Treningsforum

Kosthold => Kosttilskudd => Emne startet av: HOTSHOT på 14. januar 2005, 20:12



Tittel: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: HOTSHOT14. januar 2005, 20:12
Da jeg var på mitt lokale treningsstudio snakker jeg med innhaveren å han snakket om at nyrene ikke er så glad i proteinpulver , noe i dette? :book:


Tittel: SV: Nyreskader av proteinpulver
Skrevet av: Lasse Christoffersen14. januar 2005, 20:14
Nope, bare vissvass det han sier.


Tittel: SV: Nyreskader av proteinpulver
Skrevet av: UpAndComming14. januar 2005, 20:14
NEI !!!

Dette gidder jeg ikke å diskutere lenger. Dette er prøvd bevist ufattlig mange ganger, og det er IKKE FARLIG FOR FRISKE MENNESKER ! Det finnes forøvrig utallige diskusjoner om dette på forumet her. Fyren aner ikke hva han snakker om.


Måtte bare ha det ut..... :)


Tittel: SV: Nyreskader av proteinpulver
Skrevet av: HOTSHOT14. januar 2005, 20:29
Hmm får tro på det som blir sagt her da =)


Tittel: SV: Nyreskader av proteinpulver
Skrevet av: UpAndComming14. januar 2005, 20:34
Les dette svaret som HITman ga i en annen tråd her. Dette setter en effektiv spiker i kista. Print det gjerne ut og vis det til han fyren du.... :)

Er hentet fra denne tråden her http://www.treningsforum.no/forum/index.php?topic=17800.0 som jeg oppfordrer deg til å lese.





Må komme UAC i forsvar her, med den glimrende profilsignaturen til Caepp:

"Oppskriften på evig uvitenhet er å være fornøyd med de kunnskapene du har."

UAC har ikke påstått at spesialisten du snakker om ikke kan det han driver med, kun at han ikke har rett i en evt. påstand om at et høyt proteininntak er skadelig for lever og/eller nyrer. Jeg vet at det er mye rare og til dels fordommsfulle oppfatninger på området (jf. ernæringsdebatten, Atkins, Lindberg, m. m.), men faktum er at STUDIENE, altså DET VITENSKAPELIGE GRUNNLAGET på området peker i retning av at et høyt proteininntak IKKE er skadelig for en frisk lever eller friske nyrer, kun for en syk lever eller syke nyrer. Det er dessuten gjort MANGE studier på området! På dette grunnlaget trekker både UAC og jeg og flere her den KONKLUSJON at et høyt proteininntak sannsynligvis IKKE er skadelig. Hva slags konklusjon den spesialisten du snakker om trekker (hvis han har oppdatert seg på dette tross alt snevre området da, noe jeg ikke ser på som noen selvfølge at han har gjort) - blir hans sak!  :)

En presisjon til dette med LEVER: Hvis du har en uttalt LEVERSVIKT (oftest på grunn av mangeårig alkoholmisbruk), kan du risikere å pådra deg det vi på fagspråket kaller "leverkoma", og DA er en av behandlingsstrategiene å redusere proteininntaket, fordi leveren ikke klarer å ta hånd om omsetningen av aminosyrer på vanlig måte, slik at nivået av ammoniakk i blodet stiger dramatisk, som kan påvirke hjernen og gi hjerneskade. Men en frisk lever (som har stor reservekapasitet): Ingen fare!

En presisjon til dette med NYRER: Kreatinin (et omsetningsprodukt av kreatinfosfat fra muskulatur) er IKKE skadelig i seg selv, og et øket kreatininnivå i blod kan skyldes to ting:
1) Stor muskelmasse. Mer kreatinin går over i blodet enn vanlig på grunn av den store muskelmassen, og konsentrasjonen av kreatinin i blodet (men ingen skadelige stoffer altså!) øker lett. Helt vanlig, og ikke farlig.
2) Nyresvikt. Kreatinin er da en markør på nyrefunksjonen, og stiger (sammen med stigning i andre og SKADELIGE stoffer i blodet) med redusert nyrefunksjon. Årsaker til nyresvikt kan være sukkersyke, infeksjonssykdommer, autoimmune sykdommer (kroppens eget immunforsvar går til angrep på nyreceller), gifter m. m.

Ser du forskjellen her?

Men altså: Det er ikke bare spesialister som har "lov" til å trekke konklusjoner på bakgrunn av dokumentasjon som finnes, og vi har alle tilgang til slik dokumentasjon, og kan dermed trekke våre egne konklusjoner!!

H






Tittel: SV: Nyreskader av proteinpulver
Skrevet av: Deff14. januar 2005, 20:45
Glimrende svar av HITman.


Tittel: SV: Nyreskader av proteinpulver
Skrevet av: Baahh14. januar 2005, 20:49
Dette spørsmålet kommer vel opp cirka en gang i måneden.  ::smile::


Tittel: SV: Nyreskader av proteinpulver
Skrevet av: GAMMERN14. januar 2005, 21:08
Da jeg var på mitt lokale treningsstudio snakker jeg med innhaveren å han snakket om at nyrene ikke er så glad i proteinpulver , noe i dette? :book:

Riktig det som gubbene over, sier her. Men er du igang med et plutselig bulkeregime, bruker masse kreatin og lever et "aktivt" uteliv som endel undommer gjør, så kan store mengder eksta protein gjøre sitt til at nyrer og lever kan slite litt. Særlig nyrer hvis du i tillegg drikker for lite vann og  bruker endel smertestillende i perioder.


Tittel: SV: Nyreskader av proteinpulver
Skrevet av: Schjølberg14. januar 2005, 21:12


Riktig det som gubbene over, sier her. Men er du igang med et plutselig bulkeregime, bruker masse kreatin og lever et "aktivt" uteliv som endel undommer gjør, så kan store mengder eksta protein gjøre sitt til at nyrer og lever kan slite litt. Særlig nyrer hvis du i tillegg drikker for lite vann og bruker endel smertestillende i perioder.

Ja ikke sant, reduser proteininntaket til fordel for alkoholen. :p


Tittel: SV: Nyreskader av proteinpulver
Skrevet av: HITman14. januar 2005, 21:57
Da jeg var på mitt lokale treningsstudio snakker jeg med innhaveren å han snakket om at nyrene ikke er så glad i proteinpulver , noe i dette? :book:

Hehe, har vært oppe en del ganger dette spørsmålet ja.  :) Men det er et viktig spørsmål å få avklart - gang etter gang - da det er mye myter ute og går her. Refererer for øvrig til innlegget jeg skrev for litt siden som UAC har vært så grei og fisket fram for meg.



Riktig det som gubbene over, sier her. Men er du igang med et plutselig bulkeregime, bruker masse kreatin og lever et "aktivt" uteliv som endel undommer gjør, så kan store mengder eksta protein gjøre sitt til at nyrer og lever kan slite litt. Særlig nyrer hvis du i tillegg drikker for lite vann og bruker endel smertestillende i perioder.

Viktig presisering, spesielt dette med smertestillende/betennelsesdempende. Er jo ikke dumt å være litt på den sikre siden heller hvis man er i tvil.

H


Tittel: SV: Nyreskader av proteinpulver
Skrevet av: kim--15. januar 2005, 00:19
Dette spørsmålet kommer vel opp cirka en gang i måneden. ::smile::

Hva med "Hvilket proteinpulver skal jeg kjøpe?" >:(


Tittel: SV: Nyreskader av proteinpulver
Skrevet av: Teknikern15. januar 2005, 17:00
Riktig som det skrives at det vært utført forsøk på friske personer med tanke på å avdekke mulige helseskader ved høyt inntak av proteiner. Jeg har lest om forsøk hvor man testet ut en gruppe mennesker som inntok omlag 2 gram protein per kg. kroppsvekt per dag. Man fant ingen ting som indikerte at et slikt inntak var helsefarlig.

Om det har vært utført forsøk med enda høyere inntak vet jeg ikke. Hvis ikke så kan man ikke konkludere med at et inntak på f.esk. 4 gram per kg. kroppsvekt er ufarlig.

Folk med nedsatt nyrefunksjon eller andre nyreproblemer anbefales ikke å innta store mengder proteiner.



Tittel: SV: Nyreskader av proteinpulver
Skrevet av: UpAndComming15. januar 2005, 17:57
Om det har vært utført forsøk med enda høyere inntak vet jeg ikke. Hvis ikke så kan man ikke konkludere med at et inntak på f.esk. 4 gram per kg. kroppsvekt er ufarlig.

Det mener jeg sterkt det har vært gjort, med samme resultater. Med mindre jeg surrer til ting i skallen min - igjen - så er det testet også med enda høyere uten at de fant ut at nyre tok spesiell skade av det. At andre faktorer kan slå inn ved så høye inntak er jo en annen sak da. Men farlig er det ikke. :)


Tittel: SV: Nyreskader av proteinpulver
Skrevet av: Baahh15. januar 2005, 18:21
Ah, nå har jeg mistet alle favorittene mine, men jeg hadde et studie som viste at inntak på 200 gram proteiner i ett måltid gikk helt fint, uten antydninger til problemer.


Tittel: SV: Nyreskader av proteinpulver
Skrevet av: UpAndComming15. januar 2005, 19:00
Ah, nå har jeg mistet alle favorittene mine, men jeg hadde et studie som viste at inntak på 200 gram proteiner i ett måltid gikk helt fint, uten antydninger til problemer.


Det håper jeg da virkelig at det gjør..... ::biggrin::


Tittel: SV: Nyreskader av proteinpulver
Skrevet av: Deff15. januar 2005, 20:16
En artikkel i PUBmed;

 
High-protein diets: potential effects on the kidney in renal health and disease.

Friedman AN.

Division of Nephrology, Indiana University School of Medicine, Indianapolis, IN 46202, USA. allfried@iupui.edu

High-protein (HP) weight-loss diets have existed in the United States for decades, although their popularity has recently surged as obesity has become more common. Despite their widespread use, valid concerns exist that HP diets may induce clinically important alterations in renal function and health. HP consumption has been found, under various conditions, to lead to glomerular hyperfiltration and hyperemia; acceleration of chronic kidney disease (CKD); increased proteinuria; diuresis, natriuresis, and kaliuresis with associated blood pressure changes; increased risk for nephrolithiasis; and various metabolic alterations. Unfortunately, a comprehensive understanding of the implications of HP diets is limited by the lack of a universally accepted definition for HP intake, a paucity of rigorous long-term human interventional studies that necessitate relying on short-term or fairly circumstantial evidence, and sparse data on the effects of HP consumption in obese individuals. In addition, matters are further complicated because the renal impact HP diets for limited periods is most likely different than that for more chronic consumption. Nevertheless, although there are no clear renal-related contraindications to HP diets in individuals with healthy kidney function, the theoretical risks should be reviewed carefully with the patient. In contrast, HP diets have the potential for significant harm in individuals with CKD and should be avoided if possible. Because CKD is often a silent disease, all individuals should undergo a screening serum creatinine measurement and urinary dipstick test for proteinuria before the initiation of such a diet.

PMID: 15558517 [PubMed - in process]


Tittel: SV: Nyreskader av proteinpulver
Skrevet av: HITman15. januar 2005, 20:28
although there are no clear renal-related contraindications to HP diets in individuals with healthy kidney function, the theoretical risks should be reviewed carefully with the patient.

Fin gjennomgang, Definition!

Er enig i det som står, selv om faren er der for at ovennevnte brukes som urettmessig skremselspropaganda!

Vi skal i denne sammenhengen også ta i betraktning at steinalderkosten besto av enormt mye protein og svært lite karbohydrat, og det er dermed - evolusjonsmessig/genetisk sett - grunn til å tro at kroppen vår og nyrene våre er godt tilpasset et høyt inntak av protein, og kanskje ikke så godt tilpasset et så høyt karbohydratinntak som jordbruksrevolusjonen har påført oss... Flere rovdyr rundt oss, med prinsipielt samme type eliminasjonssystem/nyrer som oss mennesker, spiser jo så å si utelukkende protein (i store mengder) og fett, tilsynelatende uten å ta skade av det, selv om det ikke er direkte overførbart på oss mennesker.

H


Tittel: SV: Nyreskader av proteinpulver
Skrevet av: Teknikern15. januar 2005, 20:40
Artikkelen til PubMed tar for seg høyproteindietter. Dette er ikke ekvivalent med et høyt inntak av proteiner.

Høres kanskje litt rart ut, men forskjellen er går på kildene til proteinet og ikke minst hva man får i seg i tillegg til proteinet.

At det kan være forbundet med helsefare å innta store mengder kjøtt som en del av sin daglige diett betyr på ingen måte at det er skadelig å innta større mengder protein ved å ta kosttillegg.

