Treningsforum

Generelt => Loggbok Online => Emne startet av: Spartacus på 16. juni 2009, 17:18Tittel: Spartacus på villspor (skautraver'n 2009)
Skrevet av: Spartacus16. juni 2009, 17:18
Jeg har vært så langt ut på jordet - og tidvis viddene - at jeg kom frem til at jeg også kunne dra på bærtur.

Da jeg leste om skautraver'n, som er noe "turorienteringsgreier" i Oppegård, Ski og Ås kommuner, var valget enkelt og jeg tuslet innom G-sport på Kolbotn og kjøpte meg en pakke med kart ... kompass har jeg jo på klokken min og GPS er jo noe oppskrytte greier ... trodde jeg.

Oppvokst med Sølvpilen, hjortefot og andre fortellinger trodde jeg at dette ville være "a walk in the park"

Bra jeg er såpass sløv i oppfattelsen at jeg ikke skjønner jeg på villspor før jeg har funnet igjen stien *s*
(kan ha noe med lavt blodsukker og lite væske ... for mat og drikke tar en ikke med på småturer *høhh* :))

Skautraver'n er delt i 5 områder (/soner) hvor det er 40 poster ute hele sesongen og 40 som legges ut ca 28. juni til sesongslutt 8. november ... planen min er å finne alle 80 ... må jo på bærtur til høsten  ::)


mer info og oversiktskart finnes på www.skautravern.no (http://www.skautravern.no)  ::smile::


Tittel: Sv: Spartacus på villspor (skautraver'n 2009)
Skrevet av: Spartacus16. juni 2009, 17:22
Lørdag 13.06
-------------

Som en liten test på form og glemte evner om kart og kompass, fant jeg ut at jeg skulle begynne med post 6 i "sone 1" ettersom den virket enklest på kartet.

Jeg kjørte til riktig område og parkerte på første parkeringingsplassen jeg fant ... fant nærmeste sti og surret opp i skogen retning det jeg trodde var post 6.

"Opp noen meter og litt til venstre/nordover" var planen ... etter noe surring mellom trærne hit og dit begynte jeg å lure på hva jeg drev på med, men så med ett så jeg posten ... merket med tallet 3 ... "totalt på villspor" kom jeg frem til.

Om ikke annet visste jeg nå hvor jeg var og etter en liten titt på kartet kom jeg frem til at jeg hadde parkert på feil p-plass og brukt feil sti, men men ... NÅ var jeg i kontroll igjen og post 6 var neste mål.

Post 6 fant jeg relativt enkelt ... ble litt virring mens jeg nynnet for meg selv på en gammel låt av Lars Kilevold (sier ikke hvilken :)), men jeg fant den ...
post 5 var ikke langt unna på kartet så jeg tok den også selv jeg kun hadde planlagt post 6 som en test.

Etter å ha funnet post 5 var jeg såpass fornøyd med meg selv at jeg satte kursen mot bilen ... fant en sti jeg trodde jeg hadde kontroll på og fulgte den ned til asfalten (/veien) ... da jeg kom ned fant jeg ut at jeg var ved den parkeringsplassen jeg trodde jeg hadde parkert på, men bilen sto altså ca 100m unna.

Totalt ble det en drøy time ute i skogen ... ikke så mye, men greit nok for en testtur.


Tittel: Sv: Spartacus på villspor (skautraver'n 2009)
Skrevet av: Spartacus16. juni 2009, 17:27
Mandag 15.06
-----------------

Nå skulle de resterende 5 postene i sone 1 ("Hvitebjørn") taes ... parkerte på riktig parkeringsplass og tok riktig sti opp i skogen ... mye rart en kan si om kraftledninger, men de er gode referansepunkter på kart ... spesielt hvis en husker å telle stolpene *s*

Det ble en grei liten rundtur med post 8 først ... så posten 4, 7, 2 og post 1 til slutt ... som vanlig en del surring hit og dit, men etter hvert ble jeg fortrolig med at målestokken på kartet bare er 1:10.000 og ikke 1:50.000 som vanlige turkart bruker ... det som ser langt ut på kartet er som regel "rett rundt svingen" i skogen.
Post 7 sto litt vanskelig til, men siden jeg ikke fulgte den stien (/dyretråkket) som sto på kartet gikk jeg nesten rett på den, og kunne siden klatre opp skråningen posten står under. Post 2 lå ved en myr, og det gjorde det litt mer spennende å gå ... myggen trives visst i slike området.

Brukte ca. 3 timer på turen og begynte å lure på om GPS og kanskje litt mat i sekken kanskje ikke er så dumt allikevel  :o

Tok en tur til Elkjøp og så på GPS ... mange fine og fancy saker, men bare 2 kjedelige som virket utenfor bilen ... får sjekke ut hva Nokia har å tilby som kan kobles mot mobilen min  ::smile::
(de skikkelige tur-GPS'ene blir for avanserte i første runde).


Tittel: Sv: Spartacus på villspor (skautraver'n 2009)
Skrevet av: Egil Skallagrimsson16. juni 2009, 17:31
::rofl2::

Fantastisk, Stein! ;D

Jeg håper du fortsetter å logge turene dine!


