Personlig trening

Trening22.03.2006Sondre B. Martinsen0

Mange forveksler en personlig trener med en vanlig instruktør på treningssenter. Et større treningssenter har ofte mange instruktører og en eller flere personlige trenere. Les litt mer om personlig trener så blander du ikke det med en instruktør igj

Personlig trening handler om motivasjon er for mange veien til suksess uansett mål og mening med trening og kosthold. Hva er det som gjør trening personlig og hvordan kan en personlig trener(PT) gjøre så stor forskjell på resultater? Søker du etter noe i din trening og ikke har all den kunnskapen eller viljen du trenger for å nå ditt mål på egenhånd så er kanskje nettopp en personlig trener noe for deg.

Hva kjennetegner en personlig trener?
En personlig trener har veldig stor interesse for trening, helse og trivsel samtidig som han vil hjelpe folk til suksess i deres søken etter resultater. Ikke alle personlige trenere er kroppsbyggere, fitness-utøvere eller tidligere toppidrettsutøvere selv om dette ofte forekommer. Noen av Norges beste personlige trenere er vanlige personer med spesielle personlige egenskaper. Disse spesielle egenskapene er evnen til å få andre mennesker til å tro og innse at de også kan nå sine mål. Med enkle ord kan vi kalle denne typen mennesker motivator, eller coach som det ofte heter. Hvis en PT mangler denne egenskapen vil ikke kundene motiveres like godt og resultater kommer sjeldnere eller ikke i det hele tatt. Coaching er derfor en viktig egenskap hos enhver som vil jobbe som PT.

En personlig trener har også egenskapen til å takle og snakke med mange forskjellige personligheter. Alle mennesker er seg selv og har sin egen personlighet men kan likevel kategoriseres i forskjellige typer mennesker. Noen mennesker er kranglete, noen er veldig pessimistiske, andre kan ha personlighetsproblemer, psykiske lidelser, optimister, innesluttet, sjenerte, utadvendte osv. Klarer man å snakke med en kunde på kundens nivå så er mye gjort. Enten man snakker med en kjendis, millionær, student, konsernleder eller husmor så er det alltid utfordringer i det å snakke seg opp til et nivå eller senke seg ned på et nivå.

Hvordan jobber en personlig trener?
En personlig trener sitter inne med mye kunnskap om trening og kosthold. En PT kjenner samtidig sine begrensninger og vet hvor grensen går for egen kunnskap. En god PT vet derfor når en kunde må sendes videre til en annen PT for å få det tilbudet og den kunnskapen kunden søker etter. Ingen er tjent med gjetting og for mye prøving og feiling underveis i treningsperioden. Når en personlig trener derimot er 100% sikker på hva kunden trenger og kunden binder seg opp for et visst antall timer så er det full gass fra første time.

En personlig trener lager veldig ofte eller alltid en treningsplan for kunden slik at kunden på forhånd vet hva de skal igjennom. På engelsk heter det "plan your work and work your plan", (planlegg arbeidet og gjennomfør planen).

En PT analyserer hele tiden en kundes fremgang og ser etter positive og negative ting på hver trening. Positive ting er da selvfølgelig styrkeøkning, bedret utholdenhet, teknikkforbedring, innsikt i treningsteorien, vektforandring i positiv retning etc. Negative ting er da skader, dårligere teknikk, dårligere utholdenhet, nedsatt styrke, dårlig motivasjon og et forverret forhold mellom PT og kunde.

Når en personlig trener blir beskrevet som coach eller motivator stiller det krav til innsikt i personligheter og hva hver enkelt personlighet trenger for å bli motivert. Et verktøy mange PT-er bruker er derfor enneagrammet.

Kan man starte som utrent hos en PT?
I alle timer med en personlig trener legges det vekt på riktig utførelse av øvelser for t man ikke skal trene på seg skader. Det skal også være en ro over treningen samtidig som tempoet er høyt, det er slik man får høy intensitet i treningen uten at det virker stressende for kunden.

Etter endt trening skal være bra utslitt og med en god følelse i magen at man har fått gjennomført en god trening. En trening man ikke hadde klart å gjennomføre på egenhånd.

Er man utrent har man likevel ikke noe å frykte for å begynne treningen hos en PT. Således er det bare positivt fordi man da vil trene riktig fra første stund og med en intensitet og et tempo man håndterer. Vekter, løpetempo og pauser vil alltid øke gradvis for hele tiden å holde maksimal progresjon. En personlig trener klarer etter hvert å kjenne sin kunde så godt at en utrent veldig ofte ender opp som en treningsavhengig person og klarer seg på egenhånd.

Har man noe å hente på PT dersom man er eliteutøver?
Svaret er definitivt ja, men selvfølgelig kun hvis man finner en PT som har kunnskap i den idretten du bedriver. En personlig trener presser deg fra der du er og videre mot dittmål. Uansett hvor hardt du klarer å presse deg klarer en PT å presse ut enda litt ekstra. En personlig trener hjelper deg å sette mål og lager en treningsplan med tester. Testene gjennomføres før man setter i gang med treningen. Underveis i treningsplanen og etter at en treningsplan er ferdig. Hvorfor? Rett og slett for å vite at det man gjør gir resultater. Resultater gir motivasjon og motivasjon gir grobunn for nye resultater. En god sirkel.