Det er ikke nødvendigvis slik at det er proteinet sin skyld at disse såkalte høyproteindiettene kan medføre helserisiko.


Her er forøvrig en annen artikkel om helsefarer ved høyproteindietter

http://my.webmd.com/content/article/62/71623.htm?z=2731_00000_0000_ep_04


Tittel: SV: Nyreskader av proteinpulver
Skrevet av: Deff15. januar 2005, 20:40
HITman; Enig der, men det er jo grunn til ettertanke på dette med proteininntaket, og spesielt vi som hiver innpå med proteinshaker hver dag.
Kjøtt er jo kanskje bedre enn en shake som går veldig fort ut i systemet.
Jeg prøver å ikke bli for ekstrem på proteininntaket og ligger vel på rundt 150-200 gram pr dag, men det er på diett. Ellers så blir det kanskje bare 100 gram av og til, og det er kanskje like greit for å være på sikre siden og la systemet hvile litt. Det er jo nok av byggere som har fått nyresvikt der ute.
En annen ting er at høyt proteininntak øker og methionine inntaket alt etter hva slags protein det er men myse har mye methionine.
Det øker igjen homocysteine nivået som igjen kan føre til kardiovaskulære sykdommer, etter indisiene å dømme.
Teknikern; Blir bare spekulasjon, men tilskudd er etter min vurdering mer unaturlig for kroppen enn vanlig mat...


Tittel: SV: Nyreskader av proteinpulver
Skrevet av: Teknikern15. januar 2005, 20:52
Her er en artikkel som går langt i å gi abnorme forhold mellom protein/karbohydrater og fett skylden for ulempene med høyproteindietter. Artikkelen går langt i å advare mot for lavt inntak av karbohydrater.

http://www.acu-cell.com/diet.html

Utdrag:
Carb / Fat / Protein Ratios
 

 
Most diets are successful in the short run because they have a dieter restrict one particular food group (usually carbs or fats), without making up the calorie loss by increasing the intake of another food group.
 
That way, they effectively reduce total calorie consumption (the real cause for weight loss) and credit a change in the Carb / Fat / Protein ratio as the advertised cause for the weight loss.  When adding up the total daily calories, many of these programs are in fact close to a starvation diet.

Some Diet Gurus go so far and use "scientific" reasons to explain the success of their particular 'Low Carb' diets by blaming a high carbohydrate intake for promoting insulin resistance and a rise in triglycerides.  When reviewing those claims, they fail to mention Simple, Refined, and Complex carbs and their contrasting effects on VLDL triglycerides (heart disease / stroke, blood sugar management), the immune system (WBC, phagocytosis / inflammation, leukemia), and extra nutritional requirements
(w3 EFAs, chromium, biotin, Vitamin C, manganese, germanium).
 
Obviously, it seems to have escaped their research that in contrast to consuming Simple Carbs, the extra fiber and nutrients found in Complex Carbs, plus their different metabolism make a tremendous difference in the success rate to lose weight.  (see also Acu-Cell "Sugar & Glycemic Index"). For weight control purposes, the body does not care whether a larger percentage of daily calories are derived from complex carbs, or from protein, provided caloric intake matches energy expenditure.
 
The advantage of a high protein diet is clearly that - unlike fat or carbohydrates - protein is not generally converted to fat.  There is also its superior satiety, particularly for those individuals who do not have the resources to nutritionally fine-tune their body, which might otherwise achieve similar satiety with high complex carb diets as with high protein ones.

Do High Protein Diets cause kidney damage or osteoporosis?

The effects of high protein intake on bone loss or kidney functions is definitely a concern and cannot be dismissed.  Any practitioner who has the resources to do a thorough nutritional analysis can easily demonstrate an increasingly abnormal high phosphorus / low calcium ratio taking place even in many seemingly healthy patients after following a prolonged high protein diet.  If not compensated for, this can become a significant cause or contributing factor for bone loss, arthritis, or even hemorrhaging stroke. Patients following a high-protein diet and also taking anti-inflammatory medications such as Celebrex, Vioxx, Aspirin, or other NSAIDs, additionally presented with abnormally high sodium / low magnesium ratios, risking osteoporosis, renal, and cardiovascular disease.
 
While of less concern for those with normal, healthy kidneys, many overweight individuals are already at a higher risk for Type II diabetes and at the same time - or as a result of it - suffer more often from reduced renal (kidney) functions.  So unless monitored by a health professional, who would be able to compensate for nutritional shortcomings, the effects of prolonged do-it-yourself high protein dieting may come back to haunt those who believe that following the advice of a Best-Selling Diet Book is the answer.  Those advocating high fat diets represent a similar mentality with little regard to long-term
health risks, including Type II diabetes or some cancers.
 
Of the patients who experienced impaired kidney functions after following a prolonged high protein diet, pantothenic acid (Vitamin B5) was deficient in every single case, while the requirements for extra zinc, calcium, magnesium, potassium, or other nutritional support varied considerably from one patient to the next, depending on other health-related factors, age, and any medications taken at the same time.
 
Although a frequent association is made between high protein diets and a greater risk for bone loss (which is usually dismissed by those who advocate such diets), high Carbohydrate Diets can create a similar nutritional environment by generally being higher in phosphates / phytic acid (grains, cereals, bread, pasta...).  The same applies to diets that contain higher amounts of oxalic acid (Swiss chard, cassava, spinach, rhubarb, cocoa, wheat germ...).  So the end result - a higher risk for osteoporosis by inhibiting calcium uptake, or lowering its ratio - is the same.
 
Because of long-term negative health effects attributed to "Low Carb / High Protein / High Fat" diets (such as Atkins), more recent entries to the diet craze have formulated the high protein success around healthier types of fats and carbs (such as the South Beach diet), which is a step in the right direction and comes closer to replacing temporary weight loss programs with a more permanent, healthy lifestyle


Tittel: SV: Nyreskader av proteinpulver
Skrevet av: HITman15. januar 2005, 20:59
Leste fort igjennom artikkelen din Teknikern. En del bra poenger, men også en god del feilslutninger og mangler. Skal "dissekere" den senere, har ikke tid i dag.   :)

H


Tittel: SV: Nyreskader av proteinpulver
Skrevet av: Caepp15. januar 2005, 21:10
Leste fort igjennom artikkelen din Teknikern. En del bra poenger, men også en god del feilslutninger og mangler. Skal "dissekere" den senere, har ikke tid i dag.   :)

H

Følger med.  :)


Tittel: SV: Nyreskader av proteinpulver
Skrevet av: Teknikern15. januar 2005, 22:02
Her er en artikkel hvor forfatteren gir et tilsvar på noen som har stått frem og kritisert høyproteindietter. Forfatteren mener (via en drøss  vitensakplige undersøkelser) at høyproteindietter er bra, men at man skal unngå proteintilskudd. Grunnen til denne advarselen ser ut til å være at man da får i seg for lite dyrefett og vil kunne mangle viktige vitaminer (nå kan jo dette tas som tilskudd selvfølgelig). Uansett en interessant artikkel var det.

http://www.powerhealth.net/protein2001.htm

Man kan finne artikler som støtter diamentralt motsatte syn på omtrent vært eneste tema som måtte være viktig for de som er opptatt av kropp og helse. Ikke lett å vite hva man bør følge.

Artikkelen som ble kritisert finnes her:
http://www.fwhc.org/health/high-protein-diet.htm


Tittel: SV: Nyreskader av proteinpulver
Skrevet av: Teknikern15. januar 2005, 22:21
En siste artikkel fra min side. Denne var også den mest relevante da den tar opp problemstillinger mer knyttet til de som trener for å bygge opp muskelmasse (de andre artiklene tar mer for seg diverse slankedietter).

Denne artikkelen peker på viktigheten av å får i seg nødvending kalsium og fosfor når man øker inntaket av proteiner. Økt inntak av protein vil i utgangspunktet medføre øket utskillelse av kalsium. Fosfor reduserer denne effekten og øket inntak av kalsium erstatter det som måtte bli utskilt.

Med andre ord. Dere som ikke drikker melk bør passe på at dere får i dere nok kalsium og fosfor.

http://www.exercisecertification.com/articles/proteinparanoia.html


Tittel: SV: Nyreskader av proteinpulver
Skrevet av: Baahh15. januar 2005, 22:26
En siste artikkel fra min side. Denne var også den mest relevante da den tar opp problemstillinger mer knyttet til de som trener for å bygge opp muskelmasse (de andre artiklene tar mer for seg diverse slankedietter).

Denne artikkelen peker på viktigheten av å får i seg nødvending kalsium og fosfor når man øker inntaket av proteiner. Økt inntak av protein vil i utgangspunktet medføre øket utskillelse av kalsium. Fosfor reduserer denne effekten og øket inntak av kalsium erstatter det som måtte bli utskilt.

Med andre ord. Dere som ikke drikker melk bør passe på at dere får i dere nok kalsium og fosfor.

http://www.exercisecertification.com/articles/proteinparanoia.html

Ja, og dette er vel såvidt jeg kan se det eneste problemet med et høyt proteininntak, nemlig faren for acidosis.

Vanker mange honnør i denne posten. :)


Tittel: SV: Nyreskader av proteinpulver
Skrevet av: UpAndComming15. januar 2005, 22:28
En siste artikkel fra min side. Denne var også den mest relevante da den tar opp problemstillinger mer knyttet til de som trener for å bygge opp muskelmasse (de andre artiklene tar mer for seg diverse slankedietter).

Denne artikkelen peker på viktigheten av å får i seg nødvending kalsium og fosfor når man øker inntaket av proteiner. Økt inntak av protein vil i utgangspunktet medføre øket utskillelse av kalsium. Fosfor reduserer denne effekten og øket inntak av kalsium erstatter det som måtte bli utskilt.

Med andre ord. Dere som ikke drikker melk bør passe på at dere får i dere nok kalsium og fosfor.

http://www.exercisecertification.com/articles/proteinparanoia.html

Men dersom man får en del av proteinet i form av vanlig pulver (whey eller kasein) så blir det kalsium behovet dekket veldig lett - og dette er en av grunnene til at man bør la en del av proteinet også komme fra tilskudd ved en høyproteindiett. Acidosis er som Baahh nevner et potensielt problem.

Vanker mange honnør i denne posten. :)

Den havner nok i "Best-of-Treningsforum".... ;)


Tittel: SV: Nyreskader av proteinpulver
Skrevet av: LurePer16. januar 2005, 00:28
En siste artikkel fra min side. Denne var også den mest relevante da den tar opp problemstillinger mer knyttet til de som trener for å bygge opp muskelmasse (de andre artiklene tar mer for seg diverse slankedietter).

Denne artikkelen peker på viktigheten av å får i seg nødvending kalsium og fosfor når man øker inntaket av proteiner. Økt inntak av protein vil i utgangspunktet medføre øket utskillelse av kalsium. Fosfor reduserer denne effekten og øket inntak av kalsium erstatter det som måtte bli utskilt.

Med andre ord. Dere som ikke drikker melk bør passe på at dere får i dere nok kalsium og fosfor.

http://www.exercisecertification.com/articles/proteinparanoia.html

Såvidt jeg vet, er som regel fosfosforbindelser syredannede, men det er mulig jeg roter. Melk er for øvrig, kanskje pga sitt proteininnhold, syredannede, så det er ikke kilden jeg ville anbefalt. Det beste er enten å spise mer frukt og grønnsaker (poteter er ypperlig pga høyt kaliuminnhold) og/eller ta buffere som tilskudd (kalisum-, kalium-, magnesium- og natriumforbindelser).


Tittel: SV: Nyreskader av proteinpulver
Skrevet av: LurePer16. januar 2005, 00:34
Am J Physiol Renal Physiol 2003 Jan;284(1):F32-F40

Neutralization of Western diet inhibits bone resorption independently of K intake and reduces cortisol secretion in humans.

Maurer M, Riesen W, Muser J, Hulter HN, Krapf R.

Medizinische Universitatsklinik und Zentrallabor, Kantonsspital Bruderholz, CH-4101 Bruderholz/Basel; Institut fur klinische Chemie und Hamatologie, Kantonsspital, CH-9007 St. Gallen, Switzerland; and Genentech, Incorporated, South San Francisco, California 94080-4990.