Tittel: Sv: Spartacus på villspor (skautraver'n 2009)
Skrevet av: Spartacus16. juni 2009, 17:32
Tirsdag 16.06
----------------

Sone 1 er ferdig så nå var det sone 2 ("Bukkesti nord") og post 11 som så enkelt ut på kartet.
Jeg kjørte selvsikkert avgårde mot det ukjent område ... og bommet på riktig p-plass ... "huuu-jaa" ... fin start på turen tenkte jeg og snudde og kjørte tilbake en drøy km.

Dette området har en annen natur så postene 11, 16, 13, 14 og post 12 gikk som en drøm ... (post 12 er forresten samlingspunktet som Milorg hadde 7.mai 1945) ...
Etter post 12 gikk det derimot rett til skogs  ... jeg gikk helt i surr og fikk ikke kart og terreng til å stemme ... fant en vei og en skiløype som ikke sto på o-kartet så da var jeg på tur ... jeg var ikke på villspor for jeg var jo fortsatt i samme fylke  :8):
Til slutt fant jeg nok info til å kjenne meg igjen på kartet og fant ut at jeg var vel 2 km unna post 15 som jeg hadde planlagt ... jeg tenkte noen mindre pene ord om mine manglende orienteringsevner og satte kursen mot bilen ... som jeg fant med en gang *s*

Skremte opp ei orrhøne (?) med 7-8 unger litt før post 12 ... mor likte meg ikke og trippet avgårde før jeg fikk tatt bilde.
Brukte 2t 45 min ... siste 45 min var nok på vi'vanke

Det er 3 poster igjen i området som jeg tar i morgen, men jeg lurer nå på om jeg ikke skal skaffe meg en GPS før jeg starter på et nytt omeråde.


Noen detaljer jeg så langt har kommer frem til (alt er egentlig gammelt nytt for de fleste over 35)

- skaff deg et skikkelig turkart i 1:50.000 (det inneholder så mye, mye mer info enn o-kart)
- bruk gode støvler med skikkelig ankelstøtte
- klipp tåneglene slik at nevnte støvler kommer borti neglene (støvlene vinner og føttene smerter *s*)
- bruk langbukser slik at busker og grener ikke skraper opp bena, og at insekter holder seg unna
- ha gjerne en hatt med myggnetting i nakken (mye enklere å konsentrere seg når en slipper å vifte bort mygg og fluer og lyder forsterkes)
- ta med mat og drikke som tåler å være i sekken noen timer (sjokolade er fy-fy ... den smelter :))
- har du skikkelig kamera med deg ... ikke ha det i sekken ... med mindre du vil ta bilder av blomster.
- nord på kartet er ikke den veien nesa peker ... bruk heller kompasset til å finne nord (eller solen og klokken for de avanserte)


Tittel: Sv: Spartacus på villspor (skautraver'n 2009)
Skrevet av: Egil Skallagrimsson16. juni 2009, 17:32
HEI!!

GPS på orientering er mer juks enn steroider!!


Tittel: Sv: Spartacus på villspor (skautraver'n 2009)
Skrevet av: Spartacus16. juni 2009, 17:38
HEI!!

GPS på orientering er mer juks enn steroider!!

Da får jeg vel ta med hengekøyen (med tak og myggnetting) og sovepose ... eller kanskje kjøpe et skikkelig turkart i tillegg ... me' får sjå :)

Ettersom jeg holder samme fart som Vilja i dårlig humør er det ingen som er med og ser at jeg jukser ... bruker jo bare mobilen og sjekker meldinger  ;D


Tittel: Sv: Spartacus på villspor (skautraver'n 2009)
Skrevet av: PG16. juni 2009, 17:49
hehe, beste loggen på TF på lenge :)  GPS er fyfy, og forøvrig er orienteringskart mye mere detaljert en 1:50tusenkart, men må leses på en helt annen måte..


Tittel: Sv: Spartacus på villspor (skautraver'n 2009)
Skrevet av: Spartacus16. juni 2009, 20:00
*urk*

har vært litt "hit og dit" ...

nuvel ... i forskjellige butikker og surfet på nettet er vel bedre å si i disse dager ... og lett etter en gps-mottager til bruk utenfor bilen ...
Det er visst ikke det store markedet for dette, og alternativene er priset godt over det jeg gidder å bruke på dette ... kan jo like godt kjøpe en Nokia med schweer skjerm  ::smile::
(andre telefoner gjelder ikke :))


Tittet også på vanlige kart i 1:50.000 og hadde jeg brukt noe sånt i skogen måtte jeg hvertfall pakket for noen dager selv om jeg bare skulle ut et par timer  :woot:

Jeg får nok holde meg til den gode rutinen med å lese kartet først, og så gå ut i skogen ... gjør det litt lettere å finne frem når knapt ser skogen for alle trærne ... heller ikke alltid like lett å se forskjell på dyretråkk og stier ;DTittel: Sv: Spartacus på villspor (skautraver'n 2009)
Skrevet av: Egil Skallagrimsson16. juni 2009, 20:06
Orienteringens oppgave ligger jo i navnet. Man skal orientere seg frem til dit man skal.

