Skrevet av Emne: Vitamin D og testosteron-nivåer hos menn  (Lest 25182 ganger)

Utlogget Glucifer

  • Pratsom bruker
  • ******
  • Innlegg: 895
  • Honnør: 385
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 895

Vitamin D og testosteron-nivåer hos menn
« : 16. desember 2010, 21:05 »
Det er mye fokus på hvordan man kan øke nivåer med testosteron i treningsammenheng, og det selges utallige ”naturlige testosteron-booster” preparater over en lav sko til unge håpefulle. Fellesnevneren for de aller fleste av disse, som er naturlige, er at de dessverre ikke har den effekten folk håper på. Dette er for såvidt sant med tanke på de forventningene mange har til disse preparatene, men det finnes faktisk naturlige kosttilskudd som har en essensiell rolle hva gjelder testosteron-nivåer og prestasjonsevne hos menn. Det er selvfølgelig ikke sammenlignbart med effekten av doping-preparater, det er her snakk om å optimalisere vekst og prestasjonsevne med de forutsetningene man har. Jeg vil derfor belyse virkning og effekt av vitamin D, som ett viktig eksempel. Mangel på vitamin D gjennom kosten eller mangel på sollys gjennom vinterhalvåret, gjør at mange menn går rundt med suboptimale nivåer av bl.a testosteron, sammenlignet med hva de kunne ha hatt, noe som i sin tur påvirker fysisk prestasjonsevne. Tilskudd av vitamin D kan derfor vise seg å ha en positivt påvirkning i forhold til å motvirke dette.

Sammenhengen mellom vitamin D og fysisk prestasjonsevne var noe det ble forsket mye på gjennom 1940 og 50-tallet i blant annet Tyskland og Russland i idrettssammenheng. Sollys er som kjent en viktig kilde til vitamin D, og man så at idrettsutøvere prestesterte bedre resultater i sommerhalvåret, sammenlignet med vinterhalvåret. Det ble da gjort flere studier på hva slags effekt aktivt UVB-stråling ville påvirke vitamin D produksjon, og om det var noe relasjon mellom dette og økte fysiske prestasjoner. De siste årene har det igjen blitt gjort en rekke studier relatert til dette, som i stor grad bekrefter tidligere funn, nemlig at vitamin D har en essensiell rolle i forhold til fysisk prestasjoner, restituering og generell helse (spesielt immunforsvar).

Vitamin D finnes i en rekke former i kroppen. Sollys bidrar til syntese av vitamin D i huden, som deretter gjennomgår en rekke metabolske reaksjoner i blant annet lever og nyrer, før man får den effektive og potente formen for vitamin D, nemlig 1,25 dihydroxy vitamin D. Dette er faktisk ett steroid hormon, på lik linje med andre steroid hormoner i kroppen, og det har en viktig oppgave, som gjennom gentranskriptsjon i cellenucleus danner nødvendige og funksjonelle proteiner/peptider/enzymer. I tillegg til kjente egenskaper som opptak og regulering av kalsium, fosfat og magnesium, samt homeostase i skjelettet, har vitamin D en viktig og potent rolle når det gjelder generell cellvekst i kroppen. Man antar at det faktisk er det mest potente hormonet i kroppen. Kilder til vitamin D er bl.a sollys og gjennom kosthold (tran, fet fisk, lever) eller som rent kosttilskudd.

Det finnes svært få symptomer på vitamin D mangel, så dette må derfor gjøres gjennom en blodprøve. Man måler da nivåene av 25-hydroxy vitamin D, som er ett pre-hormon, og forstadiet til den aktive formen, 1,25-dihydroxy vitamin D. Når man da for eksempel sammenligner om nivåene av vitamin D har en korellasjon med nivåene av testosteron, så er det da dette pro-hormonet (25-hydroxy vitamin D) man tar som utgangspunkt.

