Treningsforum

Trening => Forum for ungdom => Emne startet av: Shortyemilie på 14. november 2012, 17:34



Tittel: Egg til lunsj?
Skrevet av: Shortyemilie14. november 2012, 17:34
Hei!

Jeg er på diett(blant annet noka dietten) og vil gjerne ha en sunn lunsj med lite kalorier, men vil ikke spise brødmat pågrunn av kaloriene.  Jeg liker å lage maten min på kvelden, også spise den neste dag på skolen. Og det jeg da lurer på er om stekte egg holder seg gode over natta?
Og har dere noen andre tips til god lunsj? ikke salat, jeg blir ikke mett av det og er så kjedelig å spise.

Lurer også på en ting. De sier jo at hvis man overstiger kalorier på det daglige kaloribehovet, så legger man på seg.. men gjelder dette også hvis man kun spiser sunn mat og at man overstiger kaloribehovet?  ???



Tittel: Sv: Egg til lunsj?
Skrevet av: Hightow3r14. november 2012, 17:37
Uansett hva du spiser, sunt eller ei, så er ett kalorioverskudd ett kalorioverskudd. Det er dog som regel vanskeligere å overstige denne grensen ved å spise sunt, da sunne matvarer ofte innholder litt færre kcalorier.  Men ett kalorioverskudd er tilslutt ett og samme kalorioverskudd.


Tittel: Sv: Egg til lunsj?
Skrevet av: awf14. november 2012, 17:58
Hei!

Jeg er på diett(blant annet noka dietten) og vil gjerne ha en sunn lunsj med lite kalorier, men vil ikke spise brødmat pågrunn av kaloriene.  Jeg liker å lage maten min på kvelden, også spise den neste dag på skolen. Og det jeg da lurer på er om stekte egg holder seg gode over natta?
Og har dere noen andre tips til god lunsj? ikke salat, jeg blir ikke mett av det og er så kjedelig å spise.

Lurer også på en ting. De sier jo at hvis man overstiger kalorier på det daglige kaloribehovet, så legger man på seg.. men gjelder dette også hvis man kun spiser sunn mat og at man overstiger kaloribehovet?  ???

Hvor mange kalorier tror du det er i brødmat?


Tittel: Sv: Egg til lunsj?
Skrevet av: Rita Immerstein20. november 2012, 13:08
I stedet for stekte egg ville jeg laget en omelett av 3-4 eggehviter og en plomme. Hiv på fyll i form av skinke, løk og skivet tomat. Suppler med et par ss Cottage cheese og litt grov sennep e.l og nyt det med et par grove knekkebrød(sport+ f.eks), så får du gitt maven noe å jobbe med, samt at det er godt for blodsukkerreguleringen. Stekes omeletten i 1 ss rapsolje er du vel grovt regnet opp i ca 450 kcal.


Tittel: Sv: Egg til lunsj?
Skrevet av: Fenrikflink30. november 2012, 12:44
Ett enda enklere tips:

1 boks kidneybønner: 223 kcal
4 medium egg egg: ca 280 kcal
Spinat, så mye du orker
Krydder, fx hvitløkspulver, spisskummen og mynte

Stek bønnene forsiktig (3-4 på platen), ha i spinaten. Når bladene "visner" tømmer du over egg. Bare kakk dem rett i pannen og rør sammen. Ha i krydder. Ta av platen mens det ennå glinser litt. Rør litt til. Vips, mat!

Dette er en porsjon til meg som er 130+, regner med du kan dele den i to  :D

Her får du protein, fiber, vitaminer og langsomme karbs, og alt går i samme boksen. Enkelt, godt, men det ser ut som drit  ;D



Tittel: Sv: Egg til lunsj?
Skrevet av: Kassen aka strictboy03. desember 2012, 07:40
I stedet for stekte egg ville jeg laget en omelett av 3-4 eggehviter og en plomme.

Et meget dårlig tips:
Eggeplommen er det sunneste på hele egget, så ikke kast vekk den.
Det er omtrent like mye protein i eggeplommen som i eggehviten, men i tillegg er det veldig mange andre sunne ting i eggeplommen som ikke finnes i eggehviten, så bruk hele egget. 2 hele egg vil være MYE bedre enn 1 helt egg sammen med 2-3 eggehviter.

