Vis innlegg
Sider:
  • 1
  • ...
  • 522
  • 523
  • 7831  Trening / Styrkeløft / Re:Styrkeløft uten utstyr på: 04. november 2003, 13:47
    Stemmer nok det Marshall, Olaf brukte drakt i markløft.  Det var vel heller ikke så viktig i debatten... Wink

    Joda alle forslag er prisverdig, og styrkeløftstevne uten utstyr tror jeg så absolutt kan gjennomføres i noen klubber.  Men å starte eget forbund, med eget nm etc. er helt bak mål. For ikke å snakke om å tillate doping på stevner når Einar er dopingmotstander selv?!
    Men nå tror jeg også at Einar har innsett at det siste utsagnet kanskje ikke var av det klokeste.

    At styrkeløfts-stevner uten utstyr kan gjennomføres i noen klubber er jo allerede bevist. NSF har også oppfordret til dette. Og deltakelsen var ganske bra iallefall da jeg deltok.

    Hvis Norges Styrkeløftsforbund ikke vil vedkjenne seg ett NM i styrkeløft uten utstyr så kan jeg ikke forstå hva som er bak mål ved å lage ett eget forbund. Jeg vil helst slippe det, men jeg ser ikke bort ifra at det kan skje. Sannsynligvis ikke, men siden jeg ønsker sterkt å få ett NM i styrkeløft uten utstyr så vet man aldri.

    7832  Trening / Styrkeløft / Re:Styrkeløft uten utstyr på: 03. november 2003, 18:35
    Mitt mål og ønske med denne diskusjonen er å få arrangert NM i styrkeløft uten utstyr. Uten utstyr definerer jeg som at man løfter på nesten samme måte som de fleste i verden normalt løfter på ett treningsstudio.

    Tynne knevarmere vil være lov. Belte vil være lov. Ja, alt skal være slik det allerede er foruten at vi tar bort knebøydrakt, surringer, markløftdrakt og benkpress-skjorte.

    Flere slike stevner har blitt arrangert i Norge og styrkeløftsforbundet har faktisk oppfordret klubbene til å arrangere. Når de har blitt arrrangert så har det vært populært. Det er bare så synd at disse stevnene blir arrangert så alt for sjelden. Tror grunnen til dette er at vi ikke har ett NM uten utstyr. Derfor er det mitt mål å gjøre at NSF former rammene slik at vi får ett offisielt NM i styrkeløft uten utstyr. Jeg tror det er plass til dette, og så lenge slike stevner ikke blir arrangert parallelt med vanlige stevner, så konkurrerer heller ikke de ulike formene av styrkeløft om de samme utøverne.

    Jeg har forstått at den "åpne klassen" jeg luftet kanskje ikke er så gjennomførbar, og da konsentrerer vi oss istedet om styrkeløft uten utstyr. Det er tross alt det som ligger midt hjerte nærmest.

    Mvh,
    Einar B. Gilberg

    7833  Trening / Styrkeløft / Re:Styrkeløft uten utstyr på: 03. november 2003, 03:37
    Takker for mange flott svar på mine innlegg!

    Til saktemensikkert:
    Stevner uten utstyr kan arrangeres lokalt av klubbene ja, så det er ikke mye som skiller seg her fra mitt forslag. Problemet er at slike stevner arrangeres veldig sjelden og det har nok også sammenheng med at det ikke blir arrangert offentlig NM i styrkeløft uten utstyr i regi av NSF.

    For å prøve å unngå at de tankene som har blitt beskrevet her ikke blir begravd i jorden, har jeg laget en underskrivskampanje. Denne ligger ute på:
    http://utstyr.proboards17.com

    Håper alle som ønsker ett NM uten bruk av utstyr skriver seg på der. Jeg har skrevet innlegg hos NSF sitt ordet fritt på deres internett-sider også slik at jeg når de fleste dette burde interessere.

    Siden mange har det med å sammenligne styrkeløft med andre idretter så kan jeg ta denne sammenligningen:
    Friidrett har utendørs NM, EM, VM etc. på samme måte som de har innendørs NM, EM, VM. Forholdene er litt annerledes men det er samme sporten. Fotball har innendørs NM, EM og VM også. Den sporten har rett og slett fått navnet Futsal, men er like mye fotball som utendørs fotball. Utstyret i innendørs fotball er annerledes enn i utendørs fotball.

    Mange andre idretter har altså to forskjellige NM og da kan vel også styrkeløft ha det samme. Når det gjelder fotball og friidrett så er det nok meget sjelden at de tar fra hverandre. De ulike typene supplerer hverandre. På samme måte har jeg tenkt det med styrkeløft. Utstyrsløs løfting skal ikke konkurrere med utstyrsløfting. Skal bare supplere og hjelpe sporten til å bli mere attraktiv.

