Treningsforum

Trening => Strongman => Emne startet av: stigerlend på 13. april 2013, 11:24



Tittel: Markløft
Skrevet av: stigerlend13. april 2013, 11:24
Hvordan har det egentlig seg at elite-styrkeløftere løfter oppimot 100kg i markløft mindre enn elite-strongmen? Styrkeløftere spesialiserer seg jo bare på 3 øvelser, deriblant markløft, mens strongmen løfter til dels mer allsidig.


Tittel: Sv: Markløft
Skrevet av: paramora13. april 2013, 19:59
Det finnes ulike styrkeløftforbund. Noen er strengere enn andre på bruk av ulike typer utstyr, og også bruk av dopingmidler. Enkelte forbund har ingen regler mot dopingbruk, mens andre, som Norges Styrkeløftforbund (NFF), har nulltoleranse mot dopingbruk.

I strongman er det ingen regler mot dopingbruk, det er tillatt med reimer og det er heller ingen krav til teknikk. Dette løftet av Kevin Nee hadde f. eks aldri blitt godkjent i styrkeløft:

http://www.youtube.com/watch?v=HYm92mWrEaE

Mens dette løftet av Brad Gillingham er et perfekt løft:

http://www.youtube.com/watch?v=G1ha9lep3f0

Så kan man jo stille seg spørsmålet om hva som er mest imponerende. 410 kg med dårlig teknikk og reimer, eller 400 kg med perfekt teknikk og uten reimer?

Brad Gillingham er forøvrig blant de dopingtestede utøverne, og er dermed ren.

Nå har jeg ikke satt meg ned for å sammenligne veldig mange ulike resultater fra styrkeløftere vs. strongmen, men jeg sitter ikke med inntrykk av at forskjellen mellom strongmen og styrkeløftere i verdensklassen er noe i nærheten av 100 kg. Faktisk synes jeg ikke det ser ut til å være noen særlig forskjell der. Og viss noe, så ser det ut til at styrkeløfterne (snakker da om styrkeløfterne som ikke er dopingtestet) kommer best ut. Verdens tyngste markløft er gjort av styrkeløfter Benedikt Magnússon med 460,4 kg, for å si det slik.

De fleste strongmen i eliten løfter vel noe sånt som 360 kg og oppover. De beste ligger på rundt 400 kg og over. I styrkeløft er det omtrent det samme, men styrkeløfterne som er dopingtestet løfter som regel litt mindre enn de som ikke er dopingtestet. Brad Gillingham holder f. eks for tiden rekorden med 400 kg blant de som er testet (løftet jeg viste over), mens Benedikt Magnússon holder den blant de som ikke er testet.

Ellers trener nok en strongman-utøver stort sett veldig likt som en styrkeløft-utøver når det kommer til øvelsen markløft. Både en styrkeløfter og en strongman kan f. eks benytte seg av samme markløftprogram uten problem. Forskjellen ligger i at strongmen må ha langt mer kondisjon og allsidig styrke, som krever at de gjør andre ting også. :)


Tittel: Sv: Markløft
Skrevet av: Tommy198614. april 2013, 11:58
Da var vi igang igjen......


Tittel: Sv: Markløft
Skrevet av: stigerlend14. april 2013, 13:44
Takk for svar! Når jeg tenkte på forskjellen mellom disse idrettene hadde jeg forestilt meg noe sånt som Terry Hollands og Carl Yngwar, der forskjellen (markløft) mellom disse to topputøverne er betydelig, samtidig som de er i toppen av markløftere innen idretten sin. Men klarer ikke se hvordan gal teknikk vil føre til et bedre løft? Skulle tro man skulle komme nærmere maksimal kraftutvikling av korrekt teknikk, enn ukorrekt teknikk?


Tittel: Sv: Markløft
Skrevet av: paramora14. april 2013, 16:37
Carl Yngvar er uten tvil en ekstremt rå markløfter, og han er i verdenstoppen, men det finnes flere styrkeløftere i elite-klassen (spesielt om du ser på de som ikke er dopingtestet, noe Carl er) som altså er godt over han for øyeblikket. Og siden strongmen ikke dopingtestes, blir det mest riktig å sammenligne de først og fremst med de styrkeløfterne som heller ikke dopingtestes. Da er forskjellen minimal, men styrkeløfterne ser ut til å komme best ut likevel. Og det til tross for at de har langt strengere krav til teknikk, og heller ikke kan bruke reimer.

Noen resultater fra noen elite-styrkeløftere jeg kommer på i farten (ikke alle disse konkurrerer enda):

Konstantin Konstantinovs: 426 kg RAW (dette er altså gjort uten belte)
Andy Bolton (konkurrert både i styrkeløft og strongman, men disse løftene er gjort i styrkeløftkonkurranser): 457,5 kg med utstyr og 437,5 kg RAW
Ed Coan: 409 kg (dette ble gjort mens Coan veide 100 kg og deltok i dopingtestede styrkeløftkonkurranser - han ble senere tatt for doping tre ganger og utestengt fra dopingtestede styrkeløftkonkurranser på livstid)