Samme hva man spiser så legger man på seg av kalorioverskudd og går ned i vekt på kaloriunderskudd. Men når man er i kaloriunderskudd bør man være ekstra nøye på å få et balansert og næringsrikt kosthold.


Tittel: Sv: Egg til lunsj?
Skrevet av: Rita Immerstein03. desember 2012, 11:38
Det er helt riktig skrevet av Kassen aka strictboy at plomen er en energibooster. Den er proteinrik, men i tillegg også svært fettrik. Dette kan med fordel reduseres dersom man ønsker å benytte seg av egg som proteinkilde. Jeg anbefaler sjelden mange egg om dagen med mindre kolestrolnivåer garantert er eller kan holdes på et på et ok nivå. 100 gram eggehvite inneholder 0 gram fett kontra eggeplommen som inneholder 27 gram fett - derfor anbefaler jeg primært eggehviter for personer på diett for vektreduksjon.


Tittel: Sv: Egg til lunsj?
Skrevet av: Kassen aka strictboy03. desember 2012, 22:58
Det er helt riktig skrevet av Kassen aka strictboy at plomen er en energibooster. Den er proteinrik, men i tillegg også svært fettrik. Dette kan med fordel reduseres dersom man ønsker å benytte seg av egg som proteinkilde. Jeg anbefaler sjelden mange egg om dagen med mindre kolestrolnivåer garantert er eller kan holdes på et på et ok nivå. 100 gram eggehvite inneholder 0 gram fett kontra eggeplommen som inneholder 27 gram fett - derfor anbefaler jeg primært eggehviter for personer på diett for vektreduksjon.

Det høres ut som du er en av dem som sverger til kostholdsrådene fra statens ernæringsråd samt generell bodybuildermentalitet der det er om å gjøre å få i seg så mye protein som mulig.

Det finnes veldig mye forskning på fettrikt kosthold som står i kontrast til det statens ernæringsråd og typisk finessmentalitet sverger til. Hvis du ikke allerede kjenner til bladet VOF (http://vof.no/ (http://vof.no/))vil jeg anbefale deg å kjøpe siste nummer på narvesen, og hvis du liker det kan du endog vurdere et abonement for å få tilgang til tidligere utgaver:

I forrige nummer var det en spesilet interessant artikkel om kolestrolens betydning for kroppens imunforsvar og infeksjonsbekjempelse.

Det finnes mange myter i kostholdverden som har etablert seg og blitt en sannhet.
Mannen i gaten tror man blir feit av å spise fett, men det gjør man ikke, man blir feit av å være i kalorioverskudd, samme hvor energien kommer fra. I ditt eksempel om at det finnes 27g fett pr 100g eggeplomme: hva så? Da er det bare til å spise litt mindre totalt sett hvis man ikke vil være i kalorioverskudd. Vitaminer og de viktigste stoffene i egget sånn ellers er i eggeplommen så det er idiotisk å kaste den.



Tittel: Sv: Egg til lunsj?
Skrevet av: awf04. desember 2012, 00:12

Det høres ut som du er en av dem som sverger til kostholdsrådene fra statens ernæringsråd samt generell bodybuildermentalitet der det er om å gjøre å få i seg så mye protein som mulig.

Det finnes veldig mye forskning på fettrikt kosthold som står i kontrast til det statens ernæringsråd og typisk finessmentalitet sverger til. Hvis du ikke allerede kjenner til bladet VOF (http://vof.no/ (http://vof.no/))vil jeg anbefale deg å kjøpe siste nummer på narvesen, og hvis du liker det kan du endog vurdere et abonement for å få tilgang til tidligere utgaver:

I forrige nummer var det en spesilet interessant artikkel om kolestrolens betydning for kroppens imunforsvar og infeksjonsbekjempelse.

Det finnes mange myter i kostholdverden som har etablert seg og blitt en sannhet.
Mannen i gaten tror man blir feit av å spise fett, men det gjør man ikke, man blir feit av å være i kalorioverskudd, samme hvor energien kommer fra. I ditt eksempel om at det finnes 27g fett pr 100g eggeplomme: hva så? Da er det bare til å spise litt mindre totalt sett hvis man ikke vil være i kalorioverskudd. Vitaminer og de viktigste stoffene i egget sånn ellers er i eggeplommen så det er idiotisk å kaste den.

