Visning av honnørposter for Tessa
|
Sider: 1 23
|
16
|
Kosthold / Kosthold og Ernæring / Sv: Mat etter kondisjonstrening
|
19. mars 2007, 20:52
|
Karbinntaket etter trening er for å: a) hjelpe aminosyrene inn i muskelcellene via insulinets virkning b) erstatte tømte glykogenlagré Dette krever en mengde tilsvarende hva jeg tidligere nevnte (pr kg kroppsvekt). Når du deffer, er det totale kcal-inntaket ditt såpass redusert at optimalt karb-inntak blir vanskelig å overholde. Du vil mao aldri klare å fylle glykogenlagrene optimalt etter en økt og fram mot den neste, hvilket du også vil "føle på kroppen" med redusert treningslyst, redusert overskudd og mindre krefter/trykk i kroppen på trening. |
Honnør gitt av : kennyo, 19. mars 2007, 20:58
|
|
17
|
Kosthold / Kosthold og Ernæring / Sv: Mat etter kondisjonstrening
|
11. mars 2007, 09:40
|
Restitusjonsinntaket ditt bør følge innen 30min etter avsluttet trening. Det bør optimalt bestå av 1 - 1,5g karbohydrater/kg kroppsvekt og 0,2-0,3g proteiner/kg kroppsvekt. Dette kan være en vanlig brødskive med proteinrikt pålegg og feks en melkedrikk (mengder etter kroppsvekt!), rosiner og sjokolademelk, sportsdrikk og proteinshake, frukt og yoghurt etc... |
Honnør gitt av : zenurai, 11. mars 2007, 09:46
|
|
18
|
Kosthold / Kosthold og Ernæring / Sv: Vektøkning... ;)
|
09. mars 2007, 23:13
|
Generelt ser man at det må rundt 7kcal EKSTRA til for å legge på seg 1g i kroppsmasse (Dvs 7000kcal for å øke 1kg i kroppsvekt). Når jeg da påpeker ekstra, betyr det selvfølgelig at disse kcal må tilføres kosten UTOVER det du vanligvis spiser når du er vektstabil. Dersom du samtidig øker treningsmengdene dine (mao øker energiforbruket), må kcal-inntaket også være enda større for å veie opp for denne ubalansen i energiinntak/energiforbruk. Man kan potensielt forvente en økning i ren muskelmasse på mellom 0,2 - 1kg pr uke når man har et optimalt treningsprogram og kosthold, men dette avhenger svært mye av gener, treningsstatus, og tilstrekkelig hvile. Dersom du trener styrke 3g/uke i tillegg til fotball og evnt annen trening, kan det være at du ender opp med et rimelig høyt energiforbruk (og kanskje i tillegg er ung og ikke fullt utvokst?) som er vanskelig å forene med vektøkning. Kan det være at du i en periode trapper ned den totale treningsmengde, for å prioritere vektøkning?
Gainerne er praktiske alternativer for deg, som gjør det mulig å tilføre ekstra kcal i løpet av dagen. Men ikke bruk disse som erstatninger til vanlige måltider, ettersom du da vil ende opp med mer eller mindre kcal-inntak som før. "press" disse gainerne inn i dagskosten din i tillegg til de optimalt 5-6 vanlige måltider du inntar. Sunne fettsyrer via vegetabilsk olje, nøtter, tran, fet fisk, oliven og avocado bør brukes for å mette kosten med sunne, energitette matvarer. Samtidig kan det være behov for å redusere på inntaket av kostfiber, som riktignok er sunt, men som skaper stor metthetsfølelse (-og dermed gjør det vanskelig å innta tilstrekkelig mengde mat/kcal). |
Honnør gitt av : Hege, 10. mars 2007, 11:32
|
|
20
|
Kosthold / Kosthold og Ernæring / SV: proteinkosthold
|
28. september 2006, 11:11
|
Karbohydrater har flere viktige roller når det gjelder metthetsoppfattelse. For det første er (sunne) karbohydratkilder rike på fiber, hvilket øker volumet mat samt reduserer transporthastigheten fra mage til tarm. Resultatet er økt/lengre metthetsfølelse. Dessuten har du signalveiene hormonelt som karbohydater setter igang. Dette gjelder samspillet mellom bla insulin og leptin, neuropepti Y osv. Hormoner som alle er med å regulere metthetssenteret i hjernen.
