Jeg startet på min bachelor i ernæring ved en høyskole i Oslo forrige torsdag. Hittil har vi hatt cellelære, og har såvidt begynt på biokjemi.
I dag lærte vi om mitokondriet inne i cella. Dannelse av ATP osv.
Så kom jo dette opp da. Lavkarbo osv., ketose osv... Jeg husker ikke helt hvor det startet, men det begynte med at foreleseren sa "og nå snart, skal vi prate om hvorfor det ikke er så lurt å hoppe over frokost". Her ble jeg litt skeptisk. Han la frem et eksempel hvor han sa "hvis for eksempel en av dere ikke har spist siden i går kveld (som jeg ikke hadde, siden jeg driver med IF), så er nå glykogenlagrene deres tomme. Hvor får kroppen energien fra? Den begynner å spise av musklene. Den omdanner aminosyrer til acetyl-coa, og videre til ATP gjennom sitronsyresyklusen etc. (de som skjønner hva jeg prater om, vet sikkert også svaret på spørsmålet mitt). Dette kan ikke gjøres med fett."
Videre sa han at hvis man ikke spiste karbohydrater, vil kroppen begynne å lage glukose av proteiner. Dette gjorde den ikke med fett. Kroppen foretrakk også aminosyrene som allerede var på kroppen, han nevnte bla. at de forgrenede aminosyrene (som jeg går utifra er leucin, isoleucin og valine?). Så hvis du spiste proteiner, så ville ikke det hjelpe noe særlig, siden kroppen allikevel foretrakk proteinene som allerede var lagret på kroppen (dvs. musklene).
Jeg husker ikke mye av akkurat det, hele temaet var noe jeg spurte ham om i pausen, så jeg fikk ikke notert noe særlig av det.
Videre nevnte han at da kroppen begynte å produsere ketoner, var dette kjempefarlig. Det var kroppens "last resort", og var som regel forbeholdt folk som sultet.
Hva betyr dette? Hvor lang tid tar det før glykogenlagrene i kroppen går tomme? Jeg har også forstått det som at kroppens foretrukne brensel er:
1. Karbo
2. Fett
3. Aminosyrer
Han forklarte det som om det var sånn:
1. Karbo
2. Aminosyrer
3. Fett
Dette i kontekst av fasting, eller det å ikke spise frokost.
Hovedpunkt:
Kroppen kan ikke lage glukose av fett, derfor brenner den musklene dine hvis du ikke spiser karb.
Fasting gjør også at kroppen spiser av musklene, siden den ikke kan lage glukose ut av fett (hjernen trenger jo glukose).
Dette har jeg glemt å nevne over, men ifølge forelseren er ketolysestadiet er kjempefarlig, siden dette gjør ph verdien i blodet sur, og du kan bla. får kaliumforgiftning?
Jeg blir veldig forvirret av dette her. Og jeg føler ikke for å "jatte med" når det er snakk om en bachelorgrad. Hvordan kan jeg bevise at f.eks fasting ikke spiser musklene dine? Jeg har lett etter studier, men jeg finner ikke noe særlig, aner ikke hvor jeg skal lete.
Kommer sannsynligvis også til å endre denne posten litt etterhvert når jeg husker mer.
EDIT: Ser nå at dette ble en voldsomt rotete post, men jeg håper noen skjønner hva jeg mener.
EDIT2: Jeg kan også nevne at fyren ikke er særlig utdannet innen ernæring. Første året på ernæring er det samme som medisin grunnfag, altså anatomi/fysiologi/patologi. Men det er da fortsatt litt på trynet å nevne sånne ting, selv om det ikke er pensum? Eller?