Påstandene om Olympiatoppens anbefalinger stemmer ikke.
Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet (SEF) er et kompetanse- og forvaltningsorgan under Sosial- og helse-departementet i spørsmål som angår ernæring, fysisk aktivitet og helse. Hovedoppgaven er å gi faglige råd og vurderinger til offentlige myndigheter, forskningsmiljøer, helse og sosialtjeneste, skoleverket, arbeidslivet, frivillige organisasjoner, storhusholdninger, matvarebransjen, dagligvarehandelen, media og forbrukerne.
Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet er organisert i to seksjoner, et fagråd for ernæring og et fagråd for fysisk aktivitet. De to fagrådene har 12 medlemmer hver. Rådsmedlemmene arbeider ved forsknings- og utdanningsinstitusjoner innen ernæring og fysisk aktivitet, i helsesektoren eller i idrettsbevegelsen.
De 19 ansatte i administrasjonen har kompetanse innen ernæring, fysisk aktivitet, informasjon, økonomi og administrasjon.
Kaare R. Norum, Institutt for ernæringsforskning (leder)
Christine Helle, Olympiatoppen
Kirsti Bjerkan, Institutt for ernæringsforskning
Oddveig Fossdal Drøpping, Kliniske ernæringsfysiologers forening
Ola Rønsen, Olympiatoppen
Peter Hemmersbach, Hormonlaboratoriet, Aker sykehus
Sigmund B. Strømme, Norges idrettshøgskole
Svein Olav Kolset, Institutt for ernæringsforskning
Heidi Tomten, Sosial- og helsedirektoratet
Proteinbehovet for idrettsutøvere er noe økt avhengig av utøverens
treningsbelastning, og hvilken fase i treningen utøveren er i.
Utøvere som trener 4-5 ganger per uke (> 45 min per gang, høy intensitet)
har et proteinbehov tilsvarende omtrent 1,0 gram per kg kroppsvekt per dag.
Utøvere som driver med hard utholdenhetstrening og/eller trener flere økter
per dag har et proteinbehov tilsvarende 50-100% mer enn de generelle
anbefalingene. Disse anbefales et proteininntak på 1,2-1,6 gram per kg
kroppsvekt per dag.
Utøvere som driver hard styrketrening anbefales ytterligere økt proteininntak,
tilsvarende 1,5-1,8 gram per kg kroppsvekt per dag.
Det er gjort få studier på kvinnelige idrettsutøvere og deres proteinbehov,
men litteraturen antyder at kvinner har et proteinbehov som er 10-20% lavere
enn mannlige utøvere.
(MAT OG PRESTASJON Kostholdsanbefalinger for idrettsutøvere /www.shdir.no)
'
/OT