Treningsforum

Generelt => Studier og Forskninger => Emne startet av: Proteindjevelen på 10. mai 2006, 11:56



Tittel: Søtningsstoff fører ikke til kreft
Skrevet av: Proteindjevelen10. mai 2006, 11:56
Sitat
I fjor sommer rapporterte italienske forskere at søtstoffet aspartam framkalte en rekke krefttyper hos rotter. (Etter å ha fulgt 1800 søtstofftyggende rotter fra fødsel til død, mente forskerne at aspartam kunne framkalle flere former for kreft i dyra, skriver BBC.) Nå har andre forskere sett på saken, og kommet fram til at de dystre resultatene ikke kan stemme.

(...)
Ekspertgruppa mener det er flere aspekter ved rapporten fra 2005 som ikke stemmer. Rottene i undersøkelsen hadde fått ulike doser aspartam, men det var ingen forskjell i hvor utsatt de var for kreft.
(...)

Aspartam har vært forbundet med noen tilfeller av uklar forskning, og jeg kan til dels forstå at enkelte mennesker forholder seg skeptisk til dette søtsningsstoffet. Men samtidig er en klar majoritet av forskningsresultatene totalt dominert av de positive og ikke-alarmerende resultatene, og hvis man likevel vil forholde seg negativ, så kunne man like gjerne vært skeptisk til en gulerot-
 ::drikke::



Kilder:
http://matportalen.no/Saker/1146820716.89
http://www.forskning.no/Artikler/2006/mai/1147087513.71
http://www.efsa.eu.int/
http://matportalen.no/Matportalen/Saker/1133873413.95


Tittel: SV: Søtningsstoff fører ikke til kreft
Skrevet av: aiwass10. mai 2006, 12:23
Har hørt om dette, jeg óg. Det ser ikke ut til å foreligge noen virkelige beviser som underbygger noe av skremselspropagandaen rundt aspartam.

Laboratoriet rottene oppholdt seg i befant seg vel ikke tilfeldigvis i nærheten av høyspentledninger? ;D


Tittel: SV: Søtningsstoff fører ikke til kreft
Skrevet av: Cunty10. mai 2006, 21:01
Det her er EN studie.
Hvis du tar en titt i hvordan aspartam brytes ned i kroppen, burde det gi mer enn nok bevis på at det ikke er så altfor sunt. :deal:


Tittel: SV: Søtningsstoff fører ikke til kreft
Skrevet av: Down and coming10. mai 2006, 21:05
Ser at det fins Aspartam i kostilskudda mine, ikke noe bra :/


Tittel: SV: Søtningsstoff fører ikke til kreft
Skrevet av: HITman10. mai 2006, 21:09
Hvis du tar en titt i hvordan aspartam brytes ned i kroppen, burde det gi mer enn nok bevis på at det ikke er så altfor sunt. :deal:

Jaså? Aspartam brytes i kroppen ned til de to naturlig forekommende aminosyrene asparginsyre og fenyalanin, som deretter inngår i det normale stoffskiftet. I denne prosessen dannes også små mengder metanol (tresprit), det var vel nettopp dette du tenkte på som "mer enn nok bevis". Min kommentar til det er at mengden av metanol som dannes som sideprodukt ved et moderat inntak av aspartamsøtede matvarer ikke er i nærheten av å kunne gi symptomer på metanolforgiftning. Mengdene er nærmest for homøopatiske å regne.

H


Tittel: SV: Søtningsstoff fører ikke til kreft
Skrevet av: Deportista10. mai 2006, 21:15
Hva med de andre søtstoffene som har kommet i det siste, har de vært grundig under lupen? Tenker f.eks på sucralose, moltitol osv...


Tittel: SV: Søtningsstoff fører ikke til kreft
Skrevet av: Cunty12. mai 2006, 18:45
Jaså? Aspartam brytes i kroppen ned til de to naturlig forekommende aminosyrene asparginsyre og fenyalanin, som deretter inngår i det normale stoffskiftet. I denne prosessen dannes også små mengder metanol (tresprit), det var vel nettopp dette du tenkte på som "mer enn nok bevis". Min kommentar til det er at mengden av metanol som dannes som sideprodukt ved et moderat inntak av aspartamsøtede matvarer ikke er i nærheten av å kunne gi symptomer på metanolforgiftning. Mengdene er nærmest for homøopatiske å regne.

