Treningsforum

Kosthold => Kosthold og Ernæring => Emne startet av: Dings2.0 på 09. november 2005, 23:02



Tittel: Fruktose over vanelig sukker
Skrevet av: Dings2.009. november 2005, 23:02
Hva er fordelene annet enn lav GI. Er det noen betydelig forskjell?


Tittel: SV: Fruktose over vanelig sukker
Skrevet av: HITman09. november 2005, 23:08
Styr unna for mye fruktose!  :deal:

Følgende er noe av det biokjemiske grunnlaget bak at fruktose faktisk kan virke fetende:

Alt vi inntar av karbohydrater og protein (men ikke fett) må, etter at det er tatt opp av tarmen, igjennom leveren via portakretsløpet før det slipper fritt ut i blodbanen. (Siden portakretsløpet ikke omfatter bukspyttkjertelen, vil ikke insulin bli skilt ut før næringsstoffene har passert leveren. Fett bypasser leveren og skilles rett ut i blodbanen via lymfen.)

Fruktose ,som jo er et karbohydrat, blir altså først tatt hånd om av leveren, og det kan lide tre ulike skjebner (fordelingen avhenger av ernæringsstatus):

1) Bli omdannet til leverglykogen (max 50-100g)
2) Bli omdannet direkte til glukose (via enzymet fruktokinase)
3) Skilles videre ut i sirkulasjonen (som fruktose)

Det er bare "positivt" for kroppen dersom fruktosen benyttes til 1) og 2), og det er her ernæringsstatus kommer inn:

*Dersom det er lenge siden siste store, karbohydratrike måltid (kroppen er i pre-ketose), vil leverglykogenlagrene være tømt og kroppen i "underskudd" på glukose (høy glukoneogenese). Mesteparten av fruktosen vil da brukes til 1) og 2)!

*Dersom det er kort tid siden siste karbohydratrike måltid (slik det oftest er med fete folk flest), har kroppen nok leverglykogen og glukosereserver, og fruktosen vil brukes til 3)!

Ok, hva er så galt med at glukose skilles ut i hovedsirkulasjonen? Jo, den vil da hovedsakelig lagres - som fett! Og enda en ting: I motsetning til hva som er tilfellet med glukose, er fruktose heller ikke avhengig av insulin for å komme inn i fettcellene - fruktosen kan nemlig bruke den insulinuavhengige karbohydrattransportrøren GLU-T5 for å komme inn i fettcellene.

Fettinnlagring fra fruktose er altså en svært lite energikrevende prosess for kroppen, og dette forklarer at fruktose kan virke fetende selv om det totale kaloriinntaket holdes uendret.

(Fruktose vil også kunne taes opp av musklene via GLU-T5, men dette vil kun i liten grad skje i "well-fed-state" fordi også muskelglykogenet da vil være fylt opp, og musklene slett ikke ha bruk for fruktosen!)

At visse "kostholdsguruer" skor seg skikkelig økonomisk på fruktose-bølgen er til å bli oppgitt av, fordi fruktose faktisk ikke er sunt slik det brukes av folk flest!

H


Tittel: SV: Fruktose over vanelig sukker
Skrevet av: Dings2.010. november 2005, 00:50
takk for utmerket svar :]