ha kortere vei til treningsstudio gjøre det lettere motivere seg. Ved å kjøpe inn litt manualer og annet treningsutstyr hjemme, kan en variere med å trene hjemme dager en har dårlig tid eller vanskelig for å komme seg til treningsstudio.

Bruk hjelpemidler

Pulsklokke er vel det mest brukte. Det å kunne se forandring i puls og ikke minst forandring i hvilepuls gir ofte mersmak på mer trening. Da kan en se at treningen fungere og at en blir i bedre form.

Bruk godt treningsutstyr

Kjøp deg gode treningssko, treningsklær, kanskje hansker når du trener styrke? Jo mer behaglig du føler deg når du trener, jo mer motivert blir du. Samtidig unngår du skadeavbrekk fra trening som kan sette en demper på motivasjonen.

Ansett en personlig trener

Ved bruk av en dyktig personlig trener vil du få raskere resultater, noe som i seg selv er motiverende. I tillegg vil du føle deg forpliktet til å møte opp, selv på dager der du helst vil ligge i sofaen.

Tren riktig og effektivt

Sist men ikke minst! Mange mister motivasjonen rett og slett fordi de ikke får noe igjen for å trene. Ofte får du beskjed om å starte rolig, noe som er greitt, men for å få videre framgang er det viktig å kjøre på etter hvert. Tren intensivt, dette gir bedre framgang. Kvalitet fremfor kvantitet.

Man trenger ikke følge alle rådene, men å prøve å flette inn noen er smart. De som oftest bryter med treningen er de som trener alene uten mål og mening. Da forsvinner motivasjonen fort, og man får perioder uten trening. Dette medfører en slags jojo effekt på treningen, der man trener og blir i litt bedre form, for å få perioder med lite eller ingen trening der man havner tilbake på utgangspunktet. Få struktur i treningen, sett deg mål, bruk metoder som gjør deg forpliktet til å fortsette i de perioder der motivasjonen synker, så vil du merke at resultatene kommer og ikke minst fortsetter å komme.

 

 


Iben Krogsæter 

Iben er utdannet trening- og idrettsfysiolog ved NTNU i Trondheim der han har fullført en 3-årig bachelorgrad og en 2-årig mastergrad. Han har spesialisert seg innen vektreduksjon og fettforbrenning. Tidligere jobbet som personligtrener og kostholdsveileder. Har over 10 års erfaring innen utholdenhets- og styrketrening.

Han var i en stygg bilulykke og knuste alle bein i kroppen.
Den unge Tammy Hembrow (23) med nesten 8 millioner følgere på Instagram er søkkrik.
Cerebral parese stopper ikke denne bestemte unge løfteren på 19 år.
Legene gav ham 1% sjanse til at han kunne gå igjen etter en motorsykkelulykke.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!