Treningsforum

Generelt => Saker fra media => Emne startet av: Hr. Tang på 08. mai 2012, 22:52



Tittel: Forgiftning av for mye proteiner?
Skrevet av: Hr. Tang08. mai 2012, 22:52
Det spekuleres på om man kan bli ammoniakkforgiftet av et for høyt proteininntak,  ifølg denne artikkelen: http://www.forskning.no/artikler/2012/mai/321002 (http://www.forskning.no/artikler/2012/mai/321002)


Tittel: Sv: Forgiftning av for mye proteiner?
Skrevet av: drgs19. august 2012, 15:58
Jeg har tidligere i år passert en 3mm stor nyrestein av typen urinsyre-nyrestein. Disse er ganske sjeldne, spesielt i min alder (de fleste nyrestein (70%) oppstår pga for mye kalsium).

Grunn? For mye animalsk protein i kosten + drikker for lite vann = amoniakk + urinsyre


Tittel: Sv: Forgiftning av for mye proteiner?
Skrevet av: SFV19. august 2012, 16:49
Det finnes et historisk eksempel på høyt proteininntak blant en hel folkegruppe over lang tid : Inuitter (nord-Canada og Grønland) og deres tradisjonelle kosthold :

http://en.wikipedia.org/wiki/Inuit_diet

Her er det snakk om 35-40 % protein i kosten og veldig lite karbohydrater, som tilsvarer rundt 250-300 gram protein per dag ved et kaloriinntak på 3000 kcal per dag. Og resten fett. Det førte ikke til noen spesielle problemer med mindre proteininntaket ble enda mye høyere pga. av at dyrene ble for magre på slutten av jaktsesongen, da først fikk de proteinforgiftning. Inuittene hadde generelt betydelig større lever enn det som er vanlig, derimot.
Når folk får nyresvikt så er det klart at da tåler de ikke et proteinrikt kosthold. Men hva som skjer med en person med friske nyrer og lever, det er en annen sak.

Det stemmer forøvrig ikke det som står i artikkelen at protein skilles ut som ammoniakk i urinen. Den omgjøres først til urea i kroppen, så urinen er ikke spesielt giftig. Men om det er forskeren eller journalisten som påstår det, det er det ikke så godt å si.