H

Enig, i små mengder har det lite å si.
Men idag er ALT lett produkter... lett brus, lett saft, lett is-te, lett vann (!?).
Og mest relevant, du finner ikke et proteinpulver uten søtstøff, siden sukker er veldig lite hensiktsmessig i proteinpulver.

"Methanol is toxic, as the products of its breakdown by the enzyme alcohol dehydrogenase in the liver will form formic acid and formaldehyde which cause blindness by destruction of the optic nerve[1]. Methanol ingestion can also be fatal due to its CNS depressant properties in the same manner as ethanol poisoning."

Formaldehyd er jo problemet, hva fører langtidseksponering av formaldehyd til?

"In 1995, FDA Epidemiology Branch Chief, Thomas Wilcox reported that aspartame complaints represented 75% of all reports of adverse reactions to substances in the food supply from 1981 to 1995. [1] Concerns about aspartame frequently revolve around symptoms and health conditions that are allegedly caused by the sweetener."

Problemet er at i naturlige kilder til metanol, er det også en tilsvarende kilde til etanol, som hindrer nedbrytningen av metanol til formaldehyd.
I søtstoff er det ikke naturlig etanol.

"In 1998, a team of scientists in Spain conducted an experiment on rodents to indirectly measure the levels of formaldehyde adducts in the organs after ingestion of aspartame. They did this by radiolabeling the methanol portion of aspartame. The scientists concluded that formaldehyde bound to protein and DNA accumulated in the brain, liver, kidneys and other tissues after ingestion of either 20 mg/kg or 200 mg/kg of aspartame. [14] However, it has been argued by Tephly that these scientists were not directly measuring formaldehyde, but simply measuring levels of some by-product of the methanol from aspartame. [15] Tephly believes that the by-product was not formaldehyde. The researchers have stated that the data in the experiment have proven it was formaldehyde. [16]"

"Based on case histories from aspartame users, measuring levels of neurotransmitters in the brains of animals and measuring the potential of aspartame to cause seizures in animals, some scientists believe that aspartame may affect neurotransmitter production. [19], [20], [21] They believe that even a moderate spike in blood plasma phenylalanine levels from typical ingestion may have adverse consequences in long-term use. They are especially concerned that the phenylalanine can be concentrated in fetal brains to a potentially neurotoxic level."

Det florérer jo av informasjon på internett rundt det her, de fleste er jo ikke objektive, derfor valgte jeg å finne en så nøytral kilde så mulig.

http://en.wikipedia.org/wiki/Aspartame
Det er masse linker på bunnen av siden her, hvis du vil lese mer.

Jeg sier ikke at "Der her er livsfarlig, hold dere unna!", jeg har nemlig ikke kompetanse til å skrike sånt ut, så det får du finne ut selv.
Jeg vet ihvertfall at jeg ikke rører noe med aspartam før det er bevist at det er trygt å bruke.

-Munti


Tittel: SV: Søtningsstoff fører ikke til kreft
Skrevet av: Proteindjevelen16. mai 2006, 10:46
"Methanol is toxic, as the products of its breakdown by the enzyme alcohol dehydrogenase in the liver will form formic acid and formaldehyde which cause blindness by destruction of the optic nerve[1]. Methanol ingestion can also be fatal due to its CNS depressant properties in the same manner as ethanol poisoning."

Formaldehyd er jo problemet, hva fører langtidseksponering av formaldehyd til?

"In 1995, FDA Epidemiology Branch Chief, Thomas Wilcox reported that aspartame complaints represented 75% of all reports of adverse reactions to substances in the food supply from 1981 to 1995. [1] Concerns about aspartame frequently revolve around symptoms and health conditions that are allegedly caused by the sweetener."
Problemet er at i naturlige kilder til metanol, er det også en tilsvarende kilde til etanol, som hindrer nedbrytningen av metanol til formaldehyd.
I søtstoff er det ikke naturlig etanol.