Vitamin D tilskudd og testosteron-nivåer (1):
Det mannlige reproduksjonsorganet har blitt identifisert som ett av flere målorgan for vitamin D. I en studie publisert i 2010 ble det funnet en korellasjon mellom inntak av vitamin D og en økning i testosteron nivåer i en gruppe menn. Studien ble gjort over 1 år, gruppen besto av friske menn med overvekt, som samtidig gjennomgikk en vektreduksjon.  Ca.halvparten fikk ett tilskudd på 83 μg daglig, resten fikk placebo. Resultatet konkluderte med at det i gruppen som fikk vitamin D tilskudd, så var det en gjennomsnitlig økning i total testosteron nivåer, samt mengde fritt testosteron (som er den aktive formen for testosteron). Det er ikke nevnt i studien, men vektreduksjon i seg selv kan også ha en positivt effekt på testosteron-nivåer, samt forholdet mellom  bundet (inaktivt, bundet til plasmaproteiner) og fritt testosteron (aktiv form). Du kan leser mer om dette her: http://www.treningsforum.no/forum/index.php?topic=103196.msg1554146;topicseen#new

Vitamin D tilskudd og testosteron-nivåer (2):
I denne studien, publisert i 2010, har man sett på sammenhengen mellom  vitamin D og androgene nivåer i blodet. Resultatet her viser også økte nivåer av androgene hormoner hos menn med optimale vitamin D verdier, sammenlignet med menn som har vitamin D mangel. Man påpeker også her hvordan nivåene forandrer seg gjennom årstidene.

Vitamin D sin effekt på muskelvev og muskelfunksjon (3):
Denne studien tar for seg tidligere forsøk hvor det er sett på sammenhengen mellom vitamin D og effekt på muskler. Selv om studien i seg selv oppsumerer med at mer forskning på dette området er nødvendig, så konkluderer den samtidig med at vitamin D har en positivt effekt på styrke og fysiske prestasjoner.

1.   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21154195
2.   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20050857
3.   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18727936


I tillegg har blant annet The American college of Sports medicine publisert flere artikler hvor de beskriver vitamin D sin rolle når det gjelder å øke reaksjontid, muskelstyrke, hurtighet og utholdenhet hos idrettsutøvere, jeg har dessverre ikke tilgang til disse artiklene, men det er mulig å søke på nettet og finne deler av det.

Disse studiene  som er nevnt ovenfor belyser en av mange mertoder på hvordan man aktivt kan bidra til mer optimale vekstforhold i treningssammenheng. Disse studiene er relatert til mennesker med for lavt inntak av vitamin D, gjennom nedsatt eksponering for sollys, eller gjennom for lavt inntak gjennom kosthold. Dette er noe som gjelder en stor del av befolkningen, spesielt gjennom vinterhalvåret. Det finnes i tillegg mange andre faktorer som påvirker vekstvilkårene i kroppen, både gjennom trening i seg selv, kosthold og livsstil. Dette blir derfor bare ett eksempel på mange tiltak man kan gjøre for å ”få det lille ekstra” på en naturlige måte, og dermed få fullt utbytte av de forutsetningene og den kroppen man har.

Anbefalte blodverdier for vitamin D er 75-150 nmol/L. Dette er kun ment som generell informasjon, blodprøver bør tas i samråd med lege slik at man ikke inntar for mye vitamin D, noe som kan være skadelig som med alt annet man putter i seg.
190 cm

Vekt 98 kg

Sykkelknappen: rød, gul og grønn

Utlogget Steven Seagal

  • Erfaren bruker
  • ****
  • Innlegg: 305
  • Honnør: 89
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 305

Sv: Vitamin D og testosteron-nivåer hos menn
« #1 : 19. desember 2010, 20:44 »
Bra innlegg :p

Riktignok verdt å nevne at de doseringene man har i Norge er såpass lave (400IE) at man skal ta svært mye for at det skal ha noe særlig effekt. Eventuelle tilskudd bør være flytende, enten det er flytende i flaske eller kapsuler.

http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_D

Sitat
"[W]hole-body exposure to one minimal erythemal dose [a dose that would just begin to produce sunburn in a given individual] of simulated solar ultraviolet radiation is comparable with taking an oral dose of between 250 and 625 micrograms (10 000 and 25 000 IU) vitamin D."[11

Sitat
Exposure to sunlight for extended periods of time does not normally cause vitamin D toxicity.[82] This is because within about 20 minutes of ultraviolet exposure in light skinned individuals (3–6 times longer for pigmented skin) the concentrations of vitamin D precursors produced in the skin reach an equilibrium, and any further vitamin D that is produced is degraded.[11] According to some sources, endogenous production with full body exposure to sunlight is approximately 250 µg (10,000 IU) per day.[82] According to Holick, "the skin has a large capacity to produce cholecalciferol"; his experiments indicate that


Sitat
In healthy adults, sustained intake of 1250 micrograms/day (50,000 IU) can produce overt toxicity after several months

Man skal derfor være litt forsiktig med å overdrive vitamin d inntaket i form av tilskudd, og det beste er å få seg mye sollys så man slipper å tenke på dette som nevnt over. 5000 IE/dag er nok bra i massevis, men der er lurt å sjekke nivåene hos legen av og til.

