Treningsforum

Kosthold => Oppskrifter => Emne startet av: Germ på 10. juli 2005, 15:26



Tittel: Tips til mat uten karbs
Skrevet av: Germ10. juli 2005, 15:26
Heisann

Holder på med lav karbo. Lurer på om det er noen som kan komme med tips til mat med lite karbs innhold. (Untatt det vanlig som kyllingfileet, egg, tunfisk).

Takker.


Tittel: SV: Tips til mat uten karbs
Skrevet av: Down and coming10. juli 2005, 15:28
Vann og tørrfisk. (Sistnevnte har et proteininnhold på rundt 80 gram proteiner pr 100 gram vare)


Tittel: SV: Tips til mat uten karbs
Skrevet av: Nameless10. juli 2005, 15:51
Lav karbo? Hvor lavt ligger du?

Man kan gjøre det enkelt;
Del opp dagen i 5-6 måltider.
Spis forskjellige typer knekkebrød (5-6gram karb per) til 4 av disse måltidene. De 2 siste er karb frie, med moderate mengder grønnsaker (brokkoliblanding f.eks).

Fyll på med forskjellig typer pålegg; cottage cheese, mager hvitost/brunost, forskjellige magre smøreoster, egg, proteinpulver (av høy kvalitet og kasein metter!). I tillegg er det jo bare å slå opp i en matvaretabell eller lese litt på lavkarbo.no, som er et forum som ensidig fokuserer på mat med lite karbohydrater.

Med et slikt oppsett gjør du også betingelsene for en kvalitativ morgenpremonade god, hvor du har en høy fettmobilisering og derav en fettoksidering som vil være tilnærmet optimal.

Håper dette var til litt hjelp.



Tittel: SV: Tips til mat uten karbs
Skrevet av: Germ11. juli 2005, 20:44
Har du tips til noen konkrete knekkebrød som er bra? Hvor jeg kjøper og hva de koster?


Tittel: SV: Tips til mat uten karbs
Skrevet av: Flexxo11. juli 2005, 20:58
Neinei... Knekkebrød er ikke så bra på low carb. Brunost er også en dårlig ide. Og det har ingen hensikt å spise magre oster og lite fett med mindre du har veldig lav forbrenning. Det enkleste er å bygge opp kosten rundt kjøtt, fisk, fugl, egg, ost, skalldyr sammen med grønnsaker og oljer. Når det gjelder matretter er det bare å improvisere med de matvarene.  Man kan lage utallige variasjoner av dette. I tillegg kan du spise litt lindbergs-brød innimellom. Det er hakket bedre enn knekkebrød, men litt dyrere. Tynne skiver og mye pålegg er cluet. Trikset er bare å vende seg av med å spise brødmat, så kommer ideene etter hvert. Jeg tror ikke jeg har spist en brødskive på tre uker nå.  :woot:

www.lavkarbo.no (http://www.lavkarbo.no) er, som sagt, en god kilde til informasjon. Der får du masse tips og oppskrifter. Typiske "hva skal du ha til middag"- og "hva spiste du til frokost"-tråder er nyttige.


Tittel: SV: Tips til mat uten karbs
Skrevet av: Melissa11. juli 2005, 22:30
Har du tips til noen konkrete knekkebrød som er bra? Hvor jeg kjøper og hva de koster?

Ryvita har fire kalorifattige knekkebrød: Rug, Sesam, Havre og Multi Grain. Førstnevnte er definitivt det beste og inneholder kun 29 kcal per skive.

Wasa har også mange fullkornsknekkebrød. Jeg anbefaler Wasa Rugsprø, men prøv gjerne Wasa Fiber Plus eller Wasa Delikatess Sesam for å nevne noen.

Knekkebrød generelt er ikke så dyrt. Kjøpes overalt.

Jeg vet dessverre ingenting om GI-en på disse knekkebrødene, men er det noen som kan hjelpe til med det?


Tittel: SV: Tips til mat uten karbs
Skrevet av: Melissa11. juli 2005, 22:42
Neinei... Knekkebrød er ikke så bra på low carb.

Hvorfor mener du det?

Sitat
Brunost er også en dårlig ide. Og det har ingen hensikt å spise magre oster og lite fett med mindre du har veldig lav forbrenning.

Jeg er enig i at brunost er en dårlig idè på grunn av det høye fettinnholdet. Påstanden din om magre oster derimot, kan jeg ikke si meg enig i! Hva begrunner du denne med? Ost generelt har et veldig høyt innhold av fett, men det finnes flere magre alternativ på markedet: Cottage Cheese, Kesam, Sans Hvitost 5 %, Ekstra Lett Gulost og diverse lettoster med 3 % fett fra Kavli. Jeg kjenner dessverre ikke til næringsinnholdet i sistnevnte, men samtlige av ostene ovenfor, er fettfattige, men svært proteinrike. De faste ostene er også en god kalsiumkilde.