"In 1998, a team of scientists in Spain conducted an experiment on rodents to indirectly measure the levels of formaldehyde adducts in the organs after ingestion of aspartame. They did this by radiolabeling the methanol portion of aspartame. The scientists concluded that formaldehyde bound to protein and DNA accumulated in the brain, liver, kidneys and other tissues after ingestion of either 20 mg/kg or 200 mg/kg of aspartame. [14] However, it has been argued by Tephly that these scientists were not directly measuring formaldehyde, but simply measuring levels of some by-product of the methanol from aspartame. [15] Tephly believes that the by-product was not formaldehyde. The researchers have stated that the data in the experiment have proven it was formaldehyde. [16]"

"Based on case histories from aspartame users, measuring levels of neurotransmitters in the brains of animals and measuring the potential of aspartame to cause seizures in animals, some scientists believe that aspartame may affect neurotransmitter production. [19], [20], [21] They believe that even a moderate spike in blood plasma phenylalanine levels from typical ingestion may have adverse consequences in long-term use. They are especially concerned that the phenylalanine can be concentrated in fetal brains to a potentially neurotoxic level."

Metanol i seg selv er det gjerne ikke verdt å bry seg om ettersom denne komponenten finnes i så mange andre matvarer, og er ubetydelig liten. La oss derfor fokusere på formaldehyd; et biprodukt av metanol.
Metanol blir i første steg brutt ned til formaldehyd, og videre brutt ned til maursyre (formic acid). Antagonistene hevder at formaldehyden blir lagret lenge i kroppen, og dette kan videre medvirke til svulstdannelser. Protagonistene hevder at denne blir raskt brutt ned til maursyre.

Angående forskning, så finnes det få, eller ingen kontrollerte forskningsresultater som viser at formaldehyd akkumuleres i kroppen. Du nevner en studie som ikke ansees som pålitelig i vitenskaplige miljøer, og har ikke blitt verifisert i etterkant. Det finnes også mange studier som viser at metanol (som trengs for å lage formaldehyd) ikke akkumuleres i kroppen. I tillegg har det blitt utført eksperimenter der hele 14000 mg aspartam har blitt inntatt av mennesker; noe som økte metanolnivåene i blodet, men viste ingen økninger i maursyren (som igjen er ansvarlig for metanolforgiftning). Metanolnivåene var normale igjen etter 8 timer, og dette tatt i betraktning av ADI’en for aspartam er satt til 40 mg/kg. For å vise at metanol (uten dens bedre halvbror, etanol) er farlig, må man vise til en økning i maursyren.

I tillegg må man ta i betraktning at disse prosessene, metanol->formaldehyd->maursyre, og inntaket av komponentene i aspartam finner sted mange ganger for dagen gjennom andre matvarer, samt naturlige biologiske prosesser. Eksempelvis vil det i fettredusert melk være 6 ganger høyere mengder av fenyalanin, og opptil 13 ganger større dose av asparaginsyre, sammenlignet med en like stor kvantitet av sukkerfri brus (med asparatam).

Internett har dessverre skapt et hysteri når det gjelder aspartam. Man må huske på at helsemyndighetene i over 100 land, gjennom 200 vitenskaplige studier, har betraktet aspartam som et trygt tilsetningsstoff for deres borgere. Mye av informasjonen på flere av disse antiaspartam-sidene (jf. Wikipedia) er kun basert på vage personlige anekdoter. Enkelte av dem må ty til konspirasjonsteorier for underbygge påstandene sine. Noen av de ekstreme overdrivelsene ber nesten om å bli tatt useriøst, flere av dem er direkte myter (urban legends og lignende) og enkelte av forfatterne refererer til forskere (phd el. md) som er totalt ukjent innenfor fagmiljøene (kanskje fiktiv?). Jeg synes også mange av disse websidene bærer større preg av teknologisk pessimisme (eller teknofobi), enn innsikt i biokjemi. Det blir lagt mye vekt på å stigmatisere aspartam som kunstig, giftig, kjemisk, kreftfremkallende, genetisk modifisert etc. og at aspartam er et resultat av skruppelløs forskning. Noen referer også til at mye av den amerikanske forskningen har blitt finansiert av aktører innenfor industrien, og vil derfor insinuere at forskningsresultatene er kjøpt og betalt. Mens i realiteten så er det meget vanlig (både i norden, europa og usa) at forskere blir betalt for å finne ut av ting for en bedrift med interesser innenfor dette området. Dette har likevel ingenting å si for integriteten til forskeren ettersom dette blir etablert på forhånd gjennom et kontraktsforhold. Det er i tillegg ganske ulovlig å skreddersy resultater som favoriserer en side; spesielt innenfor territorier som går på menneskers helse og velvære. I tillegg vil eventuelle polariseringer av eksperimenter ødelegge fremtidig troverdighet for forskeren.
Den vanlige grunnen til at et firma er interessert i forskning, er å finne ut om for eksempel skadevirkninger dersom de skal markedsføre et produkt. En bom på dette nivået kan føre til store søksmål i ettertid.

