Treningsforum

Kosthold => Kosthold og Ernæring => Emne startet av: AntiXrist på 07. mai 2007, 22:17



Tittel: Mat i blendern og opptaket
Skrevet av: AntiXrist07. mai 2007, 22:17
Jeg bruker å ha tunfisken min i blendern. For å så drikke denne, orker ikke å spise, tar veldig lang tid, samtidig som det smaker vondt.

Anyways, lurer på om opptaket vil være bedre/dårligere med denne måten?
Lurer også på om kroppen ikke liker å få mat tatt inn på denne måten, men foretrekker det som fast-føde isteden for væske!


Tittel: Sv: Mat i blendern og opptaket
Skrevet av: Gaspman07. mai 2007, 22:50
Hva blander du tunfisken med da?

Hørtes ille ut det der, men det er helt klart ikke godt og maule heller...


Tittel: Sv: Mat i blendern og opptaket
Skrevet av: anon3007. mai 2007, 22:51
Kan da vel umulig spille noen rolle.. Skal da bli grøt i kroppen alikevel.


Tittel: Sv: Mat i blendern og opptaket
Skrevet av: Benpressmannen07. mai 2007, 22:53
Får quote meg selv fra et lignende spørsmål

Ja kroppen klarer å ta opp proteinene selv om de er blandet med vann, saft, olje osv å mikset tilslutt. Faktisk med å mikse maten slik så øker du opptakshastigheten ettersom kroppen ikke trenger å jobbe like mye med nedbrytningen selv. Altså miksingen har gjort litt av mage/tarm jobben for deg..

:)
 


Tittel: Sv: Mat i blendern og opptaket
Skrevet av: jaadaa07. mai 2007, 23:06
Kan da vel umulig spille noen rolle.. Skal da bli grøt i kroppen alikevel.
det må da spille noen rolle... hadde du hatt bra kosthold vis du hadde puttet absolut alt av mat i mixern? tviler litt på det egentlig.. bare drikke liksom... carbs og alt


Tittel: Sv: Mat i blendern og opptaket
Skrevet av: Nann-Rosita07. mai 2007, 23:12
Men vil virkelig kroppen ta dette opp like bra?
Jeg trodde de tre arbeidsstadiene som magesekken hadde for bearbeidelse av mat , var for å gi riktig syre til nedbryting, samt at de var vitkige for at kroppens næringsopptak skal settes i gang..

Venninnen min, Christine, har i alle år slitt med ekstreme magesmerter ved inntak av mat.
En gruppe på Haukeland har funnet ut at hun mangler mellomstadiet i magesekken... Dvs Stadie 1:mottar og tilsetter syrene , stadie 2: elter, knar og bryter ned maten ,og gir signaler til kroppen om at tarmene skal straks motta maten  og stadie 3: elter maten ut i tarmen.
Hun mangler den andre stadium , slik at maten ikke blandes med syren , og ikke bearbeides. Derav de kroniske magesmertene..
De sa også at dette var noe av grunnen til at hun er veldig mger, fordi stadie tohar stor innvirkning på å gi singaler og rette syresammensetting til tarmen om opptaket.

Knotete forklart.. men forhåpentligvis forståelig nok..


Tittel: Sv: Mat i blendern og opptaket
Skrevet av: UpAndComming08. mai 2007, 06:26
Det betyr noe så absolutt. Fordøyelsen starter allerede i munnen den ved utskillelse av enzymer når vi tygger. Så det å tygge er faktisk bra for fordøyelsen, og den er bedre når man tygger enn når man kun drikker - altså en fordel.


Tittel: Sv: Mat i blendern og opptaket
Skrevet av: PhilLynott08. mai 2007, 10:16
Det betyr noe så absolutt. Fordøyelsen starter allerede i munnen den ved utskillelse av enzymer når vi tygger. Så det å tygge er faktisk bra for fordøyelsen, og den er bedre når man tygger enn når man kun drikker - altså en fordel.

Det tenkte jeg også. Løsningen kan evt være å mekke ei skikkelig spyttklyse og ha det oppi sammen med :D


Tittel: Sv: Mat i blendern og opptaket
Skrevet av: UpAndComming08. mai 2007, 11:39
Jo, det er ikke spyttet i seg selv, du må TYGGE for å få frem disse enzymene. Mat er ikke ment til å drikkes, mat skal tygges. Så helt tilfeldig er det nok ikke at vi har fått tenner... ;)


Tittel: Sv: Mat i blendern og opptaket
Skrevet av: proteingutn08. mai 2007, 13:36
Men går det ikke litt opp i opp da? Du kjører maten i maskina, som gjør at tarmen får mindre å gjøre. Er det ikke da et fett om du tygger? Maten er jo langt på vei ferdig tygd, selv om enzymene er viktig.. Du hopper over et ledd og to, om du vil; problemet kommer jo først om tarmene ikke klarer å ta opp næringsstoffene?