http://www.tidsskriftet.no/?seks_id=1365847

Sitat
En minimum erytemdose gitt som engangsbestråling til hele kroppen tilsvarte et kostinntak på omtrent 400 µg vitamin D2 (50). Regner vi litt på disse dataene, finner vi at en times middagssol midtsommers gitt til hele kroppen og fordelt over en uke, gir et kalsidiolnivå mellom 70 og 150 nmol/l over nivået i skyggen. Dette tilsvarer et daglig kosttilskudd på 100–200 µg per dag, altså hele 50–100 g tran

100-200ug tilsvarer 4000-8000 IE.

Det er riktignok verdt å nevne at ettersom Norge ligger så langt Nord, så er det bare på sommeren helst før 16.00 at man får i seg nyttig d-vitamin, og solfaktor 15 blokker for 95% av dannelsen.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3190255

http://www.matoghelse.no/helse/2010/04/19/vitamin-d-er-doenn-noedvendig.aspx




You know I like your style, I really do.

Utlogget 095378

  • Treningsnarkoman
  • *******
  • Innlegg: 2 009
  • Honnør: 345
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 2 009

Sv: Vitamin D og testosteron-nivåer hos menn
« #2 : 19. desember 2010, 21:12 »
Jeg har tenkt litt over dette med d-vitamin, uten at jeg helt forstår alle mekanismene dette vitaminet styrer.

Jeg fikk tilbake blodprøveresultater for ikke så lenge siden, og der lå jeg helt i øvre sjikt av hva som er normalt med tanke på kalsium. Det er en sammenheng mellom d-vitamin og kalsium såvidt jeg vet. Det har vel noe med opptaket av kalsium å gjøre? Men blir man ikke ekstra sterk av høyt kalsium nivå..? Kan det være skadelig med for høyt kalsium?
Education is important, but big biceps are importanter.

Utlogget Yap

  • Aktivt medlem
  • ***
  • Innlegg: 108
  • Honnør: 16
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 108

Sv: Vitamin D og testosteron-nivåer hos menn
« #3 : 19. desember 2010, 21:59 »
Jeg har tenkt litt over dette med d-vitamin, uten at jeg helt forstår alle mekanismene dette vitaminet styrer.

Jeg fikk tilbake blodprøveresultater for ikke så lenge siden, og der lå jeg helt i øvre sjikt av hva som er normalt med tanke på kalsium. Det er en sammenheng mellom d-vitamin og kalsium såvidt jeg vet. Det har vel noe med opptaket av kalsium å gjøre? Men blir man ikke ekstra sterk av høyt kalsium nivå..? Kan det være skadelig med for høyt kalsium?
er ikkje bra med for høgt kalsium nivå i blodet, det betyr at kroppen skiller ut for mykje kalsium (fra kalsium lagera som er skjelettet)
ofte som følge av for lite vitamin D ettersom det er vitamin D som står for opptaket/reguleringa av kalsium.
Handståande terapimeister! Eg e jevlige..

Utlogget Glucifer

  • Pratsom bruker
  • ******
  • Innlegg: 895
  • Honnør: 385
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 895

Sv: Vitamin D og testosteron-nivåer hos menn
« #4 : 19. desember 2010, 22:03 »
Regulering av mengde kalsium i kroppen skjer gjennom flere mekanismer, bl.a vit. D (som øker opptaket fra tarmsystemet) og paratyroidea-hormonet som skilles ut fra skjoldbruskkjertelen (øker mengde aktivt vit. D og påvirker frigjøringen av kalsium fra skjelettet). Det er ett relativt smalt vindu når det gjelder variasjoner av mengden kalsium i blodet, så i det nivåene blir for høye så skaper det bl.a feedback til skjoldbruskkjertelen, samt at det skilles ut mer gjennom nyrer/urin. At du ligger høyt kan skyldes at inntaket hos deg er litt høyt, at du skiller ut litt mindre enn andre, at det skilles ut mer kalsium fra skjelettet ut i blodbanen som følge av overaktivitet av det hormonene som er involvert, høyt stoffskifte etc. Det kan være mange mulige årsaker, og ofte er det sammensatt av flere faktorer. Selv om du ligger litt høyt, så er ikke dette farlig så lenge du ligger innenfor det referanse-vinduet man brukes hos legen din. Normalt er dette fra 2,10 til 2,60 mmol/L.