Hvordan er det mulig å sverge til statens ernæringsråd, men samtidig ha en bodybuilder mentalitet hvor det om å gjøre å få i seg så mye protein som mulig?

Jeg kan lite om kolestrolens betydning for kroppens imunforsvar og infeksjonsbekjempelse, men jeg vet at det ikke er ensbetydende med at jo mer jo bedre. Vitamin A har også mange fine funksjoner, du blir likevel forgiftet hvis du får i deg for mye.

Nei, man blir ikke nødvendigvis fet av å spise fett, men det kan vel tenkes at overvektige, som ble brukt i Rita sitt eksempel, allerede har en ugunstig lipidprofil og derfor ikke trenger noe ekstra kolesterol?
 


Tittel: Sv: Egg til lunsj?
Skrevet av: Kassen aka strictboy04. desember 2012, 07:17
Hvordan er det mulig å sverge til statens ernæringsråd, men samtidig ha en bodybuilder mentalitet hvor det om å gjøre å få i seg så mye protein som mulig?

Statens ernæringsråd og generell bodybuildermentalitet er enige om å spise så lite fett somn mulig, men det høye proteininntaket som vi som driver med styrkerelatert trening sverger til er nok ikke en del av statens ernæringsråd nei.



Jeg kan lite om kolestrolens betydning for kroppens imunforsvar og infeksjonsbekjempelse, men jeg vet at det ikke er ensbetydende med at jo mer jo bedre. Vitamin A har også mange fine funksjoner, du blir likevel forgiftet hvis du får i deg for mye.

Jeg har ikke sagt noe om at jo mer jo bedre, men hvis du tror man får for mye kolestrol og overdose vitamin A av å spise 2 hele egg, som jeg skrev, så får du bare fortsette å kose deg med pulveret og tablettene dine. Jeg for min del ønsker å få næringsstoffene fra naturlige kilder.

I motsetning til mange andre her inne så lager kroppen min hormonene sine selv, og da er jeg avhengig av å ha en fornuftig kolestrolmengde i kroppen. Hvis du lurer på hva kolestrol har med hormoner og testosteron å gjøre kan jeg anbefale deg å lese deg opp i faglitteratur.


Tittel: Sv: Egg til lunsj?
Skrevet av: PhilLynott04. desember 2012, 09:41
Enig i at å kaste plommen er unødvendig. Da er det like greit å kutte ned på andre ting om man har problemer med å nå det krevde kcal-inntaket.
Plommen gir: vitaminer, mineraler, bra fett, protein og en mer komplett proteinprofil for måltidet. Hadde det stått på en fancy kosttilskuddsboks hadde salget gått som varmt hvetebrød! :D


Tittel: Sv: Egg til lunsj?
Skrevet av: awf04. desember 2012, 10:52
Nja, stemmer egentlig det? Alt er vel relativt, men staten anbefaler at en energiprosent på 25 - 35 % skal komme fra fett. Altså rundt 1/3 av det totale energiinntaket. I forhold til "bodybuildermentatlitet", så er det vel individuelt?

Nei, det har du ikke sagt, akkurat som jeg ikke sier at får overdose av noe som helst ved å spise 2 egg. Poenget mitt står fremdeles og er uten tvil relevant for overvektige eller andre med en ugunstig lipidprofil. Likevel, om jeg husker riktig så er man vel ca rett innenfor anbefalt dagsbehov for kolesterol ved 2 eggeplommer.

Rita gir dog et ganske godt og gjennomtenkt råd om hvorfor det kan være lurt for mennesker på diett for vektreduksjon og da kanskje særlig for overvektige å droppe plomma. Du velger å svare at det finnes mange kostholdsmyter etc.

Jeg tipper egentlig vi er ganske enig når det gjelder eggeplommer, men ikke for hvem som helst.

Hehehe. Bra for deg at du lar kroppen stå for produksjon av hormoner.


Tittel: Sv: Egg til lunsj?
Skrevet av: Rita Immerstein04. desember 2012, 11:56
Når jeg anbefaler omelett til lunsj med mer eggehvite en plomme så er det fordi jeg ikke på generelt grunnlag kan anbefalle alle å lage en omelett på 4 hele egg kanskje opp til flere dager i uken. Da er et magrere alternativ bedre å anbefale så lenge jeg ikke kjenner kolestrolprofilen til et menneske. Enkelte tåler helt utmerket svært mange egg per uke uten at det får konsekvenser, men jeg kan ikke uten videre anta det og anbefaler derfor heller ikke det ved en diett. Vi tåler fett bedre enn vi tror, men jeg vil primært anbefale andre hovedkilder til fett enn akkurat det som kommer fra eggeplommen.