    Så de som ønsker muligheten til å konkurrere i styrkeløft mot andre som ikke bruker utstyr - skriv dere på underskrivskampanjen. Med den så kan vi og styrkeløftsnorge få ett bilde på hvor stor interessen er. Da kanskje det skjer noe også. Før alt blir offisielt så må det bli tatt opp på tinget hos NSF, men dette kan jo skje...

    Skriv under på http://utstyr.proboards17.com

    Mvh,
    Einar B. Gilberg
    7834  Trening / Styrkeløft / Re:Styrkeløft uten utstyr på: 02. november 2003, 18:29
    Ser mange har lest mitt innlegg og mange har kommet med sine synspunkter. Jeg vil prøve å ta tak i noen av disse.

    2strong skriver:
    "Dette er en forholdsvis liten idrett og jeg frykter at det vil bli vanskelig å rekruttere nok deltakere til å fylle to separate NM. De fleste som holder på med styrkeløft ville nok prioritert den ordinære konkurransen?"

    Til dette vil jeg si: siden stevner uten utstyr trenger mindre forberedelser jf. trening med utstyr så er det lettere å bare "hive seg med" på ett NM uten utstyr. Jeg ser liten grunn til at de som holder på med styrkeløft nå ikke ville ha deltatt i ett stevne uten utstyr. Enkelte som tjener sinnsykt på utstyret hadde kanskje ikke følt for å stille opp? Uansett så mener jeg bestemt at rekrutteringen vil være lettere hvis styrkeløften viser at vektene vi løfter ikke er "out-of-this-world". De tunge vektene vi oppnår ved bruk av utstyr skremmer flere enn de tiltrekker tror jeg. Det er tross alt sinnsykt mange som trener benkpress, litt mindre som trener knebøy og enda færre som trener markløft her i vårt lange vide land. Det er likevel såpass mange som trener disse løftene at hvis terskelen for å bli med på konkurranse hadde blitt mindre så hadde vi fått stevner med større oppslutning.

    Hvis rekrutteringen hadde gått lettere ved å innføre flere konkurranser uten utstyr (også NM), da tror jeg også rekrutteringen til "vanlig styrkeløft" slik vi kjenner det i dag (altså styrkeløft m/utstyr) ville blitt større.

    Bold skriver:
     "Einar, hvis styrkeløft er sirkus er det bra.
    At du vil ha en "åpen klasse" der løftere ikke dopingtestes gjør at dine argumenter mot utstyr blir håpløse. Godta doping og si nei til utstyr? Nei, nei, nei...... "

    Mitt hovedpoeng i innlegget er at jeg ønsker ett NM hvor man løfter uten utstyr. Jeg ønsker også flere konkurranser der vi løfter uten utstyr. Det er mitt største ønske.

    Når det gjelder doping så er jeg STERKT imot det. Som jeg har skrevet så har jeg aldri rørt noe i nærheten av doping og jeg kommer heller aldri til å gjøre det. Dette er av personlige grunner. Likevel så synes jeg at bruk av slike midler skal være ett personlig valg, MEN det skal ikke være ett personlig valg om man skal jukse eller ikke. Og det er å jukse å bruke dop i styrkeløft i Norge. Nå er det heldigvis få som gjør dette. Det er jeg overbevist om, og meget glad for. For de få som bryter reglene på dette punktet har liten respekt fra meg!  

    Jeg skulle helst sett at ingen i verden hadde brukt dop, men dette kan jeg gjøre lite med. Folk vil for all framtid fortsette å dope seg. Dette er veldig beklagelig, men det er ett personlig valg de har gjort. Mange av disse karene løfter tunge vekter på trening. De kan skryte av at de gjør 250 kg i benkpress, 350 kg i markløft og 350 kg i knebøy f.eks. Alt uten skjorter eller drakter. Jeg har hørt mange slike skrytehistorier. Hvis noen presterer å komme med slike utsagn så blir de i styrkeløftskretser møtt med: "hvis han er så sterk, hvorfor deltar han ikke på konkurranse?? han kan jo løfte sinnsykt hvis han tar på seg utstyr" etc. Vi som har løftet vekter noen år vet at mange har lett for å skryte på seg vekter, men vi styrkeløftere ønsker at folk skal bevise hva de er gode for. Ett bevis på at løftene er gode er at de blir vurdert av tre dommere under ett styrkeløfts-stevne. Dette beviset vil vi omtrent aldri få fordi disse undergrunnsløfterne aldri får muligheten til å bevise på konkurranse hvor sterke de er. Det blir brukt imot de at de ikke viser det på konkurranse, men hvis de møter opp på konkurranse så blir de med engang sett på som juksere. Det synes jeg blir feil.

