Treningsforum

Trening => Skader og Smerter => Emne startet av: Lars Ivar på 23. mars 2010, 00:50



Tittel: Låsing i kne / kneskål blir dratt til siden
Skrevet av: Lars Ivar23. mars 2010, 00:50
Har i det siste hatt noe problemer med venstre kne. Det virker som om kneskålen av en eller annen grunn blir dratt opp og mot venstre, noe som "låser" kneet sånn at jeg ikke kan bøye det mer enn 20 graders vinkel. Kjennes også ut som om senen som fester innsiden av quadriceps til kneet flytter seg en cm. til venstre. Når det låser seg opp igjen, ved at jeg slapper av på en måte jeg ikke klarer å kontrollere 100% enda, så kan jeg kjenne med hånden at kneskålen flytter seg tilbake på plass og at senen smetter på plass igjen.

Tror det oftest inntreffer hvis jeg låser foten i stående stillig, muligens med ankelen vridd litt utover.

Har en gammel skade i kneet fra en 15 år siden, kneskålen ble brukket, senen kuttet av og en del annet småtteri, men aldri hatt dette problemet før.

Noen som har noen som helst ide om hva som er galt? Er det forbigående eller må det fikses? Kan jeg surre knebind på noen måte for å låse kneskålen ned, eller andre enkle ting?


Tittel: Sv: Låsing i kne / kneskål blir dratt til siden
Skrevet av: Apelars!23. mars 2010, 08:21
Det kalles for patella luksasjon (google it) hvilket betyr at kneskålen glir ut av ledd.
Du kan bruke en knestøtte med hull for kneskålen som strammes godt.


Tittel: Sv: Låsing i kne / kneskål blir dratt til siden
Skrevet av: Lars Ivar23. mars 2010, 10:47
Takk, skal sjekke det nærmere. :)


Tittel: Sv: Låsing i kne / kneskål blir dratt til siden
Skrevet av: Lars Ivar25. mars 2010, 23:30
Har undersøkt litt og lest meg litt mer opp om dette nå. En mulig løsning skal vistnok være å styrke vastus medialis, eller "teardrop" muskelen nederst på innsiden av låret. Noen gode ideer om hvordan man effektivt gjør dette?

Har trent knebøy 2-3 dager i uken i årevis, i tillegg til bulgarske utfall, 1-bens benpress og hele regla, så jeg ble nesten litt overrasket over at dette skulle være et problem. Men når jeg sammenligner høyre og venstre ben så er denne muskelen veldig underutviklet på den foten hvor jeg har fått problem med kneskålen i forhold til det andre benet. Er det noen benstilling i knebøy o.l. som treffer vastus medialis bedre enn andre?

Funker forsåvidt bra når jeg har knevarmere på, men har i det siste begynt å få problemet her i "dagliglivet", f.eks. når jeg står ved kjøkkenbenken og lager mat osv. Føler liksom jeg ikke kan drive å gå rundt med en rehband knevarmer 24 timer i døgnet heller. :)


Tittel: Sv: Låsing i kne / kneskål blir dratt til siden
Skrevet av: andysmuck26. mars 2010, 17:36
Step up og lunges skal kjennes litt i vastus medialis, tror også du med fordel kan prøve ut balansebrett, det kan hende de har det på treningssenteret ditt.

Bare kjør forsiktig når du har skader, mindre vekt på og fokuser mye på teknikk når du trener:)


Tittel: Sv: Låsing i kne / kneskål blir dratt til siden
Skrevet av: haavagr04. april 2010, 15:11
Frontknebøy tar mer på hele quariceps derav vastus medialis, bulgarsk utfall (kor du læne ene foten bak på en bek/stol) funke fint ;)

Generelle knipe øvelser på quadriceps som fysio ofte anbefale i opptrening etter kneskader e bra, ha fokus på at vastus medialis starte å trekk sæ sammen samtidig som alle andre muskler i quadricpes :D