Sitat
Det enkleste er å bygge opp kosten rundt kjøtt, fisk, fugl, egg, ost, skalldyr sammen med grønnsaker og oljer.

Ost?  :o  ::)


Du behøver ikke kutte ut alle matvarer som inneholder karbohydrater, men begrense inntaket.


Tittel: SV: Tips til mat uten karbs
Skrevet av: Flexxo12. juli 2005, 08:37
Hvorfor mener du det?

Jeg er enig i at brunost er en dårlig idè på grunn av det høye fettinnholdet. Påstanden din om magre oster derimot, kan jeg ikke si meg enig i! Hva begrunner du denne med?

Det virker som om du blander low-carb med low-fat. Det funker veldig dårlig å kombinere disse to. Da blir det liksom ikke noe mat igjen.

Brunost er dårlig fordi det er jævla mye sukker i det. Hvis du kutter ned på karbohydrater så er det nødvendig å øke fettinntaket litt. Det funker dårlig å leve på proteiner og vann. Derfor er det ingen vits i å spise magre oster. Spis feit ost. Men ikke brunost. Knekkebrød er ok innimellom, men hvis du klarer deg uten er det ingen vits i å spise det.


Tittel: SV: Tips til mat uten karbs
Skrevet av: Melissa12. juli 2005, 13:41
Du sikter kanskje mer til Atkins?

Edit: NEI, DET GÅR IKKE AN Å BLANDE LOW-CARB MED LOW FAT!!!!


Tittel: SV: Tips til mat uten karbs
Skrevet av: RuneN12. juli 2005, 14:12
Så du spiser for det meste bare proteinrikmat ... hmm.

Uten fett vil kroppen tro det er hungersnød på fett. Som det adaptive mennesket vi er vil kroppen gjøre alt den kan (noe den også klarer) for å gjøre om overskuddet du måtte ha på proteiner til fett. I tillegg vil kroppen sette ned forbrenningen slik at du klarer deg lengst mulig med minst mulig ernæring. Hvis du i tillegg low-carb og low-fat spiser for lite proteiner vil kroppen også begynne å bryte ned musklaturen og bruke denne til energi, samt til fettlagring. En går selvsagt ned i vekt med et slikt kosthold, men stort sett er det muskelmasse (og litt fett) som forsvinner.

Når du er ferdig med dietten vil du være lettere, men kroppssammensetningen vil ha en høyere fettprosent enn tidligere.

Jeg vil anbefale at du er forsiktig med karbohydrater, øker inntaket av protein og fett (meierismør og jomfruelig olivenolje).

Kjører du 1(-2) dag(er) i uken (i sykluser hver 3. og deretter hver 4. dag)med stivelseskarbohydrater med minimalt fett og proteiner de to siste måltidene disse dagene vil du få tilført musklene glukose slik at de fungerer optimalt.

Ligner kanskje på Atkins dette også, men her finnes det ingen feil eller rett mat bare man tilpasser måltidene etter hvilken syklus (lowcarb/moderate fat & protein eller highcarb/low-fat&protein) man er i.

Eksempel
--------------
Hvis en skal kjøre en low-fat & low carb diett (f.eks med 40 gr carb og 40 gr fett pr dag, så må man spise jo spise vanvittig mye proteiner)

Hvis du trenger f.eks 2000 kcal pr dag, så blir regnestykket slik:
Karb: 40 gr * 4 kcal =160
Fett:  40 gr * 9 kcal = 360
Totalt: 520 kcal.
Da må du altså spise (2000-520=1480) 1480 kcal. Hvert gram protein gir deg 4 kcal, dvs 1480/4 = 370 gr protein pr dag.


Tittel: SV: Tips til mat uten karbs
Skrevet av: Flexxo12. juli 2005, 15:26
Jeg syns det funker bra å blande low-carb med low-fat, men det er min mening. Du sikter kanskje mer til Atkins?

Det der høres ut som kalorirestriksjon for meg. Du kan ikke kutte ned på to av tre næringsemner. Da får du i deg altfor lite næring. Spesielt hvis du vil legge på deg muskler. Hør på Rune. ;)


Tittel: SV: Tips til mat uten karbs
Skrevet av: Melissa13. juli 2005, 08:19
NEEEEI!!!!!!!!

