Treningsforum

Kosthold => Kosthold og Ernæring => Emne startet av: Diablo på 02. august 2005, 12:58



Tittel: Fruktose ikke bedre enn vanlig sukker
Skrevet av: Diablo02. august 2005, 12:58
http://www.dagbladet.no/dinside/2005/08/02/439037.html


Tittel: SV: Fruktose ikke bedre enn vanlig sukker
Skrevet av: UpAndComming02. august 2005, 13:00
Dette er da gammelt nytt. Strengt tatt er fruktose VERRE enn vanlig sukker. Men poenget er at man ikke trenger de store mengdene av de. Men mengden fruktose hver dag bør så absolutt begrenses kraftig ja.


Tittel: SV: Fruktose ikke bedre enn vanlig sukker
Skrevet av: Flexxo02. august 2005, 13:11
Jepp, det er ikke ukjent at fruktose bidrar til lagring av fett og til insulinresistens. Derfor er det litt synd at diabetikere blir anbefalt å bruke fruktose istedenfor sukker. Det er, som UAC sier, viktig å begrense mengden.


Tittel: SV: Fruktose ikke bedre enn vanlig sukker
Skrevet av: UpAndComming02. august 2005, 13:13
Jepp, det er ikke ukjent at fruktose bidrar til lagring av fett og til insulinresistens. Derfor er det litt synd at diabetikere blir anbefalt å bruke fruktose istedenfor sukker. Det er, som UAC sier, viktig å begrense mengden.

Bare for å nevne grunnen til dette (det vet sikkert du), så er det på grunn av at kroppen ikke kan nyttiggjøre seg fruktose på kort sikt. Følgelig lagres den, men den kan kun legres et sted og det er i leveren. Leveren rommer maksimalt 50 gram, og når det er fullt der - da blir det fett av det.....


Tittel: SV: Fruktose ikke bedre enn vanlig sukker
Skrevet av: Flexxo02. august 2005, 13:28
Det er en ting jeg har lurt på i den forbindelsen. Vil insulin kunne skilles ut på bestemte plasser i kroppen? Vil kroppen skille ut insulin i leveren uten at dette kan måles i blodet? Eller foregår alt dette i blodet?

Hvis jeg forteller noen at fruktsukker er like ille som vanlig sukker, så får jeg alltid høre at "jamen, det har jo mye lavere glykemisk indeks". Jeg pleier bare å svare at de kan komme tilbake når noen har innført begrepet "fruktemisk indeks". (Eller kanskje galaktemisk indeks? :))


Tittel: SV: Fruktose ikke bedre enn vanlig sukker
Skrevet av: UpAndComming02. august 2005, 13:29
Det er en ting jeg har lurt på i den forbindelsen. Vil insulin kunne skilles ut på bestemte plasser i kroppen? Vil kroppen skille ut insulin i leveren uten at dette kan måles i blodet? Eller foregår alt dette i blodet?

Kroppen kan produsere noe insulin dersom den slipper ut "fruktose" fra leveren, men dette er i så små mengder at det for alle praktiske årsaker er uten betydning.

Insulinet som helhet produseres kun et sted.... ;)


Tittel: SV: Fruktose ikke bedre enn vanlig sukker
Skrevet av: Flexxo02. august 2005, 13:35
Kroppen kan produsere noe insulin dersom den slipper ut "fruktose" fra leveren, men dette er i så små mengder at det for alle praktiske årsaker er uten betydning.

Ok, så årsaken til at fruktose gir lavere utslag på insulinet er at det bruker lengre tid på å "fjernes fra blodet"? Glukose blir på en måte som å kjøre en strekning på 100 km i 100 km/t, mens fruktose kjører 100 km med en fart på 40 km/t? Glukosen er litt mer brutal, men alt i alt blir det samme effekten? Er det en grei måte å se det på? :D


Tittel: SV: Fruktose ikke bedre enn vanlig sukker
Skrevet av: UpAndComming02. august 2005, 13:37
Ok, så årsaken til at fruktose gir lavere utslag på insulinet er at det bruker lengre tid på å "fjernes fra blodet"? Glukose blir på en måte som å kjøre en strekning på 100 km i 100 km/t, mens fruktose kjører 100 km med en fart på 40 km/t? Glukosen er litt mer brutal, men alt i alt blir det samme effekten? Er det en grei måte å se det på? :D

Faktisk ikke riktig helt, fruktosen blir på en måte "for rask" slik at den kroppen ikke klarer å ta den opp (nyttiggjøre den). Følgelig blir det heller ikke produsert noe insulin. GI er som sagt et forferdelig målesystem !


