Treningsforum

Kosthold => Kosthold og Ernæring => Emne startet av: Big-P på 28. april 2009, 23:33



Tittel: Hva er den sunneste stekeoljen?
Skrevet av: Big-P28. april 2009, 23:33
Ja, etter å ha lest litt her på forumet og t-nation, kommer jeg liksom ikke fram til en konklusjon om hva som er den sunneste oljen til steking av kjøtt, egg, fisk o.l.

Først trodde jeg oliven oljen var en sikker vinner, men virker mer som den er fin som tilskudd, i salater, som "saus" o.l. Den skapte noen uheldige bivirkninger under steking når oljen oksiderte. Dette varierte på ulike oliven olje merker, men også andre oljer. Tilsetting av antioksidanter som vitamin E økte varmestabiliteten. Økt mutasjoner i kjøttet kunne det også føre til pga. høy varmeoverføring fra pannen via oljen, som er en agens til kreft. [Kilder: johnberardi.com].

Men hvordan er det med flytende melange? Husker den hadde samme forholdet av mettede, umettede og flerumettede fettsyrer som solsikkeolje. Men den hadde høyt innhold av flerumettede fettsyrer så det vil jo si at den er varme-ustabil. Men ut i fra egen erfaring oppfører den seg som vanlig stekesmør...

Så den jeg har mest tro på er Odelia sin rapsolje, som heter Odelia Stekeolje: http://www.greteroede.no/bakgrunn/radogtips/articles/artid356780.html (http://www.greteroede.no/bakgrunn/radogtips/articles/artid356780.html)

Noen som har noe vitenskapelige bevis, tester etc. å vise til? Diskuter!


Tittel: Sv: Hva er den sunneste stekeoljen?
Skrevet av: Pans28. april 2009, 23:38
Stemmer det med Oliven og steking! Og ja, ville gått for rapsolje!


Tittel: Sv: Hva er den sunneste stekeoljen?
Skrevet av: ubertass29. april 2009, 13:23
MCT-olje > Any other.
Fra Bedreviteren:
http://bedreviteren.blogg.no/1240361383_retningslinjer_for_in.html (http://bedreviteren.blogg.no/1240361383_retningslinjer_for_in.html)
Sitat
Bruk MCT olje når du steker mat
MCT (mediumkjedede fettsyrer) er en type mettet fett som har høy varmebestandighet. Denne unike formen for fett, kan ikke lagres som fett i kroppen, er en rask kilde for energi, senker apetitten og kolesterolverdiene, samtidig som den reduserer risikoen for åreforkalkning. MCT olje er ypperlig til steking eller som tilskudd i smoothie, salater, m.m. 1-2 ss per dag er å anbefale. Suppler også med olivenolje og nøtter (mandler, hasselnøtter, peanøtter, m.m) for å få i deg de nødvendige mengdene enumettet fett.


Tittel: Sv: Hva er den sunneste stekeoljen?
Skrevet av: Big-P29. april 2009, 14:15
Wow, MCT-olje ftw! ::buttrock::

Leste litt på diverse artikler om den oljen på http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/ (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/) og fant ut at MCT blir raskere oksidert i leveren. Dyre -og menneskeforsøk viste til høyere energi forbruk ved forbrenning av MCT. Førte også til mindre vektøkning/økt metthet og mindre fettdepoer. Hvordan blir det i sammenheng med bulking tro?
Hvor får man taki MCT-olje? Pris?


Tittel: Sv: Hva er den sunneste stekeoljen?
Skrevet av: ubertass29. april 2009, 16:10
Tenker det bare er gunstig i forhold til bulk, da du får energien men ikkje fettlagringa.
Det er vel ikkje fettlagring som er MÅLET ved bulken, er det ? ;)

MCT-olje koster nok litt, men det er tross alt ikkje så mykje du bruker i gangen.
Du kan kjøpe den her:
http://www.myrevolution.no/produkt/mct_olje_1_liter/51/34/ (http://www.myrevolution.no/produkt/mct_olje_1_liter/51/34/)


Tittel: Sv: Hva er den sunneste stekeoljen?
Skrevet av: Sckank29. april 2009, 16:44
Har akkurat den olja selv og bruker den både til steking og til kosttilskudd.
Helt ypperlig, spesielt nå som jeg driver på med slanking.
Merker stor forskjell på fettforbrenning og form.


Tittel: Sv: Hva er den sunneste stekeoljen?
Skrevet av: Unknown_Soldier29. april 2009, 17:07
Studiene på MCT`s effekter i forhold til høyere energiforbruk har nok en del mangler(1).

