Idioter på gymmet - Del1

Trening03.04.2008Eirik Sandvik3

Eirik går løs på diverse velkjente irritasjonsmomenter man møter når man skal på trening. Etter jeg skrev artikkelserien Et nytt perspektiv føler jeg at mange faktisk fikk et nytt perspektiv på en del ting som så mange overser til stadighet.

Det var tydelig at serien ble godt mottatt og det gleder meg stort, men så har det seg slik at det nok en gang dukket opp en temmelig oppsiktsvekkende sak da jeg trente i dag. Dette samt et par andre hendelser har fått meg til å koke opp en ny kasserolle med varmt vann for å slenge oppi et par nye idiotiske påfunn på gymmet. Det er ikke lenger snakk om et nytt perspektiv, men idioter på gymmet!

 

Idiot nummer 1 – ”Jeg tror jeg kan alt” (men kan ikke en dritt)

Okay, for å gå rett på sak, her er greia. Jeg kjører øvelsen rygghev (en øvelse også kalt hyperextension, men man skal ikke overdrive ekstensjonen her, så navnet suger egentlig), en øvelse jeg bruker veldig sjelden og ikke er noen spesiell fan av, men siden man trenger variasjon i treninga, så rettferdiggjør jeg dette valget av en støtteøvelse, som er ”helt grei”. Så jeg kjører øvelsen med nøytral rygg gjennom hele bevegelsesområdet, som man skal gjøre og kjenner rumpa jobbe som den skal (øvelsen kan tross alt manipuleres så det blir en hofteøvelse - and I like that). Så har det seg slik at det er et par damer ved siden av som også gjør denne øvelsen, eller de prøver, men de gjør det feil, altså med en masse fleksjon hele veien. Så har det seg også slik at disse damene tydeligvis rister på hue av meg og sier noe om at jeg kommer til å få ryggskader av utførelsen min. Dette er noe jeg ikke får med meg før etterpå og det var sikkert like greit av ulike årsaker.

And now, my rage!!!! (og nå, mitt raseri – på norsk)

Hvorfor i satans h.. skal middelaldrende kvinner med NULL treningserfaring og kunnskap kommentere hva andre gjør på gymmet? En ting er at de så til de grader bør være mer oppmerksom på sin egen fremtreden på gymmet, både med tanke på estetikk og ikke minst teknisk kompetanse. Dere var sikkert veldig populære på ungdomsskolen og da var det også greit (mer korrekt sagt, obligatorisk) å viske og tiske bak andres rygg, men nå har dere vokst mine kjære damer. Problemet er ikke at dere ikke vokste fysisk. Nei – DET skal jaggu meg være sagt, men den mentale utviklingen var det verre med. En annen ting er at de faktisk bør trene når de dukker opp på treningssenteret, et tema jeg var så vidt var innom i ”Et nytt perspektiv”, og ikke bare sose rundt med rosa vekter og kjøre; ”jeg presser sammen beina mine øvelsen og se nå presser jeg beina ut igjen øvelsen” (en-mentalt-tilbakestående-skulle-vært-bannlyst-fra-alle-treningssentre-øvelse som kun passer på den regelmessige kontrollen hos gynekolog) og annet tullball som faller inn i samme kategori.

 



Jada – du er så flink, så….

Nå har det seg faktisk slik at det finns folk som dedikerer livet sitt til kunnskap om ryggraden og hvordan den skal behandles for å unngå skader og ikke minst hva som faktisk påfører ryggen ulike skader. Stuart McGill er per dags dato verdens fremste ekspert innen dette feltet og etter å ha lest hans verker, samt hva ALLE dyktige internasjonale coacher har å si om emnet om fleksjon i korsryggen og ikke minst min egen dedikasjon til treningsvitenskapen, er slike totalt ukorrekte kommentarer fra mentalt tilbakestående folk rett og slett uhørt, fornærmende og ikke minst et godt grunnlag for å kalle dem nettopp hva artikkelen handler om – idioter på gymmet!

Det har seg faktisk slik at typiske øvelser som rygghev utført med fleksjon i korsryggen innehar en stor skaderisiko. Jeg siterer McGill fra boka ”Ultimate Back Fitness and Performance”:

”As full flexion is approached, the passive tissue rapidly take over moment production, relieving the muscles of this role and accounting for their myoelectric silence”

“The extensor moment with full lumbar flexion was 171 Nm producing 3145 N of compression and 954 N of anterior shear. When the lumbar spine was in the more neutral posture, a similar extensor moment of 170 Nm produced 3490 N of compression and 269N of shear (substantially less then when the spine was flexed)”.

