Treningsforum

Kosthold => Kosthold og Ernæring => Emne startet av: Tynnj på 20. august 2007, 01:23



Tittel: For mye melk?
Skrevet av: Tynnj20. august 2007, 01:23
Jeg drikker en 3-4 liter melk til dagen, er det for mye? Hvilke stoffer er det melken inneholder som jeg ikke bør få i meg så mye av. Burde sikkert drukket litt mindre men bruker melk i shaken, havregrynen, ren melk bare fordi det smaker godt osv osv.... hjelp  :-\


Tittel: Sv: For mye melk?
Skrevet av: Beefcake20. august 2007, 01:52
3-4 liter är kanske i mesta laget.. Men mjölk är generellt sunt. Klockan är lite för mycket för att jag skulle ha tid för att vara mer ingående just nu, men denna förhållandevis färska review* (1) kan kanske vara intressant.


Mjölkintag kan enligt studier:

- med stor sannolikhet skydda mot högt blodtryck, minska risken för stroke samt minska risken kreft i tjocktarmen

- inte skydda mot bröstkreft

- kanske öka risken för att drabbas av prostatakreft (gäller feta mjölkprodukter)
 
- antagligen inte skydda skelettet i någon större grad.


* review = sammanställning av forskning på ämnet

1. "Evidence-based nutrition is essential to move forward in the science of community nutrition. The present study is a review of the epidemiological evidence of dairy products and health. There is an inverse association between the intake of dairy products and hypertension, stroke and colorectal cancer. There is no evidence of an association between the consumption of dairy products and breast cancer. There is some evidence linking high-fat dairy products and an incremental risk of prostate cancer and weak evidence of the protective capacity of dairy products on bone health. More prospective studies should be developed in order to establish better evidence of the relationship between dairy products and health. Due to the importance of dairy products in public health nutrition, quantitative recommendations should be established in the light of the scientific evidence."

Dairy products and health: a review of the epidemiological evidence. British Journal of Nutrition (2006), 96: S94-S99 Cambridge University Press



Står en del om ämnet i denna tråd också:
http://www.treningsforum.no/forum/index.php?topic=59272.0 (http://www.treningsforum.no/forum/index.php?topic=59272.0)

Fast den har du väl redan läst iofs...   ::)