Those investigators mostly reported a greater thermogenic effect of MCTs than of LCTs, but their studies were of a short duration (10). As a result, although it was suggested that the consumption MCTs could lead to an energy imbalance that may assist in weight loss or in the prevention of obesity (7-9), those early studies did not provide evidence of the longer-term effects of MCTs on thermogenesis. Furthermore, the short-term nature of the studies precluded the possibility of examining body-composition changes that would theoretically result from the energy imbalance.


Man tror også at MCT kan øke LDL-kolesterol(1,2,3)


There are, however, some concerns regarding the effects of MCT consumption on plasma lipid concentrations (14). In fact, a recent study (15) found an intake of 70 g MCT oil/d for 21 d increased total cholesterol, LDL-cholesterol, triacylglycerol, and glucose concentrations by 11%, 12%, 22%, and 4%, respectively, relative to an equivalent intake of high-oleic sunflower oil.(1)

Medium chain triacylglycerols (MCT) have been suggested as efficacious in weight management because they possess greater thermogenic qualities relative to long chain triacylglycerols; however, MCT may also increase circulating lipid concentrations, possibly increasing risk of cardiovascular disease (CVD) (2)

Medium chain triglyceride (MCT) consumption may have a beneficial impact on weight management, however, some studies point to a negative impact of MCT oil consumption on cardiovascular disease risk. (3)


Så da har man altså en olje som kan stekes på ca 190grader, i motsetning til rapsolje som kan stekes på 180grader. Langtidseffektene ved bruk av palmolje eller kokosnøttolje (og andre MCT) er imidlertid ikke forsket nok på, så dersom man vil sikre seg gode kolesterolnivåer og en olje som er sikker, så velger man rapsolje til steking, og virgin oliveoil til salater.
Det kan godt hende at MCT er bra, hva vet jeg, men eventuelle effekter av det har nok begrenset verdi for de som ønsker og gå ned i vekt. Som de fleste vet, så er det per dags dato ingen naturlige stoffer som har noen mirakel-egenskaper. Men for all del, MCT`s til normalt bruk er helt sikkert ikke farlig. Det er bare viktig å få et balansert inntrykk av ting.



1. http://www.ajcn.org/cgi/content/full/81/1/7?ijkey=285483c47452c08d59f54b18c2d15c8374f33782 (http://www.ajcn.org/cgi/content/full/81/1/7?ijkey=285483c47452c08d59f54b18c2d15c8374f33782)


2. http://www.metabolismjournal.com/article/S0026-0495(03)00070-2/abstract (http://www.metabolismjournal.com/article/S0026-0495(03)00070-2/abstract)


3. http://www.jacn.org/cgi/content/abstract/27/5/547 (http://www.jacn.org/cgi/content/abstract/27/5/547)



Tittel: Sv: Hva er den sunneste stekeoljen?
Skrevet av: liffy29. april 2009, 18:38
Stek i smør hvis du ikke har MCT-olje. Bruk oljer til salater osv; for eksempel linfrøolje o.l.


Tittel: Sv: Hva er den sunneste stekeoljen?
Skrevet av: veslekardia29. april 2009, 18:46
fett fra fjøset er usunt ;)
rapsolje er en vinner...


Tittel: Sv: Hva er den sunneste stekeoljen?
Skrevet av: Unknown_Soldier29. april 2009, 19:06
Foreleseren min i dag ( klinisk ernæringsfysiolog) mente at den grønne flytende hvita hjertegod var best dersom man skulle steke f.eks kjøtt.


Tittel: Sv: Hva er den sunneste stekeoljen?
Skrevet av: veslekardia29. april 2009, 19:13
Foreleseren min i dag ( klinisk ernæringsfysiolog) mente at den grønne flytende hvita hjertegod var best dersom man skulle steke f.eks kjøtt.

plantemargarin og planteoljer er de beste alternativene ja...


Tittel: Sv: Hva er den sunneste stekeoljen?
Skrevet av: liffy29. april 2009, 21:00
Rapsolje smaker vondt


Tittel: Sv: Hva er den sunneste stekeoljen?
Skrevet av: Big-P30. april 2009, 12:48
Studiene på MCT`s effekter i forhold til høyere energiforbruk har nok en del mangler(1).

Those investigators mostly reported a greater thermogenic effect of MCTs than of LCTs, but their studies were of a short duration (10). As a result, although it was suggested that the consumption MCTs could lead to an energy imbalance that may assist in weight loss or in the prevention of obesity (7-9), those early studies did not provide evidence of the longer-term effects of MCTs on thermogenesis. Furthermore, the short-term nature of the studies precluded the possibility of examining body-composition changes that would theoretically result from the energy imbalance.