    Hvorfor ikke gi disse folka en mulighet til å bevise hva de er gode for? Jeg synes det er greit at de får ett tilbud uten å måtte prøve å bryte regler for å kunne delta i noen som helst idrett. Dopere har bare to typer aktiviteter de kan bedrive på lovlig vis etter det jeg vet. Det er strongman og kroppsbygging. Spesielt strongman vokser stort i popularitet og det er mange flere som er å ser på ett vanlig stevne ved strongman enn f.eks. styrkeløft. Kroppsbygging fyller også hele Chateu Neuff ved hvert års norgesmesterskap.

    Så misforstå meg riktig. Jeg er helt i mot doping. Jeg skulle ønske alle hadde vært like imot doping som jeg selv er. Alle som blir tatt for doping på ikke-dopingstevner burde så absolutt vært utestengt på livstid. Likevel er dette så utbredt at jeg synes det ville vært fair med en klasse der de som tar andre valg enn meg selv får utfolde seg.

    Dette er uansett ikke noen hjertesak. For min egen del klarer jeg meg fint uten noen "åpen klasse", men slik verden er idag så hadde jeg iallefall syntes det hadde vært god underholdning. Tror mange profiler ville ha gjort seg gjeldende i noe slikt.

    Så som sluttord til det Bold skriver:
    Jeg godtar derfor ikke doping, men jeg synes at hvem som helst skal kunne delta i ett styrkeløftstevne og bevise, med tre dommere til stede, det de skryter om at de gjør på trening. Dopere som deltar på stevner hvor dop er forbudt bør utestenges på livstid.

    Frøken B sier:
    "Åpen klasse med lov til doping? Nå synes jeg du er helt på jordet.

    Det er ingen ting som hindrer klubbene/kretsene til å arrangere stevner uten utstyr, du trenger ikke starte et eget forbund."

    Det var få argumenter her for at jeg var helt på jordet med å foreslå en åpen klasse, men det får så være. Det er rart at strongman og kroppsbygging har så mange tilhengere når alle vet at 95% av alle utøverne ikke bare spiser fisk. Jeg tror en åpen klasse i styrkeløft ville vært attraktivt og kunne gjort sporten større uten at det hadde ødelagt noe for oss som aldri vil røre noe dop. Men dette er en diskusjons-sak. Helt på jordet tror jeg uansett ikke jeg er.

    Jeg er helt klar over at det er ingenting som hindrer klubbene/kretsene å arrangere stevner uten utstyr - men hvem er det som gjør dette da? Selv om det er ingenting som hindrer dem i å gjøre dette så er det jo ingen som gjør det. Jeg har kun en gang opplevd at ett stevne ble arrangert uten utstyr. Dette var på Skogn. Der deltok jeg og jeg likte det kjempegodt. Det var mye morsommere enn ett vanlig styrkeløfts-stevne. Oppvarmingen gikk hurtigere, stevnet ble arrangert hurtigere og ja.. absolutt ALT var mye bedre. Siden den gang har ikke ett lignende stevne blitt arrangert. Og selv om det hadde blitt det: det er ikke så gjevt å delta på slike små stevner hvis man på NM "må" bruke utstyr. Jeg er fullt klar over at man kan konkurrere uten utstyr på NM i styrkeløft også, men det har lite for seg mener jeg.

    OD har jeg diskutert mye med og han skriver:
    "SKJØNNER IKKE PROBLEMET, HVIS EN VIL SÅ LØFTER EN UTEN UTSTYR MED HVIS EN VIL.  ER DU VIRKELIG STERK SÅ KAN IKKE DET SKJULES AV UTSTYR, HAVNER EN FOR LANGT NEDE PÅ RESULTATLISTA SÅ FÅR EN BEGYNNE Å TRENE BEDRE/HARDERE."

    At du i fullt alvor kan si noe slikt synes jeg blir helt vanvittig. Du mener altså at hvis man vil løfte uten utstyr så må man gjerne gjøre det, men hvis man da havner langt nede på resultatlista så er man for svak? Hvis det skal være slik så må man jo være ett supermenneske uten like for kunne komme høyt på resultatlistene. Hvis man normalt ligger 10 kg i fra toppen med utstyr og velger å løfte uten utstyr så må man bli alt fra 50-100kg+ sterkere for å oppnå samme resultater! Hvis det bare er å trene bedre/hardere for å oppnå dette så ville disse hemmelige treningsmetodene for lengst blitt kjent av de som fortsatt bruker utstyr og de ville fortsatt vært 50-100kg sterkere enn deg.

    Å si det du sa her OD blir det samme som å si til en naturlig kroppsbygger at han må ikke prøve å tenke på at motstanderne bruker dop. Han må bare trene hardere og bedre. Skjønner du ikke at han aldri kan oppnå samme muskulatur som de doperne som står på scenen sammen med han?

