Treningsforum

Kosthold => Kosthold og Ernæring => Emne startet av: bull på 17. november 2002, 22:18



Tittel: Fett/sterk varme
Skrevet av: bull17. november 2002, 22:18
Når jeg steker biffer, bruker jeg temmelig sterk varme. Jeg bruker olivenolje eller rapsolje. Synes jeg har hørt en eller annen plass at oljer ved sterk varme kan gå over til svært skadelige fettsyrer, såkalte transfettsyrer. Stemmer dette ? Bør jeg steke kjøtt på svak varme ?


Tittel: Re: Fett/sterk varme
Skrevet av: Number117. november 2002, 22:26
Legg vekt på å få i deg enumettet fettsyrer, enumettet fettsyrer har ingen virkning på det paracrine hormonsystemet (prostaglandiner)
alle hormoner i kroppen blir laget på basis av fettsyrer i det paracrine systemet.(altså de lokale vekstfaktorene som blir produsert i muskulatur pgf2 etc... blir dannet av fett, om du får dårlig fett ideg produserer kroppen de faktorene som er nedbrytende , derimot om du inntar bra fett vil den gode andelen av prostaglandiner være dominerende å du vil få bedre vekst og fremgang.

Enumettede fettsyrer har ingen virkning på om det blir dannet gode eller dårlige prostaglandiner , den er såkalt nøytral i disse sammenhenger, å det er best å legge vekt på denne fett typen , da vil man unngå åreforkalkning etc som er en lokal reaksjon styrt av prostaglandiner (hormoner) som er en effekt av inntak av hovedsaklig dårlig fett, herdet margarin etc..

Flerumettede fettsyrene er pga dobbeltbindingene mer ustabile og har lavere smelte og koketemperaturer. Dette er grunnen til at linfrøolje og andre oljer med høyt innhold av flerumettet fett harskner om de ikke oppbevares kaldt, og også grunnen til at de ikke skal brukes til steking.


Tittel: Re: Fett/sterk varme
Skrevet av: PowerMan18. november 2002, 09:39
Tenker det var et informativt og velbegrunnet svar fra Number1..


Tittel: Re: Fett/sterk varme
Skrevet av: MrMuscle18. november 2002, 13:14
Ja, ved sterk varme er det bedre å bruke vanlig margarin en planteoljer fordi de skjer noe molekyl forandringer ved høye temperaturer som gjør the umetta fettet enda "farligere" en det metta fettet. Hadde jeg tatt biologi og kjemi så hadde jeg kune forklart det bedre :)