Man tror også at MCT kan øke LDL-kolesterol(1,2,3)


There are, however, some concerns regarding the effects of MCT consumption on plasma lipid concentrations (14). In fact, a recent study (15) found an intake of 70 g MCT oil/d for 21 d increased total cholesterol, LDL-cholesterol, triacylglycerol, and glucose concentrations by 11%, 12%, 22%, and 4%, respectively, relative to an equivalent intake of high-oleic sunflower oil.(1)

Medium chain triacylglycerols (MCT) have been suggested as efficacious in weight management because they possess greater thermogenic qualities relative to long chain triacylglycerols; however, MCT may also increase circulating lipid concentrations, possibly increasing risk of cardiovascular disease (CVD) (2)

Medium chain triglyceride (MCT) consumption may have a beneficial impact on weight management, however, some studies point to a negative impact of MCT oil consumption on cardiovascular disease risk. (3)


Så da har man altså en olje som kan stekes på ca 190grader, i motsetning til rapsolje som kan stekes på 180grader. Langtidseffektene ved bruk av palmolje eller kokosnøttolje (og andre MCT) er imidlertid ikke forsket nok på, så dersom man vil sikre seg gode kolesterolnivåer og en olje som er sikker, så velger man rapsolje til steking, og virgin oliveoil til salater.
Det kan godt hende at MCT er bra, hva vet jeg, men eventuelle effekter av det har nok begrenset verdi for de som ønsker og gå ned i vekt. Som de fleste vet, så er det per dags dato ingen naturlige stoffer som har noen mirakel-egenskaper. Men for all del, MCT`s til normalt bruk er helt sikkert ikke farlig. Det er bare viktig å få et balansert inntrykk av ting.



1. http://www.ajcn.org/cgi/content/full/81/1/7?ijkey=285483c47452c08d59f54b18c2d15c8374f33782 (http://www.ajcn.org/cgi/content/full/81/1/7?ijkey=285483c47452c08d59f54b18c2d15c8374f33782)


2. http://www.metabolismjournal.com/article/S0026-0495(03)00070-2/abstract (http://www.metabolismjournal.com/article/S0026-0495(03)00070-2/abstract)


3. http://www.jacn.org/cgi/content/abstract/27/5/547 (http://www.jacn.org/cgi/content/abstract/27/5/547)



Ja, jeg må si meg ganske enig i konklusjonen din der Unknown_soldier. Tror MCT-oljen kan være fint til en deffediet for å bevare muskelmassen og gå ned i fettprosent. Og som til mesteparen, tas alt med måte. Jeg kommer til å benytte rapsoljen til steking og oliven oljen til salattilbehør!


Tittel: Sv: Hva er den sunneste stekeoljen?
Skrevet av: steintrollet30. april 2009, 12:59
raps
billig og bra, og tåler høge temperaturer;)


Tittel: Sv: Hva er den sunneste stekeoljen?
Skrevet av: Carnivore30. april 2009, 15:56
Fett (oljer) med høye nivåer av mettet fett og lave nivåer av flerumettet fett er de som egner seg best til steking, ganske enkelt. Mettet fett er langt mer stabilt som molekyl (bindingen er jo mettet), noe som effektivt beskytter mot reaksjon. Dermed forblir fettstoffet det samme og endrer seg ikke til ødelagte/kunstige fettstoffer som kroppen ikke er i stand til å fordøye.
Det finnes riktignok planteoljer med en del umettet fett som egner seg til steking pga høyt innhold av naturlige antioksidanter, men dette varierer. Man bør aldri bruke raffinerte planteoljer til steking fordi antioksidantene her er fjernet. I hovedsak bør man ikke bruke raffinerte oljer i hele tatt.

Til steking er kokosfett det suverent beste. Andelen av mettet fett er bortimot 95%. Kokosfett inneholder dessen 45% MCT-fettsyrer, som har flere gode egenskaper samtidig som det er varmestabilt.
Videre er palmekjerneolje og dyrefett gode alternativer å steke i. Meierismør kan anbefales da dette er naturlig, stabilt, billig og smakfullt. Margariner (f.eks. Melange) er et bearbeidet fettstoff og bør ikke brukes i hele tatt.