A Western-type diet is associated with osteoporosis and calcium nephrolithiasis. On the basis of observations that calcium retention and inhibition of bone resorption result from alkali administration, it is assumed that the acid load inherent in this diet is responsible for increased bone resorption and calcium loss from bone. However, it is not known whether the dietary acid load acts directly or indirectly (i.e., via endocrine changes) on bone metabolism. It is also unclear whether alkali administration affects bone resorption/calcium balance directly or whether alkali-induced calcium retention is dependent on the cation (i.e., potassium) supplied with administered base. The effects of neutralization of dietary acid load (equimolar amounts of NaHCO(3) and KHCO(3) substituted for NaCl and KCl) in nine healthy subjects (6 men, 3 women) under metabolic balance conditions on calcium balance, bone markers, and endocrine systems relevant to bone [glucocorticoid secretion, IGF-1, parathyroid hormone (PTH)/1,25(OH)(2) vitamin D and thyroid hormones] were studied. Neutralization for 7 days induced a significant cumulative calcium retention (10.7 +/- 0.4 mmol) and significantly reduced the urinary excretion of deoxypyridinoline, pyridinoline, and n-telopeptide. Mean daily plasma cortisol decreased from 264 +/- 45 to 232 +/- 43 nmol/l (P = 0.032), and urinary excretion of tetrahydrocortisol (THF) decreased from 2,410 +/- 210 to 2,098 +/- 190 &mgr;g/24 h (P = 0.027). No significant effect was found on free IGF-1, PTH/1,25(OH)(2) vitamin D, or thyroid hormones. An acidogenic Western diet results in mild metabolic acidosis in association with a state of cortisol excess, altered divalent ion metabolism, and increased bone resorptive indices. Acidosis-induced increases in cortisol secretion and plasma concentration may play a role in mild acidosis-induced alterations in bone metabolism and possibly in osteoporosis






Swiss Med Wkly 2001 Mar 10;131(9-10):127-32

Metabolic and endocrine effects of metabolic acidosis in humans.

Wiederkehr M, Krapf R.

Medizinische Universitatsklinik Bruderholz, Bruderholz/Basel, Switzerland.

Metabolic acidosis is an important acid-base disturbance in humans. It is characterised by a primary decrease in body bicarbonate stores and is known to induce multiple endocrine and metabolic alterations. Metabolic acidosis induces nitrogen wasting and, in humans, depresses protein metabolism. The acidosis-induced alterations in various endocrine systems include decreases in IGF-1 levels due to peripheral growth hormone insensitivity, a mild form of primary hypothyroidism and hyperglucocorticoidism. Metabolic acidosis induces a negative calcium balance (resorption from bone) with hypercalciuria and a propensity to develop kidney stones. Metabolic acidosis also results in hypophosphataemia due to renal phosphate wasting. Negative calcium balance and phosphate depletion combine to induce a metabolic bone disease that exhibits features of both osteoporosis and osteomalacia. In humans at least, 1,25-(OH)2 vitamin D levels increase, probably through phosphate depletion-induced stimulation of 1-alpha hydroxylase. The production rate of 1,25-(OH)2 vitamin D is thus stimulated, and parathyroid hormone decreases secondarily. There is experimental evidence to support the notion that even mild degrees of acidosis, such as that occurring by ingestion of a high animal protein diet, induces some of these metabolic and endocrine effects. The possible role of diet-induced acid loads in nephrolithiasis, age-related loss of lean body mass and osteoporosis is discussed.





Kidney Int 1997 Jan;51(1):216-21

Effect of chronic metabolic acidosis on the growth hormone/IGF-1 endocrine axis: new cause of growth hormone insensitivity in humans.

Brungger M, Hulter HN, Krapf R.

Klinik B fur Innere Medizin, Kantonsspital, St. Gallen, Switzerland.

The effects of metabolic acidosis on growth hormone and IGF-1 are poorly understood. We investigated the effects of chronic metabolic acidosis (induced by administration on NH4Cl, 4.2 mmol/kg body wt/day) on the growth hormone/IGF-1 endocrine axis in 6 normal male volunteers during metabolic balance conditions. NH4Cl administration resulted in hyperchloremic metabolic acidosis with plasma bicarbonate decreasing from 25 +/- 0.4 to 15.5 +/- 0.9 mmol/liter (P < 0.001). Metabolic acidosis significantly decreased serum IGF-1 concentration from 45 +/- 6 to 33 +/- 6 nmol/liter (P = 0.002), while serum IGF binding protein 3 concentration was not affected significantly. The growth hormone response to growth hormone releasing factor administration (1 microgram per kg body wt, intravenous bolus) was enhanced significantly during acidosis. The IGF-1 response to growth hormone administration (0.1 U kg body wt subcutaneously, every 12 hr for 48 hr) was blunted significantly during acidosis. Apparent endogenous serum half-life and metabolic clearance rates of growth hormone were not altered significantly by acidosis. Metabolic acidosis in humans results in a significant decrease in serum IGF-1 concentration without a demonstrable effect on IGF binding protein 3, and is related to a resistance to the hepatocellular action of growth hormone. The primary defect in the growth hormone/IGF-1 axis occurs via an impaired IGF-1 response to circulating growth hormone with consequent diminution of normal negative feedback inhibition of IGF-1 on growth hormone, as evidenced by the exaggerated growth hormone response to growth hormone releasing factor administration.



Tittel: SV: Nyreskader av proteinpulver
Skrevet av: LurePer16. januar 2005, 16:37
Forresten, en artikkel som tar for seg tema relatert til dette vil dukke opp innen en måned eller to. Watch this space. ;)


Tittel: SV: Nyreskader av proteinpulver
Skrevet av: HITman17. januar 2005, 14:33
Svar på artikkel, mine svar i kursiv:

Her er en artikkel som går langt i å gi abnorme forhold mellom protein/karbohydrater og fett skylden for ulempene med høyproteindietter. Artikkelen går langt i å advare mot for lavt inntak av karbohydrater.

http://www.acu-cell.com/diet.html

Utdrag:
Carb / Fat / Protein Ratios
 

 
Most diets are successful in the short run because they have a dieter restrict one particular food group (usually carbs or fats), without making up the calorie loss by increasing the intake of another food group.

Det finnes mange eksempler på effektive dietter (f. eks. Atkins) uten kalorirestriksjoner på "tillatte" matvaregrupper (som man dermed kan spise mer av), så denne påstanden gjelder iallfall ikke "most diets".
 
That way, they effectively reduce total calorie consumption (the real cause for weight loss) and credit a change in the Carb / Fat / Protein ratio as the advertised cause for the weight loss.  When adding up the total daily calories, many of these programs are in fact close to a starvation diet.

Some Diet Gurus go so far and use "scientific" reasons to explain the success of their particular 'Low Carb' diets by blaming a high carbohydrate intake for promoting insulin resistance and a rise in triglycerides.  When reviewing those claims, they fail to mention Simple, Refined, and Complex carbs and their contrasting effects on VLDL triglycerides (heart disease / stroke, blood sugar management), the immune system (WBC, phagocytosis / inflammation, leukemia), and extra nutritional requirements
(w3 EFAs, chromium, biotin, Vitamin C, manganese, germanium).
 
Obviously, it seems to have escaped their research that in contrast to consuming Simple Carbs, the extra fiber and nutrients found in Complex Carbs, plus their different metabolism make a tremendous difference in the success rate to lose weight.  (see also Acu-Cell "Sugar & Glycemic Index"). For weight control purposes, the body does not care whether a larger percentage of daily calories are derived from complex carbs, or from protein, provided caloric intake matches energy expenditure.

Sirkulasjonssystemet skiller ikke mellom "complex carbs" og "simple carbs" (det er det kun fordøyelsesenzymene som gjør), men responderer på hvor fort glukose opptaes i blodbanen, som igjen er medvirkende til insulinnivåene. Det hjelper med andre ord ikke å innta mye "complex carbs" hvis de har svært høy GI, som f. eks. overkokte poteter. Nå er ikke det som står her noe argument mot å redusere totalt karbohydratinntak heller. Den siste setningen over tar ikke hensyn til proteinets termogene effekt på ca. 30% (sammenlignet med karbs).
 


The advantage of a high protein diet is clearly that - unlike fat or carbohydrates - protein is not generally converted to fat.  There is also its superior satiety, particularly for those individuals who do not have the resources to nutritionally fine-tune their body, which might otherwise achieve similar satiety with high complex carb diets as with high protein ones.

De fleste vestlige mennesker er jo tross alt langt fra "nutritionally fine-tuned"!

Do High Protein Diets cause kidney damage or osteoporosis?

The effects of high protein intake on bone loss or kidney functions is definitely a concern and cannot be dismissed.  Any practitioner who has the resources to do a thorough nutritional analysis can easily demonstrate an increasingly abnormal high phosphorus / low calcium ratio taking place even in many seemingly healthy patients after following a prolonged high protein diet.  If not compensated for, this can become a significant cause or contributing factor for bone loss, arthritis, or even hemorrhaging stroke. Patients following a high-protein diet and also taking anti-inflammatory medications such as Celebrex, Vioxx, Aspirin, or other NSAIDs, additionally presented with abnormally high sodium / low magnesium ratios, risking osteoporosis, renal, and cardiovascular disease.

Er ikke uenig i at det er lurt å følge med på blodprøvesvarene i ny og ne. Det gjelder jo ikke bare de som inntar mye protein. Nyresvikt og beinskjørhet er jo vanlige tilstander i befolkningen generelt. Når det gjelder nyresvikt, er den mest vanlige årsaken til det forresten diabetes type 2, som for en stor del skyldes fedme. Og så lenge høyproteindietter kan hjelpe folk med fedme, ser jeg på gevinsten her som mye større enn den hypotetiske ulempen basert på laboratorieantagelser. Den beste måten å motvirke beinskjørhet, er tung trening med vekter, og da er beinskjørhet svært lite sannsynlig uansett proteininntak. Hos en som følger en høyproteindiett uten å trene med vekter, vil en beinmineralmåling kunne være veiledende. Det er begrenset hvor sterke konklusjoner du kan trekke mtp. risiko for beinskjørhet på bakgrunn av blodprøver (kalsium og fosfor m. m.) alene, det samme gjelder forresten "acidosis", eller mer korrekt metabolsk acidose. Men pH-måling av urin kan uansett utføres på samme strimmel som måling av protein i urin, så det er fort gjort å sjekke det.

While of less concern for those with normal, healthy kidneys, many overweight individuals are already at a higher risk for Type II diabetes and at the same time - or as a result of it - suffer more often from reduced renal (kidney) functions.  So unless monitored by a health professional, who would be able to compensate for nutritional shortcomings, the effects of prolonged do-it-yourself high protein dieting may come back to haunt those who believe that following the advice of a Best-Selling Diet Book is the answer.  Those advocating high fat diets represent a similar mentality with little regard to long-term
health risks, including Type II diabetes or some cancers.

Nok en gang: Det viktigste du kan gjøre for å motvirke diabetes type 2, er nettopp å redusere fedme. Og kan en høyproteindiett bidra til dette, noe studier viser at den i stor grad kan hos svært mange, så er jo en slik diett et svært effektivt våpen mot diabetes! Men er helt enig i at har du diabetes, bør du følges nøye av egen lege.
 
Of the patients who experienced impaired kidney functions after following a prolonged high protein diet, pantothenic acid (Vitamin B5) was deficient in every single case, while the requirements for extra zinc, calcium, magnesium, potassium, or other nutritional support varied considerably from one patient to the next, depending on other health-related factors, age, and any medications taken at the same time.
 
Although a frequent association is made between high protein diets and a greater risk for bone loss (which is usually dismissed by those who advocate such diets), high Carbohydrate Diets can create a similar nutritional environment by generally being higher in phosphates / phytic acid (grains, cereals, bread, pasta...).  The same applies to diets that contain higher amounts of oxalic acid (Swiss chard, cassava, spinach, rhubarb, cocoa, wheat germ...).  So the end result - a higher risk for osteoporosis by inhibiting calcium uptake, or lowering its ratio - is the same.

Det viktigste gjenstår uansett: Å vise at høy-karbo-dietter faktisk er effektive på lang sikt.
 
Because of long-term negative health effects attributed to "Low Carb / High Protein / High Fat" diets (such as Atkins), more recent entries to the diet craze have formulated the high protein success around healthier types of fats and carbs (such as the South Beach diet), which is a step in the right direction and comes closer to replacing temporary weight loss programs with a more permanent, healthy lifestyle

Dette siste her går det jo ikke an å være uenig i da! Den eneste virkelig effektive veien til et langt, sunt, slankt og (forhåpentligvis) sykdomsfattig liv går via gjennomgripende permanente livsstilsendreinger, fornuftig kosthold, et aktivt liv og regelmessig hard trening, kombinert med trivsel og god mental helse. Så får heller folk velge veien til målet selv, uavhengig av statlige direktiver og overdrevne hensyn til jordbrukets og potetens framtid i landet vårt!  ;)

H


Tittel: SV: Nyreskader av proteinpulver
Skrevet av: Deff17. januar 2005, 16:53
Meget bra vitenskapelig artikkel om proteintilskudd og trening,m.m.