Tittel: Sv: Mat i blendern og opptaket
Skrevet av: Nann-Rosita08. mai 2007, 13:41
Men går det ikke litt opp i opp da? Du kjører maten i maskina, som gjør at tarmen får mindre å gjøre. Er det ikke da et fett om du tygger? Maten er jo langt på vei ferdig tygd, selv om enzymene er viktig.. Du hopper over et ledd og to, om du vil; problemet kommer jo først om tarmene ikke klarer å ta opp næringsstoffene?

Saken er vel at enzymene en utløser ved å tygge, er med på å bryte ned maten slik at den KAN taes pp i tarmene. Disse Enzymene er det som gjør at tarmen KAN ta opp næringen..



Tittel: Sv: Mat i blendern og opptaket
Skrevet av: CharlieB08. mai 2007, 14:03
Jo, det er ikke spyttet i seg selv, du må TYGGE for å få frem disse enzymene. Mat er ikke ment til å drikkes, mat skal tygges. Så helt tilfeldig er det nok ikke at vi har fått tenner... ;)
Da kan man jo bare hive noen tenner i blenderen da vel;)


Tittel: Sv: Mat i blendern og opptaket
Skrevet av: proteingutn08. mai 2007, 14:47
Saken er vel at enzymene en utløser ved å tygge, er med på å bryte ned maten slik at den KAN taes pp i tarmene. Disse Enzymene er det som gjør at tarmen KAN ta opp næringen..
Tja.. Tviler på at null næring blir tatt opp om man ikke tygger maten.. Enzymene gjør jo en jobb de og, men i og med at blender moser fisken til graut skulle man jo tro at NOE av proteinene blir tatt opp. Hmm finnes det noe studie på dette, evt en bra artikkel?

Edit: snakker om dette i forhold til tunfisk i blender..

Edit 2: trodde også at fordøyelsesproblemet var verst med mat med mye fiber, feks havregryn.


Tittel: Sv: Mat i blendern og opptaket
Skrevet av: anon3008. mai 2007, 15:24
Så viktige næringsstoffer i melk, juice, proteinshakes osv. blir ikke tatt opp like bra?


Tittel: Sv: Mat i blendern og opptaket
Skrevet av: PhilLynott08. mai 2007, 15:47
Saken er vel at enzymene en utløser ved å tygge, er med på å bryte ned maten slik at den KAN taes pp i tarmene. Disse Enzymene er det som gjør at tarmen KAN ta opp næringen..



Med dette utsagnet kan man konkludere med at proteinpulver, weight gainere og karb-drikker ikke funker i det hele tatt!

Tror ikke situasjonen er så svart/hvit.


Tittel: Sv: Mat i blendern og opptaket
Skrevet av: proteingutn08. mai 2007, 16:01
Er jo en viss forskjell på shakes og tunfiskdrikk da. Størrelsen på bitene er vel det det går på, regner jeg med, er jo liksom ikke så store biter i proteinpulver.. Når du derimot tygger maten, blir det jo ikke så finmalt som det pulver er. Dermed må tarmene ha hjelp av enzymene i kjeften for å klare å fordøye det. Om man da putter tunfisk i blender og lager fin, fin graut av det og så drikker, tror jeg ikke kroppen skal ha SÅ store problemer med å ta det opp.


Tittel: Sv: Mat i blendern og opptaket
Skrevet av: anon3008. mai 2007, 16:19
Vi svelger jo spytt hele tiden også..?


Tittel: Sv: Mat i blendern og opptaket
Skrevet av: AntiXrist08. mai 2007, 16:33
Dessuten, produserer bukspytt kjertlene dette enzymet da du: tenker på mat, lukter mat, har mat i munnen, og selvfølgelig ved tygging av maten når den er i munnen.

Så det utsagnet tør jeg ikke å stole helt blindt på, blir å undersøke dette litt for å finne ut litt nermere om det!


Tittel: Sv: Mat i blendern og opptaket
Skrevet av: Benpressmannen08. mai 2007, 22:10
Når vi tygger maten skiller vi ut spytt. Spyttet bløtgjør maten og inneholder et enzym, amylase. Amylase fører til spaltning av stivelse, men blir inaktivert av det sure miljøet i magen. Mange overvurdere kanskje spyttens kvalitet, men egentlig er det ikke så nødvendig for fordøyelsen. Spyttet gjør det dog lettere for oss å svelge maten. Spytt har ikke innvirkning på fordøyelsen av verken fett eller proteiner. (Francone & Lossow 1985). Andre egenskaper som spyttet har er at det er bakteriedrepende samt syrenøytraliserende.
Til daglig så produserer spyttkjertlene ca 1-2 liter hver dag.

:)


Tittel: Sv: Mat i blendern og opptaket
Skrevet av: AntiXrist08. mai 2007, 22:44
Takk for bra svar, da drikker jeg tunfisken i fred. :D