Treningsforum

Kosthold => Oppskrifter => Emne startet av: Number1 på 08. november 2003, 01:14



Tittel: Kransekake
Skrevet av: Number108. november 2003, 01:14
Kransekake
De gangene jeg har prøvd meg på kransekake er det ikke blitt særlig vellykket. Smaken har vært OK, men ringene har ofte sittet fast i formen og knukket, og deigen har vært for sprø. Nå kan jeg lage kransekake takket være Turid Lorentzen i Braun Norge som lærte meg hvordag det skulle gjøres. Jeg ønsker deg lykke til.
Oppskriften er beregnet til en kransekake med 18 ringer. Lag gjerne 1 1/2 porsjon, så har du deig til ekstra stenger ved siden av.
Du trenger:
500 g mandler
1/2 kg melis
4 eggehviter (ikke for store egg)
Ønsker du en litt lysere deig, kan du skolde halvparten av mandlene. Kaken blir egentlig penere å se på også.
Grovmal mandlene i food prosessor. Alle maskiner gjør ikke dette like bra. En gammeldags kvern går også bra. Grovheten på mandlene skal være som gammeldags grovmalt kokekaffe.
Tilsett melis og mal videre til ønsket finhetsgrad. Pisk eggehvitene og rør med. For mye eggehvite gjør at deigen sveller, så bruk egg av middels størrelse. Bearbeid deigen 1 min. Pakk i al.folie, legg midt i kald stekeovn, skru på 100 grader og la den ligge der 1 time. Da er den gjennomvarm. Avkjøl deigen godt. Den skal være helt kald. Du kan gjerne vente flere dager med å fortsette prossesen.
Smør formene med smeltet smør (meieri) og sett i kjøleskap. Smør en gang til og dryss med semulegryn. Bank av det overflødige. Del den kalde deigen i emner og rull ut eller bruk kakesprøyte. Trykk sammen skjøtene.
Legg ringene inni hverandre (2 stekinger) og stek på nederste rille ved 175 grader i ca. 15 min. (Stenger stekes midt i ovnen). Ringene er ferdige når de har fått gyllen farge. Når kakene er godt avkjølt (en tur ut på trappen, men ikke for mange minusgrader), tas de ut av formene.
Glasur: Rør inn melis i 1 stor eggehvite til en smidig masse. Sprøyt med kakesprut etter hvert som du setter ringene oppå hverandre. Kaken er super å fryse på forhånd (god og seig). I to deler får du de små ringene inni de store, akkurat passe i en kakeboks.



Tittel: Re:Kransekake
Skrevet av: TornBlackRaven26. november 2003, 21:40
Her går det aldri å lage kransekake, det blir deilige, nydelige gyldne og myke kransePØLSER hver gang. De er tydligvis godkjente, for en kompis spiste opp halve kaka, fordi ingen andre orket mer ;D


Tittel: Re:Kransekake
Skrevet av: LurePer28. november 2003, 10:35
Jeg tviler på at jeg noen gang kommer til å lage en kransekake.


Tittel: Re:Kransekake
Skrevet av: Eskimo28. november 2003, 10:39
da er vi to.

..men ingen jul uten  :)


Tittel: Re:Kransekake
Skrevet av: husmor08. desember 2003, 13:13
Dagens husmortips!!

Støtt opp om våre lokale bakere rundt omkring i landet!!
Da blir det kransekake som ikke sitter fast i ringene, søl på kjøkkenet osv....
Koster ikke allverden for ei kransekake folkens :D


Tittel: Re:Kransekake
Skrevet av: Zoria08. desember 2003, 16:36
Dagens husmortips!!

Støtt opp om våre lokale bakere rundt omkring i landet!!
Da blir det kransekake som ikke sitter fast i ringene, søl på kjøkkenet osv....
Koster ikke allverden for ei kransekake folkens :D

Helt enig. Nå trives jeg med å stå på kjøkkenet å bake litt innemellom, men kransekake tviler jeg på at jeg noengang kommer til å bake selv.