Tittel: Sv: Egg til lunsj?
Skrevet av: Kassen aka strictboy04. desember 2012, 12:49
Når jeg anbefaler omelett til lunsj med mer eggehvite en plomme så er det fordi jeg ikke på generelt grunnlag kan anbefalle alle å lage en omelett på 4 hele egg kanskje opp til flere dager i uken. Da er et magrere alternativ bedre å anbefale så lenge jeg ikke kjenner kolestrolprofilen til et menneske. Enkelte tåler helt utmerket svært mange egg per uke uten at det får konsekvenser, men jeg kan ikke uten videre anta det og anbefaler derfor heller ikke det ved en diett. Vi tåler fett bedre enn vi tror, men jeg vil primært anbefale andre hovedkilder til fett enn akkurat det som kommer fra eggeplommen.

Det var ikke snakk om 4 hele egg her men om 2 hele egg. På diett er det ekstra viktig med balansert kosthold med rikelig med vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer, så nettopp derfor er det idiotisk å kaste eggeplommen. Det er også omtrent like mye proteiner i eggeplommen som det er i eggehviten (i gjennomsnitt nesten 3g protein i eggeplommen og i gjennomsnitt rett over 3g protein i eggehviten pr egg) i tillegg til alle de andre viktige stoffene som finnes i eggeplommen.

For å gå ned i vekt er det ikke om å gjøre å ha et magert kosthold men å spise litt mindre energi enn det kroppen forbruker. Har man litt ekstra energi i form av noen få gram fett pr eggeplomme (det er i gjennomsnitt i underkant av 5 gram fett pr eggeplomme) kan man kutte ut noen gram av annen mat hvis man finteller på kaloriene.


Tittel: Sv: Egg til lunsj?
Skrevet av: hallvard lønmo04. desember 2012, 14:01
Jeg synes det er fornuftig av Rita å tenke på helse, så det er sagt.
Jeg tror også at statens ernæringsråd og Olympiatoppen er de beste på kosthold. Legg merke til at Olympiatoppen er langt mindre ekstrem med tanke på proteiner en den vanlige bolemann.
Men, jeg mener at det er viktig å bruke hele egget av en bestemt grunn:
Det går mye energi og ressurser i å produsere et egg, og verdens goder er ikke jevnt fordelt. Miljøet rundt oss sliter også. Å kaste deler av egg fordi de ikke passer in i muskel-og sixpack-planene våre er idiotisk.


Tittel: Sv: Egg til lunsj?
Skrevet av: Kassen aka strictboy04. desember 2012, 15:12
Jeg synes det er fornuftig av Rita å tenke på helse, så det er sagt.
Jeg tror også at statens ernæringsråd og Olympiatoppen er de beste på kosthold. Legg merke til at Olympiatoppen er langt mindre ekstrem med tanke på proteiner en den vanlige bolemann.
Men, jeg mener at det er viktig å bruke hele egget av en bestemt grunn:
Det går mye energi og ressurser i å produsere et egg, og verdens goder er ikke jevnt fordelt. Miljøet rundt oss sliter også. Å kaste deler av egg fordi de ikke passer in i muskel-og sixpack-planene våre er idiotisk.

Jeg tenker først og fremst på helse når jeg (og veldig mange med meg) anbefaler å spise hele egget.

Jeg tror ikke Statens ernæringsråd er de beste på kosthold siden de ikke tar hensyn til veldig mye relevent forskning som sier noe annet enn dem. "Steinalderkosthold" er nok det beste i et eveolusjonsperspektiv siden menneskeheten ikke har hatt tid til å tilpasse seg et kosthold på kornprodukter og pulvertilskudd...


Tittel: Sv: Egg til lunsj?
Skrevet av: hallvard lønmo04. desember 2012, 16:26
Jeg tenker først og fremst på helse når jeg (og veldig mange med meg) anbefaler å spise hele egget.