DU gjør det nok bedre og bedre etterhvert og enhver feilnavigering har jo helsefremmende effekt!! ;D

Hva sier beina og ryggen til turene?


Tittel: Sv: Spartacus på villspor (skautraver'n 2009)
Skrevet av: Spartacus16. juni 2009, 21:19
Orienteringens oppgave ligger jo i navnet. Man skal orientere seg frem til dit man skal.

DU gjør det nok bedre og bedre etterhvert og enhver feilnavigering har jo helsefremmende effekt!! ;D

Hva sier beina og ryggen til turene?

joa ... men det er forskjell på å bomme med 20m og 2 km på posten ... derfor gps *s*

Ryggen er som vanlig fornøyd når den får beveget seg litt hit og dit som den gjør i skogen, men bena er ikke like happy *s*
De begynner å klage etter ca 100m (spesielt på asfalt, men det er ikke mye av den i skogen) ... tror Vilja lett hadde gått fra meg selv om hun hadde egne "se på maur"-pauser hver 10. meter  :ohmy:

Prøver å planlegge turene slik at jeg får nedoverbakke siste biten ... lettere å gå når tyngdekraften gjør mesteparten av jobben, men litt værre etterpå ... det er derfor jeg dingler rundt alene  :-\ ...

3x 600mg ibux før avgang hjelper like mye som å klage på skatten (?), så det går mest på stahet og ikke naturnytelse og drøm om kondis  ... og når jeg kommer hjem er det (minst) en time i go'stolen ::smile::


Tittel: Sv: Spartacus på villspor (skautraver'n 2009)
Skrevet av: Kikki16. juni 2009, 21:25
*ler så tårene triller*

Fantastisk, Spartacus! Absolutt fantastisk! ::rofl2::

Jeg gleder meg til å lese fortsettelsen!

PS
GPS er et sterkt undervurdert verktøy i orientering ... ;)


Tittel: Sv: Spartacus på villspor (skautraver'n 2009)
Skrevet av: PG16. juni 2009, 21:31
http://stjordal.adressa.no/index.php?option=com_content_lokal&task=view&id=1942&Itemid=1 (http://stjordal.adressa.no/index.php?option=com_content_lokal&task=view&id=1942&Itemid=1)


Tittel: Sv: Spartacus på villspor (skautraver'n 2009)
Skrevet av: Spartacus17. juni 2009, 09:58
http://stjordal.adressa.no/index.php?option=com_content_lokal&task=view&id=1942&Itemid=1 (http://stjordal.adressa.no/index.php?option=com_content_lokal&task=view&id=1942&Itemid=1)

Jeg bommer av og til på retningen, men det er nok liiiiiitt for langt fra "skogene" øst for Oslo til rv705 mellom Stjørdal og Røros til at jeg kan være med på prosjektet  ;D


Tittel: Sv: Spartacus på villspor (skautraver'n 2009)
Skrevet av: Spartacus17. juni 2009, 18:23
Onsdag 17.06
----------------

I dag skulle de 3 siste postene fra sone 2 til pers.

Pakket sekken med div kart i tilfelle jeg bommet totalt nå igjen, og tenkte at i dag skulle jeg også ha med litt ekstra druesukker i form av XL-1 tabletter (eller tilsvarende) så jeg stoppet kjekt ved en butikk hvor jeg mente å huske at jeg hadde sett noe sånt for et halvt år siden.
Tro og virkelighet er ikke alltid det samme for butikken hadde "den slags" lengre. Ettersom det var for langt til en ekte sportsforretning kjøpte jeg en Farris i den tro at det var energi i vann med kullsyre ... *høhh* ... jeg skulle vært blond  ::)

Parkerte på samme sted som i går og tuslet oppover til det stedet hvor jeg hadde funnet meg igjen i går (på kartet vel å merke :)) ... de tre siste postene (9-10-15) gikk på "null komma svisj", og jeg skjønte ikke helt hvor hodet hadde vært i går ... hadde passert 2 av postene på ca 10-15 meters avstand uten å bry meg med å gå tilbake da jeg fant ut hvor jeg var og dermed hvor postene var.

Den tredje posten hadde jeg bommet på da jeg ikke forsto at den bilen som sto parkert "midt i skogen" sto parkert på den stien jeg måtte bruke for å komme til posten, og jeg tolket den veien som nevnte bil hadde kjørt som en lysløype og ikke skogbilvei  ::blush::  *yi-haa*
(Bilen stod der i dag også ... en kar som drev og ryddet lysløypen for småskog / kratt.)