MEN Germ ville tydeligvis ikke ligge lavt på karbohydratene at han ville kutte ut knekkebrød. Du kan vel kanskje ikke kalle dietten hans low-carb, men at han begrenser inntaket. I så fall går det fint an å spise magre oster og meieriprodukter.

Jeg personlig spiser masse karbohydrater og proteiner, men begrenser fettinntaket. Vet derimot hvor viktig det er å passe seg for førstnevnte, spesielt på kveldstid. Jeg hadde aldri klart meg uten knekkebrød og frukt for eksempel. Hvis du leser tidligere innlegg, ser at jeg har mer til overs for Roede enn Fedon, nettopp på grunn av det lave karbohydratinnholdet i dietten hans. For å være helt ærlig, mistenker jeg at kosten min består av altfor mye karbohydrater, men det prøver jeg å gjøre noe med. Dessuten er jeg ikke på diett.

I ettertid tenkte jeg litt på påstanden min, og kom fram til at det gikk litt fort og det beklager jeg på det sterkeste.

Honnør til deg Rune for et svært informativt innlegg! :)


Tittel: SV: Tips til mat uten karbs
Skrevet av: RuneN13. juli 2005, 08:50
Mellissa, takk for honør :-)
Vi nordmenn får panikk når noen sier vi skal kutte ut brød/knekkebrød, poteter, ris, pasta, spagetti, forkostblanding og ikke minst is, kake, sjokolade og annet snop. Hva i alle dager skal vi da spise. Hadde store problemer selv, men nå føler jeg det blir enklere for hver dag. Dessuten kan jeg jo spise dette i enorme mengder på karboload dagene (to siste måltider). Nå spiser jeg masse karbohydrater uten fett og proteiner på karbloaddagene mine (onsdag og lørdag). Ikke fordi jeg har lyst på karbohydratmat, men fordi jeg vet musklene mine trenger et påfyll for at jeg fortsatt skal hå nødvendig fremgang både i treningen og for å ikke komme i ketose (tror det heter det).

Historikk:
I tusenvis av år har genene våre vært vant til et kosthold bestående av uprossesert mat av typen egg, fisk, fugl, animalsk kjøtt, bær, nøtter, frukt. Vi jaktet på maten og forsvarte oss mot farer. Stor intensitet over kortere tid med høy belastning (det var intervall- og styrketreningen). Vi spiste ofte (mer enn 5 ganger pr dag) og vi spiste det vi fikk tak i. En del av den frukten som vi den gang spiste inneholdt også karbohydrater, men i tillegg en del fiber (f.eks epler, pærer ) og som karboload spiste de sannsynligvis frukt med mindre fiber men dessto mer karbohydrater (f.eks bananer, druer, vannmelon m.v). Slik jeg ser det er det slik kroppens gener i tusenvis av år har utviklet seg til å spise. De siste 200 år har prossesert mat blitt mer vanlig (f.eks mel og andre kornprodukter). De siste 25 år har dette tatt av hinsides all fornuft. Se rundt deg. Hvorfor er det så mange som lider av fedme, diabetes, hjerte og karsykdommer, kreft osv. Jeg tror det skyldes et kosthold genene våre ikke er tilpasset til.


Et kosthold tilpasset våre gener = god helse og god fremgang i trening.


Tittel: SV: Tips til mat uten karbs
Skrevet av: Melissa13. juli 2005, 09:45
Jada, jeg vet de fleste får panikk bare de tenker på å kutte ut brød, pasta, poteter og lignende, nettopp fordi store deler av kosten er basert på disse matvarene. Om kveldene gjør mor noe som er helt utenkelig for meg: Skjærer opp et par poteter, steker dem sammen med litt løk og nyter måltidet med ketsjup. Tidligere var det en vane for henne. Hun tenker ikke over at det er en kveldsmat bestående kun av karbohydrater.

Tidligere bestod min kost hovedsakelig av karbohydrater, men jeg forstod at noe måtte gjøres. I dag mistenker jeg at innholdet fortsatt er for høyt. Forskjellen nå er at jeg kommer stadig med forbedringer. Sverger både til Kesam og Cottage Cheese for å få i meg nok proteiner.  :)

Det er sant det du sier - det blir enklere for hver dag. Dessverre betyr sunn mat dyr mat. Jeg har ikke foreldre som er villige til å betale tusenvis av kroner i måneden for at jeg skal få dekket behovet mitt. Matbudsjettet vårt er høyt nok allerede, delvis på grunn av tobakken til mor og far  ::huh2:: Jeg klarer å lure til meg et par ekstra skiver på knekkebrødet nå og da, men tre skiver per knekkebrød er helt uakseptabelt her i huset. Men når sant skal sies, godtar de derimot at jeg spiser en halv kylling daglig. Sammen med et par egg, mye Kesam og Cottage Cheese, erter, bønner, en del melk, litt nøtter og diverse kjøttpålegg, nærmer jeg meg nok 2 gram per kilo kroppsvekt.