Jeg tror ikke Statens ernæringsråd er de beste på kosthold siden de ikke tar hensyn til veldig mye relevent forskning som sier noe annet enn dem. "Steinalderkosthold" er nok det beste i et eveolusjonsperspektiv siden menneskeheten ikke har hatt tid til å tilpasse seg et kosthold på kornprodukter og pulvertilskudd...
Jeg sa det var fornuftig å tenke på helse, ikke at hun hadde rett  ;). Ja, egg har masse bra egenskaper, nei, jeg tror ikke alle har godt av det.
Statens ernæringråd har peil. Steinalderkosthold, etc, er ofte gimicks og det er ikke så rart at veletablerte, ikke-kommersielle eksperter ikke kaster seg på vær eneste nye idè.
De fleste artikler jeg har lest om dietter "with a twist" bruker enkelt imageri som feks "spiste bare kjøtt i steinalderen", og linker det opp mot anekdotiske korttids-studier, der de bare går ut fra at de parametrene som er satt er signifikante.
Videre så er det dette med at korn: Bærekraftig med tanke på omverdenen. Animalske matkilder: Mye mer ressurskrevende.


Tittel: Sv: Egg til lunsj?
Skrevet av: awf04. desember 2012, 16:40
Jeg tenker først og fremst på helse når jeg (og veldig mange med meg) anbefaler å spise hele egget.

Jeg tror ikke Statens ernæringsråd er de beste på kosthold siden de ikke tar hensyn til veldig mye relevent forskning som sier noe annet enn dem. "Steinalderkosthold" er nok det beste i et eveolusjonsperspektiv siden menneskeheten ikke har hatt tid til å tilpasse seg et kosthold på kornprodukter og pulvertilskudd...

Her er du ute på tynt vann. For det første er rådene laget for ola nordmann med ellers normal helse og lav til moderat fysisk aktivitet. Rådene må justeres dersom det foreksempel gjelder idrettsuttøvere eller folk med kronisk sykdom etc. Dette er noe de fleste her inne ikke vet/glemmer.

Videre er det noen av de fremste folkene på ernæringsfeltet som setter sammen rådene. De går gjennom utallige forskningsartikler for å sette grenseverdier for hvert eneste lille ernæringskomponent. Dette gjør de med alle energigivende næringsstoffer, vitaminer, mineraler og sporstoffer. Arbeidet de legger ned er vanvittig omfattende og reflekterer i stor grad det som er konsensusen i litteraturen.

Mennesker er i tillegg svært tillpassningsdyktige. Mutasjoner som har forekommet med tiden har gjort oss både i stand til å spise korn og melk. Derfor er det bre enighet om at argumentasjon om gener og korn/melk ikke holder.


Tittel: Sv: Egg til lunsj?
Skrevet av: maxgain04. desember 2012, 17:48
Har aldri egentlig skjønt den steinalderkost logikken. På den tiden spiste man til en hver tid det som var tilgjengelig. Ikke pga det var optimalt, men for å overleve. Prøve å sette opp noen form for makrofordeling med tanke på såkalt steinalderkost funker heller ikke siden det var årstidene som avgjorde hva som var tilgjengelig.


Tittel: Sv: Egg til lunsj?
Skrevet av: Fenrikflink04. desember 2012, 18:11
Hvis jeg går ned 1kg kroppsfett i uken er det ca 150g fett rett i blodstrømmen min hver dag. De grammene jeg får i meg av å spise egg hver dag blekner i forhold til den mengden. Dessuten er vel lipidprofiler like lett påvirkelige av store mengder karbohydrater som fx fra frukt, knekkebrød og ris, som jo fortæres i store mengder på diett? Ikke?

Videre mener jeg å ha lest at kolesterol er vanskelig å påvirke, enten man bruker medisin eller reduserer fettmengden i kosten. Det eneste som gir stor og varig reduksjon er mindre sukker, evt kraftig vektreduksjon? Orker ikke lete kilder, det er tross alt bare en nettdebatt  ;)


Tittel: Sv: Egg til lunsj?
Skrevet av: thenatural04. desember 2012, 20:01
Jeg er enig med Kassen i alt han skriver unntatt det med at det er lavkarbo som er svaret. Jeg har vært der og det er effektivt til å begynne med når det gjelder vektreduksjon, men veldig krevende mentalt å følge og bivirkninger som obstipasjon og forhøyete nivåer med stresshormoner.