Når en går og virrer rundt i skogen for seg selv får en (hvertfall jeg) forskjellige tanker og teorier ... noe jeg lurte litt på i dag var at ettersom malaria smittes via mygg (ikke i Norge dahh  :P) vil selve oppførselen også kunne smitte ? ... virre hit og dit uten noe mål og mening  :what:
(eller er det husfluen som bringer slik smitte *?*)

En annen ting som ikke sto i "brosjyren" er at jeg blir svett og (litt) sliten av å gå ute noen timer i solen ... klam og klissete (/våt) i ryggen slik at jeg må dusje når jeg kommer hjem ... er det vanlig?  ;D


nuvel ... dagens lærdom må være å begynne turen hjemme ved å kjøpe inn ting FØR en reiser ... nytter ikke å stole på butikker og gammel / glemt informasjon. nytter heller ikke å spise og drikke før avgang og forvente at en skal lagret energien i flere timer ... fett omdannes ikke såååå fort  ::smile::
Skal en ha med ting i sekken se til at det ikke bråker / knirker ... kjedelig å skremme dyrene før en får sett dem.

I morgen blir det sverigetur eller kino ettersom det er meldt mye regn til natten :-)

(jeg har visst ikke nevnt at jeg har fri denne uken og måtte aktivere meg selv med noe mer spennende enn å sitte inne og trykke på data hele uken *s*)


Tittel: Sv: Spartacus på villspor (skautraver'n 2009)
Skrevet av: Spartacus17. juni 2009, 18:25
Tror forresten jeg vil ha mer glede av raske karbohydrater enn GPS når jeg dingler rundt der ute ... hadde nok ikke klart å lese GPS'n riktig  ;D


Tittel: Sv: Spartacus på villspor (skautraver'n 2009)
Skrevet av: Spartacus17. juni 2009, 21:47
Ikke skjønner jeg hvordan jeg kunne tolke dette her som en rødmerket skiløype ...  :-[Tittel: Sv: Spartacus på villspor (skautraver'n 2009)
Skrevet av: Spartacus18. juni 2009, 21:27
Torsdag 18.06
-----------------
I dag feiget jeg ut og dro til Sverige i stedet for å tusle rundt i skogen og bli våt i håret (oki, jeg måtte dit uansett ... og var ikke i Strömstad) :)

nuvel ... der borte fant jeg en GPS-duppeditt med blåtann som kunne passe ... og unnlot å kjøpe den ... prøver først med litt ekstra druesukker i sekken  ::smile::

Fikk også denne her i posten, men den blir visst for stor til dagstursekken *sukk*  ::smile::


Tittel: Sv: Spartacus på villspor (skautraver'n 2009)
Skrevet av: Spartacus20. juni 2009, 10:45
Fredag 19.06
---------------

Etter en fridag fra skogen var det på'n igjen - for nå hadde jeg peiling på disse greiene ... trodde jeg *s*

Denne gangen var det de 8 postene i sone 4 (Nøstvedtmarka, Ski) som skulle taes. Klok av tidligere turer pakket jeg ned både noe å spise og en flaske godt blandet XL-1 og la i vei ... noen timer forsinket ettersom jeg bare skulle lese "litt" på internett før avgang  ::huh2::

Det var meldt regnbyger med torden utover dagen og horisonten så ikke bra ut, men har jeg bestemt meg for å dra på tur så drar jeg på tur "åkke som".
(Det regnet kraftig litt nord for der jeg gikk og surret, men det holdt seg tørt i "mitt" område.)

En ting er å planlegge turen - en annen ting er å følge planen.

Ettersom dette var nytt område hadde jeg lest på kartet at jeg skulle svinge til venstre på den sjette avkjøringen etter et gitt punkt.
Jeg passerte punktet og begynte å telle avkjøringer ... 1-2-3-4 ... den fjerde avkjøringen så så fin ut(?) at jeg svingte inn der selv om "stemmen i hodet" skrek etter seks (jada jada ... tenke pent nå  ::dry::).
Etter å ha kjørt dit hvor veien stoppet tittet jeg på kartet og kom fram til at jeg (igjen) var på villspor, så jeg snudde og fant til slutt frem til riktig sted.

Jeg prøver å banke det inn i hodet mitt hvor viktig det er å vite hvor en er (på kartet og i virkeligheten) før en starter på ukjente turer, men får bare hodepine *s* ...
(Er omtrent som å ta toget til Oslo ... gå av på Oslo S i stedet for Nationaltheateret og ikke skjønne hvorfor en ikke finner Saga kino "opp hovedtrappen og ca 100m til høyre".)

Etter å ha parkert la jeg i vei uten å dobbeltsjekke hvor jeg var på kartet ... etter å ha gått 100-200m skjønte jeg at nord på kartet ikke betyr vestover i virkeligheten, så jeg snudde og gikk tilbake til bilen for ny peiling.
Hadde jeg klart å se på kartet før avgang ville jeg sett at jeg skulle gå til høyre og ikke venstre etter 10m.

Når jeg først kom på riktig sti gikk det bedre ... til første post, og så gikk det som vanlig litt på kryss og tvers ...