Problemet er at dagens nordmenn har et kosthold tilpasset urbefolkningen. Jeg vet ikke om du har lest boka Jentemat, men den er svært interessant. Hvis ikke, anbefaler jeg deg den på det sterkeste.

Ja, jeg er helt enig med deg: Vi spiser mat som verken er tilpasset våre gener eller livsstiler.


Tittel: SV: Tips til mat uten karbs
Skrevet av: RuneN13. juli 2005, 10:33
Forstår det ikke er enkelt når mor og far bestemmer hva du skal spise. Kjøp boka som Flexxo anbefaler. Få foreldrene dine til å lese den etter du har lest den (kan være greit å ha en engelsk-norsk ordbok mens du leser). De vil garantert endre kosthold hvis de leser boka.

Lykke til :-)

Akkurat nå spiser jeg mellommåltid med Cottage Cheese med valnøtter i. Godt :-), kostet 29 kr på Rema 1000 for 300 gr Cottage Cheese og 100 gr valnøtter. Holder til 2 mellommåltider. Akkurat passe for en arbeidsdag. Veldig lettvindt. Spises med gaffel. Ca 5 gr karbohydrat, 17 gr protein og 30 gr sundt fett (totalt 358 kcal) pr mellommåltid.


Tittel: SV: Tips til mat uten karbs
Skrevet av: Melissa13. juli 2005, 15:25
Forstår det ikke er enkelt når mor og far bestemmer hva du skal spise. Kjøp boka som Flexxo anbefaler. Få foreldrene dine til å lese den etter du har lest den (kan være greit å ha en engelsk-norsk ordbok mens du leser). De vil garantert endre kosthold hvis de leser boka.

Det kommer ikke til å endre deres oppfatning av mine matvaner. Far kommer aldri til å innrømme hvor mye bedre min livsstil er - med tanke på kostholdet i hvert fall. Mor derimot er realistisk, og innrømmer at hun burde vært sunnere. Likevel kommer de aldri til å gjøre noe med det. Garantert!

Sitat
Akkurat nå spiser jeg mellommåltid med Cottage Cheese med valnøtter i. Godt :-), kostet 29 kr på Rema 1000 for 300 gr Cottage Cheese og 100 gr valnøtter. Holder til 2 mellommåltider. Akkurat passe for en arbeidsdag. Veldig lettvindt. Spises med gaffel. Ca 5 gr karbohydrat, 17 gr protein og 30 gr sundt fett (totalt 358 kcal) pr mellommåltid.

Jeg pleier å spise ren Cottage Cheese, eventuelt med litt nøtter eller frukt ved siden av. Reagerer ikke kollegaene dine når du sitter med et beger og gaffel i hånda? Jeg får stadig kommentarer angående matpakkene mine. Bare det at jeg har med egg på jobb eller skole blir betraktet som rart. I min krets tyr de fleste til horn med ost og skinke og Cola, men det frister ikke engang. Foretrekker kylling- og pastasalaten min. :)

Jeg er enig i at det er en svært praktisk og næringsrik matpakke, men jeg får litt dårlig samvittighet hvis jeg kun spiser proteiner og fett hele dagen. Jeg vet ikke hva det er, men på en eller annen måte er jeg "bundet" til karbohydratene. Et måltid på jobb må alltid inkludere knekkebrød. Det er nok bare en gammel vane som er vond og vende. Skal definitivt jobbe med saken!

Angående fettet, er vel det meste mettet i Cottage Cheese?


Tittel: SV: Tips til mat uten karbs
Skrevet av: LurePer13. juli 2005, 15:29
Fettet i cottage cheese er ~80 prosent mettet, det stemmer


Tittel: SV: Tips til mat uten karbs
Skrevet av: Melissa13. juli 2005, 15:34
Fettet i cottage cheese er ~80 prosent mettet, det stemmer

Det jeg trodde, reagerte på at RuneN skrev 30 gram sunt fett. Det er lett å glemme at over 40 % av kaloriene i Cottage Cheese kommer fra fett, hovedsakelig mettet.


Tittel: SV: Tips til mat uten karbs
Skrevet av: Flexxo13. juli 2005, 15:38
Nei, jeg tror på at foreldrene dine ikke ville gjort noe med kostholdet. Gammel vane er vond å vende. Men det betyr ikke at det er for seint for deg. ;)

Det er jo utrolig lite fett i Cottage Cheesen. Det er helt uvesentlig om dette er mettet fett. Det sunne fettet kommer nok fra nøttene. Nøtter inneholder masse enumettet fett... (Harskner fort som bare det. Gjelder å oppbevare det i kjøleskapet.)