Refereansen din til Thomas Wilcox er kun basert på informasjon som blir rapportert inn fra personer selv, og dette er en ubrukelig metode for å skape et oppriktig bilde av virkeligheten. Større studier har funnet ut at disse "personlige beskyldningene" er vanlige helseproblemer (hodepine, muskelsmerter, svimmelhet etc.) som personen selv tror/innbiller seg at skyldes aspartam. (Med denne typen selveksperimentering kan man sikkert finne ut hva som helst).

Rent statistisk sett finner man heller ingen store helsevariasjoner hos folk som benytter søtningssstoffer og folk som ikke bruker dem, og dette er en faktor som ofte blir utelatt. Aspartam ble oppdaget i 1965 og har vært godkjent på markedet i over 20 år. Man kunne fått oversikt over eventuelle helseplager, og sammenlignet diverse grupper i samfunnet, men disse forskjellene har ikke latt seg dokumentere. Det generelle inntaket av aspartam ligger også på bare 1/4 av anbefalt inntak i Norge (som igjen er satt langt unna det som ansees å være skadelig basert på eksperimenter).

De eneste som ikke bør innta aspartam er mennesker med allergi mot fenyalanin. Disse personene mangler evne til å bryte ned fenyalanin.
Jeg vil imidlertid ikke påstå at du tar feil, og at aspartam er 100 % trygt året rundt. Men jeg mener at dersom man ikke kan stole på helsemyndighetene, uavhengige internasjonale forskningskomiteer, den generelle ernæringsforskning, og deres uttalelser om aspartam, så kan man ikke føle seg trygg på å spise eller drikke noe som helst.  ::food::

Følgende organisasjoner, komiteer, kommisjoner anbefaler og anser aspartam som et trygt tilsetningsstoff:


The U.S. Food and Drug Administration (FDA)
International Food Information Council
Multiple Sclerosis Foundation
The American Medical Association
The American Diabetes Association
The Joint Expert Committee on Food Additives (JECFA) of the Food and Agriculture Organization and World Health Organization of the United Nations
The American Academy of Family Physicians
The American Academy of Pediatrics
The Scientific Committee for Food of the European Economic Union
The French Food Safety Agency
European Food Safety Authority:
The Epilepsy Institute
Alzheimer’s Association   
American Cancer Society   
American Council on Science and Health   
American Dietetic Association    
American Heart Association    
Asthma and Allergy Foundation of America    
British Medical Journal
Canadian Diabetes Association    
Diabetes U.K.   
Lupus Foundation of America   
Massachusetts Institute of Technology    
Mayo Clinic    
Multiple Sclerosis Society of Canada   
Multiple Sclerosis Foundation    
National Cancer Institute    
National Multiple Sclerosis Society    
National Parkinson Foundation   
The Nemours Foundation   
U.K. Ministry of Agriculture, Fisheries and Food (MAFF)    
U.S. Consumer Information Center

Kilder:
How stuff works:
http://home.howstuffworks.com/question536.htm
Hvorfor er aspartam trygt? (gjennomgang av bl.a. hysteriet)
http://serendip.brynmawr.edu/bb/neuro/neuro00/web2/Chivers.html
Om aspartam:
http://matportalen.no/Saker/1133873413.95
FAQ om Aspartam:
http://www.efsa.eu.int/press_room/focus_on_the_issues/aspartame/1458/faq_aspartame_en2.pdf
Alarmer over aspartam:
http://www.aspartame.net/rumors/Alarm_Over_Aspartame.asp
Vitenskapskomiteen for mattrygghet
http://www.vkm.no/eway/default.aspx
Myter om tilsetningsstoffer
http://matportalen.no/Saker/1068208011.1
Typisk e-postmyte
http://www.snopes.com/medical/toxins/aspartame.asp


Tittel: SV: Søtningsstoff fører ikke til kreft
Skrevet av: Cunty17. mai 2006, 01:17
Halvparten av de linkene der legger jeg liten tro på.
Du henviste bl. a. til hjemmesiden til en produsent av Aspartam.

