Skrevet av Emne: ATP, ADP, Anaerobe og Aerobe prosesser, hjelp!  (Lest 7911 ganger)

Utlogget Stefan0

  • Nykomling
  • *
  • Innlegg: 12
  • Honnør: 0
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 12

  • Uforklarlig
ATP, ADP, Anaerobe og Aerobe prosesser, hjelp!
« : 18. november 2010, 20:06 »
Har eksamen i anatomi og trenger en smart dude til å se igjennom.

Etter å ha pasert 943 timer på google ved søkeord "ATP" skjønner jeg det enda ikke helt.
ATP brukes under anaerobe prosesser under spalting av glykogen, men står at det også foregår under aerobe pros. Er det da ATP som henter energien fra mitokondriene? mens ved anaerobe henter ATP molekylet energien i cytoplasma?


Dette har jeg skrevet om Anaerobe og Aerobe:

Hva er energi?
Maten du spiser inneholder kjemisk energi (næringstoffer). Denne energien kan omdannes i cellene til andre energiformer enten ved forbrenning (aerobt) i mitokondrier eller spalting av glykogen (anaerobt) i cytoplasma.


Energistoffskifte
Stoffskifte er fellesbetegnelsen på nedbrytning og oppbyggning av stoffer i cellen.
Celleånding er en del av stoffskifte, og omfatter nedbryting av stoffer som frigjør energi.

•   Celleånding kan beskrives slik:
Glukose + o2 = Vann + Co2 + Energi

 Glukose reagerer med oksygen, og det blir dannet karbondioksyd, vann og energi.
Det finnes 3 typer næringstoffer som kan gi oss denne energien, proteiner, karbohydrater og fett. Næringsmolekylene blir tatt opp av tarmen, og brutt ned til mindre molekyler av enzymer.

•   Proteiner
Brytes ned til aminosyrer. Aminosyrene blir tatt opp i blodet og fraktet til leveren. Derfra blir de sendt til cellene, spesielt muskelceller. I cellene blir aminosyrene omdannet proteiner igjen, og kan brukes til å bygge opp en muskel. Kroppen har ikke et lager av proteiner, så prosessen må skje kontinuelig. Aminosyrer kan også i noen tilfeller brukes som energikilder.
 
•   Karbohydrater
Brytes ned til glukose, som kan brukes som energi. Overskudd av glukose kan lagres som glykogen i leveren eller i muskelen. Dersom overskuddet av glukose blir for stort, blir det lagret som fett i fettvevene.

 o   Aerobe prosesser: Nedbrytning av glukose med oksygen (viktigste energikilden).
Glukose + o2 = Vann + Co2 + Energi

Energi blir lagret som ett stoff som kalles ATP. Nedbrytning av ett glukosemolekyl gir nok energi til å danne flere ATP molekyler. ATP brukes ved at det spaltes av ett fosfation, og det blir frigjort energi. Det blir da dannet ADP, som må ”lades opp igjen” til ATP ved at fosfationet spaltes tilbake. Energien som trengs for gjenndanningsprosessen fra ADP til ATP kommer fra nye næringsmolekyler (altså mer mat som blir omgjort). ATP brukes til arbeid, som f.eks få en muskel til å trekke seg sammen.

Oksygentilførselen:
Vi puster inn oksygen som blir tatt opp i lungene. De røde blodcellene transporterer oksygenet til de arbeidende muskelcellene. Muskelceller trenger o2 til å forbrenne fett og karbohydrater. Denne forbrenningen gir oss energi til arbeidet vi gjør. Forbrenningen gir fra seg avfallstoffer som Co2 og vann. ATP (Energi/Energibærer) frakter energien fra mitokondriene til deler av cellen som har behov for det. Fettceller kan KUN forbrennes aerobt.


 o   Anaerobe prosesser: Nedbrytning av glukose uten oksygen.
Glukose = Melkesyre + Energi (ATP)

Av et glukosemolekyl får vi kun 2 ATP molekyler, mens under aerobe får vi 36 ATP molekyler. Den energien (ATP) vi ikke får brukt ligger i melkesyremolekylene, og blir frigjort når det blir nok oksygen tilstedet:

Omdanning til melkesyre:
Glukose blir brutt ned, og vi får pyrodruesyre og litt ATP. Om det ikke er nok oksygen i cellen vil pyrodruesyren omdannes melkesyre. Om det hadde vært tilstrekkelig med o2, ville vi fått mye mer ATP. Derfor inneholder cellen også Kreatinfosfat (CrP). Kreatin fungerer som et slags reservelager av energi for å holde ATP-konsentrasjonen oppe under fyskisk aktivitet. Den kan ikke dannes direkte til energi, men ved hjelp av ADP, spalter den fra seg fosfatet og vi får ADP+Cr(P) = ATP.

 o   Melkesyren blir ført i blodet i form av HLA (Hydrogenlaktat) som videre blir ført til leveren og omdannet glykogen. Ved omdanningen fra HLA til glykogen kreves det ekstra oksygeninntak


•   Fett
Brytes ned til fettsyrer og glyserol. De blir tatt opp igjennom tarmveggen til lymfesystemet, og fraktes sammen med lymfen ut av tarmen.

 o   Oppgavene til lymfesystemet er blant annet å transportere fett fra tarmen
Lymfen tømmes i vener nær hjertet og blir så transportert ut i cellene i kroppen i  blodet. Fettet kan hær brukes som energikilde eller for å lage hormoner.


Glykogenlagrene
Glykogenlagrene varer mye lengre ved aerobe prosesser, mye pågrunn av at det brukes rundt halvt om halvt med glykogen og fettceller, mens anaerobe kun benytter den lagrede glykogenet i musklaturen.


Gå til:  

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!