Knekkebrød er jo ikke den sunneste maten, nei. Man må bli vant til litt rare blikk og kommentarer når man ikke kommer med matpakke av brød. De slutter som regel etter en stund, men ja, det er slitsomt!


Tittel: SV: Tips til mat uten karbs
Skrevet av: Flexxo13. juli 2005, 15:41
Det jeg trodde, reagerte på at RuneN skrev 30 gram sunt fett. Det er lett å glemme at over 40 % av kaloriene i Cottage Cheese kommer fra fett, hovedsakelig mettet.

Kalorier? Hvem bryr seg om det? Cottage Cheese inneholder vel noe sånn som 4% fett. Da har det lite å si om det er mettet. Hvis det er så ille er det jo bare å ta en spiseskje linfrøolje til for å veie opp.


Tittel: SV: Tips til mat uten karbs
Skrevet av: Melissa13. juli 2005, 15:50
Nei, jeg tror på at foreldrene dine ikke ville gjort noe med kostholdet. Gammel vane er vond å vende. Men det betyr ikke at det er for seint for deg. ;)

Jeg har allerede svært gode vaner, sammenlignet med foreldrene mine i hvert fall. :)

Sitat
Det er jo utrolig lite fett i Cottage Cheesen. Det er helt uvesentlig om dette er mettet fett. Det sunne fettet kommer nok fra nøttene. Nøtter inneholder masse enumettet fett... (Harskner fort som bare det. Gjelder å oppbevare det i kjøleskapet.)

Sant nok, men et beger går fort unna, og det er 12,9 gram fett. Men som sagt, jeg glemmer det og nyter Cottage Cheesen min. Jeg spiser faktisk en del nøtter selv.

Sitat
Knekkebrød er jo ikke den sunneste maten, nei. Man må bli vant til litt rare blikk og kommentarer når man ikke kommer med matpakke av brød. De slutter som regel etter en stund, men ja, det er slitsomt!

Det er utrolig slitsomt å konstant måtte forsvare livsstilen min!! Enkelte tror visst at med en gang man tar frem knekkebrødene, er man på slankekur. Bare fordi jeg takker nei til godteri, gir de meg det uttrykket.

Sitat
Kalorier? Hvem bryr seg om det? Cottage Cheese inneholder vel noe sånn som 4% fett. Da har det lite å si om det er mettet. Hvis det er så ille er det jo bare å ta en spiseskje linfrøolje til for å veie opp.


Sant nok. 4,3 % for å være nøyaktig. :)


Tittel: SV: Tips til mat uten karbs
Skrevet av: Flexxo13. juli 2005, 16:59
Sant nok, men et beger går fort unna, og det er 12,9 gram fett. Men som sagt, jeg glemmer det og nyter Cottage Cheesen min.

Ja, det synes jeg du kan glemme. Det er mindre fett enn i en spiseskje med olivenolje... (og tenk jeg bruker nesten en desiliter olivenolje om dagen. Det blir 100 gram fett det. :D)


Tittel: SV: Tips til mat uten karbs
Skrevet av: RuneN13. juli 2005, 17:26
Sitat
Det er utrolig slitsomt å konstant måtte forsvare livsstilen min!! Enkelte tror visst at med en gang man tar frem knekkebrødene, er man på slankekur. Bare fordi jeg takker nei til godteri, gir de meg det uttrykket.
Alle reagerer når man gjør uvanlige ting, spesielt når det gjelder måltider. Jeg forklarer dem at jeg ikke orker slankekurer (ikke noe behagelig å være sulten) og at jeg spiser det som jeg vet er sundt. Det som genene våre er tilpasset til.
For å fjerne kroppsfett må man faktisk tilføre kroppen fett (både mettet og enumettet). For å bygge muskler er det en fordel med protein og kalorioverskudd. Så tar jeg dem på magen og spør om de har trent lenge for å få den så stor. Så spør jeg om de føler at knekkebrødene har hjulpet dem noe særlig : ::biggrin::
De slutter fort å blande seg inn i kostholdet mitt  ::food::


Tittel: SV: Tips til mat uten karbs
Skrevet av: Melissa13. juli 2005, 19:05
Ja, det synes jeg du kan glemme. Det er mindre fett enn i en spiseskje med olivenolje... (og tenk jeg bruker nesten en desiliter olivenolje om dagen. Det blir 100 gram fett det. :D)

Ja, men da snakker vi hovedsakelig om enumettet fett. Men på den andre siden smaker olivenolje pyton.