En sjef i FDA forlot FDA etter at han godkjente Aspartam, til selskapet som produserte Aspartam på den tiden...oi da.

Det er uoffisiellt anslått til at 150.000 - 200.000 mennesker døde av det omtalte legemiddelet Vioxx: sjefene i FDA fikk nok litt penger under bordet til å fremskynde godkjennelsen av Vioxx så legemiddelet kunne komme på markedet fortest mulig.

Bruker bare et godt kjent eksempel til å sette fingeren på at selv om det er godkjent, betyr det absolutt ikke at det er trygt.

"It is not only the results of the research that have been questioned, but the design of the research that led to specific outcomes. For example, in human research of aspartame, the aspartame is usually provided in slow-dissolving capsules. But the biochemical changes from ingesting aspartame in slow-dissolving capsules are many times smaller than those from ingesting aspartame dissolved in liquids (such as carbonated beverages). [9]

Some human studies provide more than the daily allowance of aspartame, but in an encapsulated form. Based on the above-cited research, the equivalent amount of “real-world” aspartame in these human studies would be less. Other questions that have been raised about aspartame research involve the length of the studies, the number of test subjects, conflict of interest issues, and improper testing procedures."
- http://en.wikipedia.org/wiki/Aspartam fra "Health risks controversy".

Det ble faktisk påvist stor økt risiko for hjernekreft under kontrollerte labforhold...man hører visstnok ikke så mye om det. (Labrottene hadde faktisk store svulster i hjernen, som pent ble kuttet ut før de ble levert til FDA! ::2thumbsup::)

Og la oss ikke glemme sjimpansene som fikk alvorlige migreneanfall ved langtidsbruk av aspartam, igjen under kontrollerte labforhold...hører ikke så mye om det heller.

Her er en subjektiv mening om Aspartam av en person som jobbet for FDA:
http://www.wnho.net/aspartameletter.htm

Her fra ukfoodguide.net:

"Birth Defects - Dr Diana Dow Edwards was funded by Monsanto (owners of NutraSweet) to study possible birth defects caused by the ingestion of aspartame. After preliminary data showed damaging information, funding for the study was cut off.

Brain Cancer – in a two-year study, 12 out of 320 rats fed on aspartame, along with their normal diet, developed brain tumours, whilst none of the control group developed them. Dr Adrian Gross, an FDA toxicologist, testified to US Congress that aspartame was the cause of brain tumours, but the FDA dismissed his research as flawed. Since aspartame was passed as safe for consumption, the incidence of brain tumours in the over 65-age group, has increased by 67% (1973 – 1990).

Diabetes – According to research by HJ Roberts, a diabetes specialist and a member of the American Diabetes Association, aspartame:
· leads to the precipitation of clinical diabetes
· causes poorer diabetic control in diabetics on insulin or oral drugs
· leads to the aggravation of other complications such as retinopathy, cataracts, neuropathy and gastroparesis
· causes convulsions (insulin reactions)
It was noted that there was ‘dramatic improvement of such features after avoiding aspartame and the prompt recurrence when the patient resumed aspartame products’.

Emotional Disorders – a recent study by Dr RG Walton showed a large increase in serious symptoms shown by people taking aspartame.