Denne gangen hadde jeg med mat og drikke så jeg klarte å holde meg sånn delvis på kurs ... når en har solen i ansiktet og klokken er ca 1430 betyr det at en går sørover uansett hva kartet og fantasien påstår ... kompasset bekreftet også dette  :P

Fant 8 av 8 poster på 3,5t (med pauser) ... lettere kjepphøy av sykzess (syk utgave av suksess) glemte jeg å ta bilde av post nr 25 (midt i løypa), men det fant jeg ikke ut før jeg var ved neste post så jeg måtte gå tilbake igjen ...
"skal jeg ta bilde av hver eneste post, så skal jeg ta bilde ... om jeg må gå turen en gang til!" ... jeg er ikke sta, bare bestemt  :e-thumbsup:

Det blåste litt i skogen og "midt uti der" hørte jeg noe som kunne (med litt god fantasi selvfølgelig) høres ut som spebarnsgråt ... skjønner godt hvorfor det var så mange huldre og troll tidligere år (før skogsdriften slo til), for det var egentlig bare et brukket tre som "gnikket" mot et annet i vinden *s* (se bilde)

Jeg bommet selvfølgelig på plassen hvor jeg hadde parkert bilen med 150-200 meter, men ettersom dette begynner å bli en vane kan det vel ikke kalles feilnavigering lenger ... bare en sikkerhetforanstaltning i tilfelle det står noen søte jenter og venter ved bilen  :woot:


Hele målet med skautraver'n er å samle nok poeng (vha klippekort) til gull, sølv eller bronse ...
Jeg har nå kommet over grensen til bronse, men denslags mål er for tapere, så jeg satser på gull eller ingenting  :gull:


2 viktige ting jeg kom frem til på denne turen
   A. Det vokser utrolig mange trær i skogen
   B. Nedover på kartet er ikke alltid nedover i terrenget

Det hadde også vært kjekt med en GPS i sekken bare for å "finne seg selv" i skogen, men det er visst juks og det er ille nok å ta med mat og drikke på tur *S*

(en kan si mye rart om militæret, men det er mye smart å lære for de som gidder å følge med ... jeg fulgte ikke så godt med ... ellers kanskje jeg har glemt mesteparten :))

Nederste bilde viser hvorfor det kan være greit å holde seg til stier og ikke bare tråkke ut av løypa ... lett å miste retningen hvis en ikke holder øye med solen ... og jeg vil kalle dette for en "lett" skog å gå i ::smile::


Tittel: Sv: Spartacus på villspor (skautraver'n 2009)
Skrevet av: Egil Skallagrimsson21. juni 2009, 09:03
::rofl2::

hoho!


Tittel: Sv: Spartacus på villspor (skautraver'n 2009)
Skrevet av: Spartacus22. juni 2009, 18:46
Mandag 22.06
------------

Ja så var det på'n igjen etter 2 dagers hvile ... gidder ikke surre rundt i skogen med resten av "bølinga" i helgene   ::blush::

La meg si det først som sist ... stell godt med føttene dine ... ikke bare klipp neglene en gang i måneden, men sjekk dem flere ganger i uken for skader o.l. ... du er ikke femi før du begynner med neglelakk (selv fotbad er godkjent hvis du ikke kjenner noen massøser som gjør en bedre jobb :))

Hvorfor jeg sier dette ... (som egentlig bør være en selvfølge for de som beveger seg utenfor asfalten) ... er at jeg i dag morges fant en vannblemme under ene stortåneglen ... trodde først det var noe såperester, men det begynte å tyte ut noe gul-blank-rødlig væske da jeg var bortpå med neglklipperen ... ca. halve neglen hadde visst en blemme under seg  :doktor:

 :offtopic:
nuvel ... denne gangen var det sone 3 (Slettåsen ... ved grensen mellom Oslo og Ski) som skulle taes ... startet tidlig i dag ettersom parkeringsplassen ligger ved et badevann (Stensrundvann) ... ankom 10:00 (som egentlig ikke er sååå tidlig, men men :)) og var førstemann på plassen.

Tuslet avgårde med sekken på ryggen og selvsikkerheten rundt halsen ... til jeg kom til første motbakken ... kondis er et fint ord jeg begynner mer og mer å lure på om er et fremmedord for meg ... kan uttale det, men vet tydeligvis ikke stort mer om det ... 100 høydemeter første km var nok til å få meg til å puste tungt etter luft i 2-3 min  :o

De første postene var "plankekjøring" og gikk unna som bare det ... selv den de hadde glemt å merke før trykking av kartene fant jeg (fant info på nettet og i løypa), men da jeg var halvveis i løypa og hadde funnet post 24 ble det værre (må ha mistet det jeg hadde rundt halsen) ... de synlige stiene ble borte og jeg måtte tenke selv ... og dere vet hvordan det går *s*

Post 21 fant jeg i en skråning selv om kartet sa den skulle ligge på en liten kolle og da jeg var på vei mot post 20 bommet jeg som vanlig ... etter litt mer virring fant jeg post 22 som jeg allerede hadde vært på og skjønte mindre og mindre *s*
Trodde jeg nå hadde peilingen igjen og ble enda mer oppgitt da jeg fant igjen skogsbilveien jeg hadde ankommet på ... den var heldigvis så lett å lese på kartet at jeg fant riktig sti mot de 2 siste postene på dagens tur.

Ble nok en gang lurt av dyretråkk som jeg tolket som sti, men nå var jeg i det minste i riktig kompassretning (østover) og da jeg kom til et stup skjønte jeg igjen hvor jeg var på kartet ... det var bare å tråkke tilbake til hvor jeg hadde bommet på stien og fortsette sørover ...