Alle reagerer når man gjør uvanlige ting, spesielt når det gjelder måltider. Jeg forklarer dem at jeg ikke orker slankekurer (ikke noe behagelig å være sulten) og at jeg spiser det som jeg vet er sundt. Det som genene våre er tilpasset til.
For å fjerne kroppsfett må man faktisk tilføre kroppen fett (både mettet og enumettet). For å bygge muskler er det en fordel med protein og kalorioverskudd. Så tar jeg dem på magen og spør om de har trent lenge for å få den så stor. Så spør jeg om de føler at knekkebrødene har hjulpet dem noe særlig : ::biggrin::
De slutter fort å blande seg inn i kostholdet mitt ::food::

Smart, men jeg kan ikke reagere på den måten. Jeg forklarer gang på gang ay jeg er opptatt av å være sunn, og jeg tror faktisk enkelte respekterer det nå. Mener du at knekkebrød ikke er sunt?


Tittel: SV: Tips til mat uten karbs
Skrevet av: JohnBlond13. juli 2005, 19:20
Jeg tror det finnes flere forskjellige meninger om hva som er sunt. Noen mener det er sunt med salat, mager kost, lite kolesterol, grovt brød og knekkebrød mens andre (og kanskje et mindretall...) mener det er sunt med fet kjøtt, egg, smør, lever og ikke så mye fiber.


Tittel: SV: Tips til mat uten karbs
Skrevet av: Flexxo13. juli 2005, 19:42
Ingen kan i alle fall benekte at det er sunt å spise hel mat rett fra naturen. Det er en av grunnene til at jeg ikke liker knekkebrød. Jeg tviler litt på produksjonsmetodene. Hvis du lukter oppi en pakke med knekkebrød, så lukter det ikke mat i alle fall.  ::dry::  (Det er forresten en fin huskeregel: ikke spis mat som du ikke synes lukter noe godt.)

Det finnes riktignok mange oppfatninger av hva som er sunt, og ting er sunt på forskjellige måter. Det er veldig få ting som bare er positivt. Hvitløk og Sardiner er vel omtrent det eneste. :D Man får nesten bare veie de positive og negative sidene opp mot hverandre. De vil naturligvis variere med hvaslags kosthold man velger å følge.

Ja, men da snakker vi hovedsakelig om enumettet fett. Men på den andre siden smaker olivenolje pyton.

12 gram mettet fett er ikke veldig mye. Husk at fett er (bør i alle fall være) kroppens primære energikilde 95% av døgnet. Det gjelder bare å balansere. 1:1:1 med mettet:enumettet:flerumettet er en grei regel, så får man tilpasse mengden etter hva kroppen foretrekker. For min del er det ganske mye... Jeg har intrykk av at de fleste tåler en del fett, dersom de spiser mindre karbohydrater.

Fiber er også bra å få i seg, men det betyr ikke at du blir sunn av å spise All-Bran hele dagen, derfor bruker jeg Husk fiber fra helsekosten. Fine greier.


Tittel: SV: Tips til mat uten karbs
Skrevet av: Flexxo13. juli 2005, 19:48
Jeg tror det finnes flere forskjellige meninger om hva som er sunt. Noen mener det er sunt med salat, mager kost, lite kolesterol, grovt brød og knekkebrød mens andre (og kanskje et mindretall...) mener det er sunt med fet kjøtt, egg, smør, lever og ikke så mye fiber.

Men hva er meningene basert på...?

Det finnes f.eks ingen vitenskapelige undersøkelser som tilsier at man får høyt kolesterol av å spise mye kolesterol (heller omvendt). Det er MYE feilinformasjon ute og går når det gjelder ernæring. Det er derfor jeg oppfordrer flest mulig til å lese Natural Hormonal Enhancement. Her avlives en del myter som vi har blitt matet med i noen tiår nå.

Dessuten er det mye gale oppfatninger omkring Atkin's-lignende dietter. Det er greit å sette seg inn i såntno' før man trenger å mene noe om det. Det virker som at det er veldig få som har fått med seg at en på Atkin's spiser flere ganger så mye grønnsaker som en gjennomsnittlig nordmann.