Epilepsy – American aviation publications have issued warnings against the consumption of NutraSweet following pilots reporting grand mal seizures. This was confirmed by a 1969 study by Dr H Waisman after 5 out of 7 infant primates suffered grand mal seizures during aspartame safety trails.
"
- http://www.ukfoodguide.net/e951.htm

Nei du, drikk Pepsi Max, ladet med Aspartam.
De tjener mye penger på det vettu. ::drikke::

Men skal ikke argumentere mer, jeg har klart fått fram mitt poeng :)
Honnør for saklig argument, noen ville vel skreket ut diverse gloser isteden ;)

-Munti


Tittel: SV: Søtningsstoff fører ikke til kreft
Skrevet av: Caepp17. mai 2006, 01:53
Honnør til begge de to siste her, ser veldig gjerne at debatten fortsetter! :)


Tittel: SV: Søtningsstoff fører ikke til kreft
Skrevet av: Advocatus Diaboli17. mai 2006, 18:57
Jeg kunne godt tenkt meg å se en oversikt over de mengdene rotter som utvikler forskjellige former for kreft som følge av aspartam får i seg. Den eneste studien jeg har sett som kom nær det å konkludere med at kreft var en ventet følge opererte med enorme mengder aspartam i forhold til det som kan forventes, selv gjennom et enormt inntak av forskjellige lett-produkter. Videre kan man undre seg over hvor de mange "ofrene" for slike søtningsmidler er, siden de har vært i utstrakt bruk i ganske mange år nå, uten at noen form for eksplosjon i gitte kreftformer har kommet som et resultat av dette..


Tittel: SV: Søtningsstoff fører ikke til kreft
Skrevet av: Proteindjevelen18. mai 2006, 07:05
Halvparten av de linkene der legger jeg liten tro på.
Du henviste bl. a. til hjemmesiden til en produsent av Aspartam.

En sjef i FDA forlot FDA etter at han godkjente Aspartam, til selskapet som produserte Aspartam på den tiden...oi da.

Det er uoffisiellt anslått til at 150.000 - 200.000 mennesker døde av det omtalte legemiddelet Vioxx: sjefene i FDA fikk nok litt penger under bordet til å fremskynde godkjennelsen av Vioxx så legemiddelet kunne komme på markedet fortest mulig.

Bruker bare et godt kjent eksempel til å sette fingeren på at selv om det er godkjent, betyr det absolutt ikke at det er trygt.



Jeg er helt enig med deg i at et produkt ikke nødvendigvis trenger å være trygt bare fordi det er godkjent. Men mener du at dette Vioxx-eksempelet er en god analogi til aspartam?
http://www.vioxxlawinfo.net/what_is_vioxx_
 (http://www.vioxxlawinfo.net/what_is_vioxx_)

1- Aspartam har, i motsetning til Vioxx, vært på markedet siden 1981 og har vært studert siden 1965. Vioxx kom ut på markedet i 1999 og det var arbeidet med en langtidsstudie som låg til grunn for at dette legemiddelet ble tatt av marked i 2004 av Merck & Co (produsenten). I 2002 når man fikk de første indikasjonene på at dette legemiddelet kunne føre til helseproblemer ble også dette gjenspeilet på etiketten av FDA.
Uansett, dette var basert på et par studier, og ble håndtert av to aktører. Aspartam har medhold fra over hundre land, flere hundre studier, de fleste helseorganisasjoner i den vestlige verden og i tillegg har det har vært mye lengre på markedet. Vioxx på den annen side ansees som farlig av samtlige innenfor helsevirket.


2- At sjefene i FDA er korrupt tror jeg ikke du har belegg for å hevde. Dette er basert på spekulasjoner etter hva jeg har fått med meg, og ingen FDA-ansatte har blitt dømt. At de er uansvarlig, og har begått feile vurderinger (sammen med Merck) i Vioxx-saken kan jeg imidlertid gå med på.

3. Aspartam som søtningsmiddel versus Vioxx som smertedempende legemiddel har heller ikke særlig mange fellestrekk spør du meg.

Dette blir litt utenfor hva vi skulle diskutere, men hvis man faktisk sammenligner disse to midlene og ser på prosessene som inngår i markedsutbredelsen, studiene som har blitt utført, organisasjonene som støtter middelet (på verdensbasis) og den generelle konsensus innen faglige miljøer, så forteller det meg at alle kan føle meg rimelig trygg på aspartam etter alle disse årene:
Noen linker til stedene jeg fant informasjon:

Press-release ang. Vioxx-prosessen.
http://www.consumer-guides.info/press_releases/vioxx.html
Rise and fall of Vioxx:
http://www.msnbc.msn.com/id/9911524/
Hva er Vioxx
http://www.vioxxlawinfo.net/what_is_vioxx_
Her forklares litt av prosessen om hvorfor Vioxx kom på markedet og feilgrepene som ble gjort av FDA:
http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=40748
Om FDA-doktoren som gikk ut mot Vioxx:
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A16546-2004Oct7.html

"It is not only the results of the research that have been questioned, but the design of the research that led to specific outcomes. For example, in human research of aspartame, the aspartame is usually provided in slow-dissolving capsules. But the biochemical changes from ingesting aspartame in slow-dissolving capsules are many times smaller than those from ingesting aspartame dissolved in liquids (such as carbonated beverages). [9]

Dette er vanlig praksis i utprøving av de fleste stoffer/legemidler, og det utgjør samme forhold som om man får maten i seg fra en flaske brus eller et måltid mat.
Sett at:
En kapsel inneholder 300 mg aspartam.
En flaske (0,5) inneholder 300 mg aspartam.

Tiden man bruker på å drikke denne flasken (med raskt opptak) i forhold til å få en kapsel på 300 mg rett i magen (seint opptak) vil utligne hverandre. Og man har uansett i flere studier sett på forholdet mellom metanol, formaldehyd og maursyre, og at dette ikke lagres i kroppen selv med meget store doser (jf. forrige innlegg). Derfor faller poenget om at dette gir økt risiko for skade bort.


Det ble faktisk påvist stor økt risiko for hjernekreft under kontrollerte labforhold...man hører visstnok ikke så mye om det. (Labrottene hadde faktisk store svulster i hjernen, som pent ble kuttet ut før de ble levert til FDA! ::2thumbsup::)

Og la oss ikke glemme sjimpansene som fikk alvorlige migreneanfall ved langtidsbruk av aspartam, igjen under kontrollerte labforhold...hører ikke så mye om det heller.

Har du noen linker til disse eksperimentene?
Her er en subjektiv mening om Aspartam av en person som jobbet for FDA:
http://www.wnho.net/aspartameletter.htm

Dette er uhyre subjektivt og ikke i tråd med de faglige miljøene på verdensbasis, og i tillegg mener jeg at teksten (med dets linker til blant annet hysteri-siden dorway) bærer preg av å være en urban legend. Har sendt mail til urban legends og snopes for å høre om denne mannen faktisk er en tidligere ansatt hos FDA. Jeg tviler :) men venter på svar. I tillegg er det vanskelig å ta ham seriøst når alt resulterer i konspirasjoner.
Attpåtil presenteres fenylalanin som ren gift. Dette er jo bare tull. Denne aminosyren eksisterer i hundrevis av matvarer, og normale mennesker har fortært den lenge før aspartam kom på markedet.

Mer om denne mannen: http://www.wnho.net/history_of_aspartame.htm (http://www.wnho.net/history_of_aspartame.htm)


Birth Defects - Dr Diana Dow Edwards was funded by Monsanto (owners of NutraSweet) to study possible birth defects caused by the ingestion of aspartame. After preliminary data showed damaging information, funding for the study was cut off.

Denne informasjon er linket til mange steder, men det står aldri noe mer enn akkurat denne lille biten om Monsanto og Edwards.
Det finnes imidlertid en Diana Dow Edwards, professor i farmakologi- og cellebiologi fra New York University og Downstate Medical senter:
http://www.downstate.edu/hiv/p9.html#5
 (http://www.downstate.edu/hiv/p9.html#5)
Og jeg har også sendt mail til både henne og snopes.com for å få en validering angående denne påstanden om hennes tilknytning Monsanto.

Arbeidet med fødselsdefekter er heller ikke referert til under publikasjonene hennes:
http://www.downstate.edu/hiv/p9ff.html

Brain Cancer – in a two-year study, 12 out of 320 rats fed on aspartame, along with their normal diet, developed brain tumours, whilst none of the control group developed them. Dr Adrian Gross, an FDA toxicologist, testified to US Congress that aspartame was the cause of brain tumours, but the FDA dismissed his research as flawed. Since aspartame was passed as safe for consumption, the incidence of brain tumours in the over 65-age group, has increased by 67% (1973 – 1990).


Hmmm.. en økning i hjernekrefttilfeller er feil i følge National Cancer Institute:
"NCI says brain tumors rose from 5 per 100,000 Americans in 1973 to about 6.4 per 100,000 in 1985, with the sharpest jump between 1984 and 1985. Preliminary data show 6.2 tumors per 100,000 people in 1993. "
http://www.netlink.de/gen/Zeitung/1118a.htm

Her kan du se all statistikk om kreft, og det har omtrent ikke vært en økning i det hele tatt på disse.
http://seer.cancer.gov/csr/1975_2003/sections.html

I 1975 låg antallet totale (hvit)e hjernekrefttilfeller på 6.2/100’000 og i 2003 på 6.9/100’000. Merkelig at ikke aspartam’en har resultert i store økninger fra 1980 og utover?  Men det er vel en konspirasjon bak her også.  ;)

Diabetes – According to research by HJ Roberts, a diabetes specialist and a member of the American Diabetes Association, aspartame:
· leads to the precipitation of clinical diabetes
· causes poorer diabetic control in diabetics on insulin or oral drugs
· leads to the aggravation of other complications such as retinopathy, cataracts, neuropathy and gastroparesis
· causes convulsions (insulin reactions)
It was noted that there was ‘dramatic improvement of such features after avoiding aspartame and the prompt recurrence when the patient resumed aspartame products’.


Vel, American Diabetes Association deler ikke helt oppfatningen hans:
http://www.diabetes.org/nutrition-and-recipes/nutrition/sweeteners.jsp
 (http://www.diabetes.org/nutrition-and-recipes/nutrition/sweeteners.jsp)


De fleste av disse linkene og informasjonen er meget vanskelig å få verifisert. Det ser ut som et fåtall av dem har gått gjennom et faglig tidsskrift, fagfellevurdering og kvalitetssikring. Mye preges fortsatt av konspirasjoner og jeg mener fremdeles at mye av det er en del av et ubegrunnet, teknologipessimistisk massehysteri. Det virker også som om enkelte ønsker å fremstille aspartam mye mer kontroversiell innen faglige kretser enn den egentlig er.

Ellers får du ha takk for saklig diskusjon du også. Honnør for det. Selv om vi ikke blir enig, så lærer man nå en del av dette. :)


Noen flere linker:
http://urbanlegends.about.com/library/blasp.htm?terms=aspartame
Brain tumors:
http://www.fda.gov/bbs/topics/ANSWERS/ANS00772.html
Mer om aspartam:
http://www.msfocus.org/publications/pub_articles_aspart.html


Tittel: SV: Søtningsstoff fører ikke til kreft
Skrevet av: Proteindjevelen18. mai 2006, 07:24
Btw, kan jeg ikke gi honnør før jeg har skrevet flere innlegger, eller er det browseren min som ikke støtter denne biten? Noen som har peiling?


Tittel: SV: Søtningsstoff fører ikke til kreft
Skrevet av: UpAndComming18. mai 2006, 07:50
Du har ikke tilgang til å gi honnør før etter 30 innlegg tror jeg det er.


Tittel: SV: Søtningsstoff fører ikke til kreft
Skrevet av: Haymaker18. mai 2006, 19:44
Du kan vel og gi honnør for pm?.. Tror jeg.


Tittel: SV: Søtningsstoff fører ikke til kreft
Skrevet av: twinsy22. mai 2006, 23:34
Jeg fikk til å gi honnør på første dag uten å ha masse innlegg !


Tittel: SV: Søtningsstoff fører ikke til kreft
Skrevet av: Proteindjevelen23. mai 2006, 02:37
Jeg fikk til å gi honnør på første dag uten å ha masse innlegg !

Ok, vel, jeg får ikke gi honnør nå :what:. Har testet i både Opera 8.01 og Mozilla 1.0.6.
Hvor er denne honnør-knappen plassert, og hva står der?


Tittel: SV: Søtningsstoff fører ikke til kreft
Skrevet av: Satser23. mai 2006, 13:37
Ok, vel, jeg får ikke gi honnør nå :what:. Har testet i både Opera 8.01 og Mozilla 1.0.6.
Hvor er denne honnør-knappen plassert, og hva står der?

Skriv et innlegg til, å se hva som skjer ;D


Tittel: SV: Søtningsstoff fører ikke til kreft
Skrevet av: Proteindjevelen23. mai 2006, 23:09
"Et innlegg til"  ::2thumbsup::