Treningsforum

Generelt => Åpent forum => Emne startet av: Adrian.k på 22. mai 2011, 11:22



Tittel: sakpreget tekst (eksamen)
Skrevet av: Adrian.k22. mai 2011, 11:22
Hei !

Skal ha min første eksamen på tirsdag og onsdag i hovedmål og sidemål. (altså Bokmål og nynorsk).

Jeg fikk beskjed om at jeg skulle skrive en sakpreget tekst på onsdag, som var nynorsk.

Hva er en sakpreget tekst ? Takk for svar.


Tittel: Sv: sakpreget tekst (eksamen)
Skrevet av: PhilLynott22. mai 2011, 11:32
...altså BOKMÅL og nynorsk...


Tittel: Sv: sakpreget tekst (eksamen)
Skrevet av: Gundersen™22. mai 2011, 11:34
Hei !

Skal ha min første eksamen på tirsdag og onsdag i hovedmål og sidemål. (altså norsk og nynorsk).

Jeg fikk beskjed om at jeg skulle skrive en sakpreget tekst på onsdag, som var nynorsk.

Hva er en sakpreget tekst ? Takk for svar.

Nå er det en stund siden jeg skrev denne typen oppgaver, men jeg lurer på om sakpreget tekst er det samme som sakprosa. Hvis så - les hva Store Norske Leksikon sier om saken:

sakprosa, tekst som gjelder saksforhold i motsetning til diktning (fiksjon). Sakprosaen formidler, orienterer, beskriver, rapporterer eller hevder bestemte standpunkter; herunder vitenskapelige og populærvitenskapelige artikler, avisartikler, bruksanvisninger osv. Sakprosaens stil er nøytral, forfatterens personlighet og egne språkvaner trer i bakgrunnen i forhold til emnet for teksten.

Teoretisk og historisk sett er det vanskelig å opprettholde en klar distinksjon mellom sakprosaen og skjønnlitteraturen. Sakprosaen har alltid gjort bruk av retoriske og fortellertekniske virkemidler som vanligvis forbindes med skjønnlitteratur. På en tilsvarende måte kan også skjønnlitteraturen formidle kunnskap, innsikt og engasjement i bestemte emner og problemer. En sjanger som alltid har utfoldet seg i grenselandet mellom sakprosa og skjønnlitteratur, er essayet.


http://www.snl.no/sakprosa (http://www.snl.no/sakprosa)


Tittel: Sv: sakpreget tekst (eksamen)
Skrevet av: Adrian.k22. mai 2011, 11:43
Skjønte veldig lite av det der desverre..


Tittel: Sv: sakpreget tekst (eksamen)
Skrevet av: Prodigy9222. mai 2011, 11:54
Artkler feks er vel et eksempel på sakprosa.


Tittel: Sv: sakpreget tekst (eksamen)
Skrevet av: akxi22. mai 2011, 12:21
Du skal skrive innenfor en sjanger som artikkel, intervju, essay, kåseri,petit.
For eksempel en artikkel hvor du vurderer, drøfter og konkluderer hvordan doping blant topprytterene i sykkelsporten påvirker breddeidretten. Her må du være saklig, og beholde evnen til å se saken fra flere sider, uten å la følelsene tå overhånd selv om du har en sterk personlig mening. Det betyr ikke at man ikke skal la sin personlige mening kan komme frem, men den kan ikke baseres på: Jeg synes doping er feil, fordi jeg ikke liker doping. Du må se på argumentene du har listet i teksten, og la den  med flest argumenter( evt. de sterkeste argumentene vinne. Hvis du kan vise til kilder for å vise at der hold i argumentene dine vill det også være et stort pluss. Det er stort sett de samme oppgavene som går igjen på eksamen og kan nesten være sikker på at du får en oppgave om språkdebatt. Da kan det være lurt å lese mange artikler om emne, og ha de medpå eksamen. Da kan du henvise til for eksempel språkforsker og professor Arne Torp, som vil gi deg mer kredibilitet.

Dette var bare noen få tips, men kjøp deg en håndbok i norsk og studer de forskjellige sjangertrekkene nøye. Søk på gamle eksamensoppgaver og forbred deg på disse så du har med mange kilder på eksamensdagen. Dette kan gi deg et stort fortrinn, det gjorde det for meg.