Martin Norum 

Martin en av Norges mest profilerte trenere. Han har som mål å være en av Norges beste personlige trenere og er veldig opptatt av og hele tiden utvikle seg faglig hva gjelder både teoretisk og praktisk kunnskap innen trening, ernæring, smertevitenskap og andre helserelaterte emner.

 

Spensthopp - venn eller fiende?

Trening25.04.201230

Spensthopp - øvelsen som brukes til så mye. Den utføres i gymtimen, på håndballtrening, på gruppetimen på treningssenteret og den gjøres også sammen med PTen. Generelt sett er jeg kritisk til bruken av øvelsen slik den ofte blir applisert.
Den generelle oppfatningen er at øvelser som utføres på treningssentre er trygge og effektive. Folk vil da ikke utsette seg selv for noen risk?
Hva om mye av det vi har fått beskjed om å tro ikke er riktig? Ved fødselen var vår hjerne tom. Ingen religiøse eller personlig overbevisninger og ingen tro.

Sixpack

Trening06.03.2012518

Bygg sixpack. Ordene mage og trening i samme setning vekker i seg selv interesse. De fleste har et forhold til kroppens frontparti, samt fasongen (eller mangel på sådan).
Forskere prøver fortsatt å finne ut av mekanismene bak muskelvekst. Det vil si hvordan hormoner, gener, immunceller og andre faktorer samarbeider for å øke størrelsen på eksisterende muskelfibre og utvikle nye.
De første meterne i en sprint avgjøres i stor grad av eksplosiv kraft generert fra kroppens kraftsentrum, hoftepartiet(sete, hamstrings og korsrygg).
Advarsel: Artikkelen kan for enkelte virke støtende. Teksten er ment som en vekker og et kritisk tilbakespill til utviklingen vi ser på overvektsepidemien i Norge(og store deler av verdens forøvrig).

Markløft - hvorfor og hvordan

Trening19.01.2012471

I løpet av dagen må de fleste av oss bøye seg ned for å plukke opp noe fra bakken. Vet du hvordan du skal gjøre det teknisk riktig? Markløft er trolig den styrkeøvelsen vi kan relatere i størst grad til nettopp denne aktiviteten.
Å opprettholde et tilstrekkelig D-vitamin nivå er en av de viktigste og største utfordringene i helsestatusen hos mange skandinaver i dag. Nå begynner det å lengre dager igjen, men ved lite eksponering for sollys er behovet for suplementering stort.
Hensikten med dette studiet var å sammenligne effekten av styrketrening utført på enten et stabilt eller ustabilt underlag for prestasjon innen fotball.
I del 1 forklarte jeg hvordan spesifikk trening av underkroppen tilpasset sportslig sammenheng kan føre til kompensasjoner, underutvikling av enkelte muskler og som følge av dette skader. Nå er det overkroppen som står for tur.
For idrettsutøvere vil trening som er funksjonell og gir stor overføringsverdi til idretten være essensielt for å oppnå imponerende resultater. Treningen må underbygge særidrettens grunntekniske elementer i ikke konkurransespesifikke situasjoner.
I en bransje proppfull av produkter som lover det ene og det andre er det lett å la seg forvirre. Fungerer alt så bra som man tror? Sannsynligvis ikke.

Sunne mat alternativer?

Kosthold10.01.20129

Mange vet ikke dette, men før 1979, var det ingen retningslinjer for hva slags matvarer helsemyndighetene i Amerika anbefalte innbyggerene å spise. Så hvor skulle vi være nå uten en matpyramide?
Uttrykket sirkeltrening ble introdusert tidlig på 50 tallet av fysiologer ved universitetet i Leeds i England for å gi et uttrykk på trening som inkluderte flere ulike komponenter av trening i samme treningsøkt.
Du har sannsynligvis gått lei av propaganda for tilskudd av fiskeolje for lenge siden. Det selges overalt på hvert gatehjørne og i alle butikker.

Pullupsguide

Trening03.01.2012799

Viktigheten av å benytte baseøvelser i treningsprogrammer kan ikke understrekes nok. I en perfekt verden der skader ikke er noe problem og tekniske ferdigheter er på plass vil effekten av markløft alltid være større enn rygghev.

Ble 2011 slik du håpet?

Trening02.01.20123

2011 er over. Har du nådd dine mål? Hvis du er som de fleste av oss, gjorde du fremgang på noen, knuste noen andre, og dyttet noen andre under sengen med en bitter smak i munnen.
De fleste som trener styrketrening har hørt om øvelsen knebøy. Den brukkes hyppig i ulike sammenhenger og av god grunn - den er blant de viktigste øvelsene som kan inkluderes så fremt den gjøres riktig.

Hvordan bruke mål?

Trening21.12.20114

I en tidligere artikkel skrev jeg om hva som er den EGENTLIGE målsettingen og bakgrunnen for at du trener.Det er ingen tvil om at mål og delmål er viktig for å oppnå store forandringer. Likevel kan det noen ganger være til hindring.
I en studie(1), så forskerne på hvordan nedkjøling mellom serier sammenlignet med ingen nedkjøling påvirket det totale antallet repetisjoner og muskelskader.

Restitusjon - hva er siste nytt?

Trening14.12.201111

Idrettsutøvere går ofte langt for å beskytte muskulatur og restituere seg fra anstrengende trening, men det har vært lite studier på hvilke metoder som faktisk er effektive.
I en tid der mange sliter med overvekt har det oppstått en rekke produkter som visstnok skal sørge for at fettet forsvinner i en fei. Svært mange av disse produktene har reklamer på TV og når frem til tusenvis av seere.
Design av treningsprogrammer kan være fryktelig forvirrende. Det eksisterer like mange meninger som mennesker når det kommer til utvikling av effektive treningsprogrammer.

Proteininntaket

Kosthold02.12.201197

Overvektsproblemet eskalerer fremdeles på verdensbasis. Proteininntaket viser seg å være en sentral faktor for utvikling av fedme, og i følge en studie(1) publisert i journalen PLoS ONE kan et lavt inntak føre til høyere energiinntak.
Å holde treningsmotivasjonen oppe over tid er ikke enkelt. Dårlig motivasjon er den viktigste grunnen til at mange velger sofaen fremfor treningsturen og at de som allerede trener faller fra.
Ønsker du å forbedre kondisjonsresultatene på både korte og lange distanser og sliter med fremgangen? Det er mange måter du kan jobbe effektivt for å komme videre. Vi skal se på to tips som er svært effektive.
Hvor ofte ser du noen trene frivendinger? Med mindre du trener et sted en vektløfter holder til er sannsynligvis svaret aldri!
Å forberede seg til trening - både mentalt og fysisk er viktig for å prestere optimalt. Ved tung anstrengelse vil forskjellen på å bruke mentale strategier før trening kontra ingen bruk kunne medføre store forskjeller på yteevnen.

Rødt kjøtt og kreftfare

Kosthold07.11.201140

Når myndighetene kommer med nye kostholdsråd er det alltid duket for diskusjoner og uenigheter. En rekke ernæringseksperter ryker i tottene på hverandre og mange av dem har stilt spørsmål ved troverdigheten til rådene som gis.