Hvem bruker personlig trener?
Kort sagt alle bruker personlig trener. Fra egen erfaring er det mange flere kvinner enn menn som bruker PT. Etter samtaler med mange for å finne ut av dette fenomenet så kom jeg frem til en konklusjon: Kvinner er generelt mindre redd for å bruke penger på seg selv og spesielt hvis det er noe de vet du får resultater av. De er heller ikke redd for å innrømme at de trenger hjelp til treningen.

Den gruppen som man oftest hører om i media er kjendiser, spesielt kjendiser som er i medias søkelys og spiller på utseende og kropp. Marion Ravn har gjort det, Oprah Winfrey gjør det ofte, Anette Bøe gjorde det, mange andre som ikke er så kjent enda kommer til å gjøre det. Personlig trening er ikke noe nytt, det kommer som så mye annet fra USA og Australia. Fra siden 90-tallet har det steget opp og gjør suksess og hjelper folk til suksess her hjemme i Norge.

Er en personlig trener verdt pengene?
Dette er et spørsmål man ikke kan svare på for andre. For mange vil svaret være definitivt ja, men andre synes det er bortkastede penger. Det man uansett bør tenke igjennom er at alle vil ha utbytte av å bruke en personlig trener. Alle, uansett nivå og treningsmål, vil ha utbytte av å bruke en PT. Deretter kan man sette verdi på det man vil oppnåog kanskje ikke det er så kostbart for personlig trener likevel. Det som kan være vanskelig å vurdere er hvilken personlig trener som har den erfaringen og kunnskapen du trenger. Det som er enda vanskeligere er å finne den PT'en som har de personlige egenskapene som kommer overens med din personlighet og får deg til å yte maksimalt enten du er på trening eller hjemme og lager mat.

En personlig trener koster fra noen hundre kroner til over tusenlappen pr time. Grunnen til den store prisforskjellen er utdanning, kunnskap, tidligere resultater, grundighet og kundesegment. En personlig trener som jobber på et treningssenter har som oftest en pris fastsatt av senteret mens en PT som driver sin egen bedrift kan bestemme prisen på sine tjenester selv.

Det er ofte rabatter for deg som er villig til å binde deg for flere timer. Betaler man flere timer samlet får man ofte en kvantumsrabatt. Har anledning til å trene med en venn og man er to kunder på en time blir det oftest billigere pr person. Det er uansett viktig å tenke seg godt om hvis man vil ha lavere pris ved å trene sammen med en venn, fordi fokuset for PT'en dermed er på to kunder og ikke bare en. Treningsutbyttet kan derfor bli dårligere enn om man er alene med en PT.

Oppsummering om personlig trener
Husk at en personlig trener ikke er en vanlig instruktør som kun lager et generelt treningsprogram til deg og viser deg øvelsene. En personlig trener sørger også for at treningsintensitet og utbytte av treningen er optimalt i forhold til din treningsbakgrunn.

Det er viktig at du som kunde kan stole på din PT og at dere kommer overens. En personlig trener har selvpålagt taushetsplikt slik at man kan være trygg på at man kan fortelle alt som er vesentlig i forhold til treningen og til relasjonen mellom dere som mennesker.

Kunnskap er makt heter det ofte og dette gjelder også for en personlig trener. Sjekk bakgrunnen til en personlig trener slik at du er i trygge hender. Vel så viktig som kunnskap er personligheten. En personlighet som mange mennesker kommer overens med og kan stole på er alfa og omega for din vilje til å gi alt på trening.

Sett verdi på det du vil oppnå. Hvor mye er det verdt for deg å nå ditt mål?

Ikke la pris styre alt når du velger PT. Det viktigste er at du får det treningsutbyttet du trenger for å nå ditt mål. Du er kunden og det er deg og dine målsetninger som skal stå i fokus. Velg riktig så du kan nå din gulrot.

Forskjellige klipp fra internett om personlig trening:
- http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nrk_hedmark_og_oppland/1.44322
- http://www.sol.no/sport/ol2006/quans/quans.cgi?conf=ol2006full/anetteboe1&action=showart&art=40.ans
- http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=247865
- http://www.dagbladet.no/dinside/2005/09/01/442092.html
- mms://od-streaming.p4.no/p4pub/sendeflater/2005/Oktober/124592.wma
- mms://od-streaming.p4.no/p4pub/sendeflater/2005/Oktober/124593.wma

Sondre er utdannet personlig trener og er konkurrerende utøver i Athletic Fitness. Besøk hans hjemmeside på www.soje.no


LA`s kjendiser punger ut for å få en PT time kjendistreneren.

X-form Challenge

Trening08.05.2018363

Bli med på X-form for gutter! Gå ned i vekt og stram opp kroppen.

X-shape Bootcamp

Diverse01.05.2015106

Bli med på vår felles gruppetrening med X-shape Bootcamp.

X-shape Challenge

Trening08.05.20183780

Bli med på X-shape for jenter! Gå ned i vekt og stram opp kroppen. Ny runde nå!

X-form Challenge

Trening08.05.2018363

X-shape Bootcamp

Diverse01.05.2015106

Sliter du med motivasjon? Se hva disse menneskene har fått til!
Det er viktig å trene kjernemuskulaturen. Se hvordan her!

5 feil ved bruk av foamroller

Trening24.05.20188

Dette er 5 feil du ikke må gjøre når du bruker foamroller.

Oppsteg på benk - step ups

Trening23.05.2018120

Tren beina dine med oppsteg på benk - step ups.

5 proteinrike smoothies

Kosthold22.05.2018426

La deg friste av proteinrik dessert-smoothie og sjokolademilkshake.