Egg! Du verden så hardfør myten om egg og kolesterol er. Fra barnsben av har jeg elsket å spise egg og opplevde egg/kolesterolets hysteri bli født i Norge på 80-tallet. Da var det så mye oppmerksomhet rundt kolesterolnivåene og egg ble demonisert. Jeg tenkte jeg ville få målt mine egne nivåer, sånn bare for egen interesse, men legen følte ikke at det var riktig ressursbruk fordi jeg bare var i begynnelsen av 20-årene.
Men da jeg fortalte ham at jeg i januar måned hadde spist 332 egg (ja, hele egg, silly), så ble prøven tatt og den var helt normal.

Nå er jeg 47 og spiser egg som bare det. Er nå inne i en fin periode med vekttrening hjemme og spiser 10-15 hele egg pr. dag. Det er når jeg kombinerer det med å spise egg og andre rene matvarer og trening, at jeg opplever at kroppsfettet reduseres. Jeg tenker at kroppen da får det den trenger og ikke skriker etter junk-food.

Et kjapt søk viser at man i Norge offisielt anbefaler et kosthold med under 300 mg. kolesterol. 2 egg av den størrelsen jeg spiser, veier 100 gram og gir 372 mg. kolesterol. Så personlig spiser jeg godt over 10 ganger så mye kolesterol som anbefalt, og det kun fra eggkonsum. Men det bekymrer meg ikke, fordi:

Kolesterol er ikke årsak til hjerte-og karsykdommer og kroppen hos personer som ikke lider av familiær høyt kolesterolnivåer, regulerer det fint selv.
Flere studier har vist at eldre med moderate og høye konsentrasjoner av kolesterol lever lengre enn eldre med lavt kolesterol.

Og... av spesiell interesse i dette forumet:

"And now we have research showing that after an intense workout, blood cholesterol levels drop markedly and incoming dietary cholesterol is eagerly snatched by damaged muscles like water to a dry sponge. When Reichman and his team subjected volunteers to eccentric exercise, they found it took two days of eating a high cholesterol (800 mg/d) diet to normalize the large reductions in blood cholesterol caused by the workout.

Intense resistance exercise causes muscle damage which must be repaired if improvements in strength and performance are to be realized…and cholesterol is intimately involved in this repair process."
 
(Anthony Colpo)

Så en treningsøkt bryter ned kolesterolet i kroppen og da er det jo veldig lurt å hive innpå så mange hele egg som man lyster for de beste resultatene.

Ref.:

1.    Riechman SE, et al. Statins and dietary and serum cholesterol are associated with increased lean mass following resistance training. Journals of Gerontology: Series A, Oct, 2007; 62 (10): 1164-1171.


Tittel: Sv: Egg til lunsj?
Skrevet av: Kassen aka strictboy04. desember 2012, 20:08
Her er du ute på tynt vann.

Alt for å skape litt dabatt ut av ingenting...
Kjøp ellers et eksamplar av tidligere anbefalte VOF (http://vof.no/) og se at de lærde strides.

Mennesker er i tillegg svært tillpassningsdyktige. Mutasjoner som har forekommet med tiden har gjort oss både i stand til å spise korn og melk. Derfor er det bre enighet om at argumentasjon om gener og korn/melk ikke holder.

Folk flest i verden tåler vel ikke melk så godt? I nord-Europa tåler vel flertallet melk, mens spesielt i Asia tåler det store flertallet ikke melk...

Jeg er enig med Kassen i alt han skriver unntatt det med at det er lavkarbo som er svaret.

Jeg har vel ikke helt påstått at lavkarbo er svaret men heller at man ikke bør være så redd for å få mer av næringen/energien sin fra fett...
Ellers et bra innlegg.


Tittel: Sv: Egg til lunsj?
Skrevet av: awf04. desember 2012, 21:03
I Norge så blir det anslått at egg ikke utgjør noe særlig stor forskjell for kolesterolet og den eneste gruppen som blir anbefalt å holde seg unna egg/ikke spise mer enn 2 egg er mennesker med påvisst hyperkolesterolemi og som behandles for dette. Det betyr selvsagt ikke at man ikke kan ta noen forhåndsregler.

Angående kolesterol burde folk se på denne http://ars.els-cdn.com/content/image/1-s2.0-S0140673606687709-gr5.jpg

evt lese i rapporten.