Tittel: SV: Tips til mat uten karbs
Skrevet av: Flexxo13. juli 2005, 19:52
 :offtopic:

Jeg tror egentlig denne tråden skulle handle om matvarer med lite karbohydrater. Sorry, Germ, ikke meningen å ødelegge tråden din.  :what:


Tittel: SV: Tips til mat uten karbs
Skrevet av: JohnBlond13. juli 2005, 20:48
Vanlige oster, unntatt brunost og endel andre, inneholder tilnærmet null karbs. Brie, norvegia, Jarlsberg... En lavkarbdiett er en fin anledning til å smake alle mulige oster dersom du har lyst til det. Kjøttpålegg av alle mulige sorter. Du kan spise en boks leverpostei selv om folk vil stirre på deg for det. Sardiner, makrell i tomat går ann. Skinker, salami osv er fint dersom du ikke bryr deg om saltinnholdet. Dette er mat man kan spise tilnærmet hvorsomhelst. De fleste nøtter er også relativt fattige på karbs så de kan du spise.

Mat som er lavkarb, og som du ikke har tenkt å drasse rundt på men spise hjemme, er kjøttretter av alle mulige typer, og fisk- og eggretter. Så lenge du holder deg unna sukker, poteter, brød, gryn (hvete, ris, havre, rug, bygg, mais osv) og poteteter, samt søtpoteter, bananer og store mengder av annen søt frukt kan du omtrent spise hva du vil på en lavkarbdiett. Når det gjelder drikker som du kan ha så er det best å holde seg unna brus, melk, juice, øl, søte paraplydrinker og hauger med sukker i kaffen/teen. Vann, kaffe og te er fine drikker på lavkarbdiett.

Dersom du vet sånn ca. hvor mye karbs du har tenkt å innta hver dag kan du vandre rundt å butikken og lese på etiketten hvor mye karbs det er. Fascinerende oppdagelsesreise i butikken. Slike ting som panerte kalkungreier, wienerschnitzel, fiskepinner og annen panert kjøtt/fisk/kylling/kalkun inneholder stortsett ganske mye karbs så det må man være klar over.

Dersom karbgrensa di er 50 gram per dag kan du spise ca. 2 kg tomater uten å bryte denne grensen. 1 kg jordbær inneholder 66 gram karbs og de fleste frukter (epler, pærer, fersken, papaya, ananas osv) inneholder ca. 10 gram karbs per hundre gram. På lavkarbdiett bør du ikke gnafle i deg altfor mange svisker, tørkede aprikoser, fikener, dadler og lignende.

Når det gjelder mengde fett og protein så kan du ta utgangspunkt i antall kcal du ønsker, trekke fra kcal som tilsvarer omtrent 1.6-1.8 gram protein per kg deffet kroppsvekt eller deromkring (dersom du spiser ekstremt lite karbs bør du de første 3 ukene på en lavkarbdiett få i deg minst 150 gram protein) og så trekker du f.eks. fra 50 gram karbs og så fyller du på med resten i form av fett. Eksempel for gøy: 2000 kcal og 50 gram karbs er det du vil ha og du tror du veier 70 kg deffet (eller jeg tror jeg veier så mye deffet hvertfall). Dette gir en proteinmengde på mellom 112 og 126 gram. Da blir det plass til mellom 144 og 150 gram fett... noe som burde gi deg rike muligheter til å eksperimentere med smakfull mat :)


Tittel: SV: Tips til mat uten karbs
Skrevet av: DNG13. juli 2005, 21:56
Bra svar Jon. Mye nyttig informasjon, hjærtlig :D


Tittel: SV: Tips til mat uten karbs
Skrevet av: Melissa13. juli 2005, 22:34
Honnør til deg JohnBlond!

Uten å måtte kommentere alt som har blitt skrevet de siste timene, er jeg fullt klar over at det finnes mange ulike oppfatninger av hva som er sunt. I mine øyne er knekkebrød veldig sunt, men jeg vet det er veldig individuelt. Løsningen må bli å finne det som fungerer for deg - enten det betyr en personlig fett- eller karbohydratredusert diett, , Atkins, Fedon, Roede, South Beach, en kombinasjon av forskjellige dietter eller hva det måtte være.

:offtopic:

Jeg tror egentlig denne tråden skulle handle om matvarer med lite karbohydrater. Sorry, Germ, ikke meningen å ødelegge tråden din. :what:

Enig! Håper du er litt klokere nå, Germ :)


Tittel: SV: Tips til mat uten karbs
Skrevet av: RuneN13. juli 2005, 22:54
Mellissa: Du finner et utdrag av den store matvaretabellen på http://www.lavkarbo.no/?side=matvaretabell . Den viser deg karbohydratinnholdet i en rekke matvarer.
Håper den kan være til hjelp.


Tittel: SV: Tips til mat uten karbs
Skrevet av: Melissa14. juli 2005, 10:03
Takk, skal sjekke det :)


Tittel: SV: Tips til mat uten karbs
Skrevet av: Germ14. juli 2005, 15:31
Ingen har ødelagt tråden! Syns det var mange nyttige svar her, og honnør til Flexxo, Rune, Melissa og John Blond for letleste og informerende svar, as always!