    Jeg vil ha stevner der man kan konkurrere på likt nivå. Jeg vil ha stevner uten utstyr. Hvis jeg skal stille med utstyr i konkurranser hvor andre bruker utstyr, da må jeg jobbe mye mer for resultatene enn de trenger å gjøre. Og hvis de prøver å trene like hardt som jeg gjør - som de meget sannsynlig også gjør - da er vi like langt.

    Når det først skal være utstyr i idretten vår så er jeg enig i at IPF skal ha honnør for at reglene er så strenge som de er - men jeg vil altså ikke ha noe utstyr og da må jeg se andre veier.

    "REKRUTERINGA HEMMES IKKE AV UTSTYRS BRUKEN MEN HELLER AV DE AV OSS SOM SITTER OG STYRER KLUBBENE RUNDT OMKRING, DET MÅ VÆRE LANGT VIKTIGERE Å TA VARE PÅ DE STORE ILDSJELENE I KLUBBENE OG STYRKELØFTEN ENN Å HAKKE PÅ REGLEMENTET.  SE PÅ MELHUS STYRKELØFT OG KK 67, MELHUS REKRUTERER SOM BARE DET MENS PÅ KK ER DET VÆRT STORT SETT STILLE DE SISTE ÅRENE, DESVERRE."

    Hva får deg til å tro at rekrutteringa ikke hemmes av utstyrsbruken? Jeg vet med meg selv at rekrutteringen hemmes av utstyrsbruken. Hadde det ikke vært for utstyret hadde jeg begynt med styrkeløft i 1995-1996 istedet for 1998. Jeg visste ikke om utstyrsbruken og tenkte, slik du anbefaler, at jeg måtte trene hardere og bedre og bruke mange år før jeg begynte med styrkeløft. Jeg hadde lyst, men jeg var for svak. Likevel var jeg mye sterkere enn mange av de som drev på med styrkeløft. Det så bare ikke slik ut pga. at resultatene (med utstyret som jeg ikke visste om) var så bra. Det er flere som tenker slik. Det vet jeg! Jeg jobber på treningsstudio og opplyser om utstyret til mange. Ingen vet om det. Og ingen som vet om det kjenner egentlig til effekten av det.

    Klart det er viktig å ta vare på ildsjelene i klubbene og at det er viktigere enn å hakke på reglementet, men hvis det å hakke på reglementet er det som skal til for å gjøre sporten mere attraktiv for tusener av utøvere - hvorfor ikke? Det er jo ildsjeler som bare holder fast på det gamle "og gode" som stopper utviklingen. Jeg mener at utviklingen har gått for langt og at den har gått i feil retning. Det er derfor jeg ønsker å gjøre noe med det.

    Du nevner at rekrutteringen på Melhus er meget høy. Ja, de er veldig flinke i rekrutteringen. Men hvorfor er frafallet så stort? De klarer å få med mange på konkurranser, men vi ser dem 1-2 ganger og så er de fleste borte igjen. Hvorfor? Jeg tror nok de fortsatt trener styrkeøvelsene.

    "STARTE EGET FORBUND??? DET ER DET SOM SKJEDDE BORTE I USA, EN HAUG MED PERSONER SOM MENER AT DET OG DET OG DET BØR VÆRE TILLAT (LES: DOPING HØYE BØY 2,3,4, LAG MED UTSTYR, BIND LENGRE ENN LANGE OSV), UNNSKYLDNINGEN VAR JO SELVFØLGELIG AT DET HVAR ET FORBUND FOR LØFTERNE!!!
    SÅ NÅ HAR MAN MULIGHETEN TIL Å SETTE VERDENSREKORDER I CA 22 FORBUND, L A T T E R L I G!!
    NEI SLUTT OPP OM NSF OG IPF DET ER DEN ENESTE VEIEN  FOR STYRKELØFT."

    Så hvis man vil ha konkurranser uten utstyr så skal man ignorere det ønsket og heller støtte opp om noe man ikke liker? Tenk om du hadde vært politiker OD. Da hadde du sagt: "Nei, slutt opp om Kjell Magne Bondevik. Det er den eneste veien for Norge". Jeg forstår at din mening er at det NSF og IPF står for er det beste, men jeg er uenig. Jeg mener at IPF er kjøpt og betalt av utstyrsleverandørene. IPF er alt for preget av markedskreftene. IPF har selv ønsket å ta borte benkskjorta f.eks. men Inzer har nektet for dette og bossene i IPF tør ikke å miste mye sponsorpenger. Det er pengene som styrer idretten vår! Er det riktig? Det er mange som kvier seg for å kjøpe en styrkeløftsdrakt til 1600.- kroner som kanskje ryker etter 3 måneder. Idretten har blitt ett pengesluk. Jeg synes ikke det er riktig! Sponsorene styrer IPF og NSF og vi utøvere bare jatter med og godtar at slik er det og slik må det fortsette å være.

