På vei mot drømmekroppen

Trening27.11.2008Eirik Sandvik1

I forrige artikkel gikk vi inn på hvor viktig det er å finne og fikse våre svake punkter på vei mot drømmekroppen og maksimal prestasjon.

Les Del1 her.

Vi kom logisk nok frem til at svakhetene dine er hva som vil holde deg igjen og på sikt er dette områder som vil "tape for deg", men vi har alle en eller flere unike kvaliteter som "vinner for oss" og det er viktig å fokusere på nettopp disse områdene også, om du ønsker unike resultater, eller rett og slett drømmekroppen.

Det er ikke alltid så mye man kan gjøre med svake punkter, spesielt ikke om de er av genetisk natur. Har du senefester som gjør at en muskel har et gitt utseende er det lite du kan gjøre med det og har du lange armer relativt sett i forhold til resten a kroppen blir du trolig aldri verdensmester i benkpress heller. Likevel er det meget viktig å ikke overse dette inntil de svake punktene blir så tydelige at de åpenbart ødelegger for deg på flere områder. Som vi gikk inn på i forrige artikkel er det viktig å fikse disse punktene. Ikke for å gjøre dem unike, for det vil de trolig aldri bli, men for å fikse dem nok til at de blir respektable områder. For en styrkeløfter vil det jo være synd om ett løft ødelegger for totalen rett og slett fordi vedkommende har nedprioritert øvelsen. Likeså vil det for en kroppsbygger være synd å kutte ut all trening av legger siden de ikke vokser uansett. Vel, det er da i det minste bedre DET enn at de krymper.

Når det kommer til dine sterke sider vil disse som sagt inneha den kvaliteten at de vinner for deg og er hva som gjør deg unik. Når det er snakk om konkurranse er det som du sikkert vet de som utmerker seg mest og presterer best som stort sett vil vinne og dette kommer jo nettopp av de sterke kvalitetene man har. Det er tross alt ikke alltid nok å prestere hundre prosent. Noen ganger er man nødt til å overgå seg selv og det er nettopp derfor dette er så utrolig viktig. Dine sterke sider vil ikke ha like god progresjon som dine svake sider, men på topp er det meget små marginer som er avgjørende og det er opp til deg om du vil ha de på din side eller ikke.

Når det er sagt er det ikke alltid så lett å identifisere sine sterke sider, for vi har ofte et meget innsnevret perspektiv for hva vi er og kanskje mer viktig, hva vil BØR være gode på. Sistnevnte trenger definitivt ikke stemme overens hva du ER god på. Om vi ser utenfor treningsverden et øyeblikk kan dette for eksempel dreie seg om synet ditt på hva som er veien på gå med tanke på valg av et yrke. Ofte er det første du tenker på noe du anser å være best for deg med tanke på hva du ønsker i fremtiden (for eksempel penger), ikke nødvendigvis at du faktisk passer til eller ønsker å jobbe innenfor akkurat det feltet. Her har jeg personlig en meget god "erfaring", for det første jeg gjorde etter videregående var å starte på jus! Du kan jo selv tenke deg hva motivasjonen min var. En ting som er sikkert er at det ikke var min sterke side, eller noe jeg hadde interesse av overhodet. Jeg tror det er mange som faller i den fella, daglig! Så prøv å fokuser på hva som er viktig for DEG og ikke hva du selv eller alle andre mener du BØR fokusere på. Du kan jo selvfølgelig følge ideene som dukker opp i hodet ditt når alt annet går til dass, slik som her:

http://www.youtube.com/watch?v=ogDaUeYfGdw

Har du noen ganger tenkt på om det du driver med når det kommer til trening er hva som passer deg best og ikke minst hva du liker å gjøre, innerst inne? Ofte havner man tilfeldigvis innen en gruppe, enten det gjelder utholdenhetstrening, styrekløft, kroppsbygging, fitness, eller hva som helst. Innen hver av disse kategoriene ender man gjerne opp med fordomsfulle bilder av de andre kategoriene og kanskje uten at du engang passer inn under det du per i dag bruker all din tid på. Det er ikke rent sjeldent man kan se personer med "ideelle" fysikker for styrkeløft, som leker med lette vekter i håp om å bli en kroppsbygger og motsatt. Ofte ser man personer som åpenbart passer bedre for noe annet enn hva de driver med for øyeblikket og det er nettopp dette du må finne ut av!

Hvordan finne dine sterke sider?

Vel, prosessen er rimelig lik som ved dine svake sider.

Først, spør deg selv og svar ærlig (husk å stole på det første som dukker opp): Hva er dine sterke sider? Hva liker du best? Glem hva du tror du BURDE svare, vær ærlig med deg selv og finn frem til hva du faktisk ER mest opptatt av. Selv om du trener utholdenhet hver eneste dag er det kanskje ikke en langdistanseløper du EGENTLIG vil være? Og om du trener styrke hver eneste dag i håp om å bli Mr. Olympia, men har fysikken til en maratonløper, er det kanskje nettopp det du bør drive med?

Ta et tilbakeblikk på hva du har prestert. Sjekk treningslogger, bilder, resultater, osv. Se også langt tilbake i tid, ikke bare hva som har skjedd det siste året. Hva var du og har alltid vært god på siden du var bitteliten? Trolig vil du se et mønster. Spørsmålet er om dette samsvarer med hva du fokuserer på den dag i dag? Hva som skiller seg ut er antageligvis noe du har hatt og har det gøy med, mens du gjør det.

Som sist er det også greit å spørre seg selv om hva din verste fiende ville ha sagt om deg, i positiv forstand. Selv om du trolig får enormt med negativitet slengt i din retning dukker det som oftest opp et nedskygget kompliment. Ta til deg dette.

Etter du har gjort dette og tenkt litt rundt emnet bør det dukke opp noe som skiller seg ut og utmerker seg. Du har garantert kvaliteter som skiller seg positivt ut og som ved prioritet definitivt vil vinne for deg, enten det gjelder trening eller i karrieren for øvrig.

Bruk dine sterke sider for alt det er verdt!

Eirik Sandvik
Performance Enhancement Specialist
eirik@eiriksandvik.com

www.eiriksandvik.com
http://eiriksandvik.blogspot.com

 


Eirik Sandvik 

Eirik er ekspert på skadeforebyggende og prestasjonsfremmende trening. Han er en dyktig coach og har hjulpet mange med å bli skadefri. Han er en flittig skribent og har også skrevet for utenlandske nettsider som blant annet T-Nation.

Hvordan ser den ideelle mannen ut? Svaret varierer fra land til land.

Drømmen om sommerkroppen

Trening16.07.2012413

5 gode tips for at du skal finne din sunne livsstil.

På vei mot drømmekroppen

Trening18.11.20082

Finn og fiks ditt svake punkt! Del 1.
Hva skjer med muskelmassen, styrken og utholdenheten hvis du tar pause 1 mnd. eller 3 mnd. og lenger?

Drømmen om sommerkroppen

Trening16.07.2012413

På vei mot drømmekroppen

Trening18.11.20082

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!