Tittel: SV: Fruktose ikke bedre enn vanlig sukker
Skrevet av: LurePer02. august 2005, 13:38
Dette har jeg sagt i over et år  :8):

Som UAC sier, fruktose er verre enn vanlig sukker.


Tittel: SV: Fruktose ikke bedre enn vanlig sukker
Skrevet av: LurePer02. august 2005, 13:42
Ok, så årsaken til at fruktose gir lavere utslag på insulinet er at det bruker lengre tid på å "fjernes fra blodet"? Glukose blir på en måte som å kjøre en strekning på 100 km i 100 km/t, mens fruktose kjører 100 km med en fart på 40 km/t? Glukosen er litt mer brutal, men alt i alt blir det samme effekten? Er det en grei måte å se det på? :D

Fruktosen kommer enten ut i vanlig blodsirkulasjon (som fruktose) eller går via leveren (hvor den blir omdannet til glukose).


Tittel: SV: Fruktose ikke bedre enn vanlig sukker
Skrevet av: UpAndComming02. august 2005, 13:43
Fruktosen kommer enten ut i vanlig blodsirkulasjon (som fruktose)

Dette skjer i veldig veldig liten grad. Hovedsaklig vil den alltid passere leveren først (dersom det "er plass" til noe der).


Tittel: SV: Fruktose ikke bedre enn vanlig sukker
Skrevet av: Flexxo02. august 2005, 13:45
Faktisk ikke riktig helt, fruktosen blir på en måte "for rask" slik at den kroppen ikke klarer å ta den opp (nyttiggjøre den). Følgelig blir det heller ikke produsert noe insulin. GI er som sagt et forferdelig målesystem !

Ja, jeg mener at GI blir et salgstriks for Fedon, og at det stiller de virkelige problemene i skyggen. Lav GI er ingen garanti for at noe er sunt. For hardcore diabetikere er det kanskje til og med nødvendig å kutte ned alt av frukt og bær i en periode. Det er det ikke mange som er klar over her til lands i alle fall. Vi ligger dessverre langt etter på mange områder som er knyttet til helse og kosthold.


Tittel: SV: Fruktose ikke bedre enn vanlig sukker
Skrevet av: HITman02. august 2005, 17:31
Alt vi inntar av karbohydrater og protein (men ikke fett) må, etter at det er tatt opp av tarmen, igjennom leveren via portakretsløpet før det slipper fritt ut i blodbanen. Siden portakretsløpet ikke omfatter bukspyttkjertelen, vil ikke insulin bli skilt ut før næringsstoffene har passert leveren. (Fett bypasser leveren og skilles rett ut i blodbanen via lymfen.)

Fruktose ,som jo er et karbohydrat, blir altså først tatt hånd om av leveren, og det kan lide tre ulike skjebner (fordelingen avhenger av ernæringsstatus):

1) Bli omdannet til leverglykogen (max 50-100g som UAC skriver).
2) Bli omdannet direkte til glukose (bl. a. via enzymet fruktokinase)
3) Skilles videre ut i sirkulasjonen (som fruktose)


Det er bare "positivt" for kroppen dersom fruktosen benyttes til 1) og 2), og det er her ernæringsstatus kommer inn:

*Dersom det er lenge siden siste store, karbohydratrike måltid (kroppen er i pre-ketose), vil leverglykogenlagrene være tømt og kroppen i "underskudd" på glukose (høy glukoneogenese). Mesteparten av fruktosen vil da brukes til 1) og 2)!

*Dersom det er kort tid siden siste karbohydratrike måltid (slik det oftest er med fete folk flest), har kroppen nok leverglykogen og glukosereserver, og fruktosen vil brukes til 3)!