30m lenger nede fant jeg stien jeg virkelig skulle tatt, og med litt mer målrettet virring fant jeg post 19.
Etter dette var det enkelt å finne post 20 som var min siste for dagen ... etter litt mer titting på kartet fant jeg ut at jeg hadde dratt vestover og ut i skogen i stedet for å fortsette nordover ca 10-15m til før jeg ville funnet riktig sti til post 20 (og 19) ...
brukte vel 1t ekstra på dette, meeeeen ... hva skal en ellers gjøre når en har ferie og ikke liker å ligge på stranden *s*


Jeg pleier å ta meg god tid i skogen ... har liksom ikke noe hastverk med å komme tilbake til asfalten og TV-stolen.

Da jeg hadde funnet post 24 og var på vei mot post 21 hørte jeg noe stort som beveget retning bort fra meg ... det var ikke den vanlige "flaf-flaf-flaf" som de litt større fuglene (due og større) lager når jeg skremmer dem, så jeg gjetter på at det var en elg som ikke likte lyden av meg og forsvant ... hadde også sett litt dagsfersk elgmøkk før post 24 ... (nei, det er ikke schweer sau i de skogene ;))

Dagens tips til asfaltfolket (?) ... bruk tynne ullsokker, langbukse i 100% bomull og støvler med skikkelig ankelstøtte i skogen ... kortbukse og vinglete joggesko er ikke like behagelige når en går i lyng og kratt eller følger dyretråkk (nylog bråker).

Husk også at mose og lav kan se tørre ut ovenpå, men hvis det har regnet siste uken vil det være like glatt å gå på som kram snø oppå is ... jeg hadde et par "hopp-sa-sa", men grunnet lav gangfart ble det med det *s*

Det var også en del gamle hytter i området og de fleste så ikke ut til å ha vært brukt på flere år ... de har ikke innlagt strøm og vann og da tør vel ikke eierne besøke hyttene sine  >:D
Så hvis noen av dere har en gammel hytte et sted dere ikke har besøkt på en stund - reis og besøk den ... den tar ikke skade av flere besøk i (ti-)året ... eller selg saken til en som bryr seg ;D

Tidligere nevnte vannblemme kan ha kommet av at jeg til å begynne med ikke var så nøye med å stramme snøringen på støvlene mine skikkelig ... eller at støvlene ikke egner seg til å bruke utenfor asfalten (forsvaret kontorstøvler beregnet for innebruk, kjøpt på Madla i 2002 da jeg passerte en kveld) ... M77 blir for varme, men har kanskje bedre snøring og såle ... "Naqoura-tøfler" finner jeg ikke her oppe :)

Fant 8 av 8 poster og brukte ca 3 timer på hele turen.
Hadde vært flink og tatt med en flaske XL-1 i dag også, men bør vel ha med 1,5 -2 l. på neste tur ... det er varmt om dagen, og kroppen fungerer bedre når den ikke er sulten og tyrst :P

Dette var den nest siste sonen i denne omgang ... håper å ta sone 5 (Skeidarkollen - øst for Ski sentrum) i morgen eller onsdag.
Høstsesongen (?) starter 28.6 og varer ut oktober, men jeg venter med disse til min neste ferie i august.


Tittel: Sv: Spartacus på villspor (skautraver'n 2009)
Skrevet av: Spartacus22. juni 2009, 18:48
Drøye 200 visninger på en uke ... det er tydeligvis noen som ler godt der ute ... helt oki ... det gjør jeg også  ;D


Tittel: Sv: Spartacus på villspor (skautraver'n 2009)
Skrevet av: PG22. juni 2009, 19:29
er du på sølv nå?

M-77 er da forøvrig ikke for varme... da har du feil sokker

Kontrostrøvlene er nettopp det.kontrolstøvler, hverken støtte, såle eller noen andre egenskaper som gjør at de egner seg utenfor parketten..


Tittel: Sv: Spartacus på villspor (skautraver'n 2009)
Skrevet av: Spartacus22. juni 2009, 21:05
er du på sølv nå?

M-77 er da forøvrig ikke for varme... da har du feil sokker

Kontrostrøvlene er nettopp det.kontrolstøvler, hverken støtte, såle eller noen andre egenskaper som gjør at de egner seg utenfor parketten..

sølv ... ikke enda ... har pr i dag 249 poeng og grensen for sølv er 280 (gull 405) ... neste sone gir 75 poeng, så jeg bør være "foran skjema" til gull ... planen er å finne alle postene "åkke som"  :gull:


Jeg hadde noen M-77 som begynte å trekke vann uansett hva jeg gjorde med sømmene og puss ... til jeg snudde dem og så at begge sålene hadde sprukket etter "bare" 12 år fritidsbruk hele året  ::)

Kjøpte noen Chiruca gore-tex støvler jeg aldri har likt og kjøpte derfor nevnte "innestøvler" (samt innleggssåler) ... vurderer å kjøpe nye M-77 til høsten ... lagd i Norge for norske føtter og forhold  ::smile::