“We found that repeated flexion motion under simultaneous compressive loading was the easiest way to ensure herniation. In fact, it turned out that the number of cycles of flexion motion were more important than the actual magnitude of compressive load”

Det som sies her er at når du krummer ryggen, så DEAKTIVERES ryggstrekkerne totalt og de passive strukturene (ligamenter og ryggvirvlene) må overta hele belastningen, noe som nesten er en resept for prolaps...

Tygg litt på dette du og se om du ikke velger å endre de latterlige kommentarene dine når du skal uttale deg neste gang!

Det er dokumentert og common sense at KORSRYGGEN IKKE SKAL KRUMMES!!!

Hvorfor har godt over halvparten av befolkningen ryggplager? Kanskje det har en sammenheng med at vi kjører med krum rygg, sitter foran pc`n med krum rygg, ser på tv med krum rygg, leser med krum rygg, knyter skolissa med krum rygg, osv? Dette er ting som er opplest og vedtatt at er ugunstig for ryggen, men det å TRENE med fleksjon i korsryggen, DET er helt greit det (sagt med en overentusiastisk jovial stemme).


Idiot nummer 2 – ”Jeg tror jeg eier verden” (men er også tilbakestående)

Dette er personen som rett og slett ikke eier respekt for andre, grunnleggende oppdragelse, kjennskap til samfunns-kutymer og ikke minst gym-etikette.

Jeg står og tøyer litt ved siden av powerracken mellom skulderpress-settene for å effektivisere treningen og ikke minst fordi man faktisk trenger litt pause når man løfter mer enn bare stanga. Plutselig kommer det bare to karer tar ned stanga og begynner å kjøre strake markløft (noe det strengt tatt ikke kan kalles da korsryggen var krummet som på en skrekkslagen katt) før jeg i det hele tatt får sagt noe som helst. Jeg blir litt sjokka et par sekunder og sier deretter til dem at det er vanlig å spørre om det faktisk er noen som bruker vektene, eller i det minste å høre om det er ledig, men neida – disse karene bare fortsetter selv om jeg sier ifra at jeg faktisk holdt på der. Hva f.. er det med folk? Når man sier ifra med en rolig og imøtekommende tone at man bruker utstyret så må man da ta til vettet og vente på tur (evnt. kjøre i mellom)?

 

Tror jeg venter til du er ferdig med å kjøre bicepscurl med kun stanga jeg

 

Nei, jeg vet ikke hva som går av slike folk, men at det finns flere enn disse er det ingen tvil om. Her om dagen kjørte jeg to øvelser med kort pause i mellom og mens jeg holdt på frem og tilbake mellom disse to (jeg stod så å si oppå utstyret jeg brukte) så kom det bare en kar og tok det fra meg uten å i det hele tatt spørre om noen brukte det!

Man skal spørre om noe er ledig, spørre om noen bruker ting og i det minste inneha et minimum med oppdragelse når man trener på et senter med mange folk. Man eier ikke alt til enhver tid selv om man betaler for å trene et sted.

En annen situasjon som til stadighet irriterer så det renner av, er episodene hvor det absolutt er nødt til å være en eller annen kødd som kjører uendelige sett med bicepscurl i powerracken og viser null forståelse for å dele utstyret med andre (nei, ikke DET utstyret). Hallo liksom?? Powerracken skal brukes for å gjøre tunge løft sikrere, og ikke til slikt idioti!

Kort sagt:

Det finnes for mange idioter på gymmet. Gjør ditt for at du ikke blir en av dem!


En håndfull hissige hilsener

Eirik Sandvik
Coach MyoRevolution Team
Eirik@MyoRevolution.com
www.MyoRevolution.com
www.EirikSandvik.com


Har du egne historier? Del dem med flere - skriv de i forumet under.

 


Eirik Sandvik 

Eirik er ekspert på skadeforebyggende og prestasjonsfremmende trening. Han er en dyktig coach og har hjulpet mange med å bli skadefri. Han er en flittig skribent og har også skrevet for utenlandske nettsider som blant annet T-Nation.

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!