Ok, hva er så galt med at glukose skilles ut i hovedsirkulasjonen? Jo, den vil da hovedsakelig lagres - som fett! Og enda en ting: I motsetning til hva som er tilfellet med glukose, er fruktose heller ikke avhengig av insulin for å komme inn i fettcellene - fruktosen kan nemlig bruke den insulinuavhengige karbohydrattransportrøren GLU-T5 for å komme inn i fettcellene.

(Fruktose vil også kunne taes opp av musklene via GLU-T5, men dette vil kun i liten grad skje i "well-fed-state" fordi også muskelglykogenet da vil være fylt opp, og musklene slett ikke ha bruk for fruktosen!)

At visse "kostholdsguruer" skor seg skikkelig økonomisk på fruktose-bølgen er til å bli oppgitt av, fordi fruktose faktisk ikke er sunt slik det brukes av folk flest!

H


Tittel: SV: Fruktose ikke bedre enn vanlig sukker
Skrevet av: Flexxo02. august 2005, 21:14
1) Bli omdannet til muskelglykogen (max 50-100g som UAC skriver).


Mener du ikke leverglykogen? Fruktose går vel i første omgang til glykogenlagrene i leveren, mens glukose hovedsaklig går til musklene?

Du skal ha for at du er et vandrende leksikon når det gjelder biokjemi. Du har en utdannelse på området ja?


Det er en ting med sukker som ikke blir nevnt så veldig ofte. Sukker er veldig sticky, og binder seg lett med proteiner og danner "avanserte glyserte endeprodukter" (direkte oversatt). Dette er rett og slett det som kalles karamellisering, som er en av de to måtene kroppen brytes ned på. (Harskning og karamellisering. :D) Dette skader proteinene i kroppen i en slik grad at de til slutt blir tatt hånd om av immunforsvaret. På denne måten er sukker en direkte skade for kroppen, i tillegg til at det blir en belastning på immunforsvaret. Kroppen setter i gang en inflammatorisk reaksjon, og man blir veldig mottagelig for infeksjoner.

...hvis denne prosessen begynner å skje fort, så fort at immunforsvaret ikke klarer å ta hånd om de ødelagte proteinene, så begynner det å bli ille. Da vil disse ødelagte proteinene akkumuleres i kroppen og fortsette å gjøre skade. Mye sukker, uansett type, er altså en påkjenning på kroppen, også utover det at man legger på seg.


Tittel: SV: Fruktose ikke bedre enn vanlig sukker
Skrevet av: HITman02. august 2005, 21:35
Mener du ikke leverglykogen? Fruktose går vel i første omgang til glykogenlagrene i leveren, mens glukose hovedsaklig går til musklene?

Takk for korreksjonen - mente selvfølgelig leverglykogen!  :)

"avanserte glyserte endeprodukter"

Glykosylerte endeprodukter heter det på fint. Dannelse av glykosylerte endeprodukter er hovedgrunnen til at nerver, nyrer og øyne/syn går fløyten hos diabetikere. De dannes ikke i nevneverdig grad hos ikke-diabetikere.

H


Tittel: SV: Fruktose ikke bedre enn vanlig sukker
Skrevet av: asu02. august 2005, 22:34
Jeg har hatt perioder hvor sukker er kuttet helt ut, og det eneste sukkeret jeg får i meg er via frukt og grønnsaker. Altså fruktose. Har merket at dette går utover konsentrasjonen på skolen og jobb.

Så ingenting bør overdrives er vel moralen her...


Tittel: SV: Fruktose ikke bedre enn vanlig sukker
Skrevet av: Flexxo03. august 2005, 08:27
Jeg har hatt perioder hvor sukker er kuttet helt ut, og det eneste sukkeret jeg får i meg er via frukt og grønnsaker. Altså fruktose. Har merket at dette går utover konsentrasjonen på skolen og jobb.

Så ingenting bør overdrives er vel moralen her...

Dersom det går utover konsentrasjonen så er det bare fordi kroppen ikke er vant med å være uten. En slags abstinensreaksjon. Selv har jeg ikke spist noe sukker på et års tid. Konsentrasjonen er bedre enn noen gang den.