Ang. det du sier om korrekt vs. ukorrekt teknikk: Med "gal teknikk" snakker vi om å dra med rundet øvre rygg (typisk når øvre del av rygg ikke er sterk nok til å holde seg rett), hvile stangen på knærne midt i løftet før man drar den helt opp, jukke stangen opp i toppen o.l. Slik ting vil gjøre at man kan dra mer vekt. Se f. eks på dette løftet av strongman Lars Rørbakken for å se en ekstrem versjon av godkjent strongman-teknikk:

http://www.youtube.com/watch?v=FyHWGrQ9uyc

Det er altså ikke snakk om å løfte med en teknikk som er så gal at kraftutvikling går til spille. F. eks ved at man starter med stangen for langt foran kroppen, presser gjennom fremsiden av foten, bare løfter med ryggen o.l. :)


Tittel: Sv: Markløft
Skrevet av: stigerlend14. april 2013, 20:44
Takk for et belysende svar! Skjønner nå hva du mener med ukorrekt teknikk.


Tittel: Sv: Markløft
Skrevet av: paramora14. april 2013, 21:40
Bare hyggelig, stigerlend! :)


Tittel: Sv: Markløft
Skrevet av: pewpew9317. april 2013, 12:32
Selv om en utøver blir testet betyr det ikke at en han eller hun ikke bruker eller har brukt "dopingmidler". At det ikke skurrer for flere at topp styrkeløftutøvere som er "reine" kan løfte noe i nærheten av hva en topp strongman utøver kan løfte er utenfor min fattemne.


Tittel: Sv: Markløft
Skrevet av: Down and coming17. april 2013, 16:14
Tja, hvor mye mindre må styrkeløftere løfte da? Verdensrekorden i IPF mark er knapt over 400 kg, mens flere strongman løfter fra 400 til 430 kg uten utstyr, og 460 kg med drakt. Syns ikke det skurrer så veldig.

CYC f.eks har løftet 370-380 kg med drakt, mens "alle" i den norske strongmaneliten har vært på omtrent samme vekter uten utstyr. Når en da vekter at CYC spesialiserer seg i markløft, og er _verdens_ største styrkeløfttalent så skurrer det absolutt ikke. Verdens største talenter som er dopet løfter veldig mye mer enn CYC, ergo doper ikke CYC. :)

Ellers veldig bra svar av Baliba over her :)


Tittel: Sv: Markløft
Skrevet av: paramora18. april 2013, 02:26
Det er faktisk ikke Baliba, Slux! ;D

Men takk, og jeg er helt enig med deg også! Godt forklart! :)


Tittel: Sv: Markløft
Skrevet av: Evis18. april 2013, 03:07
Doperforbundene (og en del strongmankonkurranser) har en tendens til å bruke en stang som er laget kun for markløft; som er lengre, tynnere og mykere enn en tradisjonell styrkeløfstang. Dette fører til at grepet blir lettere å holde, og at man kan dra stangen lengre oppover leggene før skivene forlater bakken og man har hele vekten i hendene.


Tittel: Sv: Markløft
Skrevet av: Down and coming18. april 2013, 12:34
Det er faktisk ikke Baliba, Slux! ;D

Men takk, og jeg er helt enig med deg også! Godt forklart! :)

Uuurk! Nye briller snart? ;D


Tittel: Sv: Markløft
Skrevet av: Sortin18. april 2013, 13:13
Hvordan klare høye vekter med overhandsgrep? Jeg klarer max 140KG før stangen begynner å gli i hendene. :markløft:

første steg er bruken av kalk...neste steg er trening av grepet. eller omvendt alt ettersom...wristrollers, underarm curls, markløft holding, farmers walk, få lengre fingrer...

det viktigste er å passe på å bruke overhandsgrep på alle mulige øvelser, bruk det sålangt som du kommer i mark, bruk det vist du tar stifflegg mark, når du tar roing med stang, alle tilfeller, styrken kommer etterhvert.

Fatgripz er ganske nice også...det får du lagt inn mye tyngre belastning for underarmene på øvelser der de ikke nødvendigvis hadde slete noe spesielt til vanlig.


Tittel: Sv: Markløft
Skrevet av: Pans18. april 2013, 15:09
Bruker kalk allerede, trener alle øvelser med overhandsgrep. Fatgripz funker vel i alle øvelser. Forøvrig sliter jeg litt med verk i underarmene, vil ikke fatgripz forverre dette? :what:

Da får du bare ta tiden til hjelp. Ville du at vi skulle gi deg +10 strength i grep NÅ?

Verk i underarmene kommer sannsynligvis fra curls med rettstang. Prøv EZ-stang.


Tittel: Sv: Markløft
Skrevet av: Daniel-198909. juli 2013, 12:09
Ikke glem bennedict magnusson med 460kg raw markløft ;)


Tittel: Sv: Markløft
Skrevet av: Obryan23. august 2013, 17:37
+20 hadde vært mye bedre  :woot:

Husk at mange av de som drar 300+ med overhåndsgrep låser tomlene. Svært få i verden som drar 350 med vanlig overhåndsgrep, dette er i såfall genetiske vidundere. Det er vel en nordmann som i sin tid hadde verdensrekorden med vekt i både en finger og en hånd. Han løftet noe sånt som 260 kg med en finger, så det er vel kanskje mulig? ;)