Sammendraget begynner på side 140.

http://www.cc.jyu.fi/~jjhulmi/Manninen.pdf


Tittel: SV: Nyreskader av proteinpulver
Skrevet av: HITman18. januar 2005, 09:56
Meget bra vitenskapelig artikkel om proteintilskudd og trening,m.m.

Sammendraget begynner på side 140.

http://www.cc.jyu.fi/~jjhulmi/Manninen.pdf

Takk for at du delte denne artikkelen med oss Definition, den var ryddig og meget bra!

Fint forresten om alle som legger ut artikler, studieabstracts osv. også kan komme med enten en personlig kommentar eller en lettfattelig oppsummering, slik at det blir appellerende for alle å lese innlegget!

Har forresten snakket med en urolog (spesialist på nyrer/urinveier) om høyproteindietter og høyt proteininntak hos nyrefriske. Han ser ingen kliniske betenkeligheter med dette i det hele tatt! Han anser innvendingene som er nevnt tidligere i tråden her for å være laboratoriemessige betenkeligheter som ikke har vist noen klinisk overførbarhet, dvs. at man ikke har lykkes i å påvise økt faktisk forekomst av sykdomstilstander som nyresvikt og beinskjørhet på slike dietter. (Jeg har sagt det før og sier det igjen: Man kan ikke nødvendigvis trekke kliniske konklusjoner på bakgrunn av laboratoriemessige avvik som f. eks. små forskytninger av blodprøveverdier av elektrolytter, sporstoffer osv.! Det er stort sett alltid mange andre faktorer som også spiller inn og ikke gjør bildet så enkelt.) Jeg er langt på vei enig med ham, selv om det uansett er en idé å følge blodprøveverdiene sine hvis man er i tvil/bekymret.

H


Tittel: SV: Nyreskader av proteinpulver
Skrevet av: UpAndComming18. januar 2005, 10:02
Den tråden er så bra og informativ at jeg gjør den til en Sticky. :)


Tittel: SV: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: HITman18. januar 2005, 10:11
Den tråden er så bra og informativ at jeg gjør den til en Sticky. :)

Fint! Jeg føyde et spørsmålstegn til overskriften.  :D

H


Tittel: SV: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: Teknikern18. januar 2005, 13:53
Takk til definition for linken til denne svært interessante avhandlingen.

Fant et interessant kapittel der som basert på gjennomgang av en rekke tidligere forsøk konkluderte med en del anbefalte verdier for daglig proteininntak. Til slutt følger en diskusjon rundt temaet hvorfor så mange kroppsbyggere og styrkeløftere ofte inntar mer protein enn disse anbefalte nivåene.

---
5 Recommended protein intakes for physically active individuals
Taken together the weight of the existing evidence strongly indicates that daily protein needs are increased as a result of either regular strength-speed or endurance training. Table 6 presents a summary of the recommended daily protein intakes for physically active individuals.

Table 6. Recommended Protein Intakes (g  kg body mass-1  day-1) for
Physically Active Individuals

Strength-trained, maintenance 1.2-1.4
Strength-trained, gain muscle mass 1.6-1.8
Endurance-trained 1.2.-1.4
Weight-restricted 1.4-1.8

Data from Williams 1999. The values presented represent a synthesis of those recommended by leading researchers involved in protein metabolism and exercise. Teenagers should add 10% to the calculated values.

However, the testimonials of athletes who believe that their success
depends on consumption of large amounts of protein and energy, and the
examples of Japanese sumo wrestlers and Olympic weight lifters, suggest
that further laboratory investigations are necessary before the question of protein need in those attempting to increase lean mass is settled.
Several possibilities might explain this apparent contradiction. Obviously,
the athletes could be incorrect, i.e., they may have been influenced by a
powerful placebo effect. Alternatively, some other constituent(s) in highprotein foods might, in combination with surplus supply of amino acids, be responsible for a muscle-building effect. Several candidates are possible including creatine, a nitrogen compound found in meat and fish that has been studied recently (see 11.3. Effects of nutritional supplements designed to promote lean tissue accretion).
Finally, although associated with a variety of adverse health effects, some
compounds (i.e. anabolic steroids) are know to be anabolic and it is possible that the high-protein intakes consumed by some strength athletes are only advantageous when combined with these agents (Lemon 2001).


Tittel: SV: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: Deff18. januar 2005, 15:05
Ja, det står også andre steder i avhandlingen at proteininntak opp mot
3-4 gram i en periode kan ha ekstra muskeloppbyggende effekt.
Men det er vanskelig å fastslå om testpersonene har brukt ulovlige midler eller ikke, derfor blir det et åpent spørsmål.
Ellers så er denne avhandlingen helt suveren synes jeg, og man kan ikke annet enn å bli slått av den utrolige komplexiteten som vår kropp har, og dette er jo bare en liten del av det hele....


Tittel: SV: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: LurePer20. januar 2005, 10:30
Har noen vurdert muligheten for at trente faktisk trenger mindre proteiner enn utrente? Mange studier indikerer at trening gjør at proteininnholdet i kosten blir mer effektivt håndtert og tatt til bruk i kroppen.


Tittel: SV: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: HITman22. januar 2005, 21:45
Har noen vurdert muligheten for at trente faktisk trenger mindre proteiner enn utrente? Mange studier indikerer at trening gjør at proteininnholdet i kosten blir mer effektivt håndtert og tatt til bruk i kroppen.

*Ser for meg at LurePer poster dette paa Intensemuscle - The Dogg Pound* *smiler...* *...Dante...* *noen som sa 9,5 paa Richters skala??!?*  ;)


Altsaa, 60-70 gram protein i doegnet eller saa...lukter vell ikke akkurat Mr. Olympia av det!?!? ...


Tittel: SV: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: thebarbarian25. januar 2005, 20:17
Nei, nei nei. Jeg har drukket protein pulver hver dag i over 3 år nå. Jeg er like frisk som en fisk og sterkere enn ARNOLD ;);)


Tittel: SV: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: HOTSHOT25. januar 2005, 20:22
takk for alle svarene


Tittel: SV: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: LurePer30. januar 2005, 18:30


*Ser for meg at LurePer poster dette paa Intensemuscle - The Dogg Pound* *smiler...* *...Dante...* *noen som sa 9,5 paa Richters skala??!?*  ;)


Altsaa, 60-70 gram protein i doegnet eller saa...lukter vell ikke akkurat Mr. Olympia av det!?!? ...


Nå er vel heller ikke proteinanbefalingene fra Doggcrap basert på vitenskap, og legg også merke til at en proteinleverandør er hovedsponsor på forumet hans. Selv har jeg redusert proteininntaket mitt en god del (og kompensert med karbohydrater og fett), og merker ingen forskjell.

Protein requirements and supplementation in strength sports.

Phillips SM.

Exercise Metabolism Research Group, Department of Kinesiology, McMaster University, Hamilton, Ontario, Canada. phillis@mcmaster.ca

Daily requirements for protein are set by the amount of amino acids that is irreversibly lost in a given day. Different agencies have set requirement levels for daily protein intakes for the general population; however, the question of whether strength-trained athletes require more protein than the general population is one that is difficult to answer. At a cellular level, an increased requirement for protein in strength-trained athletes might arise due to the extra protein required to support muscle protein accretion through elevated protein synthesis. Alternatively, an increased requirement for protein may come about in this group of athletes due to increased catabolic loss of amino acids associated with strength-training activities. A review of studies that have examined the protein requirements of strength-trained athletes, using nitrogen balance methodology, has shown a modest increase in requirements in this group. At the same time, several studies have shown that strength training, consistent with the anabolic stimulus for protein synthesis it provides, actually increases the efficiency of use of protein, which reduces dietary protein requirements. Various studies have shown that strength-trained athletes habitually consume protein intakes higher than required. A positive energy balance is required for anabolism, so a requirement for "extra" protein over and above normal values also appears not to be a critical issue for competitive athletes because most would have to be in positive energy balance to compete effectively. At present there is no evidence to suggest that supplements are required for optimal muscle growth or strength gain. Strength-trained athletes should consume protein consistent with general population guidelines, or 12% to 15% of energy from protein.


Tittel: SV: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: UpAndComming30. januar 2005, 18:37


Nå er vel heller ikke proteinanbefalingene fra Doggcrap basert på vitenskap, og legg også merke til at en proteinleverandør er hovedsponsor på forumet hans. Selv har jeg redusert proteininntaket mitt en god del (og kompensert med karbohydrater og fett), og merker ingen forskjell.

For å gjøre det helt klart, er det ikke akkurat "han's" forum. Og for å sette det på spissen så driver DC Trueprotein selv. Slikt sett burde han vært diskvalifisert til å uttale seg. Men når det er sagt, så er alle hans anbefalelser basert på hans egne erfaringer. Han har vel aldri påstått at han har vitenskaplig rett på noen måte, men han vokser best på det.

Det er også viktig å bemerke at veldig mange av de undersøkelser som er gjort på protein og hva man trenger ofte er sponset av firmaer som driver med kosttilskudd - slikt får meg til å bli naturlig veldig skeptisk.

Bare en liten digresjon fra min side.


Tittel: SV: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: LurePer30. januar 2005, 18:39


For å gjøre det helt klart, er det ikke akkurat "han's" forum. Og for å sette det på spissen så driver DC Trueprotein selv. Slikt sett burde han vært diskvalifisert til å uttale seg. Men når det er sagt, så er alle hans anbefalelser basert på hans egne erfaringer. Han har vel aldri påstått at han har vitenskaplig rett på noen måte, men han vokser best på det.

Det er også viktig å bemerke at veldig mange av de undersøkelser som er gjort på protein og hva man trenger ofte er sponset av firmaer som driver med kosttilskudd - slikt får meg til å bli naturlig veldig skeptisk.

Bare en liten digresjon fra min side.

Men til tross for skepsisen din, spiser du et halvt kilo daglig? ;)


Tittel: SV: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: UpAndComming30. januar 2005, 18:40


Men til tross for skepsisen din, spiser du et halvt kilo daglig? ;)

Basert på egen erfaring den siste tiden spiser jeg minst en halv kilo pr. dag, ja. Uten noe bekymringer overhodet. :)


Tittel: SV: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: LurePer30. januar 2005, 18:41
Jaja, each to his own.


Tittel: SV: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: Baahh30. januar 2005, 20:41
Honnør til LurePer for å ta opp akkurat det. Jeg synes det er viktig at vi finner ut hva som kan hjelpe oss, ikke bli manipulert av reklame og andre påvirkningsfaktorer for så å jobbe for å for å fremme det og overse det vi ikke tror på eller det vi ikke er overbevist om. Det samme gjelder andre ting, for eksempel myse kontra kasein, treningsmetoder, etc. Her har nok alle noe å hente.


Tittel: SV: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: 25årstrening16. mars 2005, 19:56
Jeg er selv en tilhenger av et relativt høyt proteininntak ved veldig tung trening og mye trening, og har ennå til gode å se noen forskningsresultat som klart konkluderer med at det å spise 3-4 gram protein per kg kroppsvekt er direkte skadelig for friske mennesker.

På den annen side er effekten av et gitt proteininntak også avhengig av inntak av karbohydrater og andre faktorer, og det er riktig som LurePer påpeker at noe forskning tyder på at trenende individ faktisk "utnytter" proteininntaket bedre. Med dagens fokus på lav-karb dietter og helse generelt; her kommer det sikkert masse ny forskning i årene som kommer.
En spennende debatt!


Tittel: SV: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: Baahh16. mars 2005, 23:32
Her er i hvert fall en studie som viser at 2.8 gram per kilo kroppsvekt :) er helt ufarlig.



Do regular high protein diets have potential health risks on kidney function in athletes?

Poortmans JR, Dellalieux O.

Department of Physiological Chemistry, Institute of Physical Education and Kinesiotherapy, Free University of Brussels, Belgium.