Tittel: Sv: Hva er den sunneste stekeoljen?
Skrevet av: Unknown_Soldier30. april 2009, 16:27
Fett (oljer) med høye nivåer av mettet fett og lave nivåer av flerumettet fett er de som egner seg best til steking, ganske enkelt. Mettet fett er langt mer stabilt som molekyl (bindingen er jo mettet), noe som effektivt beskytter mot reaksjon. Dermed forblir fettstoffet det samme og endrer seg ikke til ødelagte/kunstige fettstoffer som kroppen ikke er i stand til å fordøye.
Det finnes riktignok planteoljer med en del umettet fett som egner seg til steking pga høyt innhold av naturlige antioksidanter, men dette varierer. Man bør aldri bruke raffinerte planteoljer til steking fordi antioksidantene her er fjernet. I hovedsak bør man ikke bruke raffinerte oljer i hele tatt.

Til steking er kokosfett det suverent beste. Andelen av mettet fett er bortimot 95%. Kokosfett inneholder dessen 45% MCT-fettsyrer, som har flere gode egenskaper samtidig som det er varmestabilt.
Videre er palmekjerneolje og dyrefett gode alternativer å steke i. Meierismør kan anbefales da dette er naturlig, stabilt, billig og smakfullt. Margariner (f.eks. Melange) er et bearbeidet fettstoff og bør ikke brukes i hele tatt.

Interessante greier. Har prøvd å finne forskning på hvorfor mettet fett og palmeoljer er best til steking, men finner svært lite om det. Det eneste jeg har funnet, er at mettet fett kanskje ikke har så stor påvirkning på kolesterolet som man tidligere har trodd. Jeg har imidlertid aldri vært helt motstander av mettet fett, men nå begynner jeg nesten å bli enda litt mer liberal. Transfett er jo dog en tydlig slemming. Men som sagt, har du noen bra og skikkelig forskning på hvilke oljer som er best til steking?


Tittel: Sv: Hva er den sunneste stekeoljen?
Skrevet av: Carnivore30. april 2009, 23:40
Interessante greier. Har prøvd å finne forskning på hvorfor mettet fett og palmeoljer er best til steking, men finner svært lite om det. Det eneste jeg har funnet, er at mettet fett kanskje ikke har så stor påvirkning på kolesterolet som man tidligere har trodd. Jeg har imidlertid aldri vært helt motstander av mettet fett, men nå begynner jeg nesten å bli enda litt mer liberal. Transfett er jo dog en tydlig slemming. Men som sagt, har du noen bra og skikkelig forskning på hvilke oljer som er best til steking?

At mettet fett er det mest stabile ovenfor høye temperaturer hersker det vel i og for seg ikke uenighet om. Jeg ville tro at dette også regnes som et faktum i dine kretser som ernæringstudent (?) Matvareindustrien har vært klar over dette hele veien, og derfor er det heller ikke uten grunn at palmeolje (som er naturlig stabilt) brukes i en del matvarer fremfor hydrogenert fett. Det er vel hvorvidt mettet fett er helseskadelig eller ikke man er uenig om, men at mettet fett er mest stabilt er på en måte et kjemisk faktum. Å steke i tran er liksom ikke det lureste ;)
Når det gjelder steking av mat har Elna Persson ved Universitetet i Lund gjort forskning på dette og her er en artikkel hvor Mat&Helse omtaler hennes arbeid over en generell artikkel basert på dette med fett til bruk i steking: http://www.matoghelse.no/mat/2007/02/25/stek-kjoettet-riktig!.aspx (http://www.matoghelse.no/mat/2007/02/25/stek-kjoettet-riktig!.aspx)
(Som vanlig publiserer M&H artikler av høy kvalitet med konkrete forslag for hvordan gjøre ting i praksis!)
Jeg synes det er moro å høre at skepsisen din mot mettet fett er på vikende front. Jeg for min del mener mettet fett er vår viktigste ingrediens i kosten. Ikke fordi mettet fett i seg selv regnes som essensielt, men fordi det fungerer i synergi med andre fettsyrer og de fettløselige vitaminene. Mettet fett er en utmerket energikilde, og det er jo dette våre fettdepoter hovedsakelig består av - følgelig er dette noe kroppen er godt tilpasset å forbrenne. Videre mener jeg dette bidrar til bedret hormonbalanse og derav generelt bedret helse.