Tittel: Sv: Spartacus på villspor (skautraver'n 2009)
Skrevet av: Spartacus24. juni 2009, 19:39
(siste runde er utført, men rapporten er visst litt forsinket ...
gjorde en "tabbe" i forrige uke og bestilte alle Nemi og Pondus eliteserien-bøkene ...
de kom i dag, så nå har jeg ikke tid til å skrive om mine 3,5t ute i skogen før om en dag eller to ::) )

Stay tuned ... I shall return  :deal:


Tittel: Sv: Spartacus på villspor (skautraver'n 2009)
Skrevet av: Spartacus25. juni 2009, 20:47
Tirsdag 23.06
-------------
Ja i dag var det siste område som skulle taes i denne omgangen ... sone 5 (Skeidarkollen) er det området som ligger lengst unna, og dermed det mest naturlige å ta til slutt.

Jeg startet som vanlig litt forsinket (skulle jo bare "sjekke noe på nettet" først og ble 1,5t forsinket) ... bommet som vanlig på parkeringsplassen (det er visst ikke alle veiene som står i Statoil sin kartbok over norden (1:300.000)), men jeg fant den til slutt etter å ha dobbeltsjekket litt på o-kartet.

Postene i dette området ligger mer spredt, men jeg hadde og en plan og siktet på den den som virket lettest først ... tror nesten jeg må begynne og skrive ned på kartene hvor langt 1-2-3 cm på kartet virkelig er i terrenget for det tok ikke lange stunden før jeg følte jeg var på villspor (i dag igjen) ...
klok av skade valgte jeg å ikke "dra rett vest", men heller følge min blåmerkede sti nordover til jeg fant noen flere referansepunkter enn de gran- og furutrærne jeg gikk i mellom ::smile::

Etter å ha dinglet litt til på stien fant jeg et punkt i terrenget som jeg også fant igjen på kartet og jeg ble litt overrasket over å finne ut at jeg ikke var på villspor, men bare 50m fra dagens første post (#33).
Glad virret jeg ut av stien i riktig himmelretning og etter litt "hit og dit" fant jeg posten ... på vei tilbake igjen til stien fant jeg en post som eeeegentlig ikke skulle være i terrenget før neste runde, men jeg tenkte nå mitt og klippet i kortet for den også så slipper jeg de ekstra metrene neste gang *s*
(*høhh* ... som om jeg skulle klare det :))

Det begynner jo å bli rutine at jeg virrer litt hit og dit i skogen, men jeg har etterhvert forstått at det er slik orientering er, og jeg må bare godta at jeg ikke går rett på postene hver gang *s*

(Jeg går heller og virrer noen timer ekstra i skogen enn å gå på ... f.eks Ikea  ;D)


Jeg har tidligere nevnt at det kan være kjekt med høye støvler (ala marsj-støvler) i stedet for joggesko, og etter denne turen vil jeg si at det bør være et krav!   :woot:

Glad og fornøyd over å bare ha 2 poster igjen av turen min hadde jeg begynt å slappe av og se meg litt rundt (og kanskje dagdrømme litt) der jeg gikk og tuslet på stien før kroppen plutselig "nektet" å flytte høyrefoten ... jeg har jo ikke den store farten når jeg er ute og går så det ble bråstopp ...

jeg stusset litt på hva som skjedde og tittet ned på stien foran meg og våknet FORT ... en søt liten hoggorm på en drøy halvmeter var på vei over stien der hvor jeg ville ha satt ned høyrefoten hvis jeg ikke hadde stoppet (underbevissthet, flaks ... you name it :))

Jeg fant på at jeg skulle ta et bilde av den, men den var ute av stien før jeg fikk frem kameraet jeg har festet på hoftebeltet.
Jeg kunne fortsatt se haletippen i mosen og hadde et svakt øyeblikk hvor jeg vurderte å dra den frem igjen for å ta et bilde for TF (og meg selv), men kom frem til at det kanskje ikke var så smart siden jeg var alene, 2-3 km fra bilen og visste at slanger kan snu seg ganske fort hvis de vil  :'(

nuvel ... jeg kom frem til at "autopiloten" fortsatt virker ettersom dette ikke var den første hoggormen jeg nesten har tråkket (/tatt) på, og hjertet fungerer fortsatt brukbart  ::2thumbsup::

Slo over fra "hjortefot" (stille gange) til "Lillefot" (trampe-trampe) i 2-300 meter i tilfelle det var noen flere der ute som "slanget seg i solen", men det er så kjedelig å trampe i bakken når jeg er ute og går så det ble "hjortefot" igjen  ::huh2::

(oki, hadde jeg tråkket på den ville den "bare" bitt meg i støvlen ... "worst case" ville den truffet leggen og det skal ikke være mye værre enn et vepsestikk ... men tenk på alt sølet etterpå dah  :o ... har forresten ufrivillig kjørt over en hoggorm for noen år siden, og det sa "SPLÆTT"  :o)

Min nest siste post på turen ble #35 som jeg fant uten for mange "feilskjær", men #36 er plassert på et h¤%#"%&tes sted   ::furious:: ...