Excess protein and amino acid intake have been recognized as hazardous potential implications for kidney function, leading to progressive impairment of this organ. It has been suggested in the literature, without clear evidence, that high protein intake by athletes has no harmful consequences on renal function. This study investigated body-builders (BB) and other well-trained athletes (OA) with high and medium protein intake, respectively, in order to shed light on this issue. The athletes underwent a 7-day nutrition record analysis as well as blood sample and urine collection to determine the potential renal consequences of a high protein intake. The data revealed that despite higher plasma concentration of uric acid and calcium, Group BB had renal clearances of creatinine, urea, and albumin that were within the normal range. The nitrogen balance for both groups became positive when daily protein intake exceeded 1.26 g.kg but there were no correlations between protein intake and creatinine clearance, albumin excretion rate, and calcium excretion rate. To conclude, it appears that protein intake under 2. 8 g.kg does not impair renal function in well-trained athletes as indicated by the measures of renal function used in this study

PMID: 10722779 [PubMed - indexed for MEDLINE]



Tittel: SV: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: LurePer16. mars 2005, 23:33
Men er 2.8 gram proteiner om dagen nok? Kanskje, kanskje ikke. Billig er det ihvertfall (et par teskjeer pulver).


Tittel: SV: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: Baahh16. mars 2005, 23:36
Men er 2.8 gram proteiner om dagen nok? Kanskje, kanskje ikke. Billig er det ihvertfall (et par teskjeer pulver).

Jeg skrev faktisk bare at den viste at 2.8 gram protein ikke er farlig (så sant man ikke veier under ett kilo, dah). Det er kanskje litt lite, ja ::biggrin:: :-\


Tittel: SV: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: HITman16. mars 2005, 23:38
7 dager var veldig kort tid å uttale seg på da. Kronisk nyresvikt tar mange år å utvikle, og kreatinin stiger ikke nevneverdig før minst 80% av nyrefunksjonen er borte. Mer langvarige studier på dette er veldig velkomne.  :)

H


Tittel: SV: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: 2strong16. mars 2005, 23:40
7 dager var veldig kort tid å uttale seg på da. Kronisk nyresvikt tar mange år å utvikle, og kreatinin stiger ikke nevneverdig før minst 80% av nyrefunksjonen er borte. Mer langvarige studier på dette er veldig velkomne.  :)

H

Det samme tenkte jeg...
Man kan nesten alltid finne en "vitenskapelig" artikkel som sier det man vil høre.  :-\


Tittel: SV: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: ASDFGGHJKLLKJHGFFD24. august 2005, 14:01
http://www.trening.no/svar.php?kat=kosthold&id=614
Her påpeker han at proteinpulver er skadelig, så det er ikke rart at spørsmålet om proteintilskudd var skadelig for nyrene kom opp hele tiden før vi fikk stickyen her... Det er ihvertfall sikkert at det er mye vranglære...
Ikke at jeg videre vet hva som er riktig og galt, men det der er det eneste jeg har lest som påpeker at proteintilskudd er farlig...


Tittel: SV: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: HITman17. oktober 2005, 23:56
http://www.trening.no/svar.php?kat=kosthold&id=614
Her påpeker han at proteinpulver er skadelig, så det er ikke rart at spørsmålet om proteintilskudd var skadelig for nyrene kom opp hele tiden før vi fikk stickyen her... Det er ihvertfall sikkert at det er mye vranglære...
Ikke at jeg videre vet hva som er riktig og galt, men det der er det eneste jeg har lest som påpeker at proteintilskudd er farlig...

Dårlig svar av Even Rotevatn.

H


Tittel: SV: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: Dan_zeh_mon03. november 2005, 21:30
Proteinpulver er bare kos!


Tittel: SV: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: Proudness of Nor16. november 2005, 22:41
Alt er farlig i for store mengder. Jeg mener nok at proteiner gjennom kosten er bedre enn å få det i seg kunstig!


Tittel: SV: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: Proudness of Nor16. november 2005, 22:43
200g med gammalost hver dag er 100gram med proteiner!


Tittel: SV: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: Meccano29. november 2005, 23:36
Dette spørsmålet kommer vel opp cirka en gang i måneden. ::smile::

 hjelp om trening:S
« Svar #3 : Idag kl. 23:33:49 »   

--------------------------------------------------------------------------------
heisann, er en gutt ca 14 år.. har trænt i 1 år og 5 mnd nu.. første året trente jeg grunnlaget for kroppen min.. jeg vet att jeg er veldig ung til og begynne og pompe og få store muskler.. trenger hjelp med ett fast mat program som er seriøst. drikker v12 turbo, og 100 % whey protein( tillegg tar jeg d-ribose) hvis det funker attme kreatin? jeg veier rundt 62 kg. skal opp til 80 har jeg lyst til, tar 60 i benken. men det har ingenting og si er bare litt stolt .. hvis noen gidder og hjelpe meg med ett matprog( så blir jeg veldig fornøyd) er allergisk mot alt som heter nøtter,epler,bananer,appelsin:( og frukt:(... sjå på saken de som gidder 


Tittel: SV: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: Ole Ø.29. november 2005, 23:38
200g med gammalost hver dag er 100gram med proteiner!
Fyr det ned i shaken! ;D rockon!1


Tittel: SV: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: HITman30. november 2005, 09:30
Alt er farlig i for store mengder. Jeg mener nok at proteiner gjennom kosten er bedre enn å få det i seg kunstig!

Det har du rett i.  :) Proteinpulver er ment som tilskudd for å dekke opp proteinbehovet hvis du ikke får i deg nok gjennom vanlig mat, samt at det uansett kan være lurt med en shake rett før og rett etter trening sammen med raske karbs.

H


Tittel: SV: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: Proudness of Nor30. november 2005, 23:35
Det har du rett i. :) Proteinpulver er ment som tilskudd for å dekke opp proteinbehovet hvis du ikke får i deg nok gjennom vanlig mat, samt at det uansett kan være lurt med en shake rett før og rett etter trening sammen med raske karbs.

H

Jeg får de raske karbs. gjennom et par bananer og det tvinger nesten treneren vår i oss etter treningen.


Tittel: SV: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: proteingutn05. desember 2005, 04:00
http://www.trening.no/svar.php?kat=kosthold&id=614
Her påpeker han at proteinpulver er skadelig, så det er ikke rart at spørsmålet om proteintilskudd var skadelig for nyrene kom opp hele tiden før vi fikk stickyen her... Det er ihvertfall sikkert at det er mye vranglære...
Ikke at jeg videre vet hva som er riktig og galt, men det der er det eneste jeg har lest som påpeker at proteintilskudd er farlig...

Skjønner i det heletatt ikke hvordan han kan skrive det han skriver. Dette må jo være det han "tror" og har hørt et sted av en kar som hadde en kammerat som kjente en fyr som fortalte at det var skadelig med for mye proteinpulver for det hadde han hørt et sted..


Tittel: SV: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: vanisher19. februar 2006, 12:51
er ikke pulver syrevasket?


Tittel: SV: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: AW23108009. mars 2006, 15:37
Nei, jeg har ikke hørt at man får nyreskader av protenpulver... Dama er sykepleier, og hun sier at jeg heller burde være mer forsiktig med doseringen av kreatin, og at jeg drikker mye vann når jeg tar dette. Det er nok heller her risikoen for nyreskader ligger ;)


Tittel: SV: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: wanna-b11. mars 2006, 12:31
tenkte bare jeg skulle legge til den linken her fra lommelegen, som jeg kom over.
les 5. avsnitt i lommelegens svar

http://www.lommelegen.no/svar/svar5357.asp


Tittel: SV: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: Krollo12. april 2006, 23:30
tenkte bare jeg skulle legge til den linken her fra lommelegen, som jeg kom over.
les 5. avsnitt i lommelegens svar

http://www.lommelegen.no/svar/svar5357.asp

Flott link, gode svar fra lommelegen ja.
Skulle gitt deg honør der, men må vist vente 12timer....


Tittel: SV: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: HITman12. april 2006, 23:58
Nei, jeg har ikke hørt at man får nyreskader av protenpulver... Dama er sykepleier, og hun sier at jeg heller burde være mer forsiktig med doseringen av kreatin, og at jeg drikker mye vann når jeg tar dette. Det er nok heller her risikoen for nyreskader ligger ;)

Det er heller ikke påvist noen økt risiko for nyreskader ved kreatinbruk. Men å supplere med mye vann er uansett en god idé.

Den lommelegen der virket forbløffende opdatert, i motsetning til Drevon & co.  :)

H


Tittel: SV: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: Deff29. april 2006, 12:33
Kaster inn en liten brannfakkel i diskusjonen om protein og nyrer.


Protein Overload
Muscle, vitality, strength, power, energy, vigor, aggressiveness, and liveliness are words that come to mind when people think of the benefits of protein in their diet.  The truth is quite the opposite.  Bone loss, osteoporisis, kidney damage, kidney stones, immune dysfunction, arthritis, cancer promotion, low-energy, and overall poor health are the real consequences from overemphasizing protein.  Protein serves as raw material to build tissues.  Without sufficient protein from your diet, your body would be in trouble – but, aside from starvation, this never happens.   Yes, a little protein is good, but more is not better. Protein consumed beyond our needs is a health hazard as devastating as excess dietary fat and cholesterol.  Unfortunately, almost everyone on the typical Western diet is overburdened with protein to the point of physical collapse.  The public has almost no awareness of problems of protein overload, but scientists have known about the damaging effects of excess protein for more than a century.

In his book, Physiology Economy in Nutrition, Russell Henry Chittenden, former President of the American Physiological Society (APS) and Professor of Physiological Chemistry at Yale, wrote in 1905, “Proteid (protein) decomposition products are a constant menace to the well-being of the body; any quantity of proteid or albuminous food beyond the real requirements of the body may prove distinctly injurious…Further, it requires no imagination to understand the constant strain upon the liver and kidneys, to say nothing of the possible influence upon the central and peripheral parts of the nervous system, by these nitrogenous waste products which the body ordinarily gets rid of as speedily as possible.”1

 

What are Your Construction (Protein) Needs?

Protein from your diet is required to build new cells, synthesize hormones, and repair damaged and worn out tissues.  So how much do you need? 

The protein lost from the body each day from shedding skin, sloughing intestine, and other miscellaneous losses is about 3 grams per day (0.05 grams/Kg).3  Add to this loss other physiological requirements, such as growth and repairs.  The final tally, based on solid scientific research, is: your total daily need for protein is about 20 to 30 grams.4,5  Plant proteins easily meet these needs.6

So what are people consuming?  Those living in many rural Asian societies consume about 40 to 60 grams from their diet of starch (mostly rice) with vegetables.6  On the Western diet, typical food choices centered around meat and dairy products, “a well-balanced diet,” provides about 100 to 160 grams of protein a day.  A traditional Eskimo, eating marine animals, or someone on the Atkins diet, from various kinds of meat and dairy, might be consuming 200 to 400 grams a day.7  Notice that there can be a 10-fold (1000%) difference from our basic requirements and the amount some people consume.  The resilience of the human body allows for survival under conditions of incredible over-consumption.

 

Once the body’s needs are met, then the excess must be removed.  The liver converts the excess protein into urea and other nitrogen-containing breakdown products, which are finally eliminated through the kidneys as part of the urine. 

 

Excess Protein Burdens the Kidneys and Liver

Processing all that excess dietary protein – as much as 300 grams (10 ounces) a day –causes wear and tear on the kidneys; and as a result, on average, 25% of kidney function is lost over a lifetime (70 years) from consuming the Western diet.8,9   Fortunately, the kidneys are built with large reserve capacity and the effects of losing one-quarter of kidney function are of no consequence for otherwise healthy people.  However, people who have already lost kidney function for other reasons – from an accident, donation of a kidney, infection, diabetes, and hypertension – may suffer life-threatening consequences from a diet no higher in protein than the average American consumes.10,11

The time-honored fundamental treatment for people with failing kidneys is a low-protein diet.  End-stage kidney failure, requiring dialysis, can usually be postponed or avoided by patients fortunate enough to learn about the benefits of a low-protein diet.10-13 

People suffering with liver failure are also placed on diets low in protein as fundamental therapy – short of a liver transplant, this is the most important therapy they will receive.  During the end stages of liver failure, patients will often fall into a coma from the build-up of protein breakdown products (hepatic coma).  A change to a cost-free, very low-protein diet can cause these dying people to awaken.  Well planned, plant-food based diets are particularly effective with both kidney and liver disease.14,15

Excess Protein Damages the Bones = Osteoporosis

Worldwide, rates of hip fractures (and kidney stones) increase with increasing animal protein consumption (including dairy products).  For example, people from the USA, Canada, Norway, Sweden, Australia, and New Zealand have the highest rates of osteoporosis. 15,16  The lowest rates are among people who eat the fewest animal-derived foods (these people are also on lower calcium diets) – like the people from rural Asia and rural Africa.15,16 

Osteoporosis is caused by several controllable factors; however, the most important one is the foods we choose – especially the amount of animal protein and the foods high in acid.17-19  The high acid foods are meat, poultry, fish, seafood, and hard cheeses – parmesan cheese is the most acidic of all foods commonly consumed.20 This acid must be neutralized by the body.21  Carbonate, citrate and sodium are alkaline materials released from the bones to neutralize the acids.  Fruits and vegetables are alkaline and as a result a diet high in these plant foods will neutralize acid and preserve bones.  The acidic condition of the body caused by the Western diet also raises cortisol (steroid) levels. 22 Elevated cortisol causes severe chronic bone loss – just like giving steroid medication for arthritis causes severe osteoporosis.