    Uansett om det fortsetter å være slik så forstår jeg ikke hva som kan være galt med å oppfordre NSF til å arrangere stevner uten bruk av utstyr. Altså få arrangert ett NM uten utstyr. Da kan man ha de vanlige stevnene med utstyr slik som før og ingenting går imot NSF. Da støtter man også opp om NSF og IPF, samtidig som mange får løfte uten utstyr på lik linje med andre. Hvis stevner uten utstyr vil bedre rekrutteringen, slik som jeg er overbevist om, da må det jo være bare bra? Og hvis NSF ikke er villig, eller ikke har lov av IPF, til å arrangere NM uten utstyr, da ser jeg ingen annen løsning enn å danne ett nytt forbund.

    Jeg er helt enig i at det er latterlig med 22 forbund med 22 rekorder, men nesten alle vedkjenner IPF som det mest seriøse. Hvis det hadde vært 22 forbund her i Norge så hadde det forbundet som hadde vært best overlevd. Det ville vært opp til utøverne å bestemme hvilket forbund som hadde vært mest riktig. Slik er det med konkurransen ellers i samfunnet også - selv om mye er regulert. Å begynne å diskutere det blir imidlertid litt for politisk.

    aktiviteten sier:
    "Ser forøvrig at den grusomt sterke OD faktisk stiller uten utstyr på stevner(senest RM i år), og syter ikke selv om han taper på å løfte uten utstyr.  
    I tillegg er OD høyt oppe i strongman konkuranser her i Norden, der vi vet at dop er vanlig.  OD driver på med sitt uten dop, og klager heller ikke der!  
    OD bør være ett godt forbilde for alle som synes det er gøy å måle krefter.  Honnør til deg og håper du satser på A-NM til våren? "

    Jeg har all respekt for OD som stiller opp på RM uten utstyr. Selvsagt syter han ikke for at han taper på å løfte uten utstyr. Hvorfor skal han syte? Han vet jo reglene. Grunnen til at jeg vil ha styrkeløft uten utstyr er ikke fordi jeg syter om jeg stiller opp uten utstyr, men det er fordi jeg gjerne vil at alle skal løfte under samme forutsetninger. Selv om man ikke har "rett" til å syte fordi man deltar i konkurranser hvor utstyr er tillatt, uten selv å bruke utstyr, så skal man vel kunne ønske at stevner hadde blitt arrangert uten bruk av utstyr?

    Ja, OD driver med strongman uten å bruke dop. Han hevder seg, og bra er det. Han klager heller ikke, men det betyr vel ikke at det er fair at han skal måtte konkurrere mot doperne? Det er hans personlige ønske og all respekt for det. Hadde ikke du, aktivisten, syntes det hadde vært kjekt med dopfrie strongman-konkurranser? Jeg tror OD hadde kunnet komme langt oppe i en slags dopfri World Strongest Man, men jeg er overbevist om at det aldri vil skje så lenge han konkurrerer under ulike forutsetninger. Og om han skulle klare å komme blant de beste i verden med ulike forutsetninger så betyr heller ikke det at det er feil at han må konkurrere mot folk med ulike forutsetninger.

    Jeg synes det blir litt søkt å bruke OD's deltakelse på RM, uten bruk av utstyr, og si at han ikke syter i ett slags argument på at det er ikke noe galt å konkurrere under ulike forutsetninger. Det er helt greit at det arrangeres konkurranser der utstyr er lov å bruke. Jeg liker det ikke. Det er ikke fordi jeg syter eller klager. Jeg er bare uenig i at dette skal være tillatt. Så lenge det ikke finnes noen alternative konkurranser blir jeg sikkert engang i framtiden å se på en styrkeløftsplattform hvor utstyr brukes, men helst skulle jeg likt å løfte i konkurranser hvor utstyrsbruk hadde vært forbudt. Jeg ser lite galt i å ønske det. Jeg kommer sikkert til å konkurrere med utstyr engang i framtiden også, men egentlig har jeg ikke lyst til dette.

    Aktivisten skrev selv at det var "nærmest skremmende når du vil ha en klasse der det er tillatt med dop???  I lille Norge??? Hvem skulle tørre å stille der da?". Olaf Dahl stiller i strongman hvor dop er vanlig. Han syter ikke. Han hadde sikkert deltatt i styrkeløft hvor dop er vanlig uten å syte også, på lik linje som han deltar på konkurranser hvor utstyr er tillatt hvor han ikke bruker utstyr.
     
    Begynner å bli langt dette innlegget Smiley Jeg hadde glemt å sjekke om jeg hadde fått noen svar på det og da ble det mye å ta tak i med engang.