Etter å ha lært deg å kjenne litt over dette forumet over en tid synes jeg det er på tide du kommer ut av skapet og slår deg ned der du hører hjemme - nemlig blant oss alternative ;D


Tittel: Sv: Hva er den sunneste stekeoljen?
Skrevet av: Unknown_Soldier30. april 2009, 23:50


Etter å ha lært deg å kjenne litt over dette forumet over en tid synes jeg det er på tide du kommer ut av skapet og slår deg ned der du hører hjemme - nemlig blant oss alternative ;D

Haha, you wish :)  Nei, men som du vet er jeg åpen for alt, men er tro mot forskning. Imidlertid ser jeg, etter å ha søkt litt, at forskning ikke er så entydig negativ mot mettet fett som jeg tidligere har trodd. Dette vil jeg helt klart lære meg mer om etterhvert. Akuratt nå er jeg full, så du får en high five, og klapp på skulderen samtidig som jeg sier "God sucks!" ;)


Tittel: Sv: Hva er den sunneste stekeoljen?
Skrevet av: Big-P01. mai 2009, 00:03
At mettet fett er det mest stabile ovenfor høye temperaturer hersker det vel i og for seg ikke uenighet om. Jeg ville tro at dette også regnes som et faktum i dine kretser som ernæringstudent (?) Matvareindustrien har vært klar over dette hele veien, og derfor er det heller ikke uten grunn at palmeolje (som er naturlig stabilt) brukes i en del matvarer fremfor hydrogenert fett. Det er vel hvorvidt mettet fett er helseskadelig eller ikke man er uenig om, men at mettet fett er mest stabilt er på en måte et kjemisk faktum. Å steke i tran er liksom ikke det lureste ;)
Når det gjelder steking av mat har Elna Persson ved Universitetet i Lund gjort forskning på dette og her er en artikkel hvor Mat&Helse omtaler hennes arbeid over en generell artikkel basert på dette med fett til bruk i steking: http://www.matoghelse.no/mat/2007/02/25/stek-kjoettet-riktig!.aspx (http://www.matoghelse.no/mat/2007/02/25/stek-kjoettet-riktig!.aspx)
(Som vanlig publiserer M&H artikler av høy kvalitet med konkrete forslag for hvordan gjøre ting i praksis!)
Jeg synes det er moro å høre at skepsisen din mot mettet fett er på vikende front. Jeg for min del mener mettet fett er vår viktigste ingrediens i kosten. Ikke fordi mettet fett i seg selv regnes som essensielt, men fordi det fungerer i synergi med andre fettsyrer og de fettløselige vitaminene. Mettet fett er en utmerket energikilde, og det er jo dette våre fettdepoter hovedsakelig består av - følgelig er dette noe kroppen er godt tilpasset å forbrenne. Videre mener jeg dette bidrar til bedret hormonbalanse og derav generelt bedret helse.

Etter å ha lært deg å kjenne litt over dette forumet over en tid synes jeg det er på tide du kommer ut av skapet og slår deg ned der du hører hjemme - nemlig blant oss alternative ;D

Ah, Mat og helse er bra lesning. Ja, etter et par raske lesninger om mettet fett, virker det som det strides litt for og imot. Kom over også at det ved lave insulinnivå, blir mettet fett "brukt" mer effektivt og mettet fett er gunstig for stereolproduksjon (testosteron er en "slekt" av stereolene)

Her fant jeg også en lang rapport om mettet fett (ikke akkurat siste nytt):
http://www.health-report.co.uk/saturated_fats_health_benefits.htm (http://www.health-report.co.uk/saturated_fats_health_benefits.htm)

Så vidt jeg husker fra biokjemitimene, så er det slik at umettede fettsyrer har en "knekk" i karbonkjeden (dobbeltbinding) og flerumettede har flere knekk/dobbeltbindinger. De mettede fettsyrene ligger langstrake og derfor mer tettere sammen, og er derfor vanskeligere å adskille enn umettede og flerumettede fettsyrene. Det må til mer varme for å skille de mettede fettsyrene. Korrekt me if I'm wrong! ::biggrin::


Tittel: Sv: Hva er den sunneste stekeoljen?
Skrevet av: MariusMessiah13. oktober 2010, 07:58
hm - etter å ha kjørt keto er jeg tilbake i på litt mer karber og må kutte ned litt på fettet. I den anledning stod jeg kg klødde meg i pannebrasken i butikken her en dag. Har man ikke gått litt vekk i fra at den grønne planteoljen er SUPAH SUNN men smør er fy under bygging?

Et lite poeng er jo som tidligere nevnt her at rapsolje smaker fælt. Det smaker jo helt krise. Det smaker faktisk som den olja vi renset malerpenslene med i SAn Francisco.

Shit! Det var rapsolje vi renset penslene med i San Francisco.

RAPSOLJE ER TIL Å RENSE PENSLER MED!