 

Consequence Two: Kidney Stones

Once materials are released from the solid bone, the calcium and other bone substances move through the blood stream to the kidneys where they are eliminated in the urine. In an effort to remove the overabundance of waste protein, the flow of blood through the kidneys (glomerular filtration rate) increases – the result: calcium is filtered out of the body.  Naturally, the kidneys attempt to return much of this filtered calcium back to the body; unfortunately, the acid and sulfur-containing amino acids from the animal foods thwart the body’s attempts to conserve calcium.  The final result is each 10 grams of dietary protein in excess of our needs (30 grams daily) increases daily urinary calcium loss by 16 mg.  Another way of looking at the effects is: doubling protein intake from our diet increases the loss of calcium in our urine by 50%.25  Plant proteins (plant food-bases) do not have these calcium and bone losing effects under normal living conditions.

Once this bone material arrives in the collecting systems of the kidney it easily precipitates into sold formations known as kidney stones.27   Over 90% of kidney stones found in people following a high-protein, Western diet are formed primarily of bone-derived calcium.  Following a healthy diet is the best way to prevent kidney stones.28

Toxic Sulfur Distinguishes Animal Foods

The qualities of the proteins we consume are as important as the quantities.  One very important distinction between animal and plant-derived protein is that animal proteins contain very large amounts of the basic element sulfur.  This sulfur is found as two of the twenty primary amino acids, methionine and cysteine.  Derived from these two primary sulfur-containing amino acids are several other sulfur-containing amino acids – these are keto-methionine, cystine, homocysteine, cystathionine, taurine, cysteic acid.


 
 
Methionine
 Valine
 

The yellow sphere represents the element sulfur.



Even though sulfur-containing amino acids are essential for our survival, an excess of these amino acids beyond our needs places a critical burden upon our body and detracts from our health in six important ways:

1)   Amino acids, as the name implies are acids; the sulfur-containing amino acids are the strongest acids of all, they breakdown into powerful sulfuric acid.  Excess acid, as discussed above, is a primary cause of bone loss leading to osteoporosis and kidney stone formation.29

2)  Methionine is metabolized into homocysteine – animal foods are the major source of the amino acid, homocysteine, in people – the more meat in the diet, the higher a person’s blood level of homocysteine.  A diet high in fruits and vegetables lowers the levels of this amino acid.  Epidemiological and clinical studies have proven homocysteine to be an independent risk factor for heart attacks, strokes, closure of the arteries to the legs (peripheral vascular disease), blood clots in the legs (venous thrombosis), thinking problems (cognitive impairment), and even worse mental troubles, like dementia, Alzheimer's disease, and depression.30

3) Sulfur feeds cancerous tumors.  Cancer cell metabolism is dependent upon methionine being in the diet; whereas, normal cells can grow on a methionine-free diet (feeding off of other sulfur-containing amino acids).  This methionine-dependency has been demonstrated for breast, lung, colon, kidney, melanoma, and brain cancers.31,32  Increasing methionine in the diet of animals promotes the growth of cancer.33

There is also evidence of cancer promoting effects of methionine mediated through a powerful growth stimulating hormone, called insulin-like growth factor - 1 (IGF-1).34  Meat and dairy products raise IGF-1 levels and promote the growth of cancers of the breast, colon, prostate, and lung.35 

4)  Sulfur from sulfur-containing amino acids is known to be toxic to the tissues of the intestine, and to have deleterious effects on the human colon, even at low levels.36    The consequence of a diet of high-methionine (animal) foods may be a life-threatening inflammatory bowel disease, called ulcerative colitis.37-38

5)  Sulfur restriction prolongs life.39  Almost seventy years ago, restricting food consumption was found to prolong the life of animals by changing the fundamental rate at which aging occurs.40  Restriction of methionine in the diet has also been shown to prolong the life of experimental animals.  By no coincidence, a diet based on plant foods is inherently low in both calories and methionine – thus the easiest and most effective means to a long and healthy life.

6)  Possibly a stronger motivation to keep protein, and especially methionine-rich animal protein, out of your diet is foul smelling odors – halitosis, body odor, and noxious flatus – akin to the smell of rotten eggs – are direct results of the sulfur (animal protein) you eat.41,42

Do Not Waste Your Health Away

Animal foods, full of protein waste, promote poor health and early death by accelerating the aging process and increasing the risk of diseases, like heart disease, diabetes, and cancer, that in their own right, cause premature death.  From now on, think of the excess protein you consume as garbage that must be disposed of in order to avoid toxic waste accumulation.  Obviously, the best action is to avoid the excess in the first place and this is most easily accomplished by choosing a diet based on starches, vegetables, and fruits.  Within a few days of changing to a healthy diet, most of the waste will be gone and the damaged tissues will begin healing. 

Unfortunately, you will find little support for such an obvious, inexpensive, and scientifically-supported approach – especially when the common masses of people worldwide are ignorant of the truth – most are gobbling down as much protein as they can stuff in their mouths – and the food industry is supporting this behavior by advertising their products as “high-protein” and "Atkins-approved" – as if this was somehow good for the body.  This paradox is age-old, and because it is ruled by emotions, rather than clear thinking, a change in mind-set in your lifetime, should not be expected.

Two thousand years ago, in this Bible passage, Paul asked for tolerance between meat eaters and vegetarians (Romans 14:1-2). “One man’s faith allows him to eat everything, but another man whose faith is weak, eats only vegetables.  The man who eats everything must not look down on him who does not, and the man who does not eat everything must not condemn the man who does...”  Do not wait for a consensus before you take action.

References:

1) Chittenden, R. H. (1905). Physiological economy in nutrition, with special reference to the minimal protein requirement of the healthy man. An experimental study. New York: Frederick A. Stokes Company.

2)  Fire Retardant Treated Plywood:  http://www.nexsenpruet.com/library/docs/NPCOL1_624753_1.pdf

3) Calloway DH.  Sweat and miscellaneous nitrogen losses in human balance studies.
J Nutr. 1971 Jun;101(6):775-86. 

4)  Hegsted DM..  Minimum protein requirements of adults.  Am J Clin Nutr. 1968 May; 21(5): 352-7. 

5) Dole V.  Dietary treatment of hypertension: clinical and metabolic studies of patients on the rice-fruit diet,  J Clin Invest, 1950; 29: 1189-1206.

6)  Millward DJ.  The nutritional value of plant-based diets in relation to human amino acid and protein requirements.  Proc Nutr Soc. 1999 May;58(2):249-60.

7)  Mazess RB.  Bone mineral content of North Alaskan Eskimos. Am J Clin Nutr. 1974 Sep; 27(9): 916-25.

8)  Brenner BM.  Dietary protein intake and the progressive nature of kidney disease: the role of hemodynamically mediated glomerular injury in the pathogenesis of progressive glomerular sclerosis in aging, renal ablation, and intrinsic renal disease. N Engl J Med. 1982 Sep 9; 307(11): 652-9.

9)  Meyer TW.  Dietary protein intake and progressive glomerular sclerosis: the role of capillary hypertension and hyperperfusion in the progression of renal disease.  Ann Intern Med. 1983 May; 98(5 Pt 2): 832-8.

10)  Hansen HP.  Effect of dietary protein restriction on prognosis in patients with diabetic nephropathy. Kidney Int. 2002 Jul; 62(1): 220-8.

11)  Biesenbach G.  Effect of mild dietary protein restriction on urinary protein excretion in patients with renal transplant fibrosis.  Wien Med Wochenschr. 1996; 146(4): 75-8.

12)  Pedrini MT.  The effect of dietary protein restriction on the progression of diabetic and nondiabetic renal diseases: a meta-analysis.  Ann Intern Med. 1996 Apr 1;124(7):627-32.

13)  Cupisti A. Vegetarian diet alternated with conventional low-protein diet for patients with chronic renal failure.  J Ren Nutr. 2002 Jan;12(1):32-7.

14)  Bianchi GP.  Vegetable versus animal protein diet in cirrhotic patients with chronic encephalopathy. A randomized cross-over comparison.  J Intern Med. 1993 May; 233(5): 385-92.

15) Abelow B.  Cross-cultural association between dietary animal protein and hip fracture: a hypothesis.  Calcific Tissue Int 50:14-8, 1992.

16) Frassetto LA .  Worldwide incidence of hip fracture in elderly women: relation to consumption of animal and vegetable foods. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2000 Oct;55(10):M585-92.

17) Maurer M.  Neutralization of Western diet inhibits bone resorption independently of K intake and reduces cortisol secretion in humans. Am J Physiol Renal Physiol. 2003 Jan;284(1):F32-40.

18)  Remer T.  Influence of diet on acid-base balance.  Semin Dial. 2000 Jul-Aug;13(4):221-6.

19)  Frassetto L.   Diet, evolution and aging--the pathophysiologic effects of the post-agricultural inversion of the potassium-to-sodium and base-to-chloride ratios in the human diet.  Eur J Nutr. 2001 Oct;40(5):200-13.

20)  Remer T. Potential renal acid load of foods and its influence on urine pH.  J Am Diet Assoc. 1995 Jul;95(7):791-7.

21)  Barzel US.  Excess dietary protein can adversely affect bone.  J Nutr. 1998 Jun;128(6):1051-3.

22)  Maurer M.  Neutralization of Western diet inhibits bone resorption independently of K intake and reduces cortisol secretion in humans. Am J Physiol Renal Physiol. 2003 Jan; 284(1): F32-40. Epub 2002 Sep 24.

23)  Remer T. Potential renal acid load of foods and its influence on urine pH.  J Am Diet Assoc. 1995 Jul;95(7):791-7.

24)  J Pennington.  Bowes & Church’s Food Values of Portions Commonly Used.  17th Ed. Lippincott. Philadelphia- New York. 1998.

25)  Massey LK .  Dietary animal and plant protein and human bone health: a whole foods approach.  J Nutr. 2003 Mar; 133(3): 862S-865S.

26) Jenkins DJ.  Effect of high vegetable protein diets on urinary calcium loss in middle-aged men and women.  Eur J Clin Nutr. 2003 Feb;57(2):376-82.

27)  Lemann J Jr.  Relationship between urinary calcium and net acid excretion as determined by dietary protein and potassium: a review. Nephron. 1999; 81 Suppl 1: 18-25.

28)  Delvecchio FC.  Medical management of stone disease. Curr Opin Urol. 2003 May; 13(3): 229-33.

29)  Remer T.  Influence of diet on acid-base balance.  Semin Dial. 2000 Jul-Aug; 13(4): 221-6.

30)  Troen AM.  The atherogenic effect of excess methionine intake. Proc Natl Acad Sci U S A. 2003 Dec 9; 100(25): 15089-94.

31)  Cellarier E.  Methionine dependency and cancer treatment.  Cancer Treat Rev. 2003 Dec; 29(6): 489-99.

32)  Epner DE.  Nutrient intake and nutritional indexes in adults with metastatic cancer on a phase I clinical trial of dietary methionine restriction.  Nutr Cancer. 2002; 42(2): 158-66.

33)  Paulsen JE.  Growth stimulation of intestinal tumours in Apc(Min/+) mice by dietary L-methionine supplementation.  Anticancer Res. 2001 Sep-Oct; 21(5): 3281-4.

34)  Stubbs AK.  Nutrient-hormone interaction in the ovine liver: methionine supply selectively modulates growth hormone-induced IGF-I gene expression. J Endocrinol. 2002 Aug; 174(2): 335-41.

35)  Yu H. Role of the insulin-like growth factor family in cancer development and progression.  J Natl Cancer Inst. 2000 Sep 20;92(18):1472-89.

36)  Levine J.  Fecal hydrogen sulfide production in ulcerative colitis. Am J Gastroenterol. 1998 Jan;93(1):83-7.

37)  Roediger W.  Sulphide impairment of substrate oxidation in rat colonocytes: a biochemical basis for ulcerative colitis? Clin Sci (Lond). 1993 Nov;85(5):623-7.

38)  Christl S.  Effect of sodium sulfide on cell proliferation of colonic mucosa.  Gastroenterology 1994; 106:A664 (abstr).

39)  Zimmerman JA.  Nutritional control of aging.  Exp Gerontol. 2003 Jan-Feb; 38(1-2): 47-52.

40)  McCay C.  The effect of retarded growth upon length of lifespan and upon ultimate body size.  J Nutr. 1935; 10: 63-79.

41)  McDougall J.  Halitosis Is More than Bad Breath .  McDougall Newsletter. January 2002 at www.drmcdougall.com.

42)  McDougall J.  Bad Farts? Meat Stinks!  McDougall Newsletter. August 2002 at www.drmcdougall.com.


 
   
 
 


Tittel: SV: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: Deff29. april 2006, 20:41
Og videre..

Ser ut som det kan være smart å være litt forsiktig med tilskuddene likevel, selv om det ikke er konsensus på dette feltet.
Det er ihvertfall viktig synes jeg å få vite om potensielle farer med høyt protein inntak.

How Much Protein Do You Need?

Robert M. Russell, M.D., and Carmen Castanada Sceppa, M.D., Ph.D.

Carmen Castanada Sceppa, M.D, Ph.D., is a scientist working at the Jean Mayer USDA/Human Nutrition Research Center on Aging at Tufts University School of Medicine. Carmen's research emphasizes protein nutrition and physiological function of healthy older individuals and those with chronic illnesses.

RMR
How does the average intake in the United States measure up against the Recommended Dietary Allowance (RDA) for protein?

CCS
The typical American diet provides plenty of protein -- more than the RDA in most instances. The RDA represents the minimum amount of protein needed to fulfill protein needs in 97.5% of the population. This value is equal to 0.8 g of protein per kg body weight per day. The average mixed American diet provides from one to two times the RDA for protein. You might think, then, based on this that protein deficiency is unlikely in the U.S. . However, the RDA for protein has been derived from research studies performed on healthy individuals. Growing children, pregnant and lactating women, the elderly, and anyone undergoing severe stress (trauma, hospitalization, surgery), disease or disability need more protein.

RMR
What if you exercise?

CCS
We have seen in our lab that individuals undergoing endurance training increase their protein needs to about 1 to 1.2 g per kg per day, well above the RDA. In contrast, for subjects performing resistance exercises or weight lifting, the RDA for protein seems to be adequate. In resistance training, you are building up muscle and protein is used more efficiently.

Muscles are built from protein. Unlike fat cells for fat and muscle or liver for glucose, there is no place in the body to store protein. We need to consume enough protein to allow our muscles to be healthy and perform work.

RMR
Carmen, we hear a lot in the media about balancing different types of proteins. What are the best sources of protein and what exactly is meant by complementary proteins?

CCS
Animal and plant or vegetable foods are the two major protein sources. Animal protein foods include meat, poultry, fish, dairy products and eggs and are said to be of high biological value. That is, they contain all nine essential amino acids that can not be synthesized in the body (histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, phenylalanine, threonine, tryptophan and valine).

Plant protein sources, although good for certain essential amino acids, do not always offer all nine essential amino acids in a single given food. For example, legumes lack methionine, while grains lack lysine. What is needed are complementary proteins, various protein food sources that, eaten together, enable a person to meet the standards of a high biologic protein diet.

RMR
Do vegetarians and people on macrobiotic diets get into problems with protein malnutrition?

CCS
There are two types of vegetarians. Lacto-ovo vegetarians and strict vegetarians or "vegans". Lacto vegetarians eat animal protein of high biological value, eggs and dairy products. Vegans, however, eat a more limited diet and often must take amino acids supplements to make up for their not-so-high biological protein diet. If vegans eat a variety of plant foods -- cereals, nuts, seeds, grains and legumes -- they'll be fine. They don't have to eat all these food items at a given meal. However, they should consume most or all of them during the course of the day to insure a well balanced protein diet of high biological value.

RMR
Can one take in too much protein?

CCS
The typical American diet, as we said earlier, is already providing plenty of protein. There is no value in adding even more protein to that amount, since protein cannot be stored in the body and the excess is eliminated in urine and feces.

When people start consuming too much protein (over 2.0 g/kg/d), the extra protein can become a stressful stimulus for the kidney. This is even more of a concern as we get older and our organs are less efficient and effective.

Very high levels of dietary protein have also been correlated with increased urinary calcium excretion. The loss of calcium through urine could potentially be harmful for bone turnover, with the added risk of osteoporosis. Finally, protein requires vitamin B6 in order to be metabolized and ultimately utilized in the body. Very high levels of dietary protein increase the requirement for this B vitamin.

RMR
Do you recommend that an athlete consuming a high amount of protein should take in additional calcium and vitamin B6?

CCS
As we said before, athletes performing weight bearing type of exercises don't need extra protein and, therefore, won't need to take calcium or B vitamin supplements, provided that they eat a well balanced diet. Indeed, weight-bearing exercise, in itself, helps prevent bone loss.

Endurance training, on the other hand, demands extra dietary protein but, fortunately, vitamin B6 is also present in protein-rich foods. If an athlete is trying to lose weight or to maintain very light weights, and, thus, is already consuming lower amounts of these nutrients, then I'd recommend additional calcium and vitamin B6.

RMR
We often put patients with severe liver disease and brain disease on protein-restricted diets. For these individuals, are there any types of protein that are better tolerated?

CCS
Liver disease certainly poses a problem as far as how protein and amino acids are handled in the body. The liver is the main organ for breaking down amino acids, so when it is impaired, amino acids levels can build up and become toxic. This is particularly worrisome in the case of the so-called aromatic amino acids, such as tryptophan and phenylalanine, which are processed by the liver.

But there are other amino acids, the so-called branched chain amino acids (leucine, isoleucine and valine), which are not metabolized in the liver and go directly into the tissues (brain, skeletal muscle and kidney). Another amino acid, glutamine, is broken down in the gut and the kidneys and, therefore, for a patient with liver disease, does not tend to become toxic. Foods (e.g., legumes) rich in these amino acids help these patients maintain their protein nutrition.

RMR
In health food stores and drug stores, there are many protein supplements. Should people take them?

CCS
Amino acid supplements are widely used by athletes who believe that having more of these basic building blocks available enables skeletal muscle to get stronger and have better endurance without the added calories. Amino acid supplements are not digested and absorbed in the body as readily as amino acids coming from food sources. Moreover, amino acid supplements tend to cause an imbalance of the amino acids already present in the body. Most of these supplements contain aromatic-type amino acids, such as tryptophan, which are constituents of the brain's neurotransmitters. Neurotransmitters will not act properly if the fine balance among all of the various types of amino acids is disturbed by too much supplementation. There are other conditions, one characterized by fever, skin rash, muscle and joint pains and edema of the legs, known as eosinophilia-myalgia, that may result from excess amino acid supplements. People taking amino acid products, who frequently go to health food stores and self-prescribe them, should be aware of these potential problems.

October, 1999  Email this article to a friend

References
1. Proteins and Amino Acids, 1989, In: Recommended Dietary Allowances. National Research Council, 10th. ed., National Academy Press, Washington 52-77.

2. WHO/FAO/UNU. Energy and Protein Metabolism. Geneva: World Health Organization, 1985.

3. Munro, H., 1989, Protein Nutriture and Requirements of the Elderly. In: Human Nutrition a Comprehensive Treatise. Nutrition, Aging, and the Elderly, H. Munro and D. Danford, eds., Volume 6, Plenum Press, New York, 153-181.

4. Crim MC, Munro H. Proteins and amino acids. In: Shils, Olson, and Shike, eds., Modern Nutrition in Health and Disease. Lea and Febiger, 1994:1-30.

 
   

 
 


Tittel: SV: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: Haymaker16. mai 2006, 11:10
Her har vi enda en av de "vet bedre enn deg" doktor: 
http://www.all-creatures.org/mfz/health-proteinoverload.html

Har en følelse at de gjør det for pengene  :nono:

 :wheightlifter2:


Tittel: Sv: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: Blackbird14. april 2007, 12:00

http://www.forskning.no/Artikler/2006/oktober/1162298767.71

Pass på proteinene

10.nov 2006 05:00
Av: Lars Holger Ursin, Journalist, UiB

 
 – Før var vi opptatt av mengden fett vi fikk i oss, siden ble det klart at forskjellige typer fett hadde ulik betydning for helsen. Nå skjer det samme med proteinene, forklarer Oddrun Anita Gudbrandsen.
- Mange dietter har anbefalt en viss mengde proteiner i kosten, men det ser ut til å være minst like viktig hvilken type proteiner du spiser, sier Gudbrandsen.

Denne uken avla hun doktorgraden ved Universitetet i Bergen, etter å ha forsket på fett og proteiner i kostholdet under veiledning av professor Rolf Berge.

– Etter hvert har flere og flere sett på betydningen av proteiner i kosten, sier hun.

Populære diettprogrammer som Dr. Fedon Lindbergs, Atkins eller South Beach-dietten legger alle vekt på at man skal spise en bestemt mengde proteiner for å bli slank, sunn og frisk.

– Men nøyaktig hvilke proteiner, sier de ikke alltid så mye om, sier Gudbrandsen.

Hun mener nettopp hvilke proteiner du spiser kan være helt avgjørende.

I begynnelsen var det fett

– Opprinnelig begynte jeg å se på effektene av TTA, sier Gudbrandsen.

Den modifiserte fettsyren TTA har tidligere vist seg å ha god effekt på triglyseridnivået i blodet, insulinresistens og hyperglykemi. Alt dette er symptomer på metabolsk syndrom, en tilstand som rammer stadig flere i Norge.

 
Oddrun Anita Gudbransen har vist at det ikke bare er forskjeller mellom typer av fett, men at også forskjellige typer proteiner kan ha helt ulike effekter på helsen. – Vi visste imidlertid ikke om TTA også hadde effekt på hypertensjon, altså høyt blodtrykk, forteller Gudbrandsen.

Det var det første hun gjorde til sin doktorgrad.

Gjennom å stanse deler av blodtilførselen til nyrene hos forsøksdyr, fremkalte hun i samarbeid med professor Bjarne Iversen en tilstand som kalles renal hypertensjon. For å øke blodtilførselen til nyrene, produserer de et stoff som øker blodtrykket systemisk.

Da rottene fikk TTA i kosten, sank blodtrykket nesten umiddelbart. Selv da TTA ble tilført etter flere uker med høyt blodtrykk, sank blodtrykket etter hvert til det samme nivået.

Medikament

Gudbrandsen ga også medikamentet Tamoxifen til en gruppe forsøksdyr. Tamoxifen brukes til å behandle brystkreft, men har fettlever som relativt vanlig bivirkning.

Fettlever er en unormal opphopning av fett i levercellene , som sees vanligvis hos tunge alkoholmisbrukere eller hos overvektige.

Dyrene som fikk Tamoxifen fikk en over 50 prosent økning av triglyserider i leveren. Men da dyrene fikk TTA i tillegg til tamoxifen, ble triglyseridnivået normalt igjen.

Ligger nøkkelen i proteinet?

Så langt var alt vel, men Gudbrandsen og enkelte av kollegene hennes har hatt mistanke til at det ikke bare er enkelte typer av fett som kan gi en gunstig helseeffekt.

 
Foto: Frank Gregersen, Fiskeriforskning En av grunnene til dette stammer fra forskning på fiskefett. Dersom en person spiser en bestemt mengde fiskefett gjennom å spise ren fisk, og en annen inntar den samme mengden fiskefett i for eksempel kapsler, ser det ut til at de som spiser fisk får den beste effekten.

Kunne det hende at det var noe med proteinet i fisken som forsterket effekten av det gode fettet?

Oppsiktsvekkende

Etter å ha variert typen proteiner i kosten tillegg, skjedde det noe oppsiktsvekkende. Hos dyrene som fikk det modifiserte isoflavon-rike soyaproteinet HDI, ble det langt lavere fettopphopning i leveren.

Hos dem som hadde spist melkeproteinet kasein, var situasjonen helt omvendt: Der var det nesten ikke levervev å se for bare fett.

Kasein kan altså være en medvirkende årsak til fettlever. Det finnes naturlig i meieriprodukter, er ofte en komponent i proteintilskudd som er populære blant kroppsbyggere, og tilsettes av og til kunstige osteerstatninger, for å bedre konsistensen.

I tillegg fremheves det i Atkins-dietten som et av de gunstigste proteinene.

Fisk og soya fungerer også

Litt ekstra spesielt var det at det viste seg at dyrene som hadde spist HDI faktisk produserte mer fett enn kontrollgruppen – selv om leveren deres altså inneholdt mindre fett.

– Dette tror vi henger sammen med at HDI i maten fører til at leveren tar opp igjen mindre fett fra blodet, i tillegg til at fettforbrenningen øker – og at det skjer i så stor grad at den må kompensere ved å syntetisere mer, forklarer Gudbrandsen.

En annen effekt av det sunne proteinet, er at det senker blodverdiene av kolesterol. Det «farlige» LDL-kolesterolet var knapt å finne i blodprøver fra dyrene som hadde spist HDI – men HDI ser også ut til å senke total-kolesterolet i blodet.

De beste nyhetene i Gudbrandsens doktoravhandling, er imidlertid kanskje at de som lider av metabolsk syndrom ikke trenger å lete etter mat som inneholder HDI for å få tak i de sunne proteinene.

– Vanlig soyaprotein og fiskeprotein fungerer også, forsikrer Gudbrandsen.


Er Kasein protein ugunstig å bruke over tid ??? Bruker selv Prozyme, kanskje man bør variere med soyaprotein, 2-3 mnd intervaller?
 

 
 
   
 


Tittel: Sv: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: Haymaker29. september 2007, 18:28


"O holy thread, I summon you!"


Tittel: Sv: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: Beefcake20. desember 2007, 16:41
Registrerte i vg på søndag, at det ble konkludert med at proteintilskudd ikke var nødvendig for de aller fleste folk, og at det også kunne være skadelig osv.. fremdeles bare tull?

Jepp, det er fremdeles bare tull. Et høyt proteininntak er ikke påvist skadelig for friske mennesker.


Tittel: Sv: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: bjarnebanan02. februar 2008, 18:01
Kjenner jeg misliker at spørsmål som dette ikke har ja\nei svar.


Tittel: Sv: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: zenurai02. februar 2008, 18:21
Personlig erfaring: Dårlig kvalitets protein kan skape problemer. Bådde jeg og en kamerat brukte lav-kvalitetes protein (vi er og var friske) men fikk langvarige mage problemer.
Men om nyrene er ødelagt tviler jeg på men det skjedde hvertfall noe som ikke var bra


Tittel: Sv: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: getfatordietrying21. mai 2008, 22:00
Slutningen man kan trekke er at overflødig protein gjør at nyrene jobber hardere enn en ideell* diett. Spiser man for mye raske karbohydrater jobber også nyrene _hardere_. Hvor hardt, og hvor skadelig det er, er individuelt.
*ideell= man kun spiser akkurat de næringsstoffene man trenger => Perfekt absorbering og optimal prosessering.


Det er viktig å presisere at kroppen resirkulerer proteiner, på lik linje med mye annet. Man har sett at en _gjennomsnittlig_ person trenger 400 gram protein hver eneste dag, hvor >75% av dette resirkuleres. Ubrukelige og overflødige aminosyrer skilles ut i urinen. Kroppens celler produserer egne aminosyrer ut fra retningslinjer fra ditt arvestoff (DNA+RNA=mRNA). Den resterende mengde må altså tilføres gjennom kostholdet; essensielle og ikke-essensielle aminosyrer. Vektlegg proteinkvalitet og ikke kvantitet.


Tittel: Sv: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: Runar12330. desember 2008, 02:45
Proteinpuvler i seg selv er ikke farlig. Men overdrevent inntak av proteiner kan gå ut over nyrene, leveren og skjelettet. Dette er selvsagt bare ved ekstremt inntak.


Tittel: Sv: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: Ocs30. desember 2008, 02:47
logisk^^:)


Tittel: Sv: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: eggjon19. juli 2009, 12:13
Man må huske det at Norge selger ikke noe i butikkene som ikke er bra for kroppen ved normal bruk, men det er viktig å skille normal og ekstrem bruk. Mageproblemer kan man få av alt kosttilskudd man tar, og spesielt kreatin! Husk å drikk veldig mye generelt, men ekstra mye ved inntak av tilskudd. Når det er sagt, så skal ikke proteinpulver erstatte noen kost, og tas derfor ikke så mange ganger i løpet av en dag. 2 ganger om dagen er nok hvis man spiser proteinholdig mat i tillegg.


Tittel: Sv: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: Henrico428. september 2009, 23:26
Noen som har svar på at jeg etter å ha brukt Whey Tech fra PF i 3 uker har fått smerter i nyrene? Er ganske sikker på at det var pga tilskuddet siden jeg kuttet det ut etter å ha hatt smerter en stund, også prøvde jeg igjen, men samme problemet. Kan umulig ha vært noe annet? Må også få med at jeg faktisk dro til legen og tok urinprøver, blodprøver og ultralyd. Fikk som svar at jeg har 100% friske nyrer, og intet som tydet på at jeg hadde mye protein i urinen (noe i den dur). Det er altså ikke skadelig, men hva er svaret på smertene mine?


Tittel: Sv: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: dinos02. oktober 2009, 17:22
3 åringen min spiser protein pulver m sjokomelken han,inkkeno problem i det hele tatt

det kroppen ikke vil ha kvitter den seg med/tar ikke opp

ska tidlig krøkes


Tittel: Sv: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: henrikhardcoar03. oktober 2009, 17:07
Beklager bump, og jeg beklager hvis spørsmålet er besvart, men er det noen som har noen kilder til alle disse undersøkelsene som bekrefter at proteinpulver ikke er farlig for lever, nyrer, eller hva det nå enn kunne være farlig for? Jeg har lest mye om temaet, og mange sier "det er vitenskapelig dokumentert at det ikke er skadelig", men det er ingen som viser til denne dokumentasjonen.


Tittel: Sv: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: ja06. oktober 2009, 07:11
Registrerte i vg på søndag, at det ble konkludert med at proteintilskudd ikke var nødvendig for de aller fleste folk, og at det også kunne være skadelig osv.. fremdeles bare tull?

Uansett, så tar jeg bare litt prots etter trening, så slipper vel unna noe trøbbel selv hvertfall, hehe: )

Norske medier som består av kun venstrevridde jobber hardt for å feminisere menn i feminismens navn har alltid og vil alltid komme med mest mulig negativ omtale om muskelbyggende preparater,om det måtte være testo tilskudd eller proteinpulver

ha det i bakhodet når du leser om slikt i media

som sagt,protein pulver er mat,mat er ikke skadelig og det er SELVSAGT proteiner i pulvere som TRENGS for å bygge,med mindre du har tid til å spise hele dagen og råd så trenger du ikke å tenke på pulveret

vil du gjøre det litt enklere og økonomisk for deg selv så er kanskje dette noe å vurdere så du er sikker på at du får i deg det nødvendige

jeg husker selv da jeg var overtrent 19 åring og vi faktisk ble merkbart mindre etter en stund med trening fordi kroppen spiser av musklene om ikke nok og riktig næring tilføres


Tittel: Sv: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: Andeduden05. mai 2010, 22:17
Alt i moderasjon er vel det beste, kan huske å ha lest en artikkel om at store mengder protein førte til nyre og lever skader. Men hvor mye protein og hvor alvorlige skader det var snakk om husker jeg ikke.

Lett huske regel, ikke mer en 1 kilo protein per kilo kroppsvekt =P Over dette å det er nok et mirakel uten sakder.


Tittel: Sv: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: Egil Skallagrimsson05. mai 2010, 22:22
Alt i moderasjon er vel det beste, kan huske å ha lest en artikkel om at store mengder protein førte til nyre og lever skader. Men hvor mye protein og hvor alvorlige skader det var snakk om husker jeg ikke.

Lett huske regel, ikke mer en 1 kilo protein per kilo kroppsvekt =P Over dette å det er nok et mirakel uten sakder.
Bullshit level defcon 5!!!!

Jeg har en nyre og min nefrolog finner ingen indikasjon på at høyt proteininntak er farlig selv for en som har bare en nyre. Likevel anbefaler han meg å være moderat, noe som i en nyrespesialist sin bok er 1,5 g/kg KV.

Og utsagn som " mener å ha lest" og  "syns å huske" kommer du ikke langt med i en alvorlig diskusjon.

Bla frem litt argumenter eller dokumentasjon i steden for svada.


Tittel: Sv: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: Deleted!05. mai 2010, 22:42
Lett huske regel, ikke mer en 1 kilo protein per kilo kroppsvekt =P

Så jeg skal ha i meg 85 kg protein idag altså? hehe. den blir tøff


Tittel: Sv: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: jekkern30. desember 2010, 20:32
og her kommer dokumentasjon,fant en it artikkel om dette temaet så vi får avklart den dumme myten der en gang for alle

 -Forsøk med rotter viste at dietter med 80% av den totale kalorimengden bestående av proteiner, medførte marginale, knapt påviselige, endringer i lever og nyrer. 
· Kroppsbyggere med inntak på 250-300 gram proteiner per døgn gjennom flere år, hadde overhodet INGEN påviselige forstyrrelser i lever/nyrer.

http://www.trim.no/pub/art.php?id=488 (http://www.trim.no/pub/art.php?id=488)

and thats that!

bånn gass!!


Tittel: Sv: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: trikkern1911. april 2011, 10:28
Da jeg var på mitt lokale treningsstudio snakker jeg med innhaveren å han snakket om at nyrene ikke er så glad i proteinpulver , noe i dette? :book:

En kompis brukte kreatin og fikk dårlige lever og nyreverdier.


Tittel: Sv: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: henrikhardcoar11. april 2011, 10:39
En kompis brukte kreatin og fikk dårlige lever og nyreverdier.
(http://1.bp.blogspot.com/_qKYIOc5FoRA/SwGGpPb1p5I/AAAAAAAAABA/7qPKtRjSW4w/s1600/oh-no-you-didnt.jpg)


Tittel: Sv: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: adfghsdgsfjsjrjrs29. juli 2011, 19:25
Husker jeg var på kurs som handlet om ernæring på hund, og der hevdet en veterinær at dersom hunden inntok mer enn tre ganger så mye proteiner som fett, så ville nyrene omdanne proteiner til fett. Denne prosessen skulle visstnok skade nyrene.

Om det er det samme på mennesker veit jeg ingen ting om, men jeg prøver i hvert fall å ha en viss balanse mellom næringsgruppene.


Tittel: Sv: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: pølsen11. februar 2012, 17:47
konklusjon e vel at nokk protein e bra tenke æ ;D


Tittel: Sv: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: Mrjogalot11. oktober 2012, 06:48
Jeg gikk inn på denne tråden, nettopp fordi jeg har fått sterke smerter i sidene enkelte morgener når jeg drikkert proteinshake til frokost. Jeg bruker Ironcores whey med jordbærsmak, og merket veldig tydelig at det var i forbindelse med disse måltidene. Senere på dagen er det sjeldent jeg merker noe, (det har hendt jeg har fått smerter et par ganger) , men nesten hver gang på morgenene. Har jeg da nyreskader siden dette påvirker meg?


Tittel: Sv: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: Egil Skallagrimsson13. oktober 2012, 10:12
99% av alle som tror de har vondt i nyrene, og viser en lege hvor de har vondt..... de peker et helt annet sted enn der nyrene er. De har luft i tarmene og tror nyrene er på siden av midjen.

Svaret er, nei.
Man får ikke nyreskader av proteinbruk. Man får ikke nyreskader av å spise kjøtt. Man får ikke nyreskader av å drikke 5 gin tonic på kvelden.

Men man kan, som mange andre, få nyreproblemer eller ha en sykdom. Smerter i nyrene er dog sjelden det første symptomet på nyresykdom.

Ta deg en tur til legen hvis du er bekymret. Men mat forårsaker ikke nyreskade...


Tittel: Sv: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: ray8702. mars 2013, 14:16
Hvis du har nyreproblemer råder legen å ikke spis for mye proteiner


Tittel: Sv: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: Egil Skallagrimsson11. juni 2013, 15:59
Jepp, men det betyr ikke at en frisk person FÅR nyreskader av det. Det er belastende for nyrene hvis man har et ekstremt proteininntak. Dette blir mer relevant hvis man allerede har nyreproblemer.
På samme måte som at det er belastende for kroppen hvis du overspiser mat... spesielt hvis du allerede er stappmett! :)


Tittel: Sv: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?
Skrevet av: musculus02. juli 2014, 10:55
Hva med "Hvilket proteinpulver skal jeg kjøpe?" >:(
Det er jo et legit spørsmål for de som aldri har prøvd proteinpulver før!

Hadde jeg jobbet på et sted der whey tech (og andre proteinpulvere) ble solgt - og vedkomne (fersking) kom til kassen med whey tech - hadde jeg spurt han om han var nyt til proteinpulver og kresen på smak. Selv har jeg prøvd mange forskjellige pulvere - og nei; det SKAL IKKE smake godt. Men det finnes da grenser! Whey Tech smaker HELT forjævlig.

Dalblads / Goldstandard FTW!