    Sum summarium:
    1) Jeg tror rekrutteringen til styrkeløft blir bedre hvis det arrangeres flere konkurranser uten utstyr. Jeg VET resultatene vi oppnår i styrkeløft idag med utstyr skremmer mange nybegynnere.
    2) Jeg tror konkurranser uten utstyr rekrutterer noen til å begynne med styrkeløft med utstyr.
    3) Jeg synes alle skal kunne delta i konkurranser. Uavhengig av livsførsel eller tidligere livsførsel.
    4) Jeg synes alle skal få konkurrere på like vilkår. De uten utstyr konkurrere mot de uten utstyr. De med utstyr konkurrere mot de med utstyr. De som har dopet eller doper konkurrere mot de som har dopet eller de som doper.

    Mest av alt: jeg ønsker meg NM i styrkeløft uten utstyr og mange tilhørende små konkurranser. Det vil for min del gjøre styrkeløft morsomt igjen. Og jeg tror på økt rekruttering. Jeg er faktisk overbevist om økt rekruttering. Stevnene tar også mindre tid å arrangere. Da blir det også økt publikumsinteresse. For slik det er nå er det KJEDELIG å se på vanlige styrkeløfts-stevner som tar flere timer.

    Jeg kommer sikkert til å løfte med utstyr en eller annen gang. Jeg takler utstyret, men det er ikke bare fordi jeg syter og klager at jeg ønsker å løfte uten å bruke det.

    Egentlig så forstår jeg ikke hvorfor ikke alle, unntatt de som tjener penger på å lage/kjøpe utstyret, ønsker utstyrsfri styrkeløft. Det kan jo være fordi de som er mest for utstyr normalt er så svake uten at de da ikke kan hevde seg på lik linje som de gjør med utstyret?

    Håper siste ord ikke er sagt Smiley

    Mvh,
    Einar B. Gilberg
     



     









    7835  Trening / Styrkeløft / Styrkeløft uten utstyr på: 01. november 2003, 02:41
    Ser noen har begynte å uttale seg om bruken av utstyr i styrkeløft etter at benkskjorta nå er blitt lovlig i Norge. Spesielt etter at noen av arrangørene for NM 2004 trakk seg. Nå er jeg ikke ute etter å ta opp dette med NM, men jeg ønsker å komme med min mening angående utstyr i styrkeløft.

    Jeg liker ikke at utstyr er endel av sporten vår. Det er slitsomt å ta på, det gjør vondt og det er dyrt. Helt identisk utstyr kan gi forskjellig effekt på forskjellige utøvere også. Jeg er ikke helt sikker på om at dette kun er en treningsak slik at alle faktisk kan få like mye ut av utstyret. Hvis det er tilfelle er utstyr relativt fair. I motsatt fall synes jeg det er meget beklagelig at slikt blir brukt. I bunn og grunn vil idrett aldri bli rettferdig. Vi er skapt forskjellig og har alle ulike utgangspunkt, men vi trenger ikke å gjøre at det blir flere forskjeller enn de vi har fått fra naturens side.

    I den andre tråden som omhandler boikotten av NM 2004 så argumenterer aktiviteten med at utstyr-motstandere ikke nevner drakter brukt i skøyter og hopp. Det kan jeg gjøre. Draktene i skøyter og hopp gir ikke utøverne ekstra kraft. Disse er laget for å minske luftmotstanden. Jo mindre luftmotstand jo bedre. Hoppdraktene er også laget for at utøverne skal flyte i lufta, men forbundet innskjerper stadig reglene slik at ikke utstyret skal bli for ekstremt. Etter at noen nasjoner, f.eks. Østerike, eksperimenterte med nesten komiske "fly-dresser" har forbundet tatt affære og kommet med strengere regler slik at sporten beholder sin ære.

    Utstyrsbruken i styrkeløft synes jeg har gått for langt. Som jeg sa innledningsvis så er det tungt å få bra utstyr på, det er ubehagelig og ofte vondt og vi løfter usannsynlig mye mer enn vi normalt klarer. Det blir blodutredelser og det som verre er. Jeg har konkurrert i flere stevner i denne idretten og har trent med utstyr i mange lengre perioder så jeg tåler det med smerte. Faktisk føler man seg litt som en konge når man står med fullt utstyr og skal kjøre tunge knebøy, men jeg synes i bunn og grunn at det hele er en unødvendig onde. Treningene tar mye lengre tid fordi vi må bruke mye tid på utstyret og jeg gleder meg sjelden til å dra på trening når/hvis jeg må trene med utstyr. Og det bør man gjøre skal man bli god med utstyret og gjøre det bra i konkurranser.

