avstemning
Spørsmål: Er du i faresonen?
Ja - 8 (50%)
Nei - 2 (12.5%)
Usikker - 3 (18.8%)
Vil bare se svaret jeg! - 3 (18.8%)
Stemmer totalt: 16

Skrevet av Emne: Er du i faresonen? Runner's Knee!  (Lest 10226 ganger)

Utlogget Bluebearworkout

  • Global Moderator
  • *****
  • Innlegg: 2 906
  • Honnør: 358
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 2 906

  • I haven't hit the pinnacles I plan to reach.
Er du i faresonen? Runner's Knee!
« : 24. november 2010, 21:58 »
Det er ikke mange kjipe ting med å være fysisk aktiv, det er moro, du er sosial, du får en hobby, du får sunnere og sterkere kropp - ikke å forakte. Dessverre har enhver reaksjon en like stor motsatt reaksjon.. med styrke følger svakhet (les: skader)


Runner's knee er en terminologi som beskriver en smertefull og energitappende skade av kneet som hele 25 % av fysisk aktive blir belastet av. Naturligvis, som navnet tilsier.., er skaden ofte assosiert med løpere, men alle som er med i aktiviter som krever bøying av kneet (knebøy..) er utsatt. Den spesifikke grunnen til runner's knee, eller patellofemoralt smertesyndrom (der patella = kne og femoris = lårbeinet), har vært et lite mysterium. Undersøkelser fra University of North Carolina ved Chapel Hill tror likevel at de har klart å lokalisere problemet.


I november utgaven, 2009, av "American Journal of Sports Medicine" ble det publisert en studie som fulgte nesten 1600 soldater ved U.S Naval Academy i 2,5 år. Hver deltaker undergikk tredimensjonal bevegelses analyse under utførelse av en hopp / land øvelse; 6 nedre ekstremitets isometriske øvelser; målinger av holdninger (inkl. målinger med Q vinkel  - justeringen til et objekt i forhold til andre objekt, her bekken, leggen og foten. Vanligvis ligger vinkelen  på rundt 15 grader, men kvinner har bredere bekken og korte lårben og vinkelen vil derfor forholde seg annerledes. Alt under 22 grader er sett på som normalt for kvinner. I tillegg ble det også gjort målinger med buene i foten - longitudinale buer - en måling kalt "navicular drop", denne teknikken har litt feilkilder, men er likevel en grei teknikk å benytte ved overbelastningsskader.). Ved slutten av studiet, hadde 24 kvinner og 16 menn utvikler Runner's Knee.

Forskerne identifiserte flere omstendigheter assosisert med tilstanden av svak hamstrings og quadriceps (fremside og bakside lår) som totalt ga henholdsvis hele 2,9 og 5,5 større sjanse for utvikling av Runner's Knee. Overdrevne vinkler i buene i foten og lavere kne fleksjons vinkel under hopp var og bidragende faktorer.


Darin Padua, PHD og medforfatter under dette studiet forklarte det slik "Totalt sett har de utsatt for Runner's Knee svakere quadriceps og hamstrings. Resultatet blir at de ikke bøyer knærne like mye når de hopper eller løper. Det betyr at kontakt området mellom kneskålen og femur er mindre, trykket blir derfor fokusert på et mindre område.

Andre årsaker som er fastsatt tidligere er:

Kalvbeinthet, hjulbeinthet eller medfødt ankelleddsskjevhet, eller skade i kneskålen. Brusken på baksiden av kneskålen kan være utsatt for sykdom, eller senebetennelse i senene som fester på kneskålen (ACL, MCL, LCL, PCL), slimposebetennelse, fettvev i klem.

Er jeg i faresonen? Sad

Beveger knærne seg foran stortåa når du tar knebøy?

Sammenfallende buer når du lander fra et hopp

Minimalt med bøyning av kneet når du lander

Har du smerter i kneet når du løper eller går i nedoverbakker / trapper, når du retter ut kneet etter en stillesittende periode?

Som oftest er problemet i begge knær,men en siden er ofte mer plagsom enn den andre.


Hvordan forhindre?

- Økt styrke på nedre ekstremitets muskulatur, sammen med instruksjon av korrekt teknikk under dynamiske bevegelser vil hjelpe til å senke fremkomsten av Runner's Knee.

- Andre får effekt av å bruke knevarmer (med hull slik at det ikke blir ekstra trykk)

- Teiping av kneet

- Unngå hardt underlag

Har du smerter over lang tid så ta kontakt med legen din..!

Som alltid.. har du spørsmål så ta kontakt på PM eller e-mail bluebearworkout@gmail.com

Smiley

Gå til:  

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!