Greit nok at de setter posten ved (/i) en myr, men å gjøre det på den andre siden av noen dreneringsgrøfter og så forvente at alle kan (/vil) hoppe over grøften eller plumpe ned i en ukjent dreneringsgrøft ... det blir for mye forlangt for min del.
Dette er (foreløpig) den eneste posten jeg bevisst ikke har klippet, men bare tatt bilde av (ja, jeg gikk litt "hit og dit" og lette etter vadested uten å finne noe).


En annen gammel "venn" jeg møtte på turen var kleggen (nesten like innpåsliten som kemner'n, men bare nesten  >:D), så det neste blir vel at jeg finner en flått eller to på leggen(e) ved en senere tur.

Jeg har tidligere nevnt hvor praktiskt det er med langbukse i forhold til shorts ... hvis du også har hår på armene føler du lettere når kleggen setter seg ... omtrent som om noen (/du) blåser raskt på armen din, men det gjør liiiitt mer vondt hvis du ikke reagerer i tide  :P

Jeg bør vel også nevnte at selv om myggstikk og kviser kanskje ser like ut til å begynne med (røde og hovne), er det vanskeligere å klemme et myggstikk ... men det går det også  :ohmy:


Dette var min siste tur før neste runde i august ... var ute i skogen ca. 3,5t ... fant 9 av 8 planlagte poster, men klippet bare 8 av dem.

Hvis jeg ikke har regnet helt feil så er jeg nå oppe i 312 poeng ... maks poeng i hele sesongen skal (/bør) være 649 poeng og det skal jeg kunne klare (eller bare 642 hvis jeg ikke tar post 36).

Jeg tar bilde av alle postene med mobilen min (for mye arbeid med å dra frem det skikkelige kameraet), men på siste turen begynte den å krangle ... hvis den ikke skjerper seg i juli blir jeg nødt til å kjøpe en ny, og da troooor jeg det kanskje blir en med innebygget GPS ... usportslig ... mjoooa  :erter:


Blir jeg ferdig med alle postene før 22.8 (uten GPS) tar jeg meg en tur til "Heilt villt" ... med bruk av GPS vet jeg ikke om jeg tør ... Egil blihr so sint viss eg joksa  ::biggrin::


Tittel: Sv: Spartacus på villspor (skautraver'n 2009)
Skrevet av: Egil Skallagrimsson25. juni 2009, 22:06
Jeg koser meg over loggen din, Stein! ;D


Tittel: Sv: Spartacus på villspor (skautraver'n 2009)
Skrevet av: Spartacus18. oktober 2009, 18:11
vel ... så var det på'an igjen som Jan Eggum synger  ::biggrin::

Etter en strålende innsats på forsommeren hvor jeg fant alle postene, kom jeg frem til at det er ikke såååå spennende å gå seg vill i skogen "hver gang", og at jeg heller skulle være litt mer selektiv (/kynisk) og ta nok poster til gullmerket.


13.8 ble det 6 poster i sone 2 (Bukkesti nord) og 17.10 ble det 5 poster i sone 1 (Hvitebjørn)

På den første av disse høstturene virret jeg rundt som vanlig ... tidvis totalt på villspor ... mens jeg på siste turen var streng mot meg selv og "krevde" å følge kartet 100% ... det lønte seg for jeg gikk rett på alle 5 postene jeg jeg hadde plukket ut.

(Det at jeg brukte 30min på finne riktig parkeringsplass skyldes elendig merking av kommunen, og jeg måtte bruke rutetidene på bussholdeplassene for å finne riktig p-plass :))

Totalt har jeg nå 421 poeng og grensen for gull er på 405 poeng  :gull:


Jeg kjøpte en GPS-mottaker som jeg koblet til min gamle Nokia via blåtann i tilfelle jeg havnet totalt på villspor, med den var til liten nytte ettersom gradeinndelingen på kartene og det GPS'en fortalte meg ikke var de samme koordinatene.
(Nokia maps virker på den modellen.)


Hvis jeg skal prøve på dette til neste år skal jeg ha med meg en ekte GPS med stooor skjerm og kart ... f.eks. Garmin Oregon 550 http://www.belanor.no/dllvis8.asp?id=3840&pid=995 (http://www.belanor.no/dllvis8.asp?id=3840&pid=995)

(noen vil vel si at jeg heller må få meg en sånn http://www.belanor.no/dllvis8.asp?id=2892&pid=845 (http://www.belanor.no/dllvis8.asp?id=2892&pid=845) , men det vil jeg ikke uttale meg om ;))


Det er spesiellt 2 ting jeg har lært (kommet på igjen) mens jeg har surret rundt ute i skogen:

1 Vet NØYAKTIG hvor på kartet du er når du starter turen
2 stol på kartet og ikke ha innfall underveis når det gjelder snarveier.


Det er også greit å ha med litt ekstra mat og drikke i sekken ... spesiellt på varme dager  :drikke:  ::kokk::


Tror det var alt for denne gangen ... blir det nye turer til neste år blir det også en ny logg  ::smile::