Du kan jo i såfall senke inntaket av kalsium noe, samt passe på å få i deg godt med væske (uten kalsium). Når kalsium nivåene blir så høye at de går over referanseverdiene så skal det følges opp av lege. Kalsium har en viktig funksjon i muskler (kontraksjon), nervesystem (frigjøring av signalmolekyler, impulsledning) og hjerte (ledning av elektriske impulser, kontraksjon), for høye nivåer kan skape forstyrrelser i disse kalsiumfunksjonene. Symptomer som ofte følger slike tilstander kan være at man føler seg slapp/trett, opplever muskelsvakhet, hjertebank eller kvalme/oppkast.


Tror ikke du skal bekymre deg for mye over dette, du kan for eksempel ta en ny blodprøve om en stund for å se om verdiene har forandret seg. Det er ikke sånn at ett enkelt blodprøvesvar alltid gir ett riktig bilde av tilstanden din, spesielt ikke når det gjelder elektrolytter. Ofte kan det forårsakes av feil under prøveanalyse, samt at tidspunkt for når prøven ble tatt kan gi ett falsk svar, siden dette kun dekker ett tilfeldig tidspunkt gjennom en dag/uke/mnd.

Og nei, for høye kalsiumverdier vil ikke gjøre deg sterkere Wink

Edit: Og igjen, dette er kun generell informasjon og ikke ment som en spesifik forklaring for ditt tilfelle. Jeg anbefaler at det følge opp av din fastlege hvis det er noe som bekymrer deg Smiley
190 cm

Vekt 98 kg

Sykkelknappen: rød, gul og grønn

Utlogget 095378

  • Treningsnarkoman
  • *******
  • Innlegg: 2 009
  • Honnør: 345
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 2 009

Sv: Vitamin D og testosteron-nivåer hos menn
« #5 : 19. desember 2010, 22:16 »
Regulering av mengde kalsium i kroppen skjer gjennom flere mekanismer, bl.a vit. D (som øker opptaket fra tarmsystemet) og paratyroidea-hormonet som skilles ut fra skjoldbruskkjertelen (øker mengde aktivt vit. D og påvirker frigjøringen av kalsium fra skjelettet). Det er ett relativt smalt vindu når det gjelder variasjoner av mengden kalsium i blodet, så i det nivåene blir for høye så skaper det bl.a feedback til skjoldbruskkjertelen, samt at det skilles ut mer gjennom nyrer/urin. At du ligger høyt kan skyldes at inntaket hos deg er litt høyt, at du skiller ut litt mindre enn andre, at det skilles ut mer kalsium fra skjelettet ut i blodbanen som følge av overaktivitet av det hormonene som er involvert, høyt stoffskifte etc. Det kan være mange mulige årsaker, og ofte er det sammensatt av flere faktorer. Selv om du ligger litt høyt, så er ikke dette farlig så lenge du ligger innenfor det referanse-vinduet man brukes hos legen din. Normalt er dette fra 2,10 til 2,60 mmol/L.

Du kan jo i såfall senke inntaket av kalsium noe, samt passe på å få i deg godt med væske (uten kalsium). Når kalsium nivåene blir så høye at de går over referanseverdiene så skal det følges opp av lege. Kalsium har en viktig funksjon i muskler (kontraksjon), nervesystem (frigjøring av signalmolekyler, impulsledning) og hjerte (ledning av elektriske impulser, kontraksjon), for høye nivåer kan skape forstyrrelser i disse kalsiumfunksjonene. Symptomer som ofte følger slike tilstander kan være at man føler seg slapp/trett, opplever muskelsvakhet, hjertebank eller kvalme/oppkast.


Tror ikke du skal bekymre deg for mye over dette, du kan for eksempel ta en ny blodprøve om en stund for å se om verdiene har forandret seg. Det er ikke sånn at ett enkelt blodprøvesvar alltid gir ett riktig bilde av tilstanden din, spesielt ikke når det gjelder elektrolytter. Ofte kan det forårsakes av feil under prøveanalyse, samt at tidspunkt for når prøven ble tatt kan gi ett falsk svar, siden dette kun dekker ett tilfeldig tidspunkt gjennom en dag/uke/mnd.

Og nei, for høye kalsiumverdier vil ikke gjøre deg sterkere Wink
Mange takk for et meget utfyllende og godt svar Smiley Jeg innbilte meg at muskelkontraksjon var avhengig av kalsium for å fungere optimalt, kan ikke huske hvor jeg har lest det...

Stemmer at jeg også har borderline høyt T4 og det derre andre stoffet som har med skjoldbruskkjertelen å gjøre...

Grunnen til at jeg tenker på kalsium er at jeg ikke spiser noe av dette... Drikker ikke melk, null proteinpulver(brukte whey for et år siden), så jeg vet ikke hvor jeg får kalsiumet fra.

Som sagt, så ligger jeg rett på grensa, kalsium 2.59, og T4 (20, husker ikke ref.skalaen, men mener dette er noe høyt).

Skal ta ny blodprøve etter jul og sjekke om ting fortsatt er innenfor normalen.
Education is important, but big biceps are importanter.

Utlogget Glucifer

  • Pratsom bruker
  • ******
  • Innlegg: 895
  • Honnør: 385
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 895

Sv: Vitamin D og testosteron-nivåer hos menn
« #6 : 19. desember 2010, 23:05 »
Ja, det stemmer at kalsium har en viktig funksjon i forhold til muskelkontraksjon. Mengden kalsium som strømmer inn i muskelcellene (kontraksjon) og som transporteres ut (relaksjon) er viktig for en optimal funksjon. Hvis dette blir forstyrret så kan f.eks for lite kalsium gi en dårlig kontraksjon, og for mye kalsium medføre at muskelen ikke relakseres skikkelig.

Hvis kalsium ikke kommer gjennom kosten, så skyldes ofte høye blodverdier relaterte hormoners påvirkning på skjelettet. Paratyroidea-hormonene skilles ut fra små kjertler på baksiden av skjoldbruskkjertelen, overaktivitet vil gi en relativt høy mengde av både kalsium og paratroidea-hormon i blodbanen. Høyt stoffskifte (hypertyreose) kan også gi samme effekten på kalsium, men mengden kalsium vil ofte være litt mindre sammenlignet med førstnevnte situasjon. Hvis man har forhøyet tyroksin (T4), lett forhøyet kalsium og relativt normale paratyroidea-hormon verdier, så vil man kunne tenke av høyt stoffskifte er årsaken. I begge tilfeller så vil ofte hyperkalsemi skyldes at kalsium skilles da ut fra skjelettet (demineralisering) og kan svekke beinstrukturen i det lange løp, hvis det ikke behandles.

Men i ditt tilfelle så ser det ut som om både du og legen din er godt i gang, så dette finner dere nok en løsning på Smiley
190 cm

Vekt 98 kg

Sykkelknappen: rød, gul og grønn

Utlogget 095378

  • Treningsnarkoman
  • *******
  • Innlegg: 2 009
  • Honnør: 345
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 2 009

Sv: Vitamin D og testosteron-nivåer hos menn
« #7 : 19. desember 2010, 23:20 »
Ja, det stemmer at kalsium har en viktig funksjon i forhold til muskelkontraksjon. Mengden kalsium som strømmer inn i muskelcellene (kontraksjon) og som transporteres ut (relaksjon) er viktig for en optimal funksjon. Hvis dette blir forstyrret så kan f.eks for lite kalsium gi en dårlig kontraksjon, og for mye kalsium medføre at muskelen ikke relakseres skikkelig.

Hvis kalsium ikke kommer gjennom kosten, så skyldes ofte høye blodverdier relaterte hormoners påvirkning på skjelettet. Paratyroidea-hormonene skilles ut fra små kjertler på baksiden av skjoldbruskkjertelen, overaktivitet vil gi en relativt høy mengde av både kalsium og paratroidea-hormon i blodbanen. Høyt stoffskifte (hypertyreose) kan også gi samme effekten på kalsium, men mengden kalsium vil ofte være litt mindre sammenlignet med førstnevnte situasjon. Hvis man har forhøyet tyroksin, lett forhøyet kalsium og normale paratyroidea-hormon verdier, så vil man kunne tenke av høyt stoffskifte er årsaken. Kalsiumet skilles da ofte ut fra skjelettet (demineralisering) og kan svekke beinstrukturen i det lange løp, hvis det ikke behandles.

Men i ditt tilfelle så ser det ut som om både du og legen din er godt i gang, så dette finner dere nok en løsning på Smiley
Legen har ikke kommentert noe, bare jeg som googla resultatene, uten å forstå helt hva de ulike tallene betyr, men svaret ditt var veldig nyttig, takk for det. Endokrinologi må være noe av det som krever høyest forståelsesnivå innen medisin...
Education is important, but big biceps are importanter.

Gå til:  

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!