Når dét er sagt, vil din utnyttelse av proteiner til muskelbygging økes dersom du spiser tilstrekkelig karbohydrater: karbohydratene effektiviserer opptaket av aminosyrer i bla muskelcellene via insulin karbohydater sparer proteiner fra "oksidasjons-skjebnen"....dersom du spiser for lite karbohydrater og samtidig for mye proteiner (-sammenlignet med musklaturens behov for oppbygning), vil overskuddet av proteiner forbrennes og brukes til energi! |
Honnør gitt av : SilverFox, 28. september 2006, 12:28
|
|
21
|
Kosthold / Kosthold og Ernæring / SV: Antioksidanter
|
19. august 2006, 22:57
|
De viktigste og mest effektive antioksidanter tilhører gruppen "fytokjemikalier" og disse finner du utelukkende i naturlige matvarer (frukt og grønnsaker). Vit C og Vit E og selen er også gode antioksidanter, men på langt nær så sterke som førstnevnte. Vi har en godt anerkjent forskergruppe på antioksidanter her i Norge, under "ledelse" av Rune Blomhoff. Besøk deres sider for mer informasjon, samt for detaljert "antioksidant liste" (mat, drikke, krydder etc). |
Honnør gitt av : Zoria, 21. august 2006, 00:16
|
|
22
|
Kosthold / Kosthold og Ernæring / SV: Nøtter
|
12. juli 2006, 21:53
|
Må bare rette opp en del misforståelser ang fett i måltider: riktig at fett ikke bør inngå i måltid rett før/etter trening, men det bør så absolutt inngå i måltider ellers - feks middag!
Selvfølgelig kan du blande proteiner, karbohydrater og fett- de komplementerer hverandre med næringsstoffer, og har alle sin misjon for god helse og maks effekt av trening.
|
Honnør gitt av : Germ, 14. juli 2006, 14:09
|
|
23
|
Kosthold / Kosthold og Ernæring / SV: Nøtter
|
06. juli 2006, 22:42
|
Valnøtter er topp 1 i nøtteverden (!), men også mandler er bra mtp fettsyresammensetning! Begge får du i bake-avdelingen i vanlige matbutikker! |
Honnør gitt av : Germ, 07. juli 2006, 19:51
|
|
24
|
Kosthold / Kosthold og Ernæring / SV: statens enæringsråd
|
28. mars 2006, 16:46
|
(kremt, de anbefaler langt fra kneipbrød som nevnt her da..) (dobbeltkremt; de har heller ikke råd som retter seg spesifikt mot muskelbygging som nevnt her)
Men - som påpekt, så er deres råd rettet mot den gerenelle befolkningen, og ikke idrettsutøvere. Men, du kan finne en link på deres sider til en informasjonsfolder utarbeidet av Christine Helle (ernæringsfysiolog på Olympiatoppen) som gir råd for idrettsutøvere!
Link til sidene deres; http://www.shdir.no/ernaering Link til siden om ernæring for idrettsutøvere; http://www.shdir.no/ernaering/maten_din/idrettsut_vere/ |
Honnør gitt av : Bob Paar, 28. mars 2006, 18:09
|
|
25
|
Kosthold / Kosthold og Ernæring / SV: Peanøttsmør
|
28. februar 2006, 22:45
|
Sukkeret du finner i peanøttsmøret er i og for seg av typen rask karbs, men ettersom produktet i all hovedsak består av fett, vil Gi på produktet være svært lavt. Gi er et mål man bruker på karbohydratrike matvarer for å si noe om hvor fort eller tregt sukkeret tas opp i kroppen. Raskt opptagbare karbohydrater har høy Gi. Gi på en matvare, bestemmes bla av fiberinnholdet, sukkertypen, oppbygningen av produktet (porøst, stor overflate, myk konsistens = høy verdi) (kompakt, liten overflate, hardt = lav verdi), fettinnholdet og proteininnholdet i produktet, ditt fordøyelsessystem (bearbeiding av maten, tarmpassasjehastighet, bearbeidingsevne mm)... Fredrik Paulún har skrevet en del om Gi på mat; søk på nettet! |
Honnør gitt av : Morten, 01. mars 2006, 00:57
|
|
26
|
Kosthold / Kosthold og Ernæring / SV: de som står opp om natten og spiser vokser sikkert noe sinnsykt?
|
05. februar 2005, 19:42
|
Enkelte har praktisert slikt kosthold; stå opp om natten og spise for å avbryte den katabolske fasen (nedbrytende fase!) kroppen er i når det er lenge siden man har spist. Det man derimot i senere tid har satt fokus på, er at det muligenes gjør større skade enn gavn. Utskillelsen av veksthormon er nemlig størst på natten når man ligger i dyp søvn; denne balansen forstyrres når man står opp og avbryter søvnen for å spise. Veksthormon er jo som kjent et gunstig hormon for de som vil vokse og bli sterke... |
Honnør gitt av : Arilhr, 05. februar 2005, 19:53
|
|
|