PS: Ta i betraktning at jeg bare kan gi et honnør i timen, så det kan hende noen av dere ikke få honnørene før i morgen eller noe. ;)


Tittel: SV: Tips til mat uten karbs
Skrevet av: RuneN15. juli 2005, 09:36
Så en liten og enkel oppskrift. Ypperlig til mellommåltider.

Low-carb Waldorfsalat

Pisk en boks kremfløte til krem (2,5 aktive karb)
Ha i en boks valnøtter (7,5 aktive karb)
Et halvt eple skåret i terninger tilsettes (ca. 9 aktive karb avh av størrelse)
200 gr gulost (norwegia 27%) skåret i terninger tilsettes (0 aktive carb)

Bland dette med en skje eller noe lignenede. Oppbevares kjølig. Skulle vel holde til 2 mellommåltider.

Totalt 19,5 gr aktive karbohydrater.


Tittel: SV: Tips til mat uten karbs
Skrevet av: RuneN15. juli 2005, 11:56
Enda en oppskrift

100 gr kesam (4,5 gr aktive karbo)
40 gr valnøtter, 40 gr hasselnøtter, 40 gr paranøtter (ca 6-8 gr aktive karbo)
5 stk. jordbær (ca 2 gr aktive karbo)

Totalt 12-14 aktive karbohydrater

Masse protein, sundt fett og mineraler og vitaminer. Godt ;-)


Tittel: SV: Tips til mat uten karbs
Skrevet av: Flexxo15. juli 2005, 15:02
Enda en oppskrift

100 gr kesam (4,5 gr aktive karbo)
40 gr valnøtter, 40 gr hasselnøtter, 40 gr paranøtter (ca 6-8 gr aktive karbo)
5 stk. jordbær (ca 2 gr aktive karbo)

Totalt 12-14 aktive karbohydrater

Masse protein, sundt fett og mineraler og vitaminer. Godt ;-)

Ser at du begynner å komme godt inn i det nå. Bra oppskrifter. Ser du liker nøtter og fløte/kesam/cottage cheese. :) Du burde søke på www.lavkarbo.no etter oppskrift på "nutty chese muffins". Det er knallgodt! Enkelt og praktisk mellommåltid.


Tittel: SV: Tips til mat uten karbs
Skrevet av: Flexxo29. juli 2005, 06:57
EDIT:

Jeg hadde et innlegg, men det ble så negativt at jeg velger å trekke det tilbake. Jeg anbefaler også å lese litt bakgrunnsstoff, så kan du heller ta valget om hvilke matvarer du ønsker å spise selv. Folk har forskjellige prinsipper, og det vil lyse igjennom. (Om man anbefaler knekkebrød eller ikke blir en personlig sak, som ikke har noe med kunnskap å gjøre.) Det kan være litt skummelt å kritisere andre for manglende kunnskap, selv om jeg ser det blir gjort hele tiden her på forumet.


Tittel: SV: Tips til mat uten karbs
Skrevet av: Flexxo29. juli 2005, 15:40
Opplys meg gjerne om hvilke påstander jeg kommer med som er feil?? har ikke nevnt kunnskap og knekkebrød, men argumentene for hvorfor ikke knekkebrød er bra holder ikke, uansett hvilken sammenheng du ser det i sammenlignet med hvilken som helst annen karbohydratkilde.

Jeg sier ikke at du tar feil. Jeg bare reagerer på at den første matvaren du nevner, til en som er interessert i low carb, er knekkebrød.

Sånn som jeg ser det er knekkebrød en helt unødvendig matvare. Det inneholder ikke noe kroppen har behov for. Jeg ser ikke noen vits i å reklamere for kornprodukter i det hele tatt på en low carb diett, fordi det er helt unødvendig.

Nå spørs det selvfølgelig om vi snakker 150 gram carbs om dagen... da kan du spise et helt brød uten noe problemer. Fiberrik er heller ikke noe problem, som en snack. Men hvis du skal spise tre måltider om dagen med fiberrik som grunnlag, så blir det veldig lite mat. Hvis du skal få i deg nok proteiner på en knekkebrød-diett så må du spise så mye pålegg at du like gjerne kan droppe knekkebrødet og spise pålegget bart. Derfor synes jeg ikke knekkebrød er noen god matvare på low carb.

Jeg sier ikke at karbohydratene fra knekkebrød er noe verre enn karbohydratene fra annen mat. Men alt i alt er ikke knekkebrød noen bra matvare å anbefale på low carb. Knekkebrød er i grunnen ikke mat. Det er en sponplate til å ha pålegget på.