Tittel: SV: Fruktose ikke bedre enn vanlig sukker
Skrevet av: Flexxo03. august 2005, 08:39
Glykosylerte endeprodukter heter det på fint. Dannelse av glykosylerte endeprodukter er hovedgrunnen til at nerver, nyrer og øyne/syn går fløyten hos diabetikere. De dannes ikke i nevneverdig grad hos ikke-diabetikere.

Aah, jeg visste at det måtte være et norsk ord for det. Hos friske personer dannes det ikke i en slik grad at det er noe problem for kroppen. Det dannes, men samles ikke opp. Jeg synes fortsatt det er verdt å nevne. Det er en medvirkende årsak til den raske aldringen vi ser i dag.

Dessuten kan man ikke si at ikke-diabetikere er ute av faresonen, fordi diabetes er satt som et visst nivå av fastende blodsukker. En som ikke er klassifisert som diabetiker kan ha like store blodsukkerproblemer som en som er diabetiker. Dette er i praksis en glidende overgang. De fleste har i en viss grad diabetes.


Tittel: SV: Fruktose ikke bedre enn vanlig sukker
Skrevet av: UpAndComming03. august 2005, 08:58
Stort sett inneholder karbohydratene i frukt halvparten glukose og halvparten fruktose.

Mao. rent sukker.... ;)


Tittel: SV: Fruktose ikke bedre enn vanlig sukker
Skrevet av: Soje03. august 2005, 09:00
Det dere skriver her er jo ikke bevis på noe annet enn at det ikke er matvarene det er noe galt med, men heller matvanene.

Soje


Tittel: SV: Fruktose ikke bedre enn vanlig sukker
Skrevet av: Soje03. august 2005, 09:00
Mao. rent sukker.... ;)

Rent sukker tilsatt vitaminer og antioksydanter ;D

Soje


Tittel: SV: Fruktose ikke bedre enn vanlig sukker
Skrevet av: UpAndComming03. august 2005, 09:50
Man kan bli forvirret når man lærer om kosthold gjennom dagspressen og TV.

Det som virkelig er facinerende er at kompetansen på omtrent alle områder dagspressen prøver å belære oss om, så er kunnskapsnivået omtrent det samme.... :-\


Tittel: SV: Fruktose ikke bedre enn vanlig sukker
Skrevet av: LurePer03. august 2005, 10:29
Det som virkelig er facinerende er at kompetansen på omtrent alle områder dagspressen prøver å belære oss om, så er kunnskapsnivået omtrent det samme.... :-\

Nevermind.


Tittel: SV: Fruktose ikke bedre enn vanlig sukker
Skrevet av: Falk03. august 2005, 10:37
Uansett så tror jeg ikke at frukt og grønnsaker er roten til all fedmen vi ser i samfunnet idag. Her er det nok heller sukrosen (hvit sukker) som er tilsatt i alt som finnes av matvarer som har skylda (og selvsagt stillesittende livsstil). Men at de bytter ut sukrose med fruktose er jo selvsagt heller ikke noe bedre da.

Jeg spiser iallfall frukt med god samvittighet. Det kan hende karbohydratene fra frukt ikke er noe sunnere, men vi får da viktige vitaminer og mineraler på kjøpet også da....



Tittel: SV: Fruktose ikke bedre enn vanlig sukker
Skrevet av: Soje03. august 2005, 19:14
Uansett så tror jeg ikke at frukt og grønnsaker er roten til all fedmen vi ser i samfunnet idag. Her er det nok heller sukrosen (hvit sukker) som er tilsatt i alt som finnes av matvarer som har skylda (og selvsagt stillesittende livsstil). Men at de bytter ut sukrose med fruktose er jo selvsagt heller ikke noe bedre da.
Jeg spiser iallfall frukt med god samvittighet. Det kan hende karbohydratene fra frukt ikke er noe sunnere, men vi får da viktige vitaminer og mineraler på kjøpet også da....
Det dere skriver her er jo ikke bevis på noe annet enn at det ikke er matvarene det er noe galt med, men heller matvanene.

Soje


Tittel: SV: Fruktose ikke bedre enn vanlig sukker
Skrevet av: Benpressmannen03. august 2005, 19:29
Rent sukker tilsatt vitaminer og antioksydanter ;D

Soje

For ikke å glemme fiber, som er bra for mage/tarm, cholesterol og blodverdier

:)