Hilsen husmor Zoria  :)


Tittel: Re:Kransekake
Skrevet av: Leina09. desember 2003, 18:41
Tror ikke evnene mine strekker seg så langt som til kransekake fra bunnen av. Har kjøpt ferdig kransekakemasse, og har tenkt å lage kransekakepinner eller noe sånt  ::)


Tittel: Re:Kransekake
Skrevet av: JanB Diddl etc10. desember 2003, 00:06
Kransekake
De gangene jeg har prøvd meg på kransekake er det ikke blitt særlig vellykket. Smaken har vært OK, men ringene har ofte sittet fast i formen og knukket, og deigen har vært for sprø. Nå kan jeg lage kransekake takket være Turid Lorentzen i Braun Norge som lærte meg hvordag det skulle gjøres. Jeg ønsker deg lykke til.
Oppskriften er beregnet til en kransekake med 18 ringer. Lag gjerne 1 1/2 porsjon, så har du deig til ekstra stenger ved siden av.
Du trenger:
500 g mandler
1/2 kg melis
4 eggehviter (ikke for store egg)
Ønsker du en litt lysere deig, kan du skolde halvparten av mandlene. Kaken blir egentlig penere å se på også.
Grovmal mandlene i food prosessor. Alle maskiner gjør ikke dette like bra. En gammeldags kvern går også bra. Grovheten på mandlene skal være som gammeldags grovmalt kokekaffe.
Tilsett melis og mal videre til ønsket finhetsgrad. Pisk eggehvitene og rør med. For mye eggehvite gjør at deigen sveller, så bruk egg av middels størrelse. Bearbeid deigen 1 min. Pakk i al.folie, legg midt i kald stekeovn, skru på 100 grader og la den ligge der 1 time. Da er den gjennomvarm. Avkjøl deigen godt. Den skal være helt kald. Du kan gjerne vente flere dager med å fortsette prossesen.
Smør formene med smeltet smør (meieri) og sett i kjøleskap. Smør en gang til og dryss med semulegryn. Bank av det overflødige. Del den kalde deigen i emner og rull ut eller bruk kakesprøyte. Trykk sammen skjøtene.
Legg ringene inni hverandre (2 stekinger) og stek på nederste rille ved 175 grader i ca. 15 min. (Stenger stekes midt i ovnen). Ringene er ferdige når de har fått gyllen farge. Når kakene er godt avkjølt (en tur ut på trappen, men ikke for mange minusgrader), tas de ut av formene.
Glasur: Rør inn melis i 1 stor eggehvite til en smidig masse. Sprøyt med kakesprut etter hvert som du setter ringene oppå hverandre. Kaken er super å fryse på forhånd (god og seig). I to deler får du de små ringene inni de store, akkurat passe i en kakeboks.


Gjør det enkelt og spis deigen. Det er mye bedre også. Det gjelder både pepperkakedeig, kransekakedeig og ikke minst fyrstekakedeig.


Tittel: Re:Kransekake
Skrevet av: GK23. desember 2003, 11:16
tips til kransekakebaking;
1: smør formene og strø de med semulegryn, da sitter ikke ringene fast.
2: for å få myk kransekake, legg en brødskalk i kakeboksen. Ringene tar fuktighet fra skalken. Dette hjelper også når ringene har blitt steinharde. Når skalken har tørket kan du bytte den for å holde kransekanen myk :D


Tittel: Re:Kransekake
Skrevet av: UpAndComming23. desember 2003, 12:33
Skal man lage god kransekake, må man bruke egg som nesten er litt gamle. Ikke for gamle da selvfølgelig. Men et godt gammelt tips fra min gamle farmor!

:Food:


Tittel: Re:Kransekake
Skrevet av: Eskimo27. desember 2003, 02:34
nå som jeg trodde julekakehelvetet var over så tropper mamma opp på døren med en kembo kransekake. som nå står i kjøleskapet mitt.

så nå er spørsmålet.. skal.. skal ikke..


Tittel: Re:Kransekake
Skrevet av: UpAndComming27. desember 2003, 10:23
inviter noen venner ....


Tittel: Re:Kransekake
Skrevet av: Eskimo28. desember 2003, 18:24
så lenge jeg blir kvitt den før nyttår.. da blir slike ulumskheter bannlyst noen måneder fremover :)


Tittel: Re:Kransekake
Skrevet av: Ben28. desember 2003, 18:32
Sitat
Sitat
Gjør det enkelt og spis deigen. Det er mye bedre også. Det gjelder både pepperkakedeig, kransekakedeig og ikke minst fyrstekakedeig.


Helt enig! Har ikke smakt kransekakedeig, men både pepperkakedeig og fyrstekakedeig er bedre enn det ferdige resultatet, er spesielt svak for fyrstekakedeig.