    Publikum og media styrer idretten fortsetter aktivisten med å argumentere. Nå er ikke dette innlegget ment å være rettet som svar på aktivisten sitt innlegg, men jeg trekker fram noen av hans poeng siden det er mange som mener det samme. Publikum og media vil ha rekorder, men jeg tror mange blant publikum synes det ser dumt ut med alt utstyret vi bruker. De ser vi sliter oss i hjel med å få på en knebøydrakt, de ser ben som går stive som krykker, markløftere som ikke kommer ned til stanga og benkpressere som ser ut som pingviner. Dette synes ikke publikum noe om. De forstår piggene på friidrettsko, men de skjønner ikke utstyrsbruken i styrkeløft. Er dette bare mangel på opplysning? Nei, jeg tror ikke det. Jeg ser helt klart stor forskjell på utstyret i styrkeløft og utstyret i f.eks. friidrett. Hadde piggskoene vært utstyrt med skikkelige elastiske fjær hadde teknikken for å løpe måttet øves inn på en ny måte. Forskjellige fjærer hadde gitt ulik spenst osv. Piggene på friidrettsko sikrer bare festet slik som magnesium gjør i styrkeløft.  

    Styrkeløft med utstyr er veldig mye sirkus synes jeg. Det er mange synsbedrag ute og går. Jeg er ganske overbevist om at dette hemmer rekrutteringen og at det gjør at idretten ikke får den oppmerksomheten i media og blant publikum som den fortjener. Selv har jeg trent vekter siden 1993 og i mine tidligere år så ble jeg fort blant de sterkeste på mitt treningssenter. Jeg drev med kroppsbyggertrening da en styrkeløftsfyr kom bort til meg og spurte om jeg ville begynne med styrkeløft. Da svarte jeg at jeg iallefall måtte bli myye sterkere før jeg kunne gjøre det. Som eksempel tok jeg knebøyen til Anne Sigrid Stiklestad. Det var ei jente som løftet 245 kg i knebøy. Langt over det jeg var kapabel til. Når til og med ei jente kunne slå meg - ei jente som i tillegg veide mindre enn meg - ja, da hadde jeg lite å gjøre i styrkeløftens verden. Det var da jeg fikk vite hvor mye utstyret betydde. Fikk høre at jeg faktisk var veldig sterk til tross for at jeg ikke var i nærheten av disse vektene som styrkeløfterne brukte med utstyret på. 2-3 år senere begynte jeg med styrkeløft.

    Det er nok mange - veldig mange - som ikke vil begynne med styrkeløft fordi de ser resultatene som styrkeløfterne gjør. De tror at de selv er totalt underlegne. Likevel kan det være store talenter. Jeg synes dette er veldig synd. Jeg eier og jobber på ett treningssenter i Trondheim (Nidarø Treningssenter), og det finnes hundrevis av treningssenter i Norge. Der er det veldig mange som trener vekter og liker å holde seg i form. De fleste ungdommer, iallefall gutter, ønsker å bli sterkest mulig. Likevel tenker de ikke på å delta i styrkeløft. Potensialet for styrkeløft er enormt, men likevel er styrkeløft en så liten idrett som den er.

    Hvis vi hadde løftet uten utstyr tror jeg flere hadde fått opp øynene for sporten. De hadde sett at vi ikke hadde vært så uoppnåelige som vi ser ut til nå. Dørstokken hadde blitt lavere for nybegynnerne. Det hadde blitt økt rekruttering og større interesse i media og blant publikum. De allerede aktive løfterne hadde kanskje deltatt i flere stevner. Det er lettere å delta på ett stevne når man løfter uten utstyr siden forberedelsene ikke trenger å være like omfattende. (Å gå på stevne uten å ha løftet med utstyr på trening er ikke veldig smart). Konkurransene vil også bli mye raskere å gjennomføre da løftere hele tiden vil stå klar for å utføre sitt løft. Tidspresset med å rekke å surre bind f.eks. blir tatt bort og løfterne kan løfte med mer senkede skuldre.

    Nå er det engang slik at jeg tror utstyret er kommet for å bli i IPF og Norges Styrkeløftsforbund. Det er fortsatt lov å konkurrere i disse konkurransene uten alt utstyret, men personlig synes jeg det er kjedelig å komme langt ned på resultatlistene av den grunn. Spesielt når det kanskje ikke engang blir nevnt at jeg løftet uten utstyr i konkurransen.

    Så lenge IPF og Norges Styrkeløftsforbund kommer til å ha utstyret som endel av idretten - mye pga. sponsorpengene som ligger i dette - så har jeg to forslag:
    1. Norges Styrkeløftsforbund tar initiativ og danner ett NM hvor man ikke kan bruke utstyr. Det eneste tillatte er 1)knevarmere 2)benkdrakt (ikke skjorte) 3)belte 4)sko med bestemmelser høyden. Kretsene bør følge opp dette med å arrangere utstyrsløse konkurranser. Det er kanskje best, pga. deltakelsen, å arrangere utstyrskonkuranser seperat fra de utstyrsløse stevnene, men det er også mulig å arrangere dette samtidig.

    2.I det siste har jeg faktisk fått på tanken å danne mitt eget styrkeløftsforbund. Da hadde jeg fått laget ett forbund som forhåpentligvis ikke hadde blitt styrt av kapitalismen. Alle stevner skulle vært uten utstyr, mens alle logoer o.l. på klær hadde vært tillatt. Det er mange "merkelige" regler i styrkeløft. De fleste regler er derimot meget gode og bare noen få finpussinger ville blitt gjort der.

    En annen tanke rundt ett nytt forbund er at jeg skulle ønsket vi kunne hatt to klasser. En klasse hvor medaljørene hadde blitt dopingtestet og en annen klasse - en åpen klasse. Det siste er kanskje litt kontroversielt og ville kanskje bidratt til negativ omtale rundt sporten? Jeg vet ikke. Jeg synes bare det hadde vært morsomt med en åpen klasse der alle som skryter på seg tunge løft på trening faktisk hadde hatt mulighet til å vise det på konkurranse. Jeg er helt i mot doping. Har aldri rørt og kommer aldri til å røre det. For meg er det etikken og moralen som avgjør dette. Jeg vil være stolt av mine resultater og det jeg oppnår. Jeg vil vite at det er gjort på en lovlig og ærlig måte. Likevel hadde jeg syntes det hadde vært morsomt å sett kroppsbyggere, strongmen og mange andre kunne konkurrert i styrkeløftsøvelsene og på den måten fått kåret den absolutt sterkeste styrkeløfteren i Norge.

    Er det noen som har tanker som kan forenes med mine? Ville det vært interesse for stevner totalt uten utstyr? Tror noen at Norges Styrkeløftsforbund kan være interessert i å arrangere årlige NM i styrkeløft uten utstyr? (i tillegg til vanlig NM) Ville ett nytt forbund evt. vært en løsning og noe flere ville ha fattet interesse for?


    Jeg åpner til diskusjon og meningsutvekslinger...

    Mvh,
    Einar B. Gilberg
    7836  Trening / Styrkeløft / Re: Noen som skal se på VM? på: 22. oktober 2003, 02:08
    Olaf Dahl og Einar B. Gilberg kommer på fredag og drar på søndag  Grin  Grin  Grin
    7837  Trening / Styrkeløft / Re:Deadlift-Hall of fame på: 17. oktober 2003, 04:42
    Dr.Feelgood 355 godkjent
    OD 340 m/utstyr på trening, vitne S. Davidsen.
    Slugger 310 godkjent
    -300 kg
    Nesten Norgesmester 290
    Lars Helge 285kg (102kg) Godkjent vet jeg ikke..
    Einar B. Gilberg 275 kg (99kg) Midt-Norsk 2001
    JanB 272,5 kg (101 kg) godkjent
    Bulldog 270 kg (118kg) uten noe utstyr.
    Bamse Bjørn 262,5 kg (98 kg), godkjent
    Listefyll 252,5 (81 kg), godkjent
    -250 kg
    bowler 250 kg (80 kg) godkjent(men det leeenge siden)
    tux 220 kg 89.2kg godkjent
    squat-man 210 kg (80kg) godkjent
    -200 kg
    Hammer 200 kg (87 kg)
    Sterkestesomfinns 190 kg (71kg) godkjent
    Saktemensikkert 190 kg (93kg)
    Smiley 177,5 (60 kg) godkjent
    Frøken B 175 kg (66 kg) godkjent
    Steel 170 kg (75 kg)
    codey 150 kg (78 kg)
    -150 kg
    Everlast 135kg (65)
    Eon 135kg (70kg ) godkjent ( første gang eg prøvde deadlift, har aldri trent vekter)
    Electra 130 kg (54 kg)
    Danny 100kg (60kg) trener ikke markløft
    -100 kg
    Kenny 80 kg. ( 12 år,34 kg) Trener IKKE markløft,men kjente på stanga  
    7838  Trening / Strongman / Resultater i alle øvelser på: 18. august 2003, 16:45
    Hei Roy!


    Takk for sist! Morsomt stevne!

    Kan du ikke legge ut resultatene i de forskjellige øvelsene også? Morsomt å se delresultatene (resultatene for farmers walk, stokkpress, dekkvelv, tillers wheel og bilgåinga) også!  Grin

    Mvh,
    Einar B. Gilberg

     
    Sider:
  • 1
  • ...
  • 522
  • 523
  • Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

    5 digge middager med cottage cheese

    Kosthold09.08.2021270

    Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
    Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
    Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

    5 fordeler med stående leggpress

    Trening28.06.202153

    Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!