Treningsforum

Bilder => Bilder av Diverse => Emne startet av: ThirdEye på 12. mai 2009, 16:46Tittel: Johan Arnt Bredesen kjempen fra Alsvåg
Skrevet av: ThirdEye12. mai 2009, 16:46
Johan Arnt ble født 6.februar 1859 i Storvåg i Lofoten. Foreldrene flyttet til Alsvåg, og her vokste han opp. Som gutt var han ikke større enn gutter flest, men i 18-årsalderen var han en kjempekar av veldige dimensjoner. Han var to meter og fjorten cm høy, brystmålet var på hele 160 cm og han veide 177 kg. Nevene var kjempestor og støvlene var så vide at de gikk utenpå vanlige folks støvler. Ikke underlig at han på folkemunne omtales som " Stor Johan Arnt" Det er reist en bauta til minne om han på Resshøgda, og målene skal tilsvare størrelsen på Johan Arnt. Han ligger gravlagt på Gisløy kirkegård, men det er ingen kart som viser hans grav blandt alle de overgrodde gravene.

"Den første styrkeprøven skulle være da Johan Arent begynte å drive fiske i Nyksund. Der var dengang brennevinsalg på krambua til Sørvågbruket. Handelsmannen som drev der fikk brennevin i store fat som stod ved disken. Så bruktes det ause for å fylle opp kaupene som det ble drukket av. Under ausinga ble det adskillig søling på disken. Dette sølet forsøkte handelsmannen å lede tilbake til fatet via ei renne. Lite sanitært! Dette ble da også to svensker klar over og begynte å bråke. De ville ha tak i denne handelsmannen. Han visste da ingen annen råd enn å sende bud etter Johan Arent. Kjempen kom, tok en svenske i hver hånd og satte dem ut på kaia.

Etter hvert ble det mange slike oppdrag for Johan Arent. Det ble fort kjent i fiskeværene både i Lofoten og Finnmark når kjempen var i farvannet. For det var vanlig at han fikk i oppdrag å hjelpe politiet når det var bråk blant fiskerallmuen. Det var særlig når det var rikelig med alkohol, at Stor-Johan var god å ha til å dempe gemyttene. For han ble ikke beruset. Der forekom flere ganger at fiskerne forsøkte å skjenke ham brennevin for å få han full. Men det lyktes aldri. Alkoholen kom ut i form av svette".

(http://admin.lofoten.com/upload/artikkel/storjohan22.jpg)

(http://www.oksnesavisa.no/files/u4/StorJohanOgLaurits.jpg)

(http://admin.lofoten.com/upload/artikkel/historie_historier_004.jpg)

syk mann :o
les mer http://kuling.net/artikler/Storjohan1 (http://kuling.net/artikler/Storjohan1)


Tittel: Sv: Johan Arnt Bredesen kjempen fra Alsvåg
Skrevet av: Crudeoil12. mai 2009, 17:03
Har hørt mange historier fra min bestefar om han "stor Johan".
Hadde man husket alle så...
Er visst i slekt med han ett stykke ut i...


Tittel: Sv: Johan Arnt Bredesen kjempen fra Alsvåg
Skrevet av: ThirdEye12. mai 2009, 17:13
fett;)
Nordlendingen i klassen snakket om han idag:P han var vist også i slekt med han langt uti:P


Tittel: Sv: Johan Arnt Bredesen kjempen fra Alsvåg
Skrevet av: UpAndComming12. mai 2009, 18:32
Nordlendinger hadde bare sykkel på den tiden der - de kom ikke så langt ....


Tittel: Sv: Johan Arnt Bredesen kjempen fra Alsvåg
Skrevet av: ThirdEye12. mai 2009, 23:05
hehe, rett der;)


Tittel: Sv: Johan Arnt Bredesen kjempen fra Alsvåg
Skrevet av: Joda_jau12. mai 2009, 23:10
Smålik Semmy Schilt