Treningsforum

Kosthold => Kosthold og Ernæring => Emne startet av: GAMMERN på 07. mai 2005, 15:27



Tittel: Frosne versus råe grønnsaker som kokes
Skrevet av: GAMMERN07. mai 2005, 15:27
Er det noen som kan si noe meningsfylt om næringsinnholdet i grønnsaker som er kjøpt frosne og så kokt i 5 min kontra ferske kokt i 5 min. Feks brokkoli.


Tittel: SV: Frosne versus råe grønnsaker som kokes
Skrevet av: Morten07. mai 2005, 15:41
                         Vann   kcal  prot  fett     karb -kostfiber           kostfiber
Brokkoli, kokt      89      28   3,2    0,3     3,1                               3,0 
Brokkoli, rå         89      28   3,2   0,3      3,1                                3,0

så det må vel vere likt?

Men feks
Rosenkål  82  43  5,1  0,6  4,4  4,6 
Rosenkål, fryst  87  32  3,8  0,4  3,4  4,5 

Er anderledes. 

Kilde
http://www.lavkarbo.no/?side=gronnt
der er også grønsaksblandinger oppført


Tittel: SV: Frosne versus råe grønnsaker som kokes
Skrevet av: .:P-Nutz:.07. mai 2005, 15:50
Fersk vare vil alltid være bedre en frossen behandlet mat, selv om det ikke er stor forskjell i næringsinnhold. Akkurat som vanlig ris er bedre en hurtigris.


Tittel: SV: Frosne versus råe grønnsaker som kokes
Skrevet av: Morten07. mai 2005, 15:56
Fersk vare vil alltid være bedre en frossen behandlet mat, selv om det ikke er stor forskjell i næringsinnhold. Akkurat som vanlig ris er bedre en hurtigris.
Samenligner du hurtigris med frosne grønsaker? uhm... da tror jeg at jeg virkelig må slutte å spise frosne grønsaker....

                                            Vann   kcal  prot  fett     karb -kostfiber           kostfiber

Blomkål, bønner, erter, gulrot, fryst  87  36  2,2  0,2   5,7                        4,2

Brokkoli, rå         89      28   3,2   0,3      3,1                                3,0
Bønner, grønne  91  23  1,7  0,1  3,9  3,0 
Gulrot  89  31  0,7  0,1  6,7  2,7 

Hmmmm


Tittel: SV: Frosne versus råe grønnsaker som kokes
Skrevet av: .:P-Nutz:.07. mai 2005, 16:19
Jeg sier ikke at frosne grønnsaker er ille, spiser en del grønne bønner selv, men ferskvare vil alltid være best. Men man kan jo ikke være perfekt hele tiden heller.


Tittel: SV: Frosne versus råe grønnsaker som kokes
Skrevet av: GAMMERN07. mai 2005, 18:57
                         Vann   kcal  prot  fett     karb -kostfiber           kostfiber
Brokkoli, kokt      89      28   3,2    0,3     3,1                               3,0 
Brokkoli, rå         89      28   3,2   0,3      3,1                                3,0

så det må vel vere likt?

Men feks
Rosenkål  82  43  5,1  0,6  4,4  4,6 
Rosenkål, fryst  87  32  3,8  0,4  3,4  4,5 

Er anderledes. 

Kilde
http://www.lavkarbo.no/?side=gronnt
der er også grønsaksblandinger oppført

Mulig jeg uttrykte meg uklart. Jeg lurer på om innholdet av vitaminer/mineraler og sulforafan(brokkoli) er redusert i grønnsaker som er kokt fra FROSSEN tilstand kontra RÅ grønnsaker som er kokt.


Tittel: SV: Frosne versus råe grønnsaker som kokes
Skrevet av: LurePer09. mai 2005, 19:19
Minimal forskjell, såvidt jeg vet, men næringsinnhold blir langt bedre om du spiser dem rå.


Tittel: SV: Frosne versus råe grønnsaker som kokes
Skrevet av: GAMMERN09. mai 2005, 22:33
Minimal forskjell, såvidt jeg vet, men næringsinnhold blir langt bedre om du spiser dem rå.

Okkidokki. Kan du utdype hvilket næringsinnhold og hva du mener med langt bedre ?


Tittel: SV: Frosne versus råe grønnsaker som kokes
Skrevet av: LurePer10. mai 2005, 20:12


Okkidokki. Kan du utdype hvilket næringsinnhold og hva du mener med langt bedre ?

Jeg regner med at det gjelder næringsinnhold under ett, som delvis går tapt i kokevannet. Jeg kan dessverre ikke kvantifisere "tapet".


Tittel: SV: Frosne versus råe grønnsaker som kokes
Skrevet av: _Fade_18. mai 2005, 04:35
Vet ikke med forskjellen på rå og frosne grønnsaker, men tror det er veldig lite næringstap hvis man damper grønnsakene i stedet for å koke dem.
Blir kanskje bare flisespikkeri det her...
Sundt uansett


Tittel: SV: Frosne versus råe grønnsaker som kokes
Skrevet av: Jupac18. mai 2005, 09:10
det beste er å bruke minimalt med vann, slik at ikke så mye av næringen går tapt.


Tittel: SV: Frosne versus råe grønnsaker som kokes
Skrevet av: thenatural18. mai 2005, 12:14
Selv norske myndigheter er enige i at en taper vitaminer og mineraler ved koking av grønnsaker. Det samme gjelder frysing og lagring. Jo ferskere grønnsakene er, jo mere inneholder de av vitaminer. Det er også sant at det anbefales å bruke lite vann ved koking. En annet tips er å ikke bruke sterk varme og/eller lang koketid.
Frosne grønnsaker er utsatt for tre faktorer som gjør de mindre næringsrike. De er ikke ferske, de er frosne og de blir kokt.

Det aller beste er å kjøpe ferske, biologiske grønnsaker og så spise dem etter kort tid. Uheldigvis er det ikke et reelt valg for mange av oss.