Treningsforum

Kosthold => Kosthold og Ernæring => Emne startet av: Benpressmannen på 10. juli 2006, 14:57



Tittel: Paraboiled ris info + GI liste over div ris typer
Skrevet av: Benpressmannen10. juli 2006, 14:57
Om en lurer på hvilken type ris en bør velge så får du en liten oversikt her

Litt om GI verdiene på ulike type ris. Jo høyere GI jo høyere utslag på insulin nivået i kroppen. Dog skal det sies at dette er også mengde styrt ettersom det må en viss mengde til for at de helt store utslagene skal skje..

GI tabell:

128 Hurtig ris
83 basmati
81 jasmin
81 råris
79 brun ris
68 paraboiled

Som dere ser gir parboiled ris noe lavere GI utslag i forhold til øvrige ristyper. Mens brun, jasmin, basmati samt rå ris har ca samme GI så inneholder brun og rå ris mer fiber, vitamin og mineraler enn jasmin og basmati og pga fibret så metter risen mer

Parboiled ris består av 95% hele korn. Parboild behandlingen er en varmebehandling der rårisens naturlige innhold av vitaminer og mineraler vandrer fra skallet og inn i riskornet

Fullkornsris paraboiled brun naturris
Innhold pr 100g
370 kcal
Protein 9.5
Karbohydrat 75g
Fett 3g
Kostfiber 2.5g

Langkornet ris paraboiled (hvit)

Innhold pr 100g
360 kcal
Protein 9g
Karbohydrat 78g
Fett 1g
kostfiber N/A

Forksjellen på brun og hvit paraboiled ris er at brun har kostfiber og hvit ikke har det

koketiden er 20 minutter (hvit) og 25 minutter brun
Risen holder seg godt i ca 1 uke når den er oppbevart i kjøleskap.
så det er lettvindt å koke opp ris en dag til resten av uken.
Evt så kan en jo koke opp og fryse ned ferdige posjonspakker som en kan bruke ved behov.

Om du i dag bruker jasmin, basmati eller hurtigris bør du vurdere å bytte til paraboiled. Hvit parboled er lettest å starte med ettersom den minner mest i smak og konsistens som de mest "vanlige" ris typene som blir brukt. Brun parboiled ris har litt fiber i å må dermed "tygges" litt mer men er fortsatt ikke så tung "tygd" som råris som har hele skalet på..

Når en har brukt paraboiled ris en stund kan en gradvis gå over til råris fortrinnsvis brun råris ettersom den inneholder 100% av risen bestandeler + høyt fiber innhold pga skallet. Jeg selv bruker en blanding av brun parboiled ris samt brun råris ettersom jeg synes at det blir litt vel "mye drøv tygging" med bare råris pga alt skallet..

;)


Tittel: SV: Parboiled ris info + GI liste over div ris typer
Skrevet av: straymond10. juli 2006, 15:01
Takker for god og nyttig info!  :)


Tittel: SV: Parboiled ris info + GI liste over div ris typer
Skrevet av: Benpressmannen10. juli 2006, 15:09
Takker for god og nyttig info!  :)

;)


Tittel: SV: Parboiled ris info + GI liste over div ris typer
Skrevet av: Danvil10. juli 2006, 15:32
Flotte greier, takk for tips. Noen spesiell forretning man må gå til for å få denne risen? Første gang jeg hører om denne typen.
- D


Tittel: SV: Parboiled ris info + GI liste over div ris typer
Skrevet av: DangerMouse10. juli 2006, 17:00
Flotte greier, takk for tips. Noen spesiell forretning man må gå til for å få denne risen? Første gang jeg hører om denne typen.
- D

Enig. Hvor?? Har ikke kunne sett denne i "vanlige" butikker.


Tittel: SV: Parboiled ris info + GI liste over div ris typer
Skrevet av: Benpressmannen10. juli 2006, 19:45
Flotte greier, takk for tips. Noen spesiell forretning man må gå til for å få denne risen? Første gang jeg hører om denne typen.
- D

Sånne norske statsborger av utenlansk opprinnelse sjapper bruker å ha det.

ellers så har enkelte coop, mega butikker akkurat fått det inn i sortemanget ser jeg..

;)




Tittel: SV: Parboiled ris info + GI liste over div ris typer
Skrevet av: Benpressmannen12. juli 2006, 22:02
Enig. Hvor?? Har ikke kunne sett denne i "vanlige" butikker.

No har også spar fått parboiled ris ser jeg
Sjekk dine lokale butikker.
Om de ikke har så be de ta det inn..

:)


Tittel: SV: Parboiled ris info + GI liste over div ris typer
Skrevet av: Benpressmannen12. juli 2006, 23:01
Takker også for bra informasjon. Har planer om å legge om kostholdet nå til høsten, da blir det mye ris ja;)

Flotters....
No vet du jo litt mer om hvilke typer ris som er best ernæringsmessig
så da er det bare å koke i vei...

 



Tittel: SV: Parboiled ris info + GI liste over div ris typer
Skrevet av: Haalvor12. juli 2006, 23:07
Har spist naturris (den helt svarte) de siste dagene på jobb... Litt kjedelig alene men..


Tittel: SV: Parboiled ris info + GI liste over div ris typer
Skrevet av: Benpressmannen12. juli 2006, 23:27
Har spist naturris (den helt svarte) de siste dagene på jobb... Litt kjedelig alene men..

Jau du må jo finne noe "snadder" å spise den sammens med...


Tittel: SV: Parboiled ris info + GI liste over div ris typer
Skrevet av: Danvil13. juli 2006, 08:40
Okai, nå hadde vi fått kjøpt inn en type blandingsris (Ming-produkt, kjøpt i vanlig butikk) - det var både parboiled, villris og langkornet, og næringsinnholdet var på det samme som du skrev om parboiled. Denne du tenkte på? Den så veldig fin ut i alle fall :) Det jeg stussa over var at den kunne kokes opp på 3 minutter...er det mulig at den er hurtigkokt og bra? :P