Treningsforum

Kosthold => Kosttilskudd => Emne startet av: kalleklovn på 05. desember 2002, 19:53



Tittel: Solsikkeolje...
Skrevet av: kalleklovn05. desember 2002, 19:53
Jeg lurer på hvorfor ikke solsikkeolje blir mer brukt som ett fetttilskudd? Jeg kikka på innholdet til Linfrøolje i dag (pr. 100g.). Der står det den inneholder: 9,8g metta fett, 17,4g enumetta fett og 72,8g flerumetta fett. Så var jeg i butikken og kikka på innholdet til solsikkeolje. Det inneholder: 11,1g metta fett, 20,9g enumetta og 63,9g flerumetta fett. +at det inneholder 59mg Vitamin E pr.100g. Hva er forskjellen? En flaske med 250ml Linfrøolje koster ca 60,- , mens 1 liter med solsikke olje koster 18,- . Er det noe jeg ikke har fått med meg når det gjelder sunne fettsyrer, eller er solsikke olje ett like bra produkt som Linfrøolje? Hvis ikke jeg tar helt feil, så er vel hovedingrediensen i CLA solsikkeolje? Jaja, nok snakk. Det jeg skulle fram til: Hvorfor ikke bruke solsikkeolje som ett fett tilskudd?


Tittel: Re: Solsikkeolje...
Skrevet av: Nocturne05. desember 2002, 20:14
18 spenn? Lommeboka mi smiler.. :D


Tittel: Re: Solsikkeolje...
Skrevet av: Number106. desember 2002, 11:32
Jeg bruker olivenolje, veldig billig.

Det er mange som bruker solsikkeolje. Det som anbefales er linfrøolje, solsikkeolje og olivenolje + omega3 fettsyrer.


Tittel: Re: Solsikkeolje...
Skrevet av: Prodius (MB)06. desember 2002, 20:59
så det er bedre å steke med olivenolje enn vanlig melange?


Tittel: Re: Solsikkeolje...
Skrevet av: kalleklovn06. desember 2002, 21:32
Det stemmer!
Olivenolje inneholder for det meste enkeltmetta fett (73,5%), mens smør inneholder mye metta fett (66,6%)...
Men som sagt, solsikkeolje er enda bedre  :D


Tittel: Re: Solsikkeolje...
Skrevet av: Number107. desember 2002, 00:29
Olivenolje egner seg ikke til steking! Jeg har tidligere postet et innlegg angående dette en gang.


Tittel: Re: Solsikkeolje...
Skrevet av: Prodius (MB)07. desember 2002, 00:41
okey .. skal jeg holde meg til melange?


Tittel: Re: Solsikkeolje...
Skrevet av: kalleklovn07. desember 2002, 01:22
Hvorfor er det ikke bra med olivenolje til steking?


Tittel: Re: Solsikkeolje...
Skrevet av: Number107. desember 2002, 01:34
Klipper og limer...

Flerumettede fettsyrene er pga dobbeltbindingene mer ustabile og har lavere smelte og koketemperaturer. Dette er grunnen til at linfrøolje og andre oljer med høyt innhold av flerumettet fett harskner om de ikke oppbevares kaldt, og også grunnen til at de ikke skal brukes til steking.


Tittel: Re: Solsikkeolje...
Skrevet av: masan07. desember 2002, 01:44
På olivenolje-flaska mi sto det at det var 12g flerumettede fettsyrer av 100g fett. Jeg vil ikke si det er et høyt innhold! Dessuten står det at den er egnet til steking :)


Tittel: Re: Solsikkeolje...
Skrevet av: kalleklovn07. desember 2002, 01:45
Hmm, ok, lærte jeg noe nytt i dag også :) *sette solsikkeolje i kjøleskapet*  ;D
Men Olivenolje inneholder ikke mye flerumetta fettsyrer. Det brukes jo mye i matlaging? Olivenolje kan jo stå ute på kjøkkenbenken i lengre tid, uten å bli dårlig? Jeg bruker i så fal bare olivelolje når jeg steker, eller sjelden jeg bruker noe til steking i det hele tatt, da jeg bruker teflon panne.
Mulig du mente solsikkeolje ikke egner seg til steking?


Tittel: Re:Solsikkeolje...
Skrevet av: Excalibur20. desember 2002, 17:39
Ingen flytende olje egner seg til steking!!!
Dette forde oljen forandrer struktur når den kommer over ca 100 grader. dvs at kroppen ikke kjenner igjen produktet og kan nyttigjøre seg av oljen slik kroppen skal.. Jo mere mettet fett det er jo mer egnet er oljen til steking, mer mettet = fast form =melage/smør.

Se på ITALIENERE de steker aldrig maten i OLJE de heller OLJEN på etter maten er stekt!!!!!

ved å tilføye Kroppen de essensielle fettsyrene Omega 3 (alfalinolensyre) og omega 6 (linolsyre) kan kroppen selv produsere alle de andre fettsyrene som kroppen trenger. dvs EPA/DHA GLA m.m (du trenger ikke fiskeolje etc.. ved inntak av disse to fettsyrene)

EPA/DHA finner du i fiskeolje og GLA i nattlysolje

LINFRØ olje er rik på ALFALINOlENSYRE (Omega 3) og har litt LINOLSYRE (omega6)

viktig ved kjøp av olje er at de har blitt  kaldpresset!!! ellers forandrer strukturen seg og kroppen kjenner ikke igjen produktet...

Solsikke olje er rik på LINOLSYRE (omega 6)

Oljer er fersk vare og bør brukes innen 6-8 uker etter åpnet vare.. div Butikk oljer som du kan ha stående i et år eller mer er ikke bra.. de er fremstilt for å være billig å ha lang holdbarhet ikke KVALITET.... STYR UNNA DE!!!!

Det beste er en blanding av LINFØ olje og SOLSIKKE olje 2:1 2 deler linføolje 1 del solsikkeolje

Får å øke tilvekst hormon i kroppen tilsetter du 1/2 del kokos olje.. (kaldpresset)

Kokos olje er mye mettet fett, men det har så å si ikke noe betydning når du trener eller jobber med fysisk tungt arbeid..

Menneske kroppen har vært i stand til å takle mettet fett i flere tusen år, men det er med moderne landbruksteknologi (OPPVARMING av PRODUKTENE) kroppen ikke klarer av med mettet fett.(Melk etc..) Eller vist du ikke har fysisk arbeid/trener...
Vist du ikke trener eller har tungt fysisk arbeid vil kroppen lagre det mettete fettet i b.la blodårene og det er ikke gunstig... (Blodpropp, hjereinfarkt, høyt kollesterol m.m..) VIKTIG!
Ved inntak av mettet fettsyre i form av kokos olje frisettes det mer tilveksthormon enn trening uten mettede fettsyrer og oljen vil bli brukt som langvarig energi.... Kan samenlignes med karbohydrater med lav GI..

Desuten er OMEGA 3 og 6 viktige for enhver celles funksjon i kroppen (OG muskler består jo av .......celler)

Ved inntak av de essensielle fettsyrene vil du øke utholdenheten, skarpheten under trening, vokse å bli større, sterkere m.m... i tillegg vil du brenne mer lagrett fett fra kroppen!!!!

De essensielle fettsyrene er også viktig for proteinopptaket...

Uten fettsyrene vil ikke proteinet bli nyttigjort til byggestener som de skal, istedenfor blir proteinet brukt som energi!!!







Tittel: Re:Solsikkeolje...
Skrevet av: Prodius (MB)20. desember 2002, 20:05
ahh .. Melange